Domingo Buesa. Intervistë me autorin e Pasdites që dogji Zaragozën

Foto e kopertinës, me mirësjellje të Domingo Buesa.

E diela Buesa ka një histori të gjatë në mësimdhënien dhe përhapjen e Historisë nga profesioni dhe puna. Me më shumë se 60 libra të botuar, ky historian shkruan edhe romane dhe Pasditja që u dogj Zaragoza është titulli i tij i fundit. Faleminderit shumë që më dhatë kohën tuaj për këtë intervistë, i pari i këtij viti të ri, ku na tregon pak për gjithçka.

Domingo Buesa - Intervistë

 • LAJME LITERATORE: Ju jeni një historian me më shumë se 60 libra të botuar. Si ishte kërcimi në roman? 

DOMINGO BUESA: Për dy vjet, redaktori Javier Lafuente më kërkoi t'i shkruaja një roman për ta përfshirë në koleksion. Historia e Aragonit në roman, redaktuar nga Doce Robles. Në fund, premtova se do të përpiqesha, por kaq Nuk isha i bindur se mund ta përmbushja urdhrin, sepse ai nuk kishte bërë kurrë një roman dhe, për më tepër, kishte respekt të jashtëzakonshëm për këtë mjet emocionues për ta afruar historinë me shoqërinë.

Më kujtohet që atë verë fillova të shkruaj një roman për një temë, dokumentacionin e të cilit e kisha studiuar gjerësisht dhe madje e kisha botuar. Dhe këtu lindi befasia e madhe: jo vetëm që e kisha të mundur, por më dha një kënaqësi të madhe. Isha i lumtur duke shkruar atë histori për një histori të vërtetë, orët kaluan pa ndjenja dhe ngjarja e vitit 1634 mori jetë e gjallëri në atë ambient të bibliotekës sime. Personazhet u shfaqën në kompjuterin tim dhe, pas njëfarë kohe, më çuan atje ku mendonin. Ajo që u paralajmërua si një kalvar ishte kthyer në një pasion. Kishte lindur Ata do të marrin Xhakën në agim.

 • AL: Pasditja që u dogj Zaragoza Është romani i dytë që keni. Çfarë na thoni për të dhe nga lindi ideja?

DB: Suksesi i romanit të parë na bëri të mendojmë, me redaktorin tim, realizimin e një pjese të dytë. Dhe përsëri tema është sugjeruar nga unë, pasi e kuptoj që duhet të romanizosh ato tema dhe hapësira të historisë që i njeh mirë. Në këtë rast isha i apasionuar pas figurës së Ramón Pignatelli, Zaragoza i madh i ilustruar, dhe në atë mjedis ishte përjetuar Kryengritja e Bukës, e shuar brutalisht në 1766 nga mburoja. Çelësi për të kuptuar se si u konsiderua ky roman gjendet në dy vitet e punës që më duhet për të ngritur një ekspozitë të madhe në Zaragozën e Iluminizmit, me titull Pasioni për liri. Dhe kjo tregon romanin, pasioni për përparimin e njerëzve të ndritur se duhet të jetojnë kryengritjen e një populli që nuk ka bukë dhe që mezi i paguan qiratë e larta.

 • AL: A mund të ktheheni te libri i parë që keni lexuar? Dhe historia e parë që keni shkruar?

DB: Që në moshë shumë të vogël më ka pëlqyer shumë leximi, mendoj se është themelor dhe se është baza e çdo projekti personal. Libri i parë që mbaj mend të kem lexuar është një botim për fëmijë i Lazarillo de Tormes, që ma dhuroi xhaxhai im i dashur Teodoro, vëllai i gjyshit tim. Ky ishte një zbulim dhe nga faqet e tij shkova në libra të tjerë klasikë që më hapën një botë sugjerimesh. Dhe me këto ndikime fillova të shkruaj një histori nga jeta e gjyshes sime Dolores, më vjen keq që ai humbi në kaq shumë ardhje e ikje, në të cilat më interesonte karakteri dhe vizioni i tij për botën që e rrethonte. Gjithmonë e kam ndjerë humbjen e asaj historie familjare që më bëri të përballesha me faktin e përshkrimit të realitetit, megjithëse më duhet të rrëfej se në mes të një pandemie Mendova të shkruaj një roman të vogël të shijshëm, me titull Prifti dhe mësuesi, e cila zhvillohet në vitin 1936 dhe përfshin shumë nga ato gjëra për të cilat më tregoi gjyshja ime.

Duke e njohur suksesin e këtij romani, i cili duhej të ribotohej një javë pasi doli në librari, nuk duhet ta fsheh se ka pasur dështime, për shembull, kur fillova një roman për Ramiro II që nuk e mbarova kurrë dhe nuk e di se ku ndodhej, pasi tashmë isha i orientuar në botën e arkivave dhe kërkimeve. Që nuk do të thotë, larg kësaj, se nuk mund të jesh një romancier i mirë, një historian dhe studiues i mirë. Ata të dy punojnë me gjuhën dhe me aftësinë -ndoshta aftësinë- për të kuptuar atë që na sugjerojnë apo thonë dokumentet.

 • AL: Një shkrimtar kryesor? Ju mund të zgjidhni më shumë se një dhe nga të gjitha epokat. 

DB: Më ka pëlqyer gjithmonë ajo prozë e Azorin Nëpërmjet të cilave ndjen peizazhet e Kastiljes, dëgjon kambanat e kishave të fshatrave të shtrira në diell, të prek ajo heshtja e pasditeve me një pushim në rrafshinën e pafund që jepte Don Kishotin apo Tereza de Jesús. një peizazh ... Dhe unë jam i apasionuar pas prozës së Bekoj në të cilën sugjerohet një botë imagjinatash, pasigurish, frikash gjumi brenda nesh, kujtimesh që na bëjnë të udhëtojmë në të kaluarën dhe në mënyrën se si e kanë jetuar fshatrat më të largët të Monkajos.

Nuk më pushon së pasionuari pastrimi i gjuhës Machado, bukuria e fjalës si instrument që sugjeron ndjenja. Dhe sigurisht që më duket një kënaqësi Unë dhe Platero, që nuk është gjë tjetër veçse përpjekja për ta bërë universalen më konkrete, për ta bërë të shkëlqyer ashpërsinë e jetës së përditshme, për të kuptuar se heshtja më e afërt dhe më e ngrohtë mund të na shoqërojë.

Une jam nje lexues i devotshëm dhe mua më pëlqejnë libratNuk kam reshtur kurrë së lexuari një që ka filluar, megjithëse me përparimin e jetës e kupton se koha është e kufizuar dhe duhet ta shfrytëzosh atë në mënyrë më selektive. 

 • AL: Çfarë personazhi të një libri do të donit të takonit dhe të krijonit? 

DB: Siç thashë, më pëlqen Unë dhe Platero sepse mendoj se është një dritare drejt thjeshtësisë, autenticitetit të qenieve njerëzore. Fjalët marrin një imazh në faqet e tij dhe të gjitha së bashku janë një deklaratë paqeje me botën. Takoni Plateron, meditoni atë, shikoni atë. Do të kisha dashur të takohesha dhe të krijoja personazhet e disa romane të Dërguesit, si mosén Millán de Requiem për një fshatar spanjoll. Sigurisht Duka Orsini i Bomarzo.

 • AL: Ndonjë hobi apo zakon i veçantë kur bëhet fjalë për të shkruar apo lexuar? 

DB: Heshtje dhe qetësi. Më pëlqen që heshtja më rrethon sepse asgjë nuk duhet të të shpërqendrojë në këtë udhëtim në të kaluarën, sepse kur shkruaj jam në një shekull të largët dhe nuk mund të dal prej tij. Nuk mund të dëgjoj zëra nga e tashmja, as tingulli i goditjes së celularit që pushton në mënyrë diktatoriale privatësinë. Më pëlqen të filloj të shkruaj në fillim dhe të ndjek rendin që do të ketë romani, nuk më pëlqejnë kërcimet sepse edhe personazhet të çojnë në rrugë që nuk i kishe vendosur dhe në fund korrigjon rrugën. dite pas dite. Siç po thosha, megjithëse mendoj për parcelat që ecin në rrugë, duke udhëtuar ndërsa sodit peizazhin ose gati të bie në gjumë. Unë shkruaj gjithmonë në heshtjen e natës dhe më pas faqet që rezultojnë ia kaloj gruas dhe vajzës sime në mënyrë që ato t'i lexojnë dhe të bëjnë sugjerime nga këndvështrimet e tyre të ndryshme. Një kundërvënie e realitetit me emocionin e shkrimtarit është e rëndësishme.

 • AL: Dhe vendi dhe koha juaj e preferuar për ta bërë atë? 

DB: Më pëlqen të shkruaj. në bibliotekën time, në kompjuterin tim, i rrethuar nga librat e mi në dysheme dhe me fletoren -nganjëherë një axhendë e madhe boshe- në të cilën kam shkruar të gjithë procesin e dokumentimit të ngjarjes për të qenë roman. Në faqet e tij janë referencat e leximeve të bëra, përshkrimet e personazheve (siç i imagjinoj unë), datat në të cilat lëvizim kapitull pas kapitulli, në fakt gjithçka. Y Zakonisht shkruaj natën, pas dymbëdhjetë të natës dhe deri në orët e para të mëngjesit sepse është momenti i qetësisë më të madhe, atë kohë në të cilën vetë përvoja e natës turbullon mjedisin dhe ju lejon të jetoni në kohë të tjera, edhe nëse është vetëm një çështje psikologjike. Është ai momenti kur mbyllni sytë dhe ecni nëpër Zaragoza në 1766 ose nëpër qytetin e Jaca në dimrin e ftohtë të 1634 ...

 • AL: A ka zhanre të tjera që ju pëlqejnë? 

DB: Më pëlqen të lexoj. poezi, klasike dhe moderne, që më relakson dhe më bën të ëndërroj skena plot jetë. Unë kënaqem me gjykimet që na lejojnë të njihemi më mirë. Unë jam një avokat i zjarrtë i leximit historia lokale, me të cilat mëson shumë dhe jam i apasionuar edhe pas traktateve ikonografike që të mësojnë gjuhën e figurës. Por, mbi të gjitha dhe që në rini kam zbuluar Amaya ose baskët në shekullin e XNUMX-tëUnë jam i apasionuar pas leximit roman historik.

 • AL: Cfare po lexon tani? Dhe shkrimi?

DB: Më pëlqen të lexoj pothuajse çdo gjë që më bie në dorë, por me kalimin e moshës dhe siç e tregova Unë e kushtoj vëmendjen time në atë që dua të lexoj, që më intereson, që më mëson, që më bën të ëndërroj. Nuk do të jap emra sepse nuk më pëlqen të bëj prioritete, secili ka kontributin dhe interesin e tij. E qartë është se më pëlqen të lexoj romane historike, nga të cilat kam në bibliotekën time të gjerë një panoramë shumë të plotë të asaj që botohet në vendin tonë. Aty Autorët aragonezë nuk mungojnë veprat e të cilit i lexoj sa më shumë që të mundem, edhe pse jam i nderuar që mund të lexoj origjinale që disa miq më kërkojnë t'i lexoj para se t'i redakto.

Dhe nëse tani më duhet të flas për shkrimin, bashkë me leksionet që më pëlqen t'i përgatis në detaje apo artikujt që nuk mund të refuzoj t'i bëj, duhet t'i referohem dy romaneve: njërit që e kam përfunduar. Portreti i nënës së Goya dhe një tjetër që kam nisur mbi origjinën konvulsive të ndërtimit të katedrales së Jakës, në realitet, përballjen mes mbretit dhe vëllait të tij peshkopin, të brohoritur nga motra e tij kontesha Sancha. Është një histori emocionuese, sepse është të thellohesh në të parë se si arti mund të lindë edhe në ballafaqim dhe sesi bukuria çon në kënaqësinë e takimit. Edhe pse po të jem i sinqertë dhe të zbuloj një sekret, gjysmën, do t'ju them se kam dy vjet që dokumentoj dhe në verë duke avancuar shkrimin e një roman për pesë ditët e fundit të pabesueshme të jetës së një mbreti aragonez, pikë referimi e monarkëve evropianë. Unë do t'ju thoja se jam jashtëzakonisht i apasionuar pas kësaj kompanie.

 • AL: Dhe së fundi, si mendoni se do të llogaritet ky moment krize që po përjetojmë? A do ta kalojë gjithmonë realitetin e historisë sonë trillimin?

DB: Sigurisht që shumë nga romanet tona nga e kaluara po rrëfejnë tashmë momente të ngjashme me ato që ne tani duhet të jetojmë, me mjete të tjera dhe në mjedise të tjera, por të mos harrojmë se qeniet njerëzore janë të njëjta dhe kanë të njëjtat virtyte dhe të njëjtat. defektet. Dhe ky protagonist është ai që e tejkalon veten në projeksionin e tij social me dhe kundër atyre që e rrethojnë, duke hapur një botë përvojash që mund të duken si trillime. Kur shkruaj dialogët për romanin tim për Goya-n njerëzore dhe intime, të cilin sapo kam botuar, habitem sepse shumë nga ato që thotë gjeniu i pikturës janë një vlerësim dhe kritikë shumë e saktë për situatën tonë: humbja e lirisë, hendeku midis atyre që qeverisin dhe të qeverisurve, kënaqësia që njerëzit gjejnë duke i bërë të tjerët të vuajnë, sipas mundësive të tyre... Historia na mëson gjithmonë sepse ka një vokacion për të ardhmen.

Megjithatë, më duhet të them se jam i bindur se e jona do të jetë një kohë për të cilën do të shkruhen romane emocionuese që nuk do të kenë asnjë lidhje me ato që shkruhen sot, sepse analiza e fakteve ka nevojë për një këndvështrim kohor. Zemërimi nuk duhet të mbajë kurrë stilolapsin që pikturon momentet e jetës.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.