Dobia e padobishme

Dobia e padobishme.

Dobia e padobishme.

Dobia e padobishme. Manifesti, është një libër nga profesori dhe filozofi italian Nuccio Ordine. Ai u përkthye në Spanjisht nga Jordi Bayod dhe u botua nga shtëpia botuese Acantilado në 2013. Ai adreson në mënyrë kritike zbritjen e subjekteve humaniste në edukimin qytetar. Epo, sipas mendimit të shkrimtarit kalabrez, komodifikimi i arsimit dhe lëndëve teknike ka përparësi në favor të veprimtarive "fitimprurëse".

Analistët letrarë si Miguel Guerra (2013) nga Universiteti i Zaragoza kanë qenë të prerë në mbështetjen e qasjeve të mishëruara në Dobia e padobishme. Guerra shprehet, "... përmes ndonjë prej faqeve të saj ju me siguri do të gjeni një anekdotë, një citim, një vëzhgim që justifikon nevojën për përhapjen e këtij libri." Puna e Ordine shpreh premisa vlefshmëria e të cilave duket se riafirmohet ditë për ditë.

Për autorin, Nuccio Ordine

Nuccio Ordine lindi në Diamante, Kalabria, më 18 korrik 1958. Ai konsiderohet si një autoritet në Rilindjen dhe çështjet aktuale të Giordano Bruno. Aktualisht ai jep mësim në Letërsinë Italiane në Universitetin e Kalabrisë. Ai është gjithashtu një anëtar nderi i Qendrës për Studime të Rilindjes Italiane në Universitetin e Harvardit dhe Stiftung Alexander von Humboldt.

Po kështu, Ordine është pjesë e stafit plotësues në universitete të shumta amerikane (Yale, New York) dhe Evropiane (EHESS, Ecole Normale Supérieure Paris)., Instituti Universitar i Parisit, ndër të tjera). Punimet e tij janë përkthyer në më shumë se 15 gjuhë. Ai është gjithashtu një kolumnist për Ik nga Sera dhe drejtor i koleksioneve prestigjioze të Rilindjes në Napoli, Torino dhe Milano.

Për të hyrë në kontekst, një fragment i veprës

"Në universin e utilitarizmit, në fakt, një çekiç vlen më shumë se një simfoni, një thikë më shumë se poezi, një pikëllim më shumë sesa një pikturë: sepse është e lehtë të marrësh përsipër efektivitetin e një ene ndërsa është gjithnjë e më e vështirë të kuptosh se për çfarë mund të përdoret muzika, letërsia apo arti.

«Faqet që vijojnë nuk bëjnë asnjë pretendim për të formuar një tekst organik. Ato pasqyrojnë copëzimin që i ka frymëzuar. Për këtë arsye edhe nëntitulli - Manifesti - mund të duket joproporcional dhe ambicioz nëse nuk justifikohet nga shpirti luftarak që e ka animuar vazhdimisht këtë vepër.

Struktura e punës

Që në fillim, autori shpreh motivimet e tij për të shkruar ese, të cilat bazohen në frymën e tij luftarake. Në të njëjtën kohë, Ordine sqaron se premisa e tij nuk ishte të përpunonte një shkrim organik, prandaj, historia e tij nuk është as objektive dhe as e plotë. Ai përdor analogji të nxjerra nga tekste nga periudha të ndryshme të paraqitura në një renditje të caktuar kronologjike për të justifikuar argumentin e tij nga Dobia e padobishme.

Tre kapitujt

Libri është i ndarë në tre kapituj:

 • E para hyn në përfitimet e letërsisë dhe arteve të tjera "të padobishme".
 • E dyta i kushtohet transformimit pozitiv të nxitur nga praktika e fitimit në mësimdhënie, kërkime dhe kulturë.
 • Kapitulli i tretë zbardh pasojat e dëmshme të "iluzionit" të posedimit në gentleitas homalis. Si mbyllje (e përsosur), ekspozohet një ese nga Abraham Flexner.

Shkencat humane në shekullin XXI

Nuccio Ordine.

Nuccio Ordine.

Në hyrje të Dobia e padobishme, intelektuali italian detajon komplotin mbizotërues materialist në arsimin aktual. Në këtë kontekst, programet arsimore dhe buxhetet ministrore janë planifikuar me një shpërfillje të dukshme të shkencave humane. Epo, ato janë zona me thelb të lirë dhe të shkëputur, të ndara nga "zbatime më praktike" dhe fitimprurëse.

Në të kundërt, njohuritë humaniste shkojnë përtej kultivimit të shpirtit. Falë natyrës së tyre vetëmohuese, këto janë thelbësore për evolucionin e civilizimit dhe zhvillimin kulturor të njerëzimit. Për më tepër, Ordine mbron që karakteri i arsimit integral nuk mund të jetë i njëanshëm duke hequr njohuritë që synojnë qëllime jo-utilitare dhe / ose komerciale.

Dhembshuria dhe mendja e shëndoshë

Ordine nuk dëshiron të tregojë shkencat humane mbi të gjitha njohuritë e tjera. Përkundrazi, përshkruan vlerën e brendshme të shkencës, lëndëve teknike dhe konkurrencës. Sidoqoftë, ai këmbëngul se edhe disiplinat praktike kanë një vlerë shtesë, shumë të ndryshme nga ajo merkantiliste. Prandaj, të gjitha fushat e formimit njerëzor mund të orientohen njëkohësisht drejt mendimit kritik dhe të dhembshur; ato nuk janë ekskluzive.

Kotësia e dobishme e letërsisë

Sipas Wilson Enrique Genao në Fletore e Pedagogjisë Universitare (2015), autori merr përsiatjet ndërdisiplinore të "klerikëve si Vincenzo Padula" për të mbrojtur tezën tuaj. Ai shton "poetë dhe shkrimtarë si Ovid, Dante, Petrarca, Boccaccio, Cervantes, Shekspiri, Dikens, García Lorca, Márquez. Dhe filozofë si Sokrati, Platoni, Aristoteli, Kant, Michel Montaigne, Martin Heidegger dhe Paul Ricoeur… ”.

Në këtë mënyrë, ajo thekson rëndësinë e leximit të mjeshtrave të mëdhenj të letërsisë pa u përqëndruar në marrjen e ndonjë përfitimi ose udhëzimi specifik. Ordine argumenton se qëllimi kryesor i këtyre leximeve filozofike është i gjallë. Sidoqoftë, kontributi në drejtim të vetëdijes humaniste dhe mendimit të thellë është i pamohueshëm, të cilat shpesh paraqesin më të vështirat për t'u shpjeguar.

Mirënjohje vs. utilitarizmi

Përballë arketipit të utilitarizmit dhe doktrinës fondamentaliste merkantiliste, Ordine ofron vlerën e iluzionit, idealeve dhe shkëputjes. Mirënjohja është kundër konceptit të Heiddiengger për njeriun, i cili, i mbingarkuar nga jeta e përditshme, udhëheq një ekzistencë pa ngjyra. Kjo do të thotë - pa sulmuar drejtpërdrejt kapitalizmin - autori tregon një sistem arsimor që formon makina pa shpirt.

Një person pa kohë për të menduar "gjëra të padobishme" është një i burgosur i nevojave të tij themelore, një qenie pa një ekzistencë të këndshme. Filozofi i diamantit përfundon kapitullin e parë duke treguar rolin peremptory të shkencave humane në formimin e qytetarëve të përgjegjshëm, metodikë dhe të përkushtuar shoqërisht.

Kompania universitare dhe klientët studentë

Kapitulli i dytë përqendrohet në paradoksin që zgjon akoma cilësinë e shekullit të nëntëmbëdhjetë të "artit për hir të artit" në shoqërinë e sotme. Si pasojë, është bërë shumë e vështirë të kapërcehet trendi i transformimit në dukje i pandalshëm i universiteteve në kompani. Në rrethana të tilla, studentët pa hezitim marrin rolin e klientëve të motivuar, mbi të gjitha, nga një e ardhme me prosperitet material.

Citim nga Nuccio Ordine.

Citim nga Nuccio Ordine.

Pra, "nëse klienti ka gjithmonë të drejtë", cilësia e mësimdhënies sjell paragjykimin e marrjes së një diplome në kohën më të shkurtër të mundshme. Kjo rrethanë tërheq edhe fakultetin, të shndërruar në thjesht burokratë servilë të ingranazheve komerciale të ndërmarrjes. Si pasojë, Ordine e konsideron të domosdoshme të ridizajnojë një sistem universitar që synon pothuajse ekskluzivisht prodhimin e "personelit fitimprurës".

Dhe arti?

Laura Luque Rodrigo nga Universiteti i Jaén, zbërthen kuptimin e idesë së Baudelaire cituar nga Ordine: "njeriu i dobishëm është i frikshëm". Në botimin e tij (2014) të Gjeniu i KeqLuque pyet: “A do të thotë kjo që ne duhet të ikim nga dobia? A duhet që arti sipas përkufizimit të jetë i padobishëm për të qenë i bukur? ”.

Luque argumenton “... gjatë gjithë historisë, (arti) ka pasur funksione të ndryshme, qofshin ato kateketike, glorifikuese, politike, thjesht estetike, etj. Në fund të fundit, e gjithë krijimi ka një dobi, megjithëse rezultati, objekti përfundimtar, nuk ka interes nga ana e krijuesit siç ndodhi Aureliano Buendía, përfitimi përfundimtar i së cilës ishte përvoja, prandaj, nëse e duam atë, ne gjithmonë do të gjejmë funksionalitet për të gjithë krijimin ”.

Arti dhe kultura në kohë krize

Nuccio Ordine përdor fraza nga Henry Newman dhe Victor Hugo për të rekriminuar shkurtimet e buxhetit për subjektet humaniste në programet arsimore. Ajo madje insiston në dyfishimin e portofoleve të destinuara për programe kulturore dhe artistike në situata të pafavorshme. Prandaj, autori nuk koncepton ndonjë projeksion të mësimdhënies nëse është planifikuar pa klasikët e mëdhenj.

Posedimi vret: Dignitas hominis, Dashuria, E Vërteta

Në pjesën e tretë të Dobia e padobishme, Ordine diskuton mbi pritjet e rreme që rrjedhin nga pasuria dhe pushteti. Ajo përfaqëson pozicionin përbuzës të filozofit italian përballë qëndrimit sipërfaqësor të atyre që vlerësojnë të tjerët bazuar në veshje. Në mënyrë të ngjashme, filozofi italian analizon temën e dashurisë dhe marrëdhëniet ndërnjerëzore të dominuara nga faktori i palëkundur i zotërimeve.

Brenda fushës së gentleitas hominis, dashuria dhe e vërteta janë territori i shkathët për të shfaqur vetëmohim të vërtetë. Prandaj, në kriterin Ordine është e pamundur të vlerësohet gentleitas hominis nën parametrat konvencionalë të shoqërisë së sotme. Ajo mishëron një kontradiktë shumë të madhe, duke u përpjekur të shprehë falas në mes të një "civilizimi" të paaftë për të thyer formën materialiste nga pedagogjia e vet.

Përfundim dhe eseja e Abraham Flexner si aneks

Së bashku, manifesti i Nuccio Ordine plus eseja e Flexner-it e ftojnë lexuesin në reflektim të përhershëm si një mënyrë për të njohur dinjitetin e tyre. Një gjendje e arritshme vetëm përmes arsimit e përqendruar në trajnim gjithëpërfshirës, ​​pa paragjykime ose shkurtime të buxhetit të shkaktuara nga (justifikimi i) kohë krizës. Prandaj, është e nevojshme të rishikohet në këtë drejtim për të gjetur një përgjigje adekuate ndaj epokës sonë dixhitale.

Më në fund, Flexner kërkon që të mos ndalohet kurioziteti natyror i njerëzve me qëllim promovimin e "kërkimit falas për njohuri të padobishme". Sepse është e rëndësishme? Epo, në të kaluarën njerëzimi tashmë ka demonstruar pasojat e vlefshme transhendentale të lirisë krijuese të qenies njerëzore. Nëse një objekt gjoja "i padobishëm" është i padëmshëm, çfarë kuptimi ka të trajtohet si një send i dëmshëm ose i rrezikshëm?


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Luciano aq shumë dijo

  banalizimi i "komercializimit", si një lloj i mete i civilizimit, mohon të paktën një aspekt të librit të Ordine: nëse nuk shkoj në një librari (personalisht ose në internet), ai vendosi të blinte librin e tij, unë autorizoj pagesa me kartën time, shpresoj që një email ta sjellë tek unë, nuk do të lexoja kurrë atë që mban. Kjo e materialit kundrejt asaj reale shpirtërore është një ekzagjerim që ngatërron. Për më të privuarit dhe të sinqertët. (Dhe unë e kam librin në tre gjuhë, për shkak të nuancave, e shihni?).
  Ia përmenda vetë autorit, përmes twitter, i cili të paktën qeshi, rastësisht ...