Gonzalo de Berceo

Gonzalo de Berceo.

Gonzalo de Berceo.

Gonzalo de Berceo ishte një poet spanjoll; në fakt, Ai njihet gjerësisht se konsiderohet i pari në tregtinë e tij në gjuhën spanjolle. Ai vlerësohet në botën letrare për cilësinë e shkrimeve të tij mesjetare. Puna e tij e katapultoi atë si një letrar dhe klerik, duke zënë pozicione të një rëndësie të madhe. Punimet e tij u nxitën nga përkushtimi i tij i madh dhe dashuria për besimin e krishterë.

Përtej shijimit të popullaritetit në kohën e tij për të qenë një njeri me besim, Gonzalo de Berceo arriti të kapërcejë kohën për shkak të rolit të tij si autor. Pika e talentit të këtij formuluesi është e tillë që ka qenë e mundur të krahasohet vetëm me autorët e shtatit të Per Abbat, shkrimtarit (përpiluesit) të Kënga ime Cid.

Profili biografik

Lindja dhe fëmijëria

Maese Gonzalo de Berceo lindi në fund të shekullit të 1195-të, ndoshta rreth 1198 ose XNUMX, në Berceo, Spanjë. Ky rajon ndodhet midis San Millán de Cogolla (La Rioja) dhe Calahorra, (Logroño). Megjithëse nuk ka të dhëna biografike për origjinën e tij familjare ose fëmijërinë e tij si e tillë, dihet se ai kishte një vëlla, i cili mbante një angazhim kishtar si klerik.

Si fëmijë, Gonzalo u rrit në manastirin e San Millán de Suso. Sidoqoftë, shtëpia e tij e studimit do të ishte vite më vonë manastiri fqinj i San Millán de la Cogolla. Atje, ai u prit si një prift laik. Pastaj në 1221 ai bëri rrugën e tij si një dhjak.

Në 1222, Riojan drejtoi trajnimin e tij akademik në Studium Generale de Palencia të njohur - formati i parë universitar në Mesjetë. Më vonë, në 1227 dhe nën drejtimin e Peshkopit Don Tello Téllez de Meneses, Berceo përfundoi studimet e arsimit të lartë. Me këtë arritje, ai u vendos si një anëtar i rëndësishëm dhe eksponent maksimal i klerikëve mester.

Shkathtësia e një murgu

Përveç priftit dhe dhjakut, Ky i shpallur fetar shërbente edhe si prift. Ai e bëri këtë nga viti 1237. I denjë për t'u rritur në një manastir - dhe me një kapacitet të madh për administrim - puna e tij nuk u ndal këtu. Sapo kishte mundësinë, ai punësoi veten si udhëzues për grupet e fillestarëve.

Në të njëjtën kohë, ai shërbeu si mësues rrëfimi dhe një noter kishtar. Diversiteti i njohurive të tij dhe trajnimi i gjerë e bënë atë një studiues, edukator, autor dhe ekspert letrar kryesor.

Feja e një poeti

Jeta e tij si murg përcaktoi drejtimin që do të merrnin vargjet dhe veprat e tij narrative. Zemra e veprës së tij letrare ishte gjithmonë idiosinkrazitë e adhurimit dhe fesë. Master Gonzalo pa madhështi dhe thjeshtësi kur shprehte lirikat e tij drejt shenjtorëve dhe hyjnive që gëzonin adhurimin e tij në manastire.

Veprat e tij u bënë hapësira ku ai rikrijoi përkushtimin e tij kishtar dhe dashurinë për besimin. Për më tepër, ata ishin mënyra për të arritur një farë afërsie me njerëzit dhe për të pasur mundësinë për të rritur fetarinë e tyre me vargje poetike.

Puna e tij me shkrim u bazua kryesisht në hagiografi. Kjo është, në veprat biografike të përqendruara në shenjtorë dhe imazhe të tjera fetare.

Mjeshtri i Klerit

Nuk mund të flitet për themelin e mester de clerecía pa përmendur Gonzalo de Berceo. Duke zënë pozicionin drejtues në këtë shkollë burrash të ditur, Ky shkrimtar mesjetar ishte në misionin e mundimshëm të krijimit dhe rafinimit të gjuhës Castiliane në tërësinë e saj. E gjithë kjo, për të pasuruar letërsinë dhe për të gjetur stilin e saj.

Pasi ndërthuri dialektin e tij Riojan - tipik i fshatit - me poezinë e minstrelit, me forma të tjera letrare dhe me nënën e gjuhëve romane, latinishten, poeti - më në fund - poeti - mori rrugën e tij. Rezultati i gjithë këtij bashkimi kontribuoi në një mënyrë radikale në zgjerimin e gjuhës spanjolle tashmë të konsoliduar në të gjithë botën, duke i hapur rrugën, nga ana tjetër, a poezi me karakter dijetar.

Cuaderna via në punën e Berceo

Stili i kultivuar nga Gonzalo de Berceo, dhe i cili më vonë miratoi klerikët mester, njihet si cuaderna via. Shtë një lloj strofe tipike për njehsorin spanjoll. Shtë i përbërë nga katër vargje me katërmbëdhjetë rrokje (Aleksandrian), të ndarë në dy hemistich me 7 rrokje. Të gjitha me rimë bashkëtingëllore.

Korniza e emrit përmes Vjen nga vepra e parë në spanjisht e shkruar në këtë stil. Kjo është Libri i Aleksandrit, një poezi me autorësi të panjohur për jetën e Aleksandrit të Madh. Termi latin i referohet Kuadrivium, përbërja e studimeve të përgjithshme të kohës.

Korniza përmes Shtë versioni kastilian i vargut Aleksandrian me origjinë franceze. Duhet të theksohet se në Spanjë ky burim ishte një stil i përdorur vetëm nga anëtarët e klerit ose burrat me studime.

Bask në veprën e Berceo

Historia tregon se në manastirin San Millán de la Cogolla - me të cilin Gonzalo ishte afër - flitej Baskisht, së bashku me shumë qytete të afërta Riojan. Megjithëse poeti i famshëm mësoi latinisht dhe gjuhë të tjera romane përmes trajnimit të tij kishtar, termat baskë nuk mungonin në veprat e tij.

Në fakt, një pjesë e madhe e punimeve, përkthimeve dhe dokumenteve të gjetura nga Gonzalo de Berceo ishin shkruar në Baske. Kjo gjuhë është ndoshta më e vjetra në Evropë. I ashtuquajturi "Bask" u përdor gjerësisht në kohën mesjetare, si latinishtja dhe kastilishtja. Në fakt, ka të ngjarë që shkrimtari të ketë kontribuar shumë në formësimin e kësaj të fundit.

Fragment i një poezie nga Gonzalo de Berceo.

Fragment i një poezie nga Gonzalo de Berceo.

Analiza e punimeve të tij

Shekulli i dymbëdhjetë ishte zbukuruar me pendën e këtij shkrimtari të shquar. Mënyra e të qenit Gonzalo de Berceo dhe dashuria e tij poetike e çuan në mënyrë të pashmangshme në pasurimin e letërsisë. Vepra e tij nuk kishte më shumë dhe as më pak se 13.000 vargje. Jo më kot i është dhënë titulli "Babai i poezisë kastiliane". Disa kritikë e përshkruajnë punën e tij intelektuale si të madhe dhe të mahnitshme.

Një stil i përjetshëm

Aftësia e tij për të shkruar nuk paraqiti kurrë një formë të dhunshme, përkundrazi. Berceo zbatoi një poezi të animuar, tradicionale, të përulur, me një fshat dhe prekje fetare. Përvoja e tij në përkthimet e veprave të shkruara më parë në latinisht, nxori gjithashtu origjinalitetin në argumentin e shkrimit të tij dhe në kuptimin që ai i dha jetës së tij.

Puna e tij letrare kryhej gjithmonë nën zbatimin e cuaderna via. Kjo, deri në vdekjen e tij në San Millan de la Cogolla, midis 1264 ose 1268.

Treshi poetik dhe përkthimet

Versifikimi i Berceo ka një frymëzim të dukshëm në librat e shenjtë, si dhe në ajrin mistik të fesë. Veprat e tij përbëhen nga një trinitet poetik në të cilin spikasin:

 • Jetët e shenjtorëve.
 • Mariani punon.
 • Punime doktrinore.

Për arsye të qarta, shfaqja e tij poetike u ndikua nga një seri përkthimesh të himneve kishtare që ai realizoi.

Periudha për shenjtorët

Punon si Jeta e San Millán, Jeta e Santo Domingo de Silos, Poema e Santa Oria dhe Martirizimi i San Lorenzo, përbëjnë këtë fazë të parë. Karakterizohet duke theksuar kronikat e protagonistëve të saj. Detajet dhe harmonitë e tij ishin të bazuara në bazat latine dhe traditat e manastirit.

Rryma mariane

Në këtë fazë të përkushtimit ndaj Virgjëreshës Mari, Berceo arriti tre tituj që janë pjesë kryesore: Lavdërimi i Zojës, Vajtimi i Zojës dhe Mrekullitë e Zojës, kjo e fundit duke qenë vepra e tij më famëkeqe. Ajo shquhet për vargjet e saj piktoreske dhe folklorike për nënën e Jezusit.

Kjo seri prej njëzet e pesë poezish e përshkruan Marinë si një personazh që ndërmjetëson para Zotit për secilin prej besimtarëve, duke bërë mrekulli të ndryshme të secilës kërkesë. Përmes kësaj poezie dëshira e Gonzalo de Berceo ishte të inkurajonte besimin në komunitet.

Rreth doktrinës

Në këtë periudhë, vepra letrare si: Nga shenjat që shfaqen para Gjykimit të Fundit y Nga sakrifica e masës, unifikoni trininë poetike të këtij autori të njohur. Përmes titullit të parë ai adreson temën e gjykimit të mirënjohur biblik dhe shenjat e ndryshme që bota do të ketë para kësaj ngjarjeje.

Nga ana tjetër, në veprën e dytë, Berceo shprehu në detaje simbolikën e fazave të një mase. Ai gjithashtu bëri përshkrimin e lëvizjeve priftërore, sikur të ishte një manual.

Mrekullitë e Zojës, fragment (vargje nga 1265 deri në 1287)

Mrekullitë e Zojës.

Mrekullitë e Zojës.

XIV

"San Miguel de la Tumba është një manastir i shkëlqyeshëm,

Deti rrethon gjithçka, Elli qëndron në mes,

logari periglossal i grand lazerio

murgjit që ý jetojnë në essi ciminterio.

Në këtë manastir që ne kemi nominuar,

avié i murgjve të mirë, manastir i mirë i provuar,

Altari i Gloriosa i pasur dhe shumë i shtrenjtë,

në të imazh i pasur me çmim shumë të lartë.

Imazhi ishte mbi fronin e tij të vendosur,

Jam fiksuar në krahët e tij, është zakon,

Të qeshurat rreth saj, isha i shoqëruar mirë,

si një mbretëreshë e pasur e Zotit e shenjtëruar.

Unë kisha një kurorë të pasur si një mbretëreshë e pasur,

i implantit të tij të pasur në vendin e perdes,

Ishte i pajisur mirë, me një zbukurim shumë të imët,

Unë kisha vlerë më shumë njerëz ese se avié vezina ”.

Lista e plotë e punimeve të tij

poezi

 • Jeta e San Millán.
 • Jeta e Santo Domingo de Silos.
 • Poezi e Santa Oria.
 • Martirizimi i Shën Lorencit.
 • Falënderimet e Zojës.
 • Vajtimi i Zojës.
 • Mrekullitë e Zojës.
 • Nga shenjat që paraqiten para Gjykimit Përfundimtar.
 • Nga sakrifica e masës.

Himne

 • Nga Ave maris stella.
 • Eja Krijuesi Spiritus.
 • Nga Christe, qui lux es et vdes.

Punime te tjera

 • Virgjëresha e Shenjtë Auria.
 • Poema e Aleksandrit të Madh.
 • Jeta e San Lorenzo.
 • Kantika

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.