Arturo Sánchez Sanz. Intervistë me autorin e Belisarius: Magister militum i Perandorisë Romake Lindore

Fotografi: Arturo Sánchez Sanz. Facebook.

Arturo Sanchez Sanz Ai është një doktor në Historinë e Lashtë dhe kurrikulën e tij në botën akademike dhe si një ese informuese është aq e gjerë sa është e rëndësishme. Puna e tij e fundit, Belisarius: Magister militum i Perandorisë Romake Lindore. Në këtë intervistë na tregon për këtë dhe gjithashtu na jep një klasa master në lidhje me këtë zhanër shumë më pak të konsumuar nga lexuesit. Shumë faleminderit për kohën dhe mirësinë tuaj.

Arturo Sánchez Sanz. Intervistë

 • LAJME LITERATURE: Doktor në Histori dhe Arkeologji në Universitetin Complutense, eseja juaj e fundit e botuar është Belisarius: Magister militum i Perandorisë Romake Lindore. Për çfarë po flisni në të?

ARTURO SANCHEZ SANZ: Bota botuese është e ngopur me ese historike kushtuar të njëjtave tema pa pushim, dhe në Spanjë ky realitet është shumë më i zymtë. Kleopatra, Cezari, Tercios, Auschwitz ... kjo është arsyeja pse, që nga eseja ime e parë, jemi përpjekur të ofrojmë diçka më shumë, diçka të re dhe të ndryshme. Literatura anglo-saksone ka më pak mangësi në këtë drejtim, por në spanjisht ka pak ese kushtuar temave të tjera, megjithëse ato njihen gjithashtu. Në fakt, Vetë historianët priren më shumë të përqendrohen në botën e mbyllur akademike. Sistemi aktual i arsimit të lartë na detyron të shkruajmë vetëm artikuj dhe ese aq të specializuara sa askush tjetër përveç kolegëve tanë nuk mund të tretet.

Zbulimi historik është zhgënjyer, dhe kjo është arsyeja pse ne kemi gjithmonë të njëjtat punë në treg, shumë herë të shkruara nga gazetarë, avokatë, etj. të cilët e plotësojnë atë mungesë me iluzionin e tyre për historinë, por ata nuk janë historianë ose arkeologë, dhe jo rrallë ideja që transmetohet tek publiku i gjerë është e gabuar ose e gabuar.

Unë besoj se puna jonë, dhe më gjerë, Detyra jonë si historianë është të flasim për Historinë jo vetëm në fushën akademike, por për të gjithë botën, për ta bërë atë të afërt, të lehtë dhe të arritshme. Gjatë gjithë jetës sime kam takuar pak njerëz të cilët, madje duke iu përkushtuar të gjitha llojeve të zanatit, nuk e pëlqejnë Historinë, dhe në fund ajo që mësojnë nuk vjen nga historianë të stërvitur, të aftë për të kryer hulumtime të mira të sfondit dhe kjo gjeneron paradigma të gabuara për tema të ndryshme.

Për atë arsye, unë gjithashtu konsiderova zbulimin e shkrimit edhe kur më është dashur të notoj kundër rrymës, me idenë e prishjes së atyre miteve të rremë të krijuar nga vepra të pjesshme ose të dokumentuara pak, të ofrimit të eseve kushtuar temave më pak të njohura ose që nuk janë trajtuar kurrë në spanjisht, dhe kjo ka qenë rasti nga fillimi.

Librin tim të parë ia kushtova Filipit II të Maqedonisë (2013), pikërisht sepse figura e tij gjithmonë është lënë në hije nga djali i tij, i madhi Aleksandër i Madh, dhe rëndësia që ai kishte në histori shpesh harrohet. Në fakt, unë gjithmonë them se pa Filipin nuk do të kishte qenë kurrë Aleksandri. E njëjta gjë ndodhi me eseja ime e pare për Sferën e Librave, kushtuar pretorianëve (2017).

Shifra e këtij trupi mitik ushtarak Romak ka qenë gjithmonë e errët dhe negative, veçanërisht për vdekjet e perandorëve të lidhur me ta, por asgjë më tej. Legjionet përmbysën shumë më shumë perandorë sesa pretorianët, madje edhe në ato raste, komplotet që ata kryen ishin të njohura vetëm për disa nga anëtarët e tyre krahasuar me mijëra ushtarë nga pretoriani që vepronin në perandori. Të dënosh të gjithë trupin për këtë do të ishte si të dënosh të gjithë institucionin e policisë për veprimet e disave.

Këto janë disa shembuj, dhe në rastin e Belisarius diçka e ngjashme ndodh. Jo shumë njerëz e dinë figurën e saj, dhe shumica e atyre që e bëjnë atë zakonisht është gjithmonë përmes romanit që i madhi Robert Graves na la. Ne dëshironim të merreshim me jetën e tij reale, luftimet e tij, intrigat në oborrin bizantin, etj. përtej romanit, dhe askush nuk kishte shkruar më parë në spanjisht. Kjo është ideja kryesore që gjithmonë na shtyn, të shkojmë më tej dhe që shpresojmë të vazhdojmë me punimet e radhës që sapo kam mbaruar dhe që ende nuk janë botuar.

 • AL: Pse shkruaj ese dhe trillime (akoma)?

ASS: Pjesërisht ka të bëjë me trajnimin që marrim si historianë. Ne jemi mësuar që në momentin e parë të hetojmë me synimin e zgjerimit të njohurive të përgjithshme, të mos shkruajmë një roman, madje as një ese informuese siç përmenda më parë. Gjuha që duhet të përdorim është shumë e fshehtë për publikun e gjerë, shumë e specializuar, ne nuk mësojmë të shkruajmë, por të pyesim për të kaluarën, dhe kjo gjeneron shumë mangësi që lindin kur e shkruajnë atë punë me shkrim.

Shumë ndikim vihet në aspekte që nuk ekzistojnë në roman, të tilla si aparati kritik, bibliografia, etj., Por askush nuk na mëson të shkruajmë në një mënyrë të shkathët, të thjeshtë, të krijojmë karaktere, pezullim, apo edhe të krijojmë një komplot, tani kjo nuk është e nevojshme. Kështu që Unë konsideroj që të shkruash një roman, të paktën një roman të mirë, është shumë më e vështirë sesa të shkruash një ese, dhe kjo kërkon mësim, përgatitje dhe njohuri të tjera që shpresoj t'i fitoj me kalimin e kohës. Shumë pak historianë shkruajnë romane, dhe në rastin tonë unë supozoj se diçka tjetër pritet prej nesh nëse përpiqemi. Eshte nje përgjegjësi e madhe dhe për atë arsye unë konsideroj se është e nevojshme ta bëjmë atë mirë.

Për atë arsye unë jam duke u përgatitur, dhe tashmë kam filluar me një ide që kisha maker për një kohë të gjatë, por është akoma herët. Unë dua të ofroj një histori jo vetëm të shkruar mirë, por të dokumentuar, në mënyrë që të mos jetë e nevojshme të sajojmë rreth asaj që dimë se ka ndodhur, por vetëm të plotësojmë ato "boshllëqe" që ekzistojnë gjithmonë në histori. Shumë personazhe na dhanë histori vërtet të jashtëzakonshme që vështirë se dikush i di, por na mungojnë shumë informacione rreth tyre. Isshtë e mundur ta rindërtojmë atë për t'ia ofruar publikut pa pasur nevojë të shpikim histori fiktive, megjithëse ato janë po aq të nevojshme. Imagjinoj që si historian është një tendencë e natyrshme, por mendoj se është një mënyrë tjetër e paraqitjes së historisë në një mënyrë të vërtetë dhe tërheqëse për publikun e gjerë.

 • AL: Si lexues, a e mbani mend atë libër që keni lexuar një ditë dhe ju ka shënjuar veçanërisht?

ASS: Unë e mbaj mend shumë mirë, dhe pikërisht ka shumë të bëjë me atë që po thoshim, dhe mbase kjo është arsyeja pse unë e konsideroj veten një tifoze të pakushtëzuar të autorit të saj. Isshtë një roman historik kushtuar amazonave mitike nga Steven Pressfield (Amazonat e fundit, 2003) Mënyra e tij e trajtimit të historisë, madje edhe mitologjia siç është në këtë rast, më ndikoi aq shumë sa fillova të studioj historinë, madje tema e tezës time të doktoratës merret me amazonat, por jo vetëm për këtë, por kryesisht për admirimi im i thellë për gjininë femërore. Guximi, këmbëngulja, guximi dhe madhështia e tij tërhiqeshin gjithnjë nga origjina e Historisë.

Për këtë arsye unë doja të kontribuoja me kokrrën time të rërës, pikërisht për të trajtuar imazhin e vërtetë të figurave mitike kujtesa e të cilave është shtrembëruar aq shumë në imagjinatën kolektive, por forca e të cilave e ka mbajtur atë të gjallë për mijëvjeçarë që nga historitë e tyre. Në fakt, pikërisht për shkak të asaj që kemi komentuar më parë, madje edhe nga bota akademike nganjëherë Çështje si kjo janë përdorur në një mënyrë partiake për shkak të rritjes së studimeve gjinore, madje duke shkuar aq larg sa të ofrojë ese gjoja akademike, por që përmbajnë të dhëna të manipuluara për t'i kthyer ato në personazhe reale kur nuk kanë qenë kurrë.

Isshtë një nga kryqëzatat që unë besoj se duhet ta bëjmë si historianë, madje ndonjëherë edhe para kolegëve tanë kur interesat e tyre të veçantë ndikojnë në të vërtetën për Historinë me shkronja të mëdha. Dhe kjo është e rëndësishme sepse unë besoj se gjenerohet një imazh i rremë në publikun e gjerë që ne duhet të kontribuojmë për të ndryshuar.

Shumë vepra të tjera më kanë shënjuar veçanërisht, duke përfshirë pjesën tjetër të atyre të shkruara nga Pressfield, ose posteguillo, që besoj saktësisht ata kanë pasur sukses sepse nuk u është dashur të shpikin asgjë përveç detajeve që burimet origjinale nuk na lanë ose humbën nga historitë reale, të cilat vetëm tashmë janë më shumë se frenetike.

Problemi për historianët është se ne e dimë shumë mirë rëndësinë e dokumentimit të duhur të vetes për t'u marrë me ndonjë temë, dhe për atë arsye nuk kam pasur kohë për vite që të kaloj vetëm një minutë duke lexuar për kënaqësinë e thjeshtë të veprimit kështu. Unë kam fjalë për fjalë qindra libra që presin të një mundësie, të cilën shpresoj ta ofroj së shpejti.

 • AL: Një eseist kryesor? Dhe një autor letrar? Mund të zgjidhni më shumë se një dhe nga të gjitha epokat. 

ASS: Tukididet është bërë me meritat e veta babai i ligjërimit historik më rigoroz, veçanërisht në një kohë kur tradita mbizotëruese ishte ende epike ose, në çdo rast, historitë shumë më pak të vërteta dhe kritike. Ai ishte një Athinas, dhe jo vetëm çdokush, por nuk e kishte mendjen të pranonte gabimet e popullit të tij në fillimin e luftërave të panevojshme ose kryerjen e mizorive pa justifikim.

Ndoshta për shkak të specializimit tim në historinë antike nuk mund të mos përmend babanë tjetër të zhanrit tani më letrar, të tijin Gjyqtar që favorizon ekipin vendas, i cili hodhi themelet e historisë mitike të trilluar gati tre mijëvjeçarë më parë. Prej tyre ka pasur shumë figura të jashtëzakonshme që i kanë zhvilluar të dy zhanret në sublimin si Shekspiri, Dante, Servantesi, Po, Tolstoi... dhe të tjerët për të cilët unë ndiej admirim të veçantë si ai i tij Verne.

 • AL: Cilin figurë historike do të donit të takonit? 

ASS: Pyetje e vështirë. Shumë e vështirë, pasi ka shumë. Unë mund ta quaja heroin spartan Leonidas, te mitikja Alexander apo e jashtëzakonshme Hanibal Barca, Cezari, Kleopatra, Akhenaten, Muhamedi ose Mbretëresha Boudica. Edhe në raste të tjera kur cid ose Colón, madje së fundmi te Gandi.

Unë do të kisha takuar AmazonasSikur të kishin qenë të vërteta Sidoqoftë, nëse do të zgjidhja vetëm një, mendoj se do të ishte Jezusi i Nazaretit, kryesisht për të gjitha ato që ka dashur jo vetëm në kohën e tij, por në Historinë e Njerëzimit, të njohësh personin përtej mitit, si historian. Në fakt, ai është një personazh transcendental që ka mbetur gjithmonë disi anash për historianët për shkak të të gjitha fabulave që u shkruan më vonë për jetën e tij, por ai ishte padyshim një nga figurat më të mëdha në histori me gjithçka që nënkupton.

 • AL: Ndonjë mani apo zakon i veçantë kur bëhet fjalë për të shkruar apo lexuar? 

ASS: Jo vërtet. Temat për të shkruar lindin në mënyrë spontane dhe historia është tashmë atje, duke pritur që dikush ta transferojë atë tek njerëzit në mënyrën më të mirë. Unë supozoj se me romanet është ndryshe, pasi ato kërkojnë shumë më shumë përgatitje, shtjellim dhe punë, kështu që është normale që autorët të përjetojnë këto lloj zakonesh, pasi ato kërkojnë ndihmën e muzave dhe frymëzimin që ndonjëherë arrihet vetëm në rrethana shumë specifike. Deri me tani Thjesht kam nevojë për libra dhe një vend të qetë të shkruaj, por kur vjen koha për të bërë hapin e mirë, kush e di?

 • AL: Dhe vendi dhe koha juaj e preferuar për ta bërë atë? 

ASS: Unë mendoj se pjesa më e rëndësishme për të shkruar një ese është kërkime të mëdha paraprake se është e nevojshme të ballafaqoheni për të folur për një temë me njohuri të fakteve. Në fakt, mendoj se është e nevojshme të kalosh më shumë kohë në të sesa në shkrimin përfundimtar të tekstit që synon të ofrojë. Përndryshe ne mund të botojmë një punë jo të plotë, të pasaktë që çdokush me disa njohuri mund ta hedh poshtë me besim, dhe është e nevojshme të përpiqemi të shmangim atë situatë.

Kjo është arsyeja pse unë zakonisht vizitoj shumë biblioteka, fondacione, etj ku ata mbajnë ato burime që nuk mund të arrihen nga shtëpia, dhe shumë herë Unë shkruaj direkt atje. Përtej kësaj unë jam me fat që kam një të vogël zyrë në shtëpi, megjithëse më pëlqen të shkruaj të jashtë, dhe sa herë që moti më lejon, unë kërkoj vende të qeta për të shijuar natyrën ndërsa punoj.

 • AL: A ka zhanre të tjera që ju pëlqejnë? 

ASS: Unë e dua ese për atë që do të thotë, për të ofruar të vërtetën në lidhje me historinë, dhe Unë e adhuroj romanin sepse na ndihmon të ikim nga realiteti, nganjëherë kaq i vrazhdë, për të na transportuar në një botë tjetër në një mënyrë shumë më të afërt. Por e njëjta gjë ndodh me poezi, të cilën unë e dua, edhe në format e saj në dukje më të thjeshta, siç është poezia Haiku, megjithëse në të vërtetë nuk janë. Të gjitha zhanret kanë qëllimin e tyre dhe të gjitha janë të rëndësishme.

 • AL: Çfarë po lexon tani? Dhe shkrimi?

ASS: Epo, nëse jam i sinqertë, pandemia ka ndryshuar pak jetën tonë, dhe gjatë muajve të izolimit kam pasur shumë kohë për të shpenzuar kërkime dhe shkrime, më shumë se zakonisht, kështu që Kam filluar disa prova Unë shpresoj se ata e shohin dritën në një kohë të shkurtër.

Këtë vit sapo botova biografinë e Flavio Belisario, por jam gjithashtu duke ribotuar disa nga esetë e mia të hershme meqenëse ato u botuan vetëm në versionin letër dhe në Spanjë, por shumë miq nga vendet e tjera nuk kanë qenë në gjendje t'u qasen atyre, kështu që unë i jam përkushtuar vetes azhurnimit të tyre për t'i ofruar përsëri në versionin elektronik, duke përfshirë më shumë imazhe, harta dhe ilustrime, plus përmbajtje shtesë. Këtë vit do të ketë edhe një ese kushtuar mbretëreshës së Eceni, mitik Boudica, gruaja e parë që u përball me Romakët si një udhëheqëse në fushën e betejës për të çliruar Britaninë nga pushtimi Romak.

Vitin e ardhshëm pjesa e dytë e historisë së plotë që ia kam kushtuar Historisë së Kartagjenës, nga themelimi i tij deri në shkatërrimin e qytetit pas Luftës së tretë Punike, dhe të tjera provë i dedikuar tërësisht te ngjarjet paranormale në kohërat antike, nga tregimet e ofruara nga burimet klasike. Unë nuk jam duke iu referuar vetëm historive në lidhje me monstra mitike ose qytete të humbura si Atlantis i famshëm, por edhe histori rreth spektatorëve, demonëve, rilindasve, ujkëve, shtëpive të përhumbura, pasurive dhe ekzorcizmave, magjive dhe magjive, ngjarjeve të çuditshme, etj. në Greqinë e lashtë, Romë dhe Mesopotami. Një përmbledhje e tërë për të pashpjegueshmit në antikitet.

Dhe së fundmi, eseja për Boudica do të jetë e para nga disa që kam vendosur t'u kushtoj grave të mëdha të së kaluarës, kështu që do të dalë një tjetër kushtuar Mbretëreshës Zenobia, drejtuesit mitik berber, i cili u përball me përparimin e Islamit në Magreb, i njohur si Kahina. Dhe një tjetër kushtuar grave onna-bugeishas dhe kunoichis, samurai dhe shinobi në historinë e Japonisë., se kishte dhe ata bënë bëma të jashtëzakonshëm. Në këtë mënyrë shpresoj të jem në gjendje të kontribuoj me grurin tim të rërës në njohurinë dhe vlerën e historisë së femrës.

 • AL: Si mendoni se është skena botuese për një zhanër kaq të veçantë sa ese?

ASS: Pamja është Shume e erretedhe pse në një farë mënyre ka qenë gjithmonë. Jemi në një situatë edhe më të vështirë se zakonisht, e cila është shumë. Në rastin e eseve më keq, pasi lexuesit e rregullt priren të kërkojnë mbi të gjitha histori që i ndihmojnë ata të kalojnë një kohë të mirë dhe të shpëtojnë nga jeta e përditshme, sidomos përmes romaneve. Provat reduktohen në një audiencë shume konkrete, veçanërisht të interesuar për lëndën e secilës vepër, kështu që ndikimi i këtyre punimeve është shumë i vogël.

Dhe nëse kjo nuk do të ishte e mjaftueshme, në Spanjë shumica e eseve historike trajtojnë të njëjtat tema tashmë më shumë sesa dihet, kushtuar momenteve specifike siç janë Luftërat Mjekësore ose personazheve të rëndësishëm si Kleopatra sepse ata shpresojnë se do të kenë pranim më të madh, megjithëse qindra vepra janë shkruar tashmë për to, për të cilat lajmet mund të kontribuojnë pak ose aspak, ndërsa askush nuk shkruan për tema më pak të njohura.

Pikërisht për këtë arsye dhe në fund të fundit ne përfunduam në përkthimin e veprave nga autorë të njohur të huaj duke shpresuar se prestigji i tij do të ndihmojë në popullarizimin e punës, sesa t'u jepet mundësia autorëve të jashtëzakonshëm se ata ndoshta kurrë nuk do të kenë një shans për të postuar. Ashtë një turp, me të vërtetë dhe nuk duket se situata do të përmirësohet.

Kjo është arsyeja pse më pëlqen të besoj te botuesit si HRM Ediciones ose La Esfera de los Libros, të cilët nuk kanë frikë ta bëjnë atë hap dhe e njohin mirë skenën kërkimore në Spanjë për të filluar këto punë pa u drejtuar nga përkthimet. Dhe për këtë arsye nuk kam ndaluar së bashkëpunuari me ta.

Në përgjithësi, bota botuese gjithmonë ka qenë e përqendruar në figurat më të njohura, megjithëse mundësia e botimit në desktop ka gjeneruar më shumë mundësi për shumë autorë fillestarë. Sidoqoftë, kriza e disa viteve më parë, pandemia aktuale dhe tendencat e shoqërisë për sa i përket leximit e bëjnë shumë të vështirë mbijetesën e botuesve më modestë ose të shumicës së autorëve, të cilët në asnjë rast nuk mund të sigurojnë jetesën nga veprat e tyre.

Shumica prej nesh shkruajnë për kënaqësinë e duhur për ta bërë këtë dhe, mbi të gjitha, për të ndarë ose për të dhënë mësim, por vetëm disa mund të përballojnë t'i përkushtohen vetëm asaj dhe të sigurojnë jetesën nga librat. Se Belén Esteban ka shitur më shumë libra sesa një laureat i Nobelit si Vargas Llosa thotë shumë për këto tendenca dhe shumë njerëz preferojnë të zgjedhin përmbajtje të lehtë, e cila është e lehtë dhe e shpejtë për t'u përdorur më shumë sesa nisja e orëve dhe orëve në një libër.

Promovimi i kulturës është një temë në pritje, dhe mbi të gjitha përmirësimi i Shkencave Humane, gjithmonë i përbuzur edhe midis anëtarëve të qeverive që, nëse do të vareshin prej tyre, do të shtypeshin. Përkundër gjithçkaje unë dua të jem optimist, dhe përballë vështirësive ekziston gjithmonë iluzioni të shumë autorëve që nuk pushojnë kurrë së shkruari pa pritur asgjë në këmbim. 


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.