Charles Bukowski

Citim Charles Bukowski.

Citim Charles Bukowski.

Henry Charles Bukowski, i Riu ishte një shkrimtar pjellor gjermano-amerikan i cili ndërtoi një reputacion të madh për eksplorimet e tij në anën "më pak të bukur" të Amerikës. Në mënyrë të veçantë, shumica e tregimeve, poezive dhe romaneve të tij të panumërta përshkruajnë jetën e përditshme të klasave më pak të pasura në Los Anxhelos.

gjithashtu, Tekstet e shkurtra të trillimit të Bukowski tregojnë dashurinë e tij të patundur për alkoolin dhe sjelljen antisociale. Në to ai përdori një gjuhë të drejtpërdrejtë dhe eskatologjike - duke tallur çdo formalizëm akademik - në mënyrë që të ilustronte qartë idiosinkrazinë e tij. Kjo është arsyeja pse ai fitoi armiqësinë e një pjese të mirë të kritikës letrare amerikane.

Jeta e Charles Bukowski

Heinrich Karl Bukowski lindi në Andernach, Gjermani, më 16 gusht 1920. Familja e tij u transferua në Los Anxhelos kur ai ishte dy vjeç. Ai kishte një fëmijëri të vështirë, pasi babai i tij e keqtrajtonte fizikisht dhe psikologjikisht. Për më tepër, për shkak të theksit të tij gjerman, ai ishte subjekt i shakave nga fëmijët e tjerë. Ata e quanin "Heini" (shkurt emri i tij).

Fillimi i një shoqërimi të gjatë me alkoolin

Me të arritur adoleshencën, Heinrich vuante nga puçrrat, të cilat çuan në refuzimin e vajzave në shkollën e tij. Per keto arsye, Nuk është për t'u habitur që në moshën 13 vjeçare Bukowski i ri filloi të shërojë hidhërimet e tij me pije alkoolike. Ky zakon u bë "rituali" i tij për të shkruar. Me fjalët e mëvonshme të vetë autorit, ai thotë: "Ishte magjike, si të vrisje veten dhe të rilindje çdo ditë".

Përvojat e ashpra të dy dekadave të para të jetës Bukowski krijuan një imazh të izoluar dhe degraduar të vetvetes. Pasi kaloi qëndrim të gjatë në spitale për të trajtuar shpërthimet e tij, ai përfundoi shkrimin e tij të parë në 1935. Kjo histori sillet rreth pilotit Baron Manfred Von Richthofen, të Luftës së Parë Botërore.

Studimet dhe punët e para

Pasi kaloi shkollën e mesme në Shkollën e Mesme të Los Anxhelosit, Bukowski ndoqi kurse letërsie dhe gazetarie në Los Angeles City College midis viteve 1937 dhe 1939. Në fillim të Luftës së Dytë Botërore, ai u zhvendos në New York. Ai mori me vete ëndrrat e tij për t'u bërë shkrimtar dhe filloi të bënte punë të ndryshme të vogla. Vitet në vijim kaluan duke udhëtuar, duke pirë dhe duke shkruar në "ostracizëm letrar".

Në 1944 ai u arrestua në Filadelfia për 17 ditë. Ai u akuzua nga FBI për evazion në përzgjedhjen e ushtrisë amerikane. Sidoqoftë, ai më vonë u shpall i papërshtatshëm për shërbimin ushtarak për arsye psikologjike. Po atë vit ai bëri botimin e tij të parë në revistë Histori, tregimi i shkurtër «Pasojat e një fletëpalimi të gjatë të refuzimit»(Pasojat e Refuzimit nga Një Fletë Zgjatëse).

Kthehu në California

Në 1946, ai lëshoi ​​një tjetër histori të shkurtër nga dora e Shtypi i zi i diellit"20 Faleminderit për Kasseldown” Menjëherë pas, Bukowski u kthye në Los Angeles, plotësisht i zhgënjyer nga përparimet e tij të pakta si shkrimtar, duke filluar kështu një periudhë të "10 viteve të dehur". Në këtë fazë ai nuk botoi, por zhvilloi një alter ego që ai e përdori në rrëfime të shumta imagjinare të mëvonshme: Henry Chinaski.

Këto tekste përfshijnë Ereksionet, Derdhjet, Ekspozitat dhe Përrallat e Përgjithshme të Çmendurisë së Zakonshme (1972) Në to ai e bëri të qartë - sipas disa zërave kritikë - qasjen e tij misogjiniste. Bukowski ndaloi alkoolizmin e tij vetëm në 1955 për shkak të një ulçerë gastrike, të cilën ai e interpretoi si një shenjë për t'u kthyer në shkrim. Në një masë më të madhe, ai iu përkushtua poezisë.

Martesa dhe ngritja e karrierës së tij letrare

Midis 1955 dhe 1958 ai ishte martuar me Barbara Frye, me të cilën jetoi në një qytet të vogël në Teksas. Pas divorcit, Charles u kthye në alkoolizmin e tij në Kaliforni dhe vazhdoi të shkruante poezi. Shkrimet e thënë filluan të botoheshin në fund të viteve 1950 në media të tilla si Normad (një revistë artistike avangardë), Hearse Press's o Outsider, Ndër të tjera.

Shenjtërimi përfundimtar i Bukowski erdhi në 1969 për shkak të shoqërimit të tij me John Martin, redaktor legjendar Shtypshkopi i Zi. Si rezultat, Charles ishte në gjendje t'u përkushtohej me kohë të plotë letrave dhe të bënte pa punë dytësore - në zyrën postare, kryesisht - për të mbajtur veten. Sidoqoftë, fama e tij e vërtetë u mor në Evropë, jo në tokat e Amerikës së Veriut.

Gratë në jetën e Bukowski

Bukowski jetoi në konkubinat me Frances Smith gjatë gjysmës së parë të viteve 60, me të cilën kishte një vajzë (1964), Marina Louise Bukowski. Atë vit ai gjithashtu lansoi një përbërje inovative të mikro poezisë në litografi dhe broshura me titull "Arkivol 1". Ishte një përmbledhje me format të vogël që përfshinte poezi të famshme të tilla si “Gazeta për Kat"Dhe"Mbeturina Shportë", ndër të tjera.

Në fund të marrëdhënies së saj me Smith, ajo ishte në marrëdhënie të ndryshme informale dashurie. Midis tyre, ai që ai kishte me Linda King, poeten dhe skulptorin. Ata biznes ata ushqyen bërthamën e shumë, shumë poezive dhe tregimeve të përpunuara nga Bukowski midis viteve 60 dhe 70. Pikërisht për shkak të këtyre shkrimeve, autori gjermano-amerikan u markua si "seksist".

Vitet e fundit

Kah fundi i viteve 1970, Bukowski gëzoi një reputacion të rëndësishëm në Gjermaninë e tij të lindjes. Më vonë, Gjatë viteve 80, autori i Amerikës së Veriut demonstroi shkathtësinë e tij artistike duke bashkëpunuar me përpunimin e komikave. Gratë më të rëndësishme në fazat e fundit të jetës së Bukowski ishin Amber O'Neil (aka) dhe Linda Lee Beighle, me të cilën u martua në 1985.

Pulp nga Charles Bukowski.

Pulp nga Charles Bukowski.

Librin mund ta blini këtu: Tul

Në vitin 1986, revista Kohët e quajti atë "laureati amerikan i botës së krimit". Gjatë gjithë karrierës së tij letrare ai shkroi gjashtë romane. I gjashti -Tul- u botua pak para vdekjes së tij, e cila ndodhi më 9 mars 1994, në San Pedro, California.

Puna e Bukowski

Ndikimet dhe trashëgimia

Charles Bukowski deklaroi vazhdimisht se ndikimet e tij më të mëdha letrare ishin: John Fante, Fyodor Dostoevsky, Ernest Hemingway, Louis-Ferdinand Céline, Knut Hamsun, Robinson Jeffers, DH Lawrence, Henry Miller, Du Fu dhe Li Bai. Në mënyrë të ngjashme, rëndësia e saj në kulturën popullore Amerikane është e pamohueshme.

Nuk është për t'u habitur, figura dhe vepra e Bukowski janë referuar në shprehje të ndryshme artistike (kinema, teatër, muzikë ...). Për shembull, grupe muzikore Red Hot Chili Peppers, Fall Out Boy y Majmunët e Arktikut. Në mënyrë të ngjashme, Romani i Bukowski-t Proshutë në thekër u bë një film nën drejtimin e James Franco në 2013.

Karakteristikat e poezisë së Bukowski

Bukowski përdori një poezi të vetes së parë me një perspektivë subjektive në poezitë e tij. Në mënyrë të barabartë, shkrimet e tij janë një shembull klasik i stilit modernist, domethënë, struktura pa metrika ose rima të përcaktuara, që nuk kanë metafora. Tani, në shumë poezi ai përdori aliteracione. Përveç kësaj, ai përdori paralele dhe, natyrisht, gjuhë të ashpër dhe vulgare, tipike për "botën e nëndheshme".

Këto karakteristika janë të dukshme në rreshtin tjetër të poezisë “një kalë 350 dollarë dhe një prostitutë njëqind dollarëshe"(Përkthehet në" një kalë 350 dollarë dhe një kurvë $ XNUMX): «shikon dhe shikon dhe shikon dhe nuk mund ta besosh”… (“ Ju shikoni dhe shikoni dhe shikoni dhe nuk mund ta besoni ”). Për më tepër, Bukowski përdori me bollëk burimet vijuese të përmendura më poshtë:

 • Ironitë.
 • Cilësime të pabesueshme ose të mbingarkuara me mjerim.
 • Përdorimi i protagonistëve dhe antagonistëve (ose ndryshimi i egos së personazheve kryesorë). Për shembull, në poezinë me titull "Rreth mikut tim të torturuar Peter", antagonist është Peter dhe protagonist është raportues.
 • Konfliktet paradoksale. Kjo është e dukshme në poezinë e përmendur në pikën e mëparshme, në të cilën Pjetri dëshiron të ketë një jetë të rehatshme si shkrimtar. Por, rrëfyesi e bën të qartë se është një premisë e pamundur t’i kesh të dyja (të jetosh nga shkrimi dhe të kesh mirëqenie).
 • Prezenca ose dëshmitarët nga hijet. Në poezitë e tij, relatorët dhe personazhet janë të njohur me ndyrësinë e mjediseve më të ashpra dhe më të mjerueshme.
 • Në poezi "një kalë 350 dollarë dhe një prostitutë njëqind dollarëshe“Gazetari sqaron se ai nuk është poet. Përfundimisht, ai ndryshon fjalimin e tij pasi fle me një grua, kur ajo e pyet se çfarë bën për të jetuar.
 • Në poezinë "Për mikun tim të torturuar, Pjetrin", narratori aludon në "muzikë të trishtuar" në lidhje me ashpërsinë e rrethanave.
 • Herë pas here, Bukowski përdorte personazhe, hiperbolë dhe onomatope në poezitë e tij.

Lista e poezive më të njohura të Bukowski

 • Lule, Grusht dhe Vajtim Kurvërues (1960).
 • Kryqëzimi në një Vdekje (1965).
 • Në Terror Street dhe Agony Way (1968).
 • Poezi të shkruara para se të hidhen nga një dritare me 8 histori (1968).
 • Një Mostër Bukowski (1969).
 • Ditët ikin larg si kuajt e egër mbi kodra (1969).
 • Stacioni i zjarrit (1970).
 • Zog tallës më uron fat (1972).
 • Djegia në ujë, mbytja në flakë: Poezi të zgjedhura 1955–1973 (1974).
 • Ndoshta neser (1977).
 • Dashuria është një qen nga ferri (1977).
 • Varur në Tournefortia (1981).
 • Lufta gjatë gjithë kohës: Poezi 1981–1984 (1984).
 • Ju Bëni Vetëm Vetëm në Kohë që Vetëm Kuptohet (1986).
 • Madrigalet e Roominghouse (1988).
 • Stew gjuhë: Tregime dhe poezi (1990).
 • Poezi njerezish (1991).
 • Nata e Fundit e Poezive të Tokës (1992).
 • Bastet në Muzë: Poezi dhe Tregime (1996).

Romanet e Bukowski-t

Gratë, nga Charles Bukowski.

Gratë, nga Charles Bukowski.

Librin mund ta blini këtu: Mujeres

Shumica e tyre aludojnë në zakonet e tij alkoolike, dashurinë e tij për bixhozin, kohën e tij të papunësisë, punët e ndryshme që duhej të kryente dhe një mori dashurish. Edhe pse Bukowski ishte në gjendje të tregonte një anë të ndjeshme. Për këtë arsye ai nuk e kishte problem të zhytej në diskutimet e humbjes, dashurisë, vërtetësisë, letërsisë dhe muzikës.

Lista e romaneve Bukowski

 • Post Office (1971).
 • Faktotum (1975).
 • Gratë (1978).
 • Proshutë në thekër (1982).
 • Hollywood (1989).
 • Tul (1994).

Lista e librave dhe koleksioneve të tregimeve Bukowski

 • Rrëfimet e një njeriu të çmendur mjaft për të jetuar me kafshët (1965).
 • Të gjitha Assholes në Botë dhe Miniera (1966).
 • Shënime të një plaku të ndyrë (1969).
 • Ereksionet, Derdhjet, Ekspozitat dhe Përrallat e Përgjithshme të Çmendurisë së Zakonshme (1972).
 • Në Jug të Jo Veriut (1973).
 • Muzikë me ujë të nxehtë (1983).
 • Më sill dashurinë tënde (1983).
 • Përralla të çmendurisë së zakonshme (1983).
 • Gruaja më e bukur në qytet (1983).
 • Duke u shtypur (bashkëautor me Jack Micheline dhe Catfish McDaris) (1997).
 • Pjesë nga një Fletore e njomur me Verë: Tregime të Shkurtra dhe Ese (2008).
 • Mungesa e Heroit (2010).
 • Më shumë shënime të një plaku të ndyrë (2011).
 • Në pirje (2019).

Librat dhe tregimet e trilluara të Bukowski-t

 • Shekspiri nuk e bëri kurrë këtë (1979).
 • Letrat Bukowski / Purdy (1983).
 • Britmat nga Ballkoni: Letra të zgjedhura (1993).
 • Të jetosh me fat: Letra të zgjedhura, vëll. dy (1995).
 • Kapiteni është për drekë dhe marinarët kanë marrë anijen (1998).
 • Arrijmë për Diellin: Letra të zgjedhura, vëll. 3 (1999).
 • Nata e Beerspit dhe Mallkimi: Korrespodenca e Charles Bukowski dhe Sheri Martinelli (2001).
 • Drita e diellit këtu jam: Intervista dhe takime, 1963–1993 (2003).

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Gustavo Woltmann dijo

  Një autor i pabesueshëm me një shpirt shumë të munduar. Ai na la një trashëgimi të punëve të mëdha dhe të papërpunuara.
  -Gustavo Woltmann.