Në pritje të Godot

Peizazh irlandez

Peizazh irlandez

Në pritje të Godot (1948) është një shfaqje e teatrit absurd të shkruar nga irlandezi Samuel Beckett. Ndër të gjithë repertorin e gjerë të autorit, kjo "Tragjikomedia në dy akte" - siç u titrua - është teksti me njohjen më të madhe në mbarë botën. Vlen të përmendet se ishte pjesa që prezantoi zyrtarisht Beckett në universin teatror dhe i dha atij Çmimin Nobel për Letërsinë në vitin 1969.

Një fakt interesant është se Beketi - një gjuhëtar dhe filolog pasionant - përdori gjuhën frënge për të shkruar këtë vepër. Jo më kot botimi të titullit Ajo u botua nën shtypjen frëngjishtfolëse Les Éditions de Minuit, katër vjet pasi u shkrua (1952). Në pritje të Godot u shfaq në skenë më 5 janar 1953, në Paris.

Përmbledhje e punës

Beketi e ndau veprën në një mënyrë të thjeshtë: në dy akte.

Akti i parë

Në këtë pjesë, komploti tregon Vladimir dhe Estragon duke arritur në një fazë të përbërë nga «Një shteg në terren. Një pemë. - Këta elementë ruhen gjatë gjithë punës - Një pasdite. " Personazhet vishen i vrazhdë dhe i çrregullt, gjë që e bën të kuptohet se ata mund të jenë njerëz të pastrehë, pasi asgjë konkrete nuk dihet për ta. Nga vijnë, çfarë ka ndodhur në të kaluarën e tyre dhe pse vishen kështu është një mister total.

Godot: arsyeja e pritjes

Ajo që dihet vërtet, dhe puna është përgjegjëse për ta bërë të njohur shumë mirë, është ajo ata presin për një "Godot" të caktuar". Kush është? Askush nuk e diSidoqoftë, teksti i jep këtij personazhi enigmatik fuqinë për të shëruar vështirësitë e atyre që e presin.

Ardhja e Pozzo dhe Lucky

Ndërsa presin atë që nuk arrin, Didi dhe Gogo - siç njihen edhe protagonistët - dialogu pas dialogut enden në marrëzi dhe mbyten në hiçin e "qenies". Pas pak kohe, Pozzo - pronari dhe zotëria i vendit ku ata ecin, sipas tij - dhe shërbëtori i tij Lucky i bashkohen pritjes.

mirë është vizatuar si mburrësi tipik i pasur. Me të mbërritur, ai thekson fuqinë e tij dhe përpiqet të nxjerrë vetëkontroll dhe besim. Sidoqoftë, ndërsa koha digjet në thashetheme, bëhet më e qartë se - si pjesa tjetër e personazheve - njeriu milioner është i zhytur në të njëjtën dilemë: ai nuk e di pse apo pse ekzistencën e tij. Me fat, nga ana e tij, ai është një qenie e nënshtruar dhe e varur, një skllav.

Një mesazh dekurajues që zgjat pritjen

Samuel beckett

Samuel beckett

Kur dita do të përfundojë pa treguar se Godot do të vijë, ndodh diçka e papritur: shfaqet një fëmijë. Ky i afrohet vendit ku po enden Pozzo, Lucky, Gogo dhe Didi y i informon se, Po ne rregull Godot nuk do të vijë, Veryshtë shumë e mundshme bëj një paraqitje diten tjeter.

Vladimir dhe Estragon, pas atij lajmi, ata pranojnë të kthehen në mëngjes. Ata nuk heqin dorë nga plani i tyre: ata kanë nevojë, me çdo kusht, të takojnë Godot.

Akti i dytë

Ashtu siç u tha, i njëjti skenar mbetet. Pema, me degët e saj të zymta, tundon thellë në mënyrë që të mund të përdoret dhe t'i japë fund mërzisë dhe rutinës. Didi dhe Gogo kthehen në atë vend dhe përsërisin grabitjet e tyre. Megjithatë, ndodh diçka ndryshe në lidhje me ditën e mëparshme, dhe kjo është se ata fillojnë të vërejnë se ka qenë një e djeshme, pasi indikacionet se ata ishin atje janë të dukshme.

Ju mund të flisni atëherë për një vetëdije të përkohshme, edhe pse, praktikisht, gjithçka përsëritet; një lloj "Dite Groundhog".

Një rikthim me ndryshime drastike

Lucky dhe zotëria i tij kthehen, megjithatë, ata janë në një situatë shumë të ndryshme. Shërbëtori tani është memec dhe Pozzo vuan nga verbëria. Nën këtë panoramë të ndryshimeve rrënjësore, shpresa e mbërritjes vazhdon, dhe bashkë me të edhe dialogët pa qëllim, absurdë, fotografia e paarsyeshmërisë së jetës.

Ashtu si një ditë më parë, kthehet lajmëtari i vogël. megjithatë, kur u pyet nga Didi dhe Gogo, the fëmija mohon të ketë qenë me ta dje. Çfarë po përsërit përsëri është i njëjti lajm: Godot nuk do të vijë sot, por ka mundësi që nesër të vijë.

Personazhet ata e shohin njëri -tjetrin përsëri, dhe midis zhgënjimit dhe keqardhjes, Ata bien dakord të kthehen ditën tjetërMe Pema e vetmuar mbetet në vend si një simbol i vetëvrasjes si një rrugëdalje; Vladimir dhe Estragon e shohin atë dhe mendojnë për të, por ata presin të shohin se çfarë do të sjellë "e nesërmja".

Në këtë mënyrë puna arrin kulmin, duke i dhënë rrugë asaj që mund të jetë një lak, e cila nuk është asgjë më shumë se ditë pas dite e njeriut dhe atë që në ushtrimin e plotë të ndërgjegjes e quan "jetë".

Analiza e Duke pritur për Gogdot

Në pritje të Godot, në vetvete, është një tepricë që na tërheq atë që është dita ditës e njeriut. Normalja në dy aktet e tekstit - Me përjashtim të një ndryshimi të rastit - është përsëritje e vazhdueshme që nuk bën gjë tjetër veçse tregon ecjen e pariparueshme të secilës qenie, hap pas hapi, drejt varrit të tij.

Zotërimi i thjeshtësisë

Inshtë në thjeshtësinë e punës, edhe pse duket klishe, ku qëndron mjeshtëria e tij, ku qëndron pasuria e tij: një pikturë në dërrasa që portretizon paarsyen që rrethon njeriun.

Edhe pse Godot-i shumëprituri, ai i shumëprituri-nuk shfaqet kurrë, mos-prania e tij i jep vetes një paraqitje të shkurtër të tragjedisë së absurditetit të ekzistencës njerëzore. Koha në skenë e merr arsyen e saj me veprime që, edhe pse duken joracionale, nuk do të ishin as më të mira e as më të këqija se të tjerat, sepse ai që pritet, në të njëjtën mënyrë, nuk do të vijë.

Çfarëdo që të ndodhë, asgjë nuk do të ndryshojë fatin e njerëzve

Në shfaqje është njësoj të qeshësh apo të qash, merr frymë apo jo, shiko pasditen të vdesë ose pema të thahet, ose të bëhesh një me pemën dhe peizazhin. DHE asgjë nga kjo nuk do të ndryshojë fatin unik: ardhjen e mosekzistencës.

Godot nuk eshte Zoti ...

Citimi i Samuel Beckett

Citimi i Samuel Beckett

Edhe pse gjatë viteve ka pasur nga ata që pretendojnë se Godot është vetë Zoti, Beckett mohoi një arsyetim të tillë. Epo, edhe pse ata e lidhin atë në thelb me pritjen e vazhdueshme të njeriut për hyjninë në kultura të ndryshme, duke përdorur koincidencën e thjeshtë me fjalën anglo Perëndia, e vërteta është se autori e tregoi këtë emri erdhi nga zëri frankofon godillot, që është: "boot", në spanjisht. Prandaj, çfarë prisnin Didi dhe Gogo? Për asgjë, shpresa e njeriut i kushtohet pasigurisë.

edhe ka pasur nga ata që e kanë lidhur të dërguarin e Godot me mesian e kulturës judeokristiane, dhe aty ka logjikë. Por duke marrë parasysh atë që u tha nga autori, kjo teori gjithashtu hidhet poshtë.

Jeta: lak

Fundi nuk mund të jetë më në harmoni me pjesën tjetër të asaj që u ngrit në vepër, sigurisht. Kështu që ju ktheheni në fillim, megjithatë fitoni vetëdijen se jeni, se ka pasur një pritje dje, si ose më të përgjakshme se sot, por jo më pak se nesër. Dhe ai që thotë se duhet të vijë mohon që tha se e tha dje, por premton se mund të ndodhë nesër ... dhe kështu me radhë, deri në frymën e fundit.

Komente nga kritikë të specializuar mbi Në pritje të Godot

 • «Asgjë nuk ndodh, dy herë“, Vivian Mercier.
 • “Asgjë nuk ndodh, askush nuk vjen, askush nuk shkon, është e tmerrshme!«, Anonim, pas premierës në Paris në 1953.
 • "Në pritje të Godot, më realiste sesa absurde". Mayelit Valera Arvelo

Kuriozitetet e Në pritje të Godot

 • Kritiku Kenneth Burke, pasi pa shfaqjen, Ai deklaroi se lidhja midis El Gordo dhe El Flaco ishte jashtëzakonisht e ngjashme me atë të Vladimir dhe Estragon. Kjo është shumë logjike, duke ditur se Beckett ishte një tifoz i Yndyra dhe e dobëta.
 • Ndër origjinat e shumta të titullit, ekziston një që thotë këtë i erdhi ndërmend Beckett ndërsa shijonte Tour de FranceMe Përkundër faktit se gara kishte përfunduar, njerëzit ishin akoma në pritje. Samuel ai pyeti: "Kë po prisni?" dhe, pa hezitim, ata iu përgjigjën nga auditori "Për Godot!" Fraza i referohej atij konkurrenti që kishte mbetur prapa dhe që ende nuk do të vinte.
 • Të gjithë personazhet Ata mbajnë një kapele të kapelë bowlerMe Dhe kjo nuk është rastësi Beckett ishte një tifoz i Chaplin, kështu që ishte mënyra e saj për ta nderuar atëMe Dhe është se në vepër ka shumë nga kinemaja e heshtur, shumë nga ajo që thotë trupi, nga ajo që shpreh, pa kufizim, heshtje. Në këtë drejtim, drejtori i teatrit Alfredo Sanzol u shpreh në një intervistë me Vendi nga Spanja:

“Funnyshtë qesharake, ai specifikon që Vladimir dhe Estragon mbajnë kapele me kupolë dhe kjo është arsyeja pse në të gjitha skenat ata gjithmonë mbajnë kapele me top. Po rezistoja. Fakti është se kam provuar kapele dhe lloje të tjera kapelesh, por ato nuk funksionuan. Derisa urdhërova një palë lojë me birila dhe, natyrisht, ata duhej të vishnin bowler. Kapelja me kupë është Chaplin, ose në Spanjë, Coll. Ato provokojnë shumë referime. Ishte një përvojë përulëse për mua ".

 • ndërsa Në pritje të Godot ishte bastisja e parë zyrtare e Beckett në teatër, kishte dy përpjekje të mëparshme që nuk arritën të materializohenMe Njëra prej tyre ishte një shfaqje për Samuel Johnson. Tjetri ishte Eleutheria, por u hoq pasi Godot doli.

Kuotat e Në pritje të Godot

 • "Ne e kemi mbajtur takimin, kjo është e gjitha. Ne nuk jemi shenjtorë, por e kemi mbajtur takimin. Sa njerëz mund të thonë të njëjtën gjë?
 • Lotët e botës janë të pandryshueshëm. Për secilin që fillon të qajë, në një pjesë tjetër ka një tjetër që ndalon së bërëi ”.
 • “Më kujtohen hartat e Tokës së Shenjtë. Me ngjyra. Shum bukur. Deti i Vdekur ishte blu i zbehtë. Isha i etur vetëm duke e parë. Ai më tha: ne do të shkojmë atje për të kaluar muajin e mjaltit. Do të notojmë. Ne do të jemi të lumtur ".
 • “VLADIMIR: Me këtë e kemi kaluar kohën. ESTRAGON: Gjithsesi do të ishte njësoj. VLADIMIR: Po, por më pak shpejt ”.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.