Librat e Julia Navarro

Librat e Julia Navarro.

Librat e Julia Navarro.

Librat e Julia Navarro janë një "bum" në internet. Kjo nuk është e çuditshme, ne po përballemi me një nga autorët më të shquar të letërsisë bashkëkohore spanjolle. Ajo gjithashtu njihet për karrierën e saj të gjerë në gazetari; Gjatë karrierës së tij 35-vjeçare ai punoi për kompani shumë prestigjioze të komunikimit në Spanjë. Midis tyre, Cadena SER, Cadena Cope, TVE, Telecinco dhe Europa Press.

Shumica e librave të Julia Navarro-s rrjedhin nga hetimet e saj gazetareske. Për këtë arsye, kolumnistë si David Yagüe nga Shekujt XX (2018), debatoni nëse veprat e tyre përshtaten brenda zhanrit të romanit historik. Në lidhje me këtë, shkrimtari nga Madridi deklaroi: “Unë shkruaj historitë që dua të shkruaj. Unë kam një ide dhe po punoj për të. Por në atë moment nuk mendoj për lexuesit, por vetëm për ato që dua të them ».

Sinteza bibliografike e Julia Navarro

Jeta personale

E lindur në Madrid (1953), Julia Navarro ka rrëfyer vazhdimisht se ëndrra e saj ishte të bëhej valltare. Ai madje studioi balet deri sa ishte 17 vjeç, por më në fund ai ndoqi gjurmët e babait të tij, gazetarit Fernando Navarro. Yale. Ai u martua pasi përfundoi trajnimin universitar me kolegun e tij, Fermín Bocos, në 16 Prill 1983, me të cilin ka një vajzë.

Karriera letrare

Fillimet e tij në hetimet gazetareske përkuan me fazën e Tranzicionit Spanjoll. Në të njëjtën mënyrë, Navarro u mor me letërsi përmes eseve të ndryshme gazetareske deri në botimin e romanit të tij të parë në 1997, Vëllazëria e qefinit të shenjtë. Ky libër përfundimisht do të renditej ndër shitësit më të mirë në Evropë dhe u përkthye në disa gjuhë.

Navarro shpjegoi në një intervistë me José Fajardo të El Mundo (Shkurt 2018) si ndodhi gjeneza e saj letrare:

"Ishte një koincidencë: ai roman u frymëzua nga një histori që unë lexova pikërisht në këtë gazetë, nekrologjia e shkencëtarit Walter McCrone, i cili kishte hetuar qefin e Torinos. Polemika nëse ishte e vërtetë apo e rremë ndezi llambën për mua. Ai tashmë kishte botuar libra për politikë dhe ese, por nuk ishte i sigurt nëse botuesit do t’i pëlqenin ato. Unë isha i pari i befasuar kur pashë pritjen e madhe që kishte".

Libra gazetarie

 • Ne, tranzicioni (1995).
 • 1982 - 1996, midis Felipe dhe Aznar (1996).
 • E majta që vjen (1998).
 • Zonja presidente (1999).
 • Socializmi i ri, vizioni i José Luis Rodríguez Zapatero (2001).

Romanet e Julia Navarro

Përveç Vëllazëria e qefinit të shenjtë (1997), lista e romaneve nga Julia Navarro plotësohet me titujt e mëposhtëm:

 • Bibla prej balte (2005).
 • Gjaku i të pafajshmëve (2007).
 • Me thuaj kush jam (2010).
 • Zjarr, unë tashmë kam vdekur (2013).
 • Histori e një poshtër (2016).
 • Ju nuk do të vrisni (2018).

Vëllazëria e qefinit të shenjtë (1997)

Qyteti i Torinos është tronditur nga një seri zjarresh. Pastaj, Marco Valoni (një profesor i shquar i Historisë së Artit) dyshon se kjo është një komplot për të vjedhur qefin e Shenjtë. Profesori shoqërohet nga miqtë e tij Piedro, Giuseppe, Antonio, Sofía dhe Minerva. Pastaj, paralelisht, shfaqet Ana, një gazetare tërheqëse e fiksuar pas ngjarjeve në lidhje me zjarret.

Julia Navarro.

Julia Navarro.

Analizë

Në këtë roman, Julia Navarro demonstron njohuritë e saj të gjera për çështjet fetare. Pjesët që u referohen mbretërve të sëmurë, kalorësve, sundimtarëve të rënë në turp, shërbëtorëve dhe njerëzve të zakonshëm janë veçanërisht interesante dhe të hartuara mirë. Merita e madhe e shkrimtarit është në grepin e gjeneruar pavarësisht dendësisë së informacionit të trajtuar.

Rrëfimi shkon në një mënyrë rrethore, me ngjarje nga e kaluara e shpjeguar paralelisht me veprimin e së tashmes. Autori përzie trillimin me një stil mjaft të rrjedhshëm dhe dinamik të historisë së errët përgjatë 526 faqeve të librit. Aty ku dyshimet, intrigat, vdekja dhe kthesat e papritura nuk mungojnë, sidomos në fund.

Bibla prej balte (2005)

Historia përqendrohet në zbulimet e njoftuara nga Clara Tannenberg në kuadrin e një kongresi të arkeologjisë. Deklarata në fjalë merret me zbulimin - mbi një bazë shkencore - të tabletave të patriarkut Abraham. Përmbajtja e tyre do të zbulonte pasazhe shumë të rëndësishme rreth Krijimit Hyjnor, ngjarjeve në Babel dhe Përmbytjes Universale.

Tannenberg dëshiron të vazhdojë gërmimet për të zgjeruar hetimin, por nuk do të jetë e lehtë. Në radhë të parë, e kaluara e errët e gjyshit të tij të fuqishëm, e cila gjithmonë minon prestigjin e familjes. Për këtë arsye, disa njerëz shfaqen të gatshëm ta vrasin atë për hakmarrje. Me tutje, konteksti historik i Luftës së Dytë Botërore dhe kërcënimi i vazhdueshëm i tregtarëve të artit e komplikojnë edhe më shumë pamjen.

Struktura narrative

Romani është i përbërë nga tre pjesë të ndërthurura. E para është një tregim i një inkuizitori për ngjarjet e Kryqëzatës së Cathar. Studimi i kronikave të inkuizitorit nga Profesor Arnaud në mes të Gjermanisë naziste janë objekt i pjesës së dytë. Më në fund, një organizatë me tipare radikale shumë të ngjashme me al-Kaidën dhe Shtetin Islamik hyn në skenë, qëllimi i së cilës është arritja e fondamentalizmit mysliman.

Sipas Julián Pérez Porto, nga portali Poezi të Shpirtit (2020), “është e pamohueshme që ky libër është një shembull i qartë i trillimeve me një ngarkesë. Ky nuk është tipik shitës të mirë që përdor një seri burimesh të paqarta dhe në të cilat tema është një justifikim i thjeshtë për të na paraqitur një aventurë argëtuese ”. Po kështu, shumica e rishikimeve të librit përshkruajnë pozicionin e Navarro në lidhje me kërcënimin e islamizmit radikal për Perëndimin.

Me thuaj kush jam (2010)

Një grua e pasur kontakton gazetarin e Madridit Guillermo Albi në mënyrë që të sqarojë të kaluarën e gjyshes së saj të madhe, Amelia Garayoa. Në fillim, dihet vetëm se ajo u nda nga burri dhe djali i saj kur iku me një komunist francez në prag të luftës civile Spanjolle. Ndërsa gazetari udhëton nëpër vende të ndryshme duke kryer intervista zbuluese, do të zbulohej një e kaluar plot dashuri, përndjekje dhe spiunazh.

Konteksti historik

Në fillim, jeta e Amalia i referohet Revolucionit Rus në 1917. Pastaj veprimi kalon në Luftën Civile Spanjolle (1936-1939). Më vonë, Nata e Xhamit të Thyer përmendet kur nazistët sulmuan sinagoga të panumërta (1572), dyqane (7000) dhe varreza hebraike. Gjithashtu, bëhet një analepsë për pasojat e Luftës së Madhe pas vdekjes së Kryedukut të Perandorisë Austro-Hungareze.

Në të njëjtën mënyrë, përshkruhen komplotet e spiunazhit gjatë luftërave botërore dhe më vonë në Luftën e Ftohtë. Navarro ekspozon pamëshirshëm torturat e bëra nga BRSS, si dhe vështirësitë e kampeve të përqendrimit për gratë. Më në fund, flitet për Rënien e Murit të Berlinit dhe ribashkimin e Gjermanisë.

Zjarr, unë tashmë kam vdekur (2013)

Kjo vepër hyn në historitë e brezave për familjet Zaid, me origjinë palestineze dhe Zucker, me origjinë hebraike. Miriam Miller, një punëtor i ri i OJQ-së, është përgjegjës për të treguar faktet në lidhje me Zaid. Për këtë arsye, ai udhëton në Jeruzalem në mënyrë që të mbledhë informacione për vendbanimet.

Atje, ai takohet me Ezequiel Zucker, një plak i pasur hebre, i cili është prindi i personit që Miller dëshiron vërtet të gjejë. Pastaj, izraeliti kujton ngjarjet e familjes së tij, përfshirë ngjarjet në lidhje me Holokaustin dhe zhvendosjen e hebrenjve gjermanë. Në këtë mënyrë, rrëfimi zhvillohet me histori të ndërthurura në mes të një konflikti historik që shkakton tragjedi dhe vuajtje nga të dy palët.

Citim nga Julia Navarro.

Citim nga Julia Navarro.

Rishikimi

En Zjarr, unë tashmë kam vdekur, Navarro ekspozon në mënyrën më objektive të mundshme shumë nga aspektet në lidhje me konfliktin izraelito-palestinez. Ajo paraqet dy familje të lidhura me afeksion, por me hijen e vazhdueshme të largimit për shkak të trashëgimisë etnike dhe kulturore. Ku miqësia është një thesar i pamatë i aftë për të kapërcyer intolerancën e shkaktuar nga feja dhe politika.

Historia e një poshtër (2016)

Thomas Spencer është një amerikan i turpëruar për prejardhjen e tij hispanike në konflikt të vazhdueshëm me të afërmit e tij të ngushtë. Si pasojë, ai zhvillon sjellje patologjike shumë të rrezikshme për veten dhe përreth tij. Më në fund, nivelet e padyshimta të së keqes arrihen në fillim, edhe pse logjike nëse ndiqet rrjedha e ngjarjeve.

Në këtë roman, Navarro modifikon stilin e tij të zakonshëm narrativ dhe prezanton shpesh mendimet konfliktuale të protagonistit rreth së njëjtës ide.. Ndërsa e keqja ekspozohet, historia zhvillohet në qytete të ndryshme të Anglisë, Shteteve të Bashkuara dhe Spanjës. Me kalimin e ngjarjeve, lexuesi përfundon duke u bërë një bashkëpunëtor i etur për gjak, i vetëdijshëm për natyrën e Spencerit.

Analiza e Ju nuk do të vrisni (2018)

Historia përqendrohet në një grup miqsh - Fernando, Marvin, Catalina dhe Eulogio - të etur për t'u larguar nga një Spanjë me një hap të plotë të Francoizmit. Kur vendi iberik u zhyt në një lloj universi paralel pas Luftës së Dytë Botërore.

Aventura e shokëve i çon ata në vende të ndryshme në të gjithë planetin, megjithatë, gjithmonë ka një lidhje midis tyre. Kjo lidhje e padukshme dhe e fuqishme krijon kthesa të papritura që mbajnë pasigurinë deri në rreshtat e fundit të tekstit. Isshtë një vepër reflektuese, ku lexuesi përballet me natyrën - përsiatëse ose aktive - të ekzistencës së tij.

Çmimet Julia Navarro

Julia Navarro ka shprehur admirimin e saj për shkrimet e Tolstoy dhe Balzac në disa raste. Nga atje, kuptohet tendenca e tij për të përpunuar personazhe të aftë për të përshkruar një periudhë historike, si dhe përbërësin kostumbrista të rrëfimit të tij. Megjithëse shkrimtarja nga Madridi nuk ka aplikuar kurrë për një konkurs letrar, lexuesit e saj e kanë bërë atë marrësen e disa çmimeve. Këtu janë disa:

 • Çmimi Quéleer për romanin më të mirë spanjoll të vitit 2004 për Vëllazëria e qefinit të shenjtë.
 • Çmimi i Argjendtë nga Panairi i Librit në Bilbao 2005.
 • Çmimi i lexuesve të librarive Crisol 2005.
 • Çmimi më shumë muzikë se sa libra 2006.
 • Çmimi CEDRO 2018.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.