Trëndafili i erërave. Antologji poetike, nga Juan Ramón Torregrosa

Trëndafili i erërave. Antologji poetike.

Trëndafili i erërave. Antologji poetike.

Trëndafili i erërave. Antologji poetike, është një libër përmbledhje me poezi të bëra nga shkrimtarë të ndryshëm gjatë historisë. Ai u botua si një udhëzues didaktik për herë të parë në 2002 nga Redaktori Vicens Vives, me Juan Ramón Torregrosa si redaktor. Ilustrimet korrespondojnë me Jesús Gabán.

Sipas portalit letrar Hëna Miguel (2019), "libri synon që ju të ndërmerrni një udhëtim imagjinar ku takoni kultura të tjera, toka të çuditshme dhe peisazhe të paimagjinueshme” Një udhëtim i tillë emocional dhe fantastik mund të evokohet vetëm nga pena e poetëve më të mëdhenj në botë.

Rreth redaktorit, Juan Ramón Torregrosa

Juan Ramón Torregrosa lindi në 1955 në Guardamar del Segura (Alicante), Spanjë. Ai u diplomua me një diplomë në Filologji Hispanike në Universitetin Autonom të Barcelonës. Që nga viti 1979 ai ka punuar si mësues i shkollës së mesme; Ai aktualisht punon në IES Doctor Balmis në Alicante. Për më tepër, ai punoi si bashkë-drejtor i Klasës së Poezisë në Universitetin e Alicante midis 1999 dhe 2005.

Ai gjithashtu ka drejtuar botime kritike të Benjamín Jarnés (Linja juaj e zjarrit), Becquer (Legjenda dhe rima) dhe Alejandro Casona (Natacha jonë). Veprat e tij të para të njohura datojnë nga viti 1975, shumica e tyre kanë qenë libra me poezi dhe antologji. Ai gjithashtu ka prodhuar një adaptim për të rinjtë e romanit Dickens, Historia e dy qyteteve.

Disa botime të jashtëzakonshme të Juan Ramón Torregrosa

 • Pellgu trekëndësh (1975) Libër me poezi.
 • Dielli siesta (1996) Libër me poezi.
 • Kater stinet. Ftesë për poezi (1999). Antologji e poezisë për fëmijë.
 • Përroi i pastër, burim i qetë (2000). Antologji e poezisë për fëmijë.
 • Sot ato janë lule blu. Tradita gojore në poetët e 27 (2007). Antologji e poezisë për fëmijë.
 • Nesër do të jetë e dashur (2007). Antologji e poezisë rinore.
 • Vetmia (2008) Libër me poezi.
 • Koncert i të kundërtave (2017) Libër me poezi.

Analiza e Trëndafili i erërave. Antologji poetike

Botimet e fundit të antologjisë përfshijnë shënime shpjeguese ose sqaruese plus një shtojcë detyrash për analizën e poezive. Sigurisht, duke qenë një analogji, lloji i shkrimit, terminologjia dhe stili i rrëfimit ndryshojnë sipas autorit të punuar. Për më tepër, ilustrimet e Jesús Gabán përbëjnë plotësimin e përsosur për të perceptuar thelbin e letrave të studiuara.

Merita e madhe e antologjisë së Torregrosa

Juan Ramón Torregrosa bëri një përzgjedhje mjaft të përpiktë të shkrimtarëve dhe poezive të përfshira në antologjinë e tij, sipas temave të trajtuara. A ka ndonjë mënyrë më të mirë për të inkurajuar zbulimin e vetvetes tek të rinjtë sesa me gjeni si Neruda ose Gómez de la Serna? Edhe shkrimet anonime mund të jenë sa më tërheqëse krahasuar me ato të krijuara nga poetët më të njohur.

Në të njëjtën mënyrë, Trëndafili i erërave arrin të gjenerojë interes të konsiderueshëm në mesin e lexuesve të rastësishëm. Pavarësisht se synon një audiencë fëmijë, leximi i këtij libri është shumë i kënaqshëm për audiencat e të gjitha moshave. Edhe pse është një libër me një qëllim të qartë pedagogjik, struktura e tij mund të bëhet magjepsëse për ata lexues që janë të apasionuar pas poezisë.

strukturë

Juan Ramón Torregrosa paraqet poezitë e grupuara në shtatë tema. Autorë të tillë si Rubén Darío, Rafael Alberti, Pablo Neruda, Bécquer, Juan Ramon Jimenez ose Federico García Lorca, përshkruhen në më shumë se një temë. Në secilën poezi, redaktori tregon aktivitetet me qëllim që të sqarojë motivet dhe ndjenjat e shkrimtarit. Në të njëjtën mënyrë, këto detyra lehtësojnë kuptimin e pajisjeve letrare të përdorura.

Ruben Dario. Pjesë e poetëve në antologji.

Ruben Dario. Pjesë e poetëve në antologji.

Duke e hequr

Torregrosa grupon të parat përveç dy poezive të para rreth marrëdhënieve midis babait dhe djalit (a). Poema e parë e analizuar është "Rueda que irás muy mucho", nga Miguel Hernández. Thelbi motivues i këtij shkrimi është përkushtimi që një baba ndjen për djalin e tij. Redaktori pyet lexuesit e tij rreth mënyrave të përdorura nga protagonisti për të thirrur djalin e tij, llojin e fjalëve të përdorura dhe dëshirat e parashikuara.

Poema e dytë është "Margarita Debayle", nga Rubén Darío. Kësaj radhe, Torregrosa thekson dashurinë për mirësinë dhe bukurinë e zgjuar te poeti nga vajza e përshkruar në histori. Pyetjet e paraqitura synojnë të lehtësojnë interpretimin e figurave retorike, ëndrrave dhe hiperbolës. Në të njëjtën mënyrë, përbërësi fetar dhe shpirtëror shpjegohet si një element thelbësor për mbylljen e poezisë.

Udhëtimet udhëtuese, ëndrrat e lirisë

Në këtë grup poezish, Torregrosa sjell në plan të parë perspektivat e ndryshme të poetëve që kanë shkruar për udhëtime dhe arratisje. Padyshim, këto janë poezi, thelbi i të cilave në vetvete shkon përtej transferimeve nga një vend në tjetrin i një personi. Në realitet, ai adreson kufizime, burgje, liri, frikë, guxim, udhëtime përtej një horizonti të panjohur ... Gjithçka është në mendjen e shkrimtarit dhe lexuesit.

«Hartat», nga Concha Méndez

Torregrosa pyet lexuesit për ndjesinë e transmetuar nga protagonistja kur shikon hartat. Prandaj, redaktori e kupton që konteksti është i favorshëm për ndërhyrje në qëndrimet tipike të adoleshencës. Midis tyre, dëshira për të shmangur ose shpëtuar nga situatat (ose nga vetvetja). Për këtë arsye, një hartë mund të nënkuptojë në të njëjtën kohë një sfidë me të cilën përballet guximi ose frika e përballjes me vende të panjohura.

"Udhëtim në det", nga Rafael Alberti

Padyshim, teksti i Raphael Alberto ato pasqyrojnë dashurinë e tyre për detin. Prandaj, horizontet e mëdha dhe forca e tyre e pathyeshme zgjojnë ndjenjat e lirisë, fuqisë, rrezikut ose inkurajimit. Të gjitha kontradiktat janë të vlefshme në fushat e tyre. E bukur, e paqëndrueshme, paqësuese dhe e stuhishme; deti i Albertit është sjellë nga Torregrosa si një ushtrim për të lënë imagjinatën të fluturojë, fjalë për fjalë.

Juan Ramón Jiménez. Pjesë e poetëve në antologji.

Juan Ramón Jiménez. Pjesë e poetëve në antologji.

«Telegrafi ngjitet», nga Celia Viñas dhe Patonga Blas de Otero

Shprehja e të dy poetëve është e qartë përmes një treni dhe linjës telegrafike. Torregrosa përdor të dy shkrimet për të shpjeguar se si kënaqësia e udhëtimit mund të burojë nga rrethana të ndryshme tek secili person. Në këtë drejtim, redaktori thekson të drejtën për lirinë e qenieve njerëzore dhe idealin e eleminimit të kufijve. Koncepte të shprehura në një stil më të qartë nga Blas de Otero.

«Adolescencia», nga Juan Ramón Jiménez dhe Këngë piratenga José de Espronceda

Ndoshta, poezia e Jiménez është teksti i Trëndafili i erërave me të cilin lexuesit e rinj ndihen më të identifikuar. Pse adoleshenti dëshiron të largohet nga qyteti i tij? Sa peshon dashuria në vendimet e marra? Kjo pyetje e fundit është gjithashtu tema qendrore e José de Espronceda në poezinë e tij të një shprehje romantike të hollë shumë muzikore.

Vende të tjera, njerëz të tjerë

Tiparet dhe cilësitë

"Sensualiteti i Zi", nga Jorge Artel, përshkruan bukurinë e jashtëzakonshme të një gruaje me trashëgimi gjenotipike afro-pasardhëse. Torregrosa thekson mënyrën në të cilën Artel nxjerr në pah tiparet sublime të muzës së tij me një buzëqeshje të fildishtë dhe lëkurë zezake. Në mënyrë të ngjashme, poema «Saga», nga Aramís Quintero është analizuar nga Torregrosa për të nxjerrë në pah përdorimin e saktë të mbiemrave kur evokojnë perceptime shqisore.

Mbiemra për natyrën dhe xhunglën e betonit

Mbi këtë temë, redaktori vazhdon studimin e tij për emrat e përdorur për të përshkruar natyrën në "Magred", nga Francisco Brines. Në të kundërt, Torregrosa vazhdon në poezinë vijuese -Aurora, nga Federico García Lorca - të thellohet në rrëfimet surrealiste të një metropole të çnjerëzuar (New York). Ato imazhe irracionale janë të detajuara për të eksploruar tekstet që pasqyrojnë makthe, dhunë, ankth dhe vdekje.

Në mbretërinë e dashurisë

Epitetet dhe stinët

Juan Ramón Jiménez shfaqet përsëri në antologjinë poetike me të tijën Mëngjesin e pranverës. Me këtë rast, Torregrosa pyet audiencën për arsyet e poetit për zgjedhjen e luleve të një mëngjesi prilli si një mënyrë për të shprehur gëzimin e tij. Në mënyrë të ngjashme, në "Rimas" nga Gustavo Adolfo Bécquer, redaktori shqyrton me kujdes shiritat metrikë të një historie lirike duke iu referuar etapave të ndryshme të dashurisë: iluzionit, dëshirës dhe dështimit.

Po kështu, Torregrosa u kërkon lexuesve të shkruajnë skenën e tyre sensuale të ngjashme me ato të kapura nga gengela Figuera në poezinë e saj "Vjeshtë". Në mënyrë të ngjashme, me "Frutos del amor" nga Antonio Carvajal, analizohen rimat asonancë rreth metaforave pasionante bazuar në natyrën.

Dashuria në poezinë tradicionale

En Soleares, Seguidillas dhe binjakë të tjerë nga Manuel Machado përqendrohet në strukturat tradicionale metrike. Sipas gjykimit të redaktorit, puna e Machado përfaqëson mundësinë e përsosur për të kuptuar një rimë asonancë me vargje tek ose madje. Qoftë në vargje, Seguidillas apo soleas.

Përveç kësaj, Torregrosa paraqet aktivitete për të identifikuar metaforat në poezinë «Rima», nga Bécquer dhe llojin e metrikës tradicionale në dy poezi anonime. Në të parën, "Dashuria është më e fuqishme se vdekja" (anonime), autori ka ndjenja të përziera të dorëheqjes dhe shpresës. E dyta prej tyre është "El romance de la condesita", me 134 linjat e saj oktosilabike të rimës së akonancës akute në vargjet e saj çift.

Gjuha e emocioneve

Kur i referohet "Mbretëreshës", nga Pablo Neruda, Torregrosa vendos përvojën subjektive të të dashurit në perspektivë. Prandaj, pyesni lexuesit nëse ata kanë shikuar me atë vello që e bën të dukshme pamjen dhe gjestet e të dashurit. Në të njëjtën kohë, redaktori shpjegon me anë të "El mëngjes" (nga Luis Alberto Cuenca) se gjuha e zakonshme është e vlefshme në poezi. Një leksik kompleks dhe / ose i përpunuar nuk është thelbësor.

Le të ecim dorë për dore

Shpirtërore dhe vlera universale

Tek "Rrota e Paqes", nga Juan Rejano, Torregrosa këmbëngul për rëndësinë e figurave fonike të fjalës. Kjo do të thotë, elementet ritmike të arritura përmes një strukture paralele dhe përsëritëse ndërsa reflektojnë mbi fëmijërinë, lojërat, luftën dhe paqen. Në të njëjtën mënyrë, redaktori i afrohet "Odes së trishtimit" të Nerudës për të treguar marrëdhëniet e vendosura nga poeti midis kafshëve "të ndyra" dhe vuajtjeve të tyre.

Pavarësisht nga ndjenja e zymtë, Neruda kapi disa pjesë shpresëdhënëse në këtë vepër, pasi ai e kupton trishtimin si një element të natyrshëm të spiritualitetit. Po kështu, Blas de Otero eksploron temën e besimit tek Zoti dhe te njerëzimi në poezinë e tij "Shumica e madhe". Në ideologjinë e redaktorit, shkrimet e Oteros favorizojnë analizën e temave shpirtërore (fe, besim, vlera dhe forcë të brendshme).

Shoqëria, miqësia dhe ndjeshmëria

Poezia «Bares», nga Nicolás Guillén, afrohet nga Torregrosa për të projektuar një vëzhgim të gjuhës bisedore të përdorur nga njerëzit e qytetit të vogël në taverna. Prandaj, ngre pikëpyetje në lidhje me tipologjinë e personazheve dhe ritmin frenetik të qytetit në kontrast me bisedat e këndshme të vlerësuara nga Guillén. Pastaj, redaktori i antologjisë poetike studion bujarinë e predikuar nga José Martí në Një trëndafil i bardhë.

Nuk është një detaj i vogël, pasi Martí pohon në shkrimin e tij një cilësi që përcakton personalitetin e individëve: mirësjellje me kundërshtarin. Më vonë, Torregrosa vë në kontrast poezinë Askush nuk është vetëm, nga Agustín Goytisolo, ku autori kritikon indolencën e botës së zhvilluar. Këto qëndrime individualiste janë objekt i refuzimit të Goytisolo në linjat e tij të apelit ndaj pjesës tjetër të botës.

Federico García Lorca. Pjesë e poetëve në antologji.

Federico García Lorca. Pjesë e poetëve në antologji.

Emrat si burime shprehjeje në motive të ndryshme

Poema e tridhjetë e analizuar nga Juan Ramón Torregrosa në analogjinë e tij është "Distinto", nga Juan Ramón Jiménez. Shtë një shkrim ku diversiteti etnik, kulturor dhe fetar mbrohet në mes të një bote të mbushur me fanatizëm dhe intolerancë. Jiménez përdor emra të ndryshëm të natyrës (zog, mal, rrugë, trëndafil, lumë dhe njeri) në analogji me shumësinë e shfaqjeve njerëzore.

Më tej, redaktori ju fton të studioni emrat e vendosur nga Rubén Darío në "Motrat e Ujkut". Shumë prej tyre janë sinonime të përdorura për të nxjerrë në pah ndryshimet midis sjelljes natyrore të kafshëve dhe ligësisë së vullnetshme të njerëzve. Më vonë, Torregrosa vazhdon disertacionin rreth emrave me anë të shëmbëlltyrave me natyrën e përdorur nga Rafael Alberti në Kenge.

Një shëtitje nëpër natyrë

Si një lidhje me temën e mëparshme, Torregrosa shtrin ekspozimin e tij mbi emrat në «Romance del Duero», nga Gerardo Diego. Në këtë poezi autori vendos mençurinë e natyrës (të personifikuar në lumë) para elementeve ndotëse antropogjene. Realiteti i ndjeshëm i perceptuar përmes shqisave trajtohet përsëri në pyetjet e ngritura rreth "Unë isha duke luajtur flautën time", nga Jiménez.

Në të njëjtën mënyrë, redaktori shkon përsëri për të zhytur në argumente shpirtërore të përshkruara duke përdorur foljet dhe emrat e pranishëm në "El plep dhe ujë në dashuri". Për këtë arsye, poezia e Pedro Salinas demonstron rëndësinë e jetës shpirtërore për poetët. Pastaj, Torregrosa vë në dyshim lexuesin në lidhje me mënyrat e shkrimtarëve për t'i dhënë personalitet të gjithë elementëve (natyralë ose jo) të mjedisit të tyre.

Në vendin e zgjuarsisë dhe humorit

Një çështje e krijimtarisë

Në fillim të kësaj teme, Torregrosa shprehet: “Nuk ka asnjë objekt ose realitet që nuk mund të jetë subjekt i një poezie. Gjithçka varet nga zgjuarsia ose aftësia e poetit për të shndërruar diçka të përditshme ose vulgare në çështje poetike, siç bën Pedro Salinas në '35 kandelet '". Nga kjo pikë e tutje, kompleksiteti i përbërjes tashmë është qartësisht çështje aftësie.

Për këtë arsye, redaktori merr si referencë Lope de Vega me "Sonetin papritmas" të tij për të shpjeguar vështirësinë e kompozimit në këtë stil të "vargjeve-poezi". Për më tepër, Torregrosa vlerëson aftësinë krijuese të Ramón Gómez de la Serna në Gregueries. Për shkak të aftësisë së tij të jashtëzakonshme për të krijuar marrëdhënie të mrekullueshme midis - me sa duket - entiteteve të pangjashme.

Fabulat

Më tej, Torregrosa udhëzon lexuesit përmes aktiviteteve të krijuara për të njohur karakteristikat e fabulës tradicionale. Prandaj, poezitë merren si referencë Nishani dhe kafshët e tjera nga Tomás de Iriarte dhe Tallja e dashurisë të Baltazar de Alcázar. Sepse ato përfaqësojnë shembuj të shkëlqyeshëm të letërsisë bashkëkohore dhe të saktësisë së kërkuar, përkatësisht, nëse do të shkruhet një epigram.

Në rrugën e ëndrrave dhe misterit

Për temën përfundimtare të analogjisë së tij poetike, Juan Ramón Torregrosa mbështetet në mjeshtra të mëdhenj të poezisë spanjolle të shekullit XNUMX. Ky udhëtim fantastik në thellësitë dhe mallrat e mendjes njerëzore vjen nga dora e:

 • Antonio Machado, «Ai ishte një fëmijë që ëndërronte dhe natën e kaluar kur flinte».
 • Federico García Lorca, «Romanca e hënës, hënës».
 • Juan Ramón Jiménez, «Nostalgji».

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.