Çfarë do të bënit nëse do të kishit dy muaj jetë? Intervistë me Santiago Díaz, autor i Talión

Santiago Díaz: Skenarist i Yo Soy Bea ose Sekreti i Puente Viejo dhe autor i Talión.

Santiago Díaz: Skenarist i Yo Soy Bea ose Sekreti i Puente Viejo dhe autor i Talión.

Ne jemi të kënaqur që kemi sot në blogun tonë me Santiago Diaz Cortes (Madrid, 1971), shkrimtar i më shumë se 500 skenareve televizive. Santiago është autor i romanit e zeza që po lëviz lexuesit: Talion, botuar nga Planeta.

Talion Shtë një roman që thyen skemat e zhanrit. Me protagonist Marta Aguilera, një grua e ftohtë, e vetmuar, me një marrëdhënie që sapo ka përfunduar, që nuk ka familje, as lidhje emocionale. Marta është një gazetare dhe, ndërsa heton një rrjet të trafikut të armëve për gazetën e saj, ajo merr lajme që do të ndryshojnë fatin e saj: një tumor kërcënon shëndetin e saj dhe mezi ka dy muaj jetë. Gjëja tronditëse për situatën është se Marta Aguilera Ai vendos të përdorë ato dy muaj për të bërë drejtësi, duke zbatuar ligjin e Talión.

Literatura aktuale: Një roman, Talion, dhe dy pyetje për lexuesin: Çfarë do të bënit nëse do të kishit dy muaj jetë? Dhe a është e ligjshme të zbatohet ligji i hakmarrjes për kriminelët e përsëritur: pedofilët, terroristët, trafikantët e grave, grupet e dhunshme ekstremiste ...?

Çfarë reagimi prisni nga lexuesit tuaj kur lexojnë romanin tuaj? Çfarë ndryshimesh dëshironi të prodhoni tek ne?

Santiago Diaz Cortes: Siç e thatë, unë dua që lexuesi të bëjë ato dy pyetje. Supozoj se meqenëse shumica prej nesh kanë lidhje emocionale, do t'i kalonim dy muaj me familjet dhe miqtë tanë. Por çfarë nëse do të arrinim ta eleminonim atë përbërës nga ekuacioni dhe të ishim vërtet vetëm në botë? A do të shkonim vërtet të shtrirë në plazh apo të përpiqeshim të linim gjurmët tona? Nuk e di nëse është ideale ajo që bën Marta Aguilera, por është opsioni i saj. Në lidhje me pyetjen e dytë, të gjithë fillimisht përgjigjemi se nuk është e justifikuar të zbatohet ligji i hakmarrjes, por ndërsa leximi përparon dhe takojmë viktima dhe villains, siguria fillestare çon dhe ne mund ta gjejmë veten duke dëshiruar që Marta të shkatërrojë djem te keq pa dhembshuri. Në fund të fundit, përveç që të kaloj një kohë të mirë duke lexuar një histori emocionuese, unë dua t'u jap lexuesve pauzë.

AL: Me një temë kaq të thelluar dhe dy pyetje kaq të drejtpërdrejta dhe komplekse, a keni marrë shumë përgjigje? A ka lexues që kanë ndarë me ju se çfarë do të bënin?

CDS: Shumë lexues të Talión sigurojnë se, në të njëjtën situatë si protagonisti, ata do të merrnin edhe disa poshtër përpara. Sinqerisht, unë besoj se e themi këtë për shkak të zemërimit që ndonjëherë na bën të shohim se disa kriminelë përgjegjës për krime tronditëse nuk paguajnë siç dëshirojmë ne. Por në momentin e së vërtetës, ne jemi të civilizuar dhe të gjithë i besojmë drejtësisë, megjithëse ndonjëherë nuk pajtohemi dhe dalim të protestojmë, diçka që më duket shumë e nevojshme. Nëse do të zbatonim përsëri ligjin e hakmarrjes, civilizimi ynë do të kthehej disa shekuj prapa.

AL: Pas dëshirës së Marta Aguilera për hakmarrje ka shumë zhgënjime dhe emocione të plagosura: nga zhgënjimi i shoqërisë përballë akteve mizore të dhunës që shkojnë pa u ndëshkuar deri tek vetmia në të cilën ajo jeton e motivuar nga një paaftësi kronike për të ndjerë ndjeshmëri. «E vërteta është, nuk mbaj mend të jem ndier ndonjëherë fajtor për asgjë.»Thotë protagonisti në një moment të romanit.

Çfarë peshon më shumë në vendimin e Martës? Çfarë duhet t'i ndodhë një personi në mënyrë që, duke e ditur se do të mbetet pa u ndëshkuar, ai vendos të zbatojë ligjin e Talión dhe të bëjë drejtësi atje ku ai konsideron se nuk ka asnjë?

CDS: Ajo që e shtyn Martën të bëjë atë që bën, përveç asaj mungese fillestare të ndjeshmërisë që ju përmendni, nuk ka të ardhme dhe nuk vuan pasoja për veprimet e saj, as për veten e saj dhe as për ata që e rrethojnë. Gjatë gjithë historisë ajo takon personazhe që kanë nevojë për dikë për të bërë drejtësi në emër të tyre dhe diçka brenda saj fillon të ndryshojë. Papritmas, dhe ndoshta për shkak të këtij tumori, ajo fillon të ndiejë gjëra për ata që e rrethojnë, ajo përjeton një ndjenjë që nuk e dinte më parë dhe shfaqet urrejtja për ata që i kanë shkatërruar jetën. Kështu, siç thotë ajo vetë, ajo vendos të largohet nga kjo botë duke pastruar disa papastërti ...

AL: Romani ka një anë, Marta Aguilera, e vendosur për të dhënë javët e fundit të jetës së saj për të bërë drejtësi shoqërore dhe një B, Daniela Gutiérrez, inspektorja e Policisë e ngarkuar për ta ndaluar pavarësisht se ajo ishte akuzuar vetë për zemërim dhe dëshirë hakmarrjeje. , pasi burri i saj dhe një nga fëmijët e saj u vranë në një sulm terrorist. A është pyetja e tretë për lexuesin, çfarë do të kishin bërë nëse do të ishin në vend të Daniela-s?

Talión: Çfarë do të bënit nëse do të kishit dy muaj jetë?

Talión: Çfarë do të bënit nëse do të kishit dy muaj jetë?

CDS: Deri në momentin kur ne e dimë historinë personale të Inspektorit Gutiérrez - pavarësisht se kemi vuajtur nga viktima të tilla si Nicoleta, Eric ose Jesús Gala "Pichichi" - ne kishim arritur ta mbanim veten emocionalisht të sigurt, por kur shoqëruam Daniela si një grua, ajo e keqja e kriminelëve dhe ne filluam të vendosnim veten në vendin e saj. Çfarë do të bënim nëse tragjedia na godiste drejtpërdrejt? Inspektorja Gutiérrez, për shkak të profesionit të saj, e di që ajo duhet të qëndrojë brenda ligjit, por nevoja për hakmarrje ndonjëherë është shumë e fuqishme dhe është e vështirë për të që të përmbahet. Kjo e afron atë më shumë se vrasësi që duhet të ndjekë dhe dyshon ...

AL: Skenarë shumë të ndryshëm në romanin tuaj. Madridi i natës, ku rrjedhin paratë midis drogës dhe prostitucionit luksoz, dhe Madridi i mjerimit, i lagjeve ku trafikohet droga dhe fëmijët jetojnë në braktisje. Edhe një pjesë në Vendin Bask, në Guipúzcoa. Çfarë ka veriu i Spanjës në romanin e krimit që edhe për pak kohë doni të afroheni me të?

CDS: Për mua personalisht, ose për të dërguar personazhet e mi ose për të lëvizur vetë, unë e dua veriun e Spanjës ... edhe pse e vërteta është se aq sa jugu. Mrekullia e vendit tonë është që ne kemi gjithçka që duam brenda një guri. Në veri shijoj klimën, ushqimin dhe peisazhet, dhe në jug shijoj plazhin dhe dritën. Në qendër të qytetit është vendi ku unë jetoj dhe ku zhvillohet pjesa më e madhe e Talión, por ne u zhvendosëm në Vendin Bask për të diskutuar çështjen ETA. Isshtë pjesë e historisë sonë të fundit dhe, megjithë keqardhjet, ne jemi një vend i përparuar dhe mendoj se nuk duhet të censurojmë vetveten. Pjesa tjetër e mjediseve që unë portretizoj, disa prej tyre si të papërpunuara si La Cañada Real, ekzistojnë vërtet. Leximi është mënyra e vetme për të hyrë në ato vende dhe për tu ndjerë të sigurt.

AL: A do ta shohim ndonjëherë Inspektorin Daniela Gutiérrez në romanet tuaja?

CDS:  Edhe pse ende nuk është i sigurt, unë do të thosha po, nëse ka një pjesë të dytë të Talión apo në një rast të ri që nuk ka asnjë lidhje me këtë histori. Mendoj se kam arritur të krijoj një karakter shumë të fuqishëm që shumë lexues do të dëshironin ta shihnin përsëri në një skenë krimi.

AL: Momentet e ndryshimit për gratë: feminizmi është bërë një fenomen masiv, është çështje e shumicës dhe jo vetëm e grupeve të vogla të grave të stigmatizuara për të. Dy protagoniste femra për romanin tuaj të parë, vrasësi dhe policia. Cili është mesazhi juaj për shoqërinë në lidhje me rolin e grave dhe rolin që ne luajmë në këtë kohë?

CDS: Besoj se po i afrohemi momentit kur nuk na tërheq vëmendjen që presidenti i një vendi, drejtori i një vrasësi shumëkombësh apo edhe një serial të jenë gra. Kur të ndalojmë së foluri për të, do të jetë kur të kemi arritur vërtet një barazi që reziston akoma në disa aspekte. Për fat të mirë, machismo po çrrënjoset pak nga pak derisa të vijë dita kur ajo të zhduket plotësisht, por është gjithashtu e vërtetë që burrat shpesh ndihen të frikësuar. Unë vetë kam dyshuar në këtë intervistë nëse duhet t'u referohem atyre që blejnë Talión si lexues apo si lexues, dhe kjo nuk na ndihmon as të normalizojmë situatën, gjë që mendoj se, në fund të fundit, është ajo për të cilën duhet të aspirojmë.

AL: Pasi keni shkruar skenarin për seri shumë të suksesshëm dhe shumë prej tyre shumë të gjerë në kapituj të tillë si El Secreto de Puente Viejo, shoqëruar nga një ekip skenaristësh, a e keni ndjerë vetminë e shkrimtarit të romanit?

CDS: Po Kur shkruani një skenar, zakonisht jeni pjesë e një ekipi dhe keni kolegë me të cilët diskutoni për komplotet, pasi të gjithë flasim të njëjtën gjuhë dhe po shkojmë në të njëjtin drejtim. Gjatë shkrimit të Talión, megjithëse kisha vëllanë tim Jorge (gjithashtu një shkrimtar dhe skenarist) dhe partnerin tim për të komentuar mbi dyshimet e mia, ju duhet të merrni vendimet vetëm. Nga ana tjetër, shkrimi i një romani pa kufizime që përfshijnë një serial televiziv ose një film (buxhet, aktorë, grupe ...) më ka kënaqur. Kam shijuar një liri që nuk e kisha njohur deri më sot.

AL: Si është Santiago Díaz si lexues? Cili është ai libër që ju kujtohet me dashuri të veçantë, që ju ngushëllon ta shihni në raftin tuaj dhe ta lexoni herë pas here? Ndonjë autor për të cilin jeni të apasionuar, llojin që bleni të vetmit që botohen?

CDS: Më pëlqen të lexoj gjithçka, nga romanet historikë (e deklaroj veten të apasionuar pas Santiago Posteguillo dhe trilogjitë e tij për perandorët romakë) deri te trillet e Manel Loureiro, poezinë e Marwan (të cilën nuk e njihja deri vonë, por pranoj se kam zbuluar tek ai një të veçantë ndjeshmëria), terrori i Stephen King dhe, natyrisht, romani i krimit. Në këtë fushë më pëlqejnë shumë autorë, nga klasikët si Agatha Christie, Arthur Conan Doyle, Patricia Highsmith, James Ellroy ose Truman Capote te Don Winslow, Dennis Lehane ... Sa për autorët spanjollë, është e detyrueshme të përmendet Manuel Vázquez Montalban, Lorenzo Silva, Dolores Redondo, Alicia Giménez Bartlett, Juan Madrid, Eva García Sáenz de Urturi ...

Libri që lexoj herë pas here është "Numrat e elefantëve" nga vëllai im Jorge Díaz, një nga romanet më të mirë që kam hasur në të gjithë jetën time, e dua ta them me të vërtetë.

Dhe shkrimtari im i preferuar… Më parë ishte Paul Auster, por tani jemi të zemëruar.

AL: Libër dixhital apo letër?

CDS: Letër, por unë e di që ndonjëherë dixhitalja është shumë më komode, sepse brenda pak minutash keni gjithçka që dëshironi.

AL: Pirateria letrare: Një platformë për shkrimtarët e rinj për ta bërë veten të njohur ose dëm të pariparueshëm të prodhimit letrar?

CDS: Dëm i pariparueshëm për prodhimin letrar dhe mbi të gjitha për autorët. Unë e kuptoj që njerëzit duan të kursejnë disa euro, por ne jetojmë në shoqëri dhe ju duhet të jeni të civilizuar dhe të mendoni për përpjekjen që duhet për të shkruar një roman në mënyrë që më vonë, me një klikim të një butoni, të hakohet dhe të gjitha puna është prishur. Pirateria e serialeve, filmave, muzikës ose librave duhet të ndiqet sa më ashpër që të jetë e mundur. Më bëri shumë qesharake të flisja një ditë me një shofer taksie i cili ankohej për shoferët privatë që merrnin pasagjerë, duke i quajtur piratë sepse nuk paguanin taksa, por më vonë ai rrëfeu pa turp se po piratonte seriale televizive.

 AL: Fenomeni i mediave sociale krijon dy lloje shkrimtarësh, ata që i refuzojnë ata dhe ata që i adhurojnë. Cili është aspekti më i rëndësishëm për ju, ai i një komunikuesi masiv apo ai i një shkrimtari të vetmuar që preferon që vepra e tij të flasë për të?

CDS: Unë i urrej ata dhe gjithashtu humbas shumë kohë me ta. Unë kam vetëm një llogari në Facebook që e përdor mezi, megjithëse kam filluar të kuptoj rëndësinë e saj. Unë do të doja t'i injoroja ata, por kam frikë se do t'i nënshtrohem atyre herët a vonë ... (PS: në fakt, unë tashmë kam nënshtruar dhe kam hapur një llogari në Twitter: @sdiazcortes)

AL: Cilat janë momentet e veçanta të karrierës tuaj që keni jetuar dhe ato që dëshironi të shihni? Ata që një ditë do të dëshironit t'u tregonit nipërve dhe mbesave tuaja.

CDS: Një nga më të veçantat ishte kur mora telefonatën e parë nga Puri Plaza, redaktori im i Planeta, duke më thënë se Talión ishte lexuar dhe se ajo ishte mahnitur. Gjithashtu ditën kur mora kopjen e parë në shtëpinë time, atë që pashë partnerin tim të ngazëllehej kur lexonte mirënjohjet dhe, natyrisht, prezantimin disa ditë më parë në Zonën Kulturore El Corte Inglés, ku isha i rrethuar nga të gjithë miqtë e mi

Çfarë do të vijë ende nuk e di, por shpresoj që gjërat të më ndodhin të paktën aq mirë ...

AL: Për ta mbyllur, si gjithmonë, do t'ju bëj pyetjen më intime që mund të bëjë një shkrimtar: Pse shkruani?

CDS: Së pari, sepse nuk mund të mendoj për një mënyrë më të mirë për të siguruar jetesën sesa duke treguar histori. Nuk e di nëse një shkrimtar lind apo bëhet, ajo që mund t'ju siguroj është se nuk di të bëj diçka tjetër dhe se pa këtë do të isha thellësisht i pakënaqur. Përpara një tastiere është mënyra se si unë vërtet di të shprehem.   

Faleminderit Santiago Díaz Cortés, ju uroj shumë suksese në të gjitha aspektet tuaja, që rreshti të mos ndalet dhe pasi të na keni lidhur me TalionNe shpresojmë për romanin tuaj të ardhshëm.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.