Felix de Azúa

Felix de Azúa

Félix de Azúa është një Spanjoll që konsiderohet si një nga eksponentët më të mirë të letërsisë së shekullit XNUMX. Ejani, mësoni më shumë rreth autorit dhe veprës së tij.

Poezia e Brezit të 27

Poezia e Brezit të 27

Poezia e Brezit të 27 shënoi një para dhe pas në letërsinë Spanjolle. Ejani, mësoni më shumë rreth autorëve dhe veprave të tyre.

Librat e Elvira Sastre

Librat e Elvira Sastre

Poezia dhe rrëfimi i Elvira Sastre zuri një vend në letrat kastile. Ejani, mësoni më shumë rreth autores dhe veprës së saj.

romancë

Romancë

Gjeni se çfarë i referohet termi romancë, cilat karakteristika e përcaktojnë atë, llojet e romancës dhe cilat klasa ekzistojnë në letërsi.

Llojet e poezive.

Llojet e poezive

Ekziston një larmi e madhe e llojeve të poezive, sipas metrit të vargjeve të tyre, rimës së tyre ose madhësisë së strofave të tyre. Ejani dhe mësoni më shumë rreth saj.

Nëngjinitë lirike

Nëngjinitë lirike

Nën-gjinitë lirike janë tekste të karakterizuara nga shprehja e “unit poetik” të shkrimtarit. Ejani, mësoni më shumë rreth saj.

Ide për të shkruar një libër.

Ide për të shkruar një libër

Të kesh pranë një sërë idesh për të shkruar një libër, lehtëson procesin krijues. Ejani dhe dini disa këshilla që do t'ju ndihmojnë.

Lirika.

Lirika

Lirika është një term i gjerë, ndonjëherë i vështirë për tu përcaktuar sipas optikës së përdorur për përcaktimin e saj. Ejani dhe mësoni më shumë rreth saj.

Anafora.

Anafora

Anafora është një figurë retorike e përdorur gjerësisht midis poetëve dhe shkrimtarëve lirikë. Ejani dhe mësoni më shumë rreth këtij burimi dhe përdorimeve të tij.

Dadaizëm.

Dadaizëm

Dadaism është një lëvizje artistike e themeluar nga poeti rumun Tristan Tzara (1896 - 1963). Ejani, mësoni më shumë rreth kësaj rryme.

Gerardo Diego.

Gerardo diego

Gerardo Diego Cendoya ishte një poet dhe shkrimtar spanjoll, një anëtar i të ashtuquajturës Gjenerata e 27. Ejani, mësoni më shumë për veprën dhe autorin e saj.

Rishikimi i Coplas për vdekjen e babait të tij.

Coplas deri në vdekjen e babait të tij

Coplas a la muerte de su padre është një pjesë poetike nga Jorge Manrique para Rilindjes Spanjolle. Ejani, mësoni më shumë rreth veprës dhe autorit të saj.

Jorge Manrique.

Jorge Manrique

Jorge Manrique ishte një poet dhe intelektual i famshëm spanjoll i para-Rilindjes. Ejani dhe mësoni më shumë rreth autorit dhe veprës së tij.

Juan de Mena.

Juan de Mena

Juan de Mena ishte një shkrimtar spanjoll që gjithmonë kërkonte një fjalor të lartë poetikisht të lartë. Ejani, dini më shumë për autorin dhe veprën e tij.

Luis de Góngora.

Luis de Gongora

Luis de Góngora ishte një poet dhe dramaturg i shquar i Epokës së Artë Spanjolle. Ejani dhe mësoni më shumë rreth autorit dhe veprës së tij pjellore.

Blas de Otero.

Blas de Otero

Blas de Otero ishte një poet spanjoll trashëgimia e të cilit është një nga më emblematikët e letërsisë së pasluftës. Ejani, dini më shumë për autorin dhe veprën e tij.

Rishikimi i Plateros dhe meje.

Unë dhe Platero

Platero y yo është një vepër ikonike e shkrimtarit iberik José Ramón Jiménez. Ejani dhe mësoni më shumë për këtë pjesë dhe autorin e saj.

Jose Marti.

Jose Marti

José Martí ishte një nga intelektualët më të shquar të emancipimit amerikan. Ejani, dini më shumë për autorin dhe veprën e tij.

Jorge Guillén.

Jorge Guillen

Jorge Guillén vlvarez ishte një poet i Malagës me një perspektivë optimiste të pazakontë në botë. Ejani, dini më shumë për autorin dhe veprën e tij.

Rishikimi i Në brigjet e Sar.

Në brigjet e Sar

Në brigjet e Sar është një titull nga autori Rosalía de Castro. Në kohën e tij ai ishte kuptuar pak. Ejani, mësoni më shumë rreth veprës dhe autorit të saj.

Si të analizojmë një poezi.

Si të analizojmë një poezi

Për të ditur të analizosh një poezi është thelbësore të njohësh elementët që e përbëjnë atë. Ejani, zbuloni gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me të.

Fjalë për Julia.

Fjalë për Julia

"Fjalët për Julia" është një poezi që Goytisolo i kushtoi vajzës së tij. Isshtë në librin me të njëjtin emër të botuar në 1979. Ejani, dini më shumë për tekstin dhe autorin e tij.

Gonzalo de Berceo.

Gonzalo de Berceo

Gonzalo de Berceo ishte një klerik dhe poet spanjoll që kapërceu letërsinë kastile për kontributet e tij gjuhësore. Ejani, mësoni më shumë për jetën dhe punën e tij.

Pedro Salinas.

Pedro Salinas

Pedro Salinas ishte një nga autorët më inovativë të fillimit të shekullit të 27-të. Përfaqësues i denjë i Gjeneratës së XNUMX. Ejani, mësoni më shumë për të dhe punën e tij.

Fushat e kastileve

Analiza e «Campos de Castilla»

Ne analizojmë në thellësi veprën "Campos de Castilla", të shkrimtarit fantastik Antonio Machado. Hyni dhe dini të gjitha sekretet e këtij libri.

Ku ban harresa

"Ku ban harresa"

Ne analizojmë në thellësi veprën 'Ku ban harresa', nga Luis Cernuda, i cili ishte një nga poetët më të mirë të Brezit të 27-tës.

Ofron libra.

Librat Offreds

Librat Offreds janë një dëshmi se si talenti dhe shtrirja në mediat sociale janë një përzierje produktive. Ejani, mësoni më shumë rreth veprës dhe autorit të saj.

Monumenti për César Vallejo

Vepër poetike e César Vallejo

César Vallejo ishte një nga shkrimtarët më të rëndësishëm të shekullit të XNUMX-të, si në vendin e tij ashtu edhe në pjesën tjetër të botës. Hyni dhe njihni veprën e tij poetike.

Poezi nga Gil de Biedma.

Poezi nga Gil de Biedma

Poezitë e Gil de Biedma janë një referencë e detyrueshme në poezinë bashkëkohore spanjolle. Autori krijoi një vepër të hollë. Ejani, mësoni më shumë për të dhe pendën e tij.

Miguel Hernandez.

Jeta dhe vepra e Miguel Hernández

Miguel Hernández ishte një nga zërat më famëkeq në letërsinë spanjolle të shekullit XNUMX, poet dhe dramaturg. Ejani dhe mësoni më shumë rreth jetës dhe veprës së tij.

Vepra të William Shakespeare.

William Shakespeare luan

Veprat e William Shakespeare përfaqësojnë një thesar letrar për njerëzimin, ejani dhe mësoni më shumë për veprat e tij dhe jetën e tij.

Një nga poezitë e Rubén Darío

Poezitë e Rubén Darío

Rubén Darío ishte një poet i rëndësishëm Nikaragua që konsiderohej babai i modernizmit letrar në Amerikën Latine. Ejani dhe mësoni më shumë rreth jetës dhe veprës së tij.

Poezi nga Carmen Conde.

Carmen Conde: poezi

Carmen Conde është një nga poetet më të njohura në Spanjë, ajo ishte gruaja e parë që zuri një vend në RAE. Ejani dhe mësoni më shumë rreth jetës dhe veprës së tij.

Edgar allan Poe: zëri i depresionit.

Edgar Allan Poe, zëri i depresionit

Puna e Edgar Allan Poe tregon terrorin në rrënjët e saj, dhe gjithashtu tregon lidhjen e saj me depresionin. Ejani dhe mësoni më shumë për jetën e tij dhe shkrimet e tij.

Imazhi i shkrimtarit César Vallejo.

Biografia dhe veprat e César Vallejo

César Vallejo ishte një nga shkrimtarët më transhendentë peruanë të shekullit XNUMX, letërsia e tij shënoi një moment historik. Ejani dhe mësoni më shumë për jetën dhe punën e tij.

Fotografi nga Nicanor Parra.

Biografia dhe veprat e Nicanor Parra

Fizikan, matematikan dhe shkrimtar, një kombinim i pazakontë, megjithëse i shkëlqyer në Nicanor Parra. Ejani dhe mësoni më shumë rreth jetës së antipoetit kilian.

Poeti Mario Benedetti.

Poezi nga Mario Benedetti

Mario Benedetti është një nga poetët më të shquar në letërsinë e Amerikës Latine dhe asaj botërore. Ejani dhe mësoni pak më shumë për poezinë dhe jetën e tij.

Punime të ndryshme nga Lope de Vega.

Librat e Lope de Vega

Vepra letrare e Félix Lope de Vega konsiderohet si një nga më të mëdhatë dhe më të rëndësishmet në Spanjë. Ejani dhe mësoni më shumë rreth jetës dhe librave të Lope de Vega.

Portret i Antonio Machado.

Poezia e Antonio Machado

Antonio Machado ishte një nga poetët më të zhdërvjellët në Spanjë, poezia e tij shënoi një moment historik. Ejani dhe mësoni më shumë për jetën, punën dhe trashëgiminë e tij.

Foto e Horacio Quiroga me një kapelë.

Biografia dhe veprat e Horacio Quiroga

Horacio Quiroga konsiderohet shkrimtari më i mirë i tregimeve të shkurtra të të gjitha kohërave, vepra e tij është plot origjinalitet. Ejani dhe dini pak më shumë për jetën e tij.

Foto e leximit të Pablo Neruda.

Neruda dhe Odat e tij elementare

Odat Thelbësore janë një shembull i qartë se si gjithçka mund të poetizohet. Neruda ofron një klasë master në poezi. Ejani, dini pak më shumë për këtë libër.

Edgar Allan Poe. 209 vjet pas lindjes së tij. Disa nga frazat e tij

Tani janë 209 vjet nga lindja e Edgar Allan Poe, kështu që edhe një herë është koha ta përgëzojmë për përjetësinë e tij si një i madh midis të mëdhenjve të romanit, historisë, poezisë dhe, mbi të gjitha, terrorit, pasionit dhe ndjenja më e mbingarkuar. Sot janë disa nga frazat e tij.

21 Mars: Dita Botërore e Poezisë

Sot, 21 Mars, festohet Dita Botërore e Poezisë. Kjo është arsyeja pse ne ju sjellim këtë special për këtë zhanër ritmik dhe muzikor.

Pablo Neruda duke recituar në një studio radio

Stili i Pablo Neruda

Analizë e plotë e stilit dhe simboleve të përdorura nga i madhi Pablo Neruda, një nga poetët më të mirë të të gjitha kohërave.

Portreti i Rubén Darío

Biografia e Rubén Darío

Ne ju tregojmë biografinë e Rubén Darío me disa shënime të shkurtra mbi jetën e poetit i cili shënoi një para dhe pas në letërsi me kontributet e tij. A e dini historinë e saj?

Intervistë me Marwan

Intervistë me Marwan: nesër, 19 maj, do të dalë në treg libri i tij i ri "Të gjitha të ardhmet e mia janë me ty", botuar nga shtëpia botuese Planeta.

Poezi te kenduara

A ju duket e njohur ndonjë nga këto 7 poezi të bëra në këngë? A e dini se ato janë shkruar nga poetë të njohur? Zbuloni disa nga poezitë më të mira të kënduara ndonjëherë

foto grupi i gjeneratës së 27

Evolucioni i Brezit të 27

Në këtë artikull ne ekspozojmë shkurtimisht fazat e ndryshme nëpër të cilat kaloi gjenerata e 27 personave

Mbi letërsinë e re

Në këto ditë, në këto kohë që na pushtojnë, që na rrethojnë, që na kuptojnë, letërsia ka dhënë një ...

Dashuria e Alejandrës

Një figurë poezia e së cilës ka tejkaluar si fjalën ashtu edhe heshtjen. Një grua që ka bërë mish në ...