Dostojevskit

Fjodor Dostojevski.

Fjodor Dostojevski.

Fjodor Dostojevsky (1821 - 1881) ishte një romancier rus, thellësia psikologjike e të cilit e bëri atë - ndoshta - shkrimtarin më me ndikim të trillimeve të shekullit të XNUMX-të. Ai ishte gjithashtu një shkrimtar, redaktor dhe gazetar i njohur i tregimeve të shkurtra, në gjendje të alternonte hijet më të errëta të zemrës njerëzore me momente të pashoqe ndriçimi.

Idetë e tij shënuan thellë lëvizjet e modernizmit, ekzistencializmit, teologjisë dhe kritikës letrare, si dhe shkolla të shumta të psikologjisë. Po kështu, vepra e tij konsiderohet profetike për shkak të saktësisë me të cilën ai parashikoi ngritjen e revolucionarëve rusë në pushtet.

Lindja e një prej shkrimtarëve të mëdhenj të të gjitha kohërave

Ngjarjet më të rëndësishme në jetën e Dostojevskit - ekzekutimi me kusht, internimi në Siberi dhe episodet e epilepsisë - janë po aq të njohura sa veprat e tij.. Në fakt, ai përfitoi nga shumë ngjarje dramatike në jetën e tij për t'i shtuar personazheve të tij një kompleksitet të jashtëzakonshëm.

Konteksti i punës tuaj

Sipas Gary Saul Molson (Enciklopedia Britannica, 2020) shumë ngjarje që rrethojnë shkrimtarin rus mbeten ende të paqarta. Në të kundërt, disa spekulime të paqëndrueshme pranohen si fakte të besueshme të ekzistencës së tij. Nga ana tjetër, Dostoyevsky ndryshoi nga autorët e tjerë rusë (të tillë si Tolstoi ose Turgenev) në kontekstin e veprës së tij në dy aspekte themelore.

Së pari, ai gjithmonë punonte nën presionin e borxheve të shumta të shkaktuara për shkak të kumarit të tij dhe problemeve familjare.. Së dyti, Dostojevsky u shkëput nga përshkrimi tipik i familjeve të bukura dhe të qëndrueshme; në vend të kësaj, ai portretizoi grupe tragjike, të rrethuar nga aksidente. Po kështu, Dostoyevsky analizoi çështje - të diskutueshme në atë kohë - të tilla si pabarazia sociale dhe roli i grave brenda shoqërisë ruse.

Familja, lindja dhe fëmijëria

Fjodor Mikhaylovich Dostoyevsky lindi në Moskë, Rusi, më 11 nëntor 1821 (30 tetor në kalendarin Julian). Ai ishte i dyti nga shtatë fëmijët midis Mikhail Dostoyevsky (një fisnik nga Darayóve), me origjinë Bjelloruse, dhe Maria Fiódorovna, një grua e kulturuar nga një familje tregtare ruse. Karakteri autoritar i babait - një mjek në spitalin e Moskës për të varfërit - u përplas në mënyrë drastike me ëmbëlsinë dhe ngrohtësinë e një nëne indulgjente.

Adoleshenca

Deri në vitin 1833, Fyodor i ri ishte shkolluar në shtëpi. Në 1834, ai dhe vëllai i tij Mikhail hynë në shkollën me konvikt Çermak për shkollën e mesme. Nëna e tij vdiq nga tuberkulozi në 1837. Dy vjet më vonë, babai i tij u vra nga shërbëtorët e tij (Dostojevsky deklaroi më vonë) si hakmarrje për sjelljen e tij tiranike. Një ngjarje me shumë tipare të mitit në dritën e disa historianëve.

Stërvitje në kalanë e Akademisë Ushtarake

Në atë kohë, vëllezërit Dostoyevsky ishin tashmë studentë në Akademinë Ushtarake të Shën Petersburgut për Inxhinierë., duke ndjekur rrugën e gjurmuar nga i ati. Me sa duket Fyodor ndihej shumë i pakëndshëm gjatë trajnimit të tij të lartë. Me bashkëpunimin e vëllait të tij - i cili ishte shoku i tij më i ngushtë - ai filloi të merrej me romantizëm letrar dhe trillim gotik.

Përkundër prirjes së tij të theksuar letrare, Dostojevsky nuk kishte probleme me lëndët numerike gjatë trajnimit të tij. Asnjëra nuk kishte pengesa në gjetjen e një pune pasi të diplomohej; fitoi një pozicion në Departamentin e Inxhinierisë Ushtarake. Sidoqoftë, siç theksoi vajza e tij Aimée Dostoyevsky (1922), pa presionin e babait abuziv, një Fjodor njëzet e ca ishte i lirë të ushtronte thirrjen e tij.

Ndikimet

Ndikimi i poetit gjerman Friedrich Schiller vërehet në veprat e tij të hershme (nuk ruhet), Maria stuart y Boris Gudunov. Gjithashtu, në ato hapa të parë, Dostoyevsky kishte një prirje për autorë të tillë si Sir Walter Scott, Ann Radcliffe, Nikolay Karamzim dhe Aleksandr Pushkin. Sigurisht, vizita e Honoré Balzac në Shën Petersburg në 1844 ishte një ngjarje e rëndësishme, për nder të tij ai përktheu Eugenie Grandet.

Botimet e para letrare

Fraza nga Fjodor Dostojevski.

Fraza nga Fjodor Dostojevski.

Po atë vit ai u largua nga ushtria për t'iu përkushtuar vetëm shkrimit. Në moshën 24 vjeç, Dostoyevsky shkeli sferën letrare ruse me romanin e tij epistolare Njerëz të varfër (1845). Në këtë botim, shkrimtari nga Moska e bëri të qartë ndjeshmërinë e tij shoqërore dhe stilin autentik. Ai madje fitoi lavdërimet e kritikut të njohur letrar Belinsky, i cili e prezantoi atë me elitën intelektuale dhe aristokrate të Shën Petersburg.

Prishja e Dostojevskit gjeneroi armiqësi nga shkrimtarë të tjerë të rinj rusë (të tillë si Turgenev, për shembull). Për këtë arsye, pasardhësi i tij punon -Dyfishi (1846), Netët e Bardha (1848) y Nietochka Nezvanova (1849) - mori mjaft komente negative. Kjo situatë e shqetësoi atë ndjeshëm; pjesë e reagimit të tij ndaj depresionit ishte të bashkohej me grupe të ideologjive utopike dhe libertariane, të ashtuquajturve nihilistë.

Tragjedia si karburant

Episodi epilepsie

Dostojevsky pësoi sulmin e tij të parë në moshën nëntë vjeç. Do të ishin episode sporadike gjatë gjithë jetës së tij. Sidoqoftë, shumica e biografëve përkojnë duke treguar vdekjen e babait si një ngjarje rënduese në pamjen e tij klinike. Shkrimtari rus ekstrapoloi ashpërsinë e këtyre përvojave për të elaboruar personazhet e tij të Princit Myshkin (Idioti, 1869) dhe Smerdiákov (Vëllezërit Karamazov, 1879).

Siberi

Në 1849 Fyodor Dostojevsky ai u arrestua nga autoritetet ruse. Ai u akuzua si pjesë e komplotit Petrachevsky, një lëvizje politike kundër Car Nicholas I. Të gjithë ata që u përfshinë u dënuan me vdekje, me dënime të zbutura - fjalë për fjalë - para murit. Në kthim, Dostojevsky u internua në Siberi për të kryer punë të detyruar për pesë vjet të gjata, septike dhe mizore.

Sipas Aimée Dostoyevsky, babai i saj "deklaroi për ndonjë arsye se të dënuarit kishin qenë mësuesit e tij". Në mënyrë progresive Dostojevsky përdori talentet e tij në shërbim të madhështisë ruse. Për më tepër, ai e konsideronte veten një dishepull të Krishtit dhe një shkatërrues të vendosur të nihilizmit. Prandaj, Dostojevsky nuk do të kërkonte më miratimin e pjesës tjetër të Evropës (megjithëse nuk e përbuzte atë), përkundrazi ai rriti trashëgiminë sllavo-mongole të vendit.

Martesa e parë

Dostoyevsky kreu pjesën e dytë të dënimit të tij në Kazakistan si një privat. Atje, ai filloi një marrëdhënie me Mariya Dmítrievna Isáyeva; në 1857 ata u martuan. Pas pak, amnistia e dhënë nga Car Aleksandri II i riktheu titullin fisnikërisë, për pasojë, ai ishte në gjendje të ribotojë veprat e tij. Të parët që u shfaqën ishin Dreamndrra e lumit y Stenpánchikovo dhe banorët e saj (të dy nga viti 1859).

Vëllezërit Karamazov.

Vëllezërit Karamazov.

Marrëdhënia midis Dostojevskit dhe gruas së tij të parë ishte e stuhishme për të thënë të paktën. Ajo e urrente Tverin, qytetin ku ata qëndruan për pjesën më të madhe të vitit të tretë dhe të katërt të martesës. Ndërsa ai ishte mësuar me elitën aristokratike të rajonit, ajo - për hakmarrje - filloi një lidhje me një të ri me letra. Në fund, Mariya i rrëfeu gjithçka burrit të saj (përfshirë motivet e saj materialiste), duke e poshtëruar atë në mes të një ahengu.

Bixhoz dhe borxh

Në 1861, Fjodor Dostojevsky themeloi revistën Vremya (Tiempo) me vëllain e tij të madh Mikhail, menjëherë pasi e lejuan të kthehej në Shën Petersburg. Aty botoi Të poshtëruarit dhe të ofenduarit (1861) y Kujtime për shtëpinë e të vdekurve (1862), me argumente të bazuara në përvojat e tij në Siberi. Vitin pasues ai bëri një ekspeditë nëpër Evropë përmes Gjermanisë, Francës, Anglisë, Zvicrës, Italisë dhe Austrisë.

Gjatë udhëtimit të tij, Dostoyevsky u josh nga një lojë e re fati që u shfaq në kazinotë e Parisit: ruletë. Si pasojë, ai u kthye në Moskë në vjeshtën e 1863 plotësisht i falimentuar. Për të shtuar fyerjen e lëndimit Vremya u ndalua për shkak të një artikulli mbi revoltën polake. Megjithëse, vitin e ardhshëm ai botoi Kujtimet e nëntokës në revistë epoja (Epokë), një revistë e re ku ai punoi si redaktor me Mikhail.

Fatkeqësi të njëpasnjëshme

Por fatkeqësia edhe një herë bëri dëmin e tij, pasi ai ishte i ve në fund të 1864 dhe pak pasi vëllai i tij i madh, Mikhail, vdiq. Për këtë arsye, ai ra në një depresion të thellë dhe madje edhe më shumë në lojë, duke grumbulluar më shumë borxhe (përveç 25.000 rubla, supozuar për shkak të vdekjes së Mikhail). Kështu që Dostojevsky vendosi të ikë jashtë vendit, ku timoni i ruletës e kapi edhe një herë.

Krijimi letrar nën presion

Lojërat e fatit (dhe naiviteti) i Dostojevskit bënë që kreditorët ta ndiqnin deri në fund të ditëve të tij. Ai u kthye në Shën Petersburg në 1865 për të botuar një nga veprat e tij më të njohura, Krimi dhe ndëshkimi. Në një përpjekje për të shlyer llogaritë e tij, ai nënshkroi një kontratë me botuesin Stellovski në 1866. Tre mijë rubla të përcaktuara shkuan direkt në duart e kreditorëve të tij.

Martesa e dytë

Kontrata e botimit rrezikonte të drejtat për veprat e tij nëse ai vonoi dorëzimin e një romani po atë vit. Më 12 shkurt 1867, ai u martua me Anna Grigórievna Snítkina, 25 vjet më e re. Ajo ishte stenografja entuziaste e punësuar për të diktuar Lojtari (1866) në vetëm 26 ditë. Me rastin e muajit të tyre të mjaltit (si dhe për t'iu shmangur kreditorëve), të sapomartuarit u vendosën në Gjenevë, Zvicër.

Si rezultat i këtij bashkimi, Sonia lindi në shkurt 1868; fatkeqësisht, foshnja vdiq në tre muaj. Dostoyevsky ra përsëri pre e lojës dhe vendosi të shkonte me gruan e tij në një turne të shkurtër në Itali. Në 1869 ata u transferuan në Dresden, vendlindja e vajzës së tyre të dytë, Liuvob. Atë vit u pa edhe fillimi i IdiotiSidoqoftë, shumica e parave të mbledhura nga romani hit shkuan për të paguar borxhet.

Vitet e fundit

Gjatë viteve 1870, Dostoyevsky botoi një numër të madh veprash që e konfirmuan atë si një nga shkrimtarët e mëdhenj të historisë. Jo vetëm nga Rusia, por nga e gjithë bota. Disa nga komplotet dhe personazhet e zhvilluara u frymëzuan nga ngjarjet autobiografike dhe ngjarjet politike që tronditën Rusinë.

Përveç Burri i përjetshëm (1870), librat e tjerë u shkruan dhe u botuan pas kthimit të Dostojevskit në Shën Petersburg në 1871. Atje, lindi djali i tij i tretë, Fyodor. Megjithëse vitet në vijim kishin një qetësi relative ekonomike, problemet e epilepsisë së Fyodor M. u përkeqësuan. Vdekja e djalit të tij të katërt, Aleksei (1875 - 1878) ndikoi edhe më shumë në pamjen nervoze të shkrimtarit rus.

Idioti

Idioti

Botimet më të fundit të Fjodor Dostojevskit

 • I demonizuari. Roman (1872).
 • Qytetari. Javore (1873 - 1874).
 • Ditari i një shkrimtari. Revista (1873 - 1877).
 • Adoleshenti. Roman (1874).
 • Vëllezërit Karámazov. Romani - ai mund të plotësonte vetëm pjesën e parë - (1880).

trashëgim

Fjodor Mikhaylovich Dostoyevsky vdiq në shtëpinë e tij në Shën Petersburg më 9 shkurt 1881, për shkak të emfizemës pulmonare të lidhur me epilepsinë. Në varrimin e tij morën pjesë njerëz të famshëm dhe politikanë nga e gjithë Evropa, si dhe personalitetet letrare më të shquara ruse të kohës. Madje - më vonë shpjegoi e veja e tij, Anna Grigorievna Dostoyevsky - ceremonia mblodhi së bashku një numër të mirë nihilistësh të rinj.

Në këtë mënyrë, edhe kundërshtarët e tij ideologjikë i bënë haraç gjenit rus. Nuk është për t'u habitur, Dostoyevsky arriti të ndikojë në një numër të madh filozofësh, shkencëtarësh ose autorësh të kapërcimit të Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud, Franz Kafka dhe Stefan Zweig, ndër të tjera. Puna e tij është universale, me një trashëgimi të krahasueshme me atë të Cervantes, Dante, Shakespeare ose Víctor Hugo.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.