Ku është Benito Pérez Galdós?

Benito Pérez Galdós dhe puna e tij janë zhdukur nga programi shkollor. Njohuritë rreth këtij shkrimtari të madh po u mohohen të rinjve tanë.

Javier Marías mbush 65 vjeç sot

Autori Madrid, Javier Marías mbush 65 vjeç sot. Autor i romaneve dhe eseve, ai gjithashtu ka shkruar artikuj, përkthime dhe letërsi për fëmijë.

Fiksi, kemi një problem: racizmin

Racizmi është një problem që është rendi i ditës në të gjitha aspektet, pavarësisht nga ajo që ata do të donin që ne të besonim. Letërsia nuk kursehet.

Raft librash

Formula për të arritur një bestseller

Zbuloni se cila është formula që e bën një libër të bëhet një bestseller. Ne nuk do t'ju tregojmë se si ta shkruani librin, por do t'ju tregojmë disa ide.

Pablo Neruda duke recituar në një studio radio

Stili i Pablo Neruda

Analizë e plotë e stilit dhe simboleve të përdorura nga i madhi Pablo Neruda, një nga poetët më të mirë të të gjitha kohërave.

I riu Noam Chomsky

Kush është Noam Chomsky?

Ne ju tregojmë gjithçka rreth Noam Chomsky, një shkrimtar i lindur në 1928, aktivist politik dhe një nga themeluesit e gramatikës transformuese-gjeneruese.

74 libra të rekomanduar nga Borges

Në vitin 1985, shtëpia botuese argjentinase Hyspamérica botoi atë që do të bëhej biblioteka personale e Borges. Kjo bibliotekë do të përfshinte ...

Foto nga Jorge Luis Borges

Biografia e Borges

Biografia e shkurtër e Borges. Mësoni më shumë rreth Jorge Luis Borges me këtë përmbledhje të jetës së këtij shkrimtari i cili shënoi një epokë në botën e letërsisë.

Portreti i Rubén Darío

Biografia e Rubén Darío

Ne ju tregojmë biografinë e Rubén Darío me disa shënime të shkurtra mbi jetën e poetit i cili shënoi një para dhe pas në letërsi me kontributet e tij. A e dini historinë e saj?

Libër i ri Harry Potter

Libri i ri Harry Potter me titull "Harry Potter dhe fëmija i mallkuar" nga shkrimtari i famshëm i sagës, JK Rowling.

Intervistë me Marwan

Intervistë me Marwan: nesër, 19 maj, do të dalë në treg libri i tij i ri "Të gjitha të ardhmet e mia janë me ty", botuar nga shtëpia botuese Planeta.

Agate Christie

RBA riboton romanet e Agatha Christie

Shtëpia botuese RBA riboton romanet e Agatha Christie dhe ne bëjmë një përmbledhje të shkurtër të muzeve kushtuar autorit në Mbretërinë e Bashkuar.

Jorge Luis Borges

Borges dhe kanibalizëm

Ne ju sjellim një anekdotë në lidhje me Borges që i përgjigjet me ironi një gazetari që i tregon për kanibalizmin në vendin e tij ...

Kopertina e The Viscount Demediado

Shqyrtimi i "The viscount demediado"

"El Vizconde demediadio", një vepër e shkëlqyer nga Italo Calvino, protagonisti i së cilës, Viscount of Terralba, është ndarë në dysh duke rezultuar në dy qenie të reja

Foto nga Vicente Risco

Biografia e Vicente Risco

Një përmbledhje e shkurtër e jetës së Vicente Risco, një njeri mbrojtja e nacionalizmit të të cilit nuk ishte kryer gjithmonë gjatë gjithë jetës së tij

Foto e Cela

Biografia e Camilo José Cela

Një përmbledhje e shkurtër e jetës së Cela, një autor i lindur në Iria Flavia që arriti të fitojë çmimin Nobel

Foto nga James Joyce

Biografia e James Joyce

Një përmbledhje e shkurtër e jetës së shkrimtarit James Joyce i cili ishte shumë i zhdërvjellët për sa i përket zhanreve të veprës së tij

Foto e shkrimtarit Azorín

Biografia e Azorín

Rishikim i jetës së Azorín, shkrimtarit dhe gazetarit, i cili fillimisht ishte anarkist dhe më pas konservator

Foto nga Dámaso Alonso

Biografia e Dámaso Alonso

Në këtë artikull ne i qasemi aventurave kryesore të jetës së poetit të famshëm spanjoll Dámaso Alonso

Foto e Rafael Alberti duke lundruar

Biografia e Rafael Alberti

Në këtë artikull ne përmbledhim shkurtimisht fazat kryesore të jetës së poetit të madh spanjoll Rafael Alberti

foto grupi i gjeneratës së 27

Evolucioni i Brezit të 27

Në këtë artikull ne ekspozojmë shkurtimisht fazat e ndryshme nëpër të cilat kaloi gjenerata e 27 personave

'Debora' nga Pablo Palacio

Nga shtëpia botuese Barataria, marrim këtë botim të ri të veprës Debora, të shkrimtarit ekuadorian Pablo Palacio. Ajo është rreth…

Lista e librave nga viti 2011

Dikush mund të mendojë se varja e listës së librave të vitit 2011 është një mundësi shumë tipike. Por vertet,…

Diçka për brezin 'nini'

Brezi nini, ai emër i mallkuar me të cilin na kanë dënuar më të "pjekurit", që do të thotë "as studim, as ...

10 romanet më të mira boliviane

Dje përfundoi një takim midis një numri të madh shkrimtarësh, qëllimi i të cilëve ishte të zgjidhnin dhjetë romanet më të mira boliviane ...

Veshja jeshile e ullirit

Rrugët akademike që një student i Letrave si unë duhet (dhe dëshiron, le të shkojmë…) të bëjë, ndonjëherë çojnë në vende

Bukuria e rrymës

Teoritë më bashkëkohore që punojnë, nga filozofia, mbi konceptet e rëndësishme për Estetikën dhe konceptin e Artit ...

Kungulli që u bë Kozmos

Vetëm sepse mendoj se ato janë gjëra që ne jemi të detyruar t'i kemi në kujtesë, unë ju jap këtë histori, e cila është ...

Katër stinët e Manuelës

   Manuela Sáenz ishte dashuria e fundit e madhe e Çlirimtarit, Don Simón Bolivar. Ai e shoqëroi atë gjatë tetë viteve të fundit, ...

Faulkner dhe këshillat e tij

Një shkrimtar i patregueshëm për talentin e tij, për hijeshinë e tij madhështore të vendosur në përdorimin e foljes, William Faulkner. Dhe këtu…

Mbi letërsinë e re

Në këto ditë, në këto kohë që na pushtojnë, që na rrethojnë, që na kuptojnë, letërsia ka dhënë një ...

Maqedonas në pushtet?

Një nga anekdotat që më shkaktoi më shumë hir në atë kohë, kur hyra në kërkime për këtë karakter të veçantë, ...

Dashuria e Alejandrës

Një figurë poezia e së cilës ka tejkaluar si fjalën ashtu edhe heshtjen. Një grua që ka bërë mish në ...

Ray Bradbury

Ray Bradbury lindi në vitin 1920 në qytetin Waukegan, Illinois. Fëmijëria e tij u kalua në këtë qytet të vogël ku vetëm ...

Libri i ri i Michael Moore

Në tetor, libri i ri i Michael Moore, udhëzuesi zgjedhor i Mike 2008, do të dalë në shitje. Prodhuesi i diskutueshëm i filmave ...

Apeli i John Grisham

Sot romani (deri më tani) i fundit nga shkrimtari John Grisham, The Appeal, del në shitje në Spanjë. Nuk është e madhe ...

Biografia e Marcel Proust

Marcel Porust lindi në Paris në 1871 dhe vdiq në të njëjtin qytet në 1922 (kështu që ai i përkiste më shumë ...

Biografia e William Faulkner

  Willian Faulkner ishte një shkrimtar Amerikan i lindur në 1897 në shtetin e Misisipit. Familja e tij ishte një familje tradicionale e jugut nga ...

Kuriozitete rreth Ernest Hemingway

A e dini se Ernest Hemingway lindi në 1899? A e dini se Ernest Hemingway kishte një marrëdhënie të tmerrshme me nënën e tij? Ata e dinin që Ernest ...