Antologjia e kripës, një letër e hapur për harresën

Brigjet e Punta de Piedras

Brigjet e Punta de Piedras

Antologjia e kripës është vepra e fundit poetike e shkrimtarit venezuelian Juan Ortiz. Është një titull përmbledhjeje që përfshin të gjitha koleksionet e tij me poezi - nëntë, deri më sot - plus një libër të pabotuar: Poezia ime, gabimi. Veçanërisht në këtë të fundit, autori prek nga afër reflektimet mbi jetën rreth ngjarjeve të pandemisë pas përvojës së tij të vështirë me Covid-19.

Gjatë karrierës së tij, Ortiz ka spikatur edhe në gjini të tjera letrare, si romane, tregime dhe ese.. Sot punon si korrektor dhe redaktor, përveçse është krijues i përmbajtjes për portalet si p.sh. Lifeder, Literatura aktuale, Këshilla për të shkruar Oazë dhe Fraza Më shumë Poema.

Antologjia e kripës, letër e hapur për harresë (2021)

Antologjia e kripës, një letër e hapur për harresën (2021) është titulli më i fundit i Ortiz. Është botimi i tij i parë i shtypur ndërkombëtar pas migrimit të tij në Buenos Aires, Argjentinë, në vitin 2019. Puna doli në dritë në formatin e vetëbotimit me mbështetjen e vulës editoriale të Letra Grupo. Ortiz me këtë libër kërkon t'i japë një hapësirë ​​konvergjence krijimit të tij të gjerë poetik, i cili nuk është i vogël, pasi bëhet fjalë për rreth 800 poezi.

Shënim i redaktorit

Sipas fjalëve të redaktorit të saj, Carlos Caguana:Antologjia e kripës janë shumë më tepër se 10 vepra në një, janë 10 kapituj të jetës së poetit i sjellë në tekst me një gjuhë të bukur detare që mallton dhe dëshiron, që ka mall për tokat e saj të kripura dhe që i këndon dashurisë, harresës, ekzistencës, padrejtësisë, çdo teme të mundshme që ka të bëjë me kalimin e saj nëpër këto troje, dhe Ortiz e bën këtë nga një perspektivë e sinqertë, njerëzore dhe e fuqishme”.

Preambula e librit

Vepra është pritur me një prolog të gjerë dhe të plotë të shkruar nga Poeti venezuelian Magaly Salazar Sanabria —Anëtar korrespondent i Akademisë së Gjuhës Venezueliane për shtetin e Nueva Esparta. Në rreshtat e saj, shkrimtarja e njohur zbërthen dhe analizon thellësisht librat një nga një të përfshira në titull, duke lëshuar kritika të sakta nga një vizion i gjerë poetik.

Ndër shënimet e Salazar Sanabria spikat: “… ky shkrim mban një qëndrim etik ndër themelet e tij. Fjalët ruajnë një dinjitet që i mban sepse ka përgjegjësi me të vërtetën, lirinë dhe ndershmërinë të profesionit të poetit, të shkrimtarit”. Poeti komenton gjithashtu: “Në vargjet e Juan Ortiz-it ne perceptojmë humanizmin e ndjenjave të tij të dhimbshme dhe e shohim qartë në gjuhë, ku ndihet forca e trishtimit, e pafuqisë dhe e pikëllimit”.

Struktura e punës

Siç u tha në fillim, libri është një përmbledhje e dhjetë veprave që shërbejnë si kapituj. Këto janë: Kajani i kripës (2017), Shkëmb i kripës (2018), Shtrat (2018), Shtëpia (2018), E njeriut dhe plagëve të tjera të botës (2018), Evokuese (2019), aslyl (2019), Trupat në breg (2020), Matria brenda (2020) y Poezia ime, gabimi (2021).

Edhe pse çdo seksion ka thelbin e vet, prania e elementëve detarë në secilin prej tyre është e jashtëzakonshme. Kripa, deti, guackat, peshkatarët, marera, rancherías ... çdo element i bregut ka një rol që nuk mund të anashkalohet. Një shembull i qartë i kësaj tregohet nga poezia e shkruar në anën e pasme të librit:

"Kur mos shkruaj më për kripën »

Kur nuk shkruaj më për kripën

dhe tokat e detit fluturojnë nga duart e mia,

mbaje stilolapsin tim.

 

Nëse boja nuk shërohet,

nuk do të shijojë si bregu,

zëri i tij nuk do të zgjasë fare,

Unë do të kem humbur linjën e gannetave,

arti i nevojshëm i marerës,

vallëzimi i jashtëzakonshëm i bregut të sardeles.

kapitujt

Kajani i kripës (2017)

Kjo pune përfaqëson hyrjen formale të shkrimtarit në botën poetike. Edhe pse ai shkroi poezi që nga viti 2005, të gjitha ato tekste mbetën të pabotuara deri atëherë. Titulli është shkruar thjesht në prozë poetike dhe poemat nuk kanë një emër, ato janë thjesht të numëruara me karaktere romake - diçka që do të bëhet e zakonshme në shumë nga librat e tjerë të tij.

Edhe pse nuk ka një metrikë të përcaktuar, ka një ritëm dhe një qëllim në çdo poezi. Nuk është shkruar vetëm për faktin e të shkruarit, por ka një synim shumë të ndjerë në çdo varg dhe strofë. Mund të vlerësohen lojëra të thella metaforike me të panjohura të shumta që do ta bëjnë lexuesin të rimendojë çdo poezi pa pushim.

Deti dhe kripa, si në çdo libër autori, kanë një rol të madh në këtë kapitull. Ata shkojnë dorë për dore me dashurinë, por jo me dashurinë konvencionale me një fund rozë, por plot pasion dhe harresë.

Poema numër "XXVI"

Më mbaj atje

në varrezat e guaskave perla,

ku flenë pyetjet e një mijë trupave

dhe përgjigjet nuk vizitojnë.

 

Na preku memecia e koraleve,

një diell margaritar në parvaz

dhe streha e disa rrjetave që presin detyrën në harkë.

 

Unë gjithashtu kërkoj të çarën në stuhi,

hendeku që bashkon gjithçka,

lidhja që lidh hapësirat,

shtigjet e thyera në liman,

deri sa të lodhem dhe të shfaqesh kur nuk të pres më.

Shkëmb i kripës (2018)

Në këtë kapitull të dytë, kripa vazhdon, dashuria e ndërlikuar, metaforat, imazhet, deti. Gruaja bëhet strehë në vetmi, por edhe duke qenë bashkë nuk resht së qeni vetëm. Ka një mall plot me ndalesa mes vargjeve, një korrespodencë e cunguar që kërkon të ndodhë hapësira utopike e strofave.

Megjithatë, pavarësisht pasionit të jashtëzakonshëm që mund të ndihet, harresa nuk pushon së paraqituri si një fjali, si realitet që pret gjithçka që mban një emër. Proza është ende e pranishme si gjuhë poetike, por ritmi dhe qëllimshmëria nuk lihet në çdo pikë, në çdo fjalë.

Poema "X"

Detaji është se nuk do të insistoj.

Unë do të shkruaj,

si zakonisht,

të natës dhe zogjve të saj të heshtjes,

se si ata migruan në derën time

dhe rrëmuja dritaret e mia.

 

Unë do të shkruaj,

po,

dhe konkat do të ngjallin tajfunë në gjuhët e tyre margaritare,

rrugët detare do t'i heqin hapat nga gurët e tyre

dhe qelibari i emrit tënd do të lahet nga valët,

mbajtur në shkëmbinj nënujorë.

 

Unë do të shkruaj dhe do të duket se ju kujtoj,

por në fakt,

Kështu harroj më së miri.

Shtëpia ku isha, qyteti ku jetoja (2018)

Në këtë rast, shtëpia e nënës dhe qyteti - Punta de Piedras - janë protagonistë. Proza është ende në gjuhën e përbashkët dhe kjo Ajo është e stolisur me imazhe tradicionale të atij bregu që e pa poetin të rritet dhe të atyre mureve që strehuan fëmijërinë dhe adoleshencën e tij. Autori vë theks të veçantë në personazhet e vendlindjes së tij, si dhe në besimet popullore që e pasuruan ecjen e tij nëpër ato vende kripe.

Ajo nxjerr në pah shkurtësinë e vargjeve dhe strofave dhe se si ato ndërthuren si një tregim, nga fillimi në fund. Shtëpia, në vetvete, është një qenie e gjallë që sodit ata që e banojnë, se ai ndjen, se ai e di, dhe se ai vendos edhe se kush e jeton atë dhe kush jo.

Poemë "X ”

Jashtë shiu lag gjithçka,

shtyj natën në dhomën time.

Diçka më thotë,

Unë mendoj,

ose ndoshta dua të më thuash diçka.

Për të ditur se çfarë kalon zëri juaj,

Unë me siguri po bëj ujë

dhe plotësoni në këtë anë

çfarë duhet larë brenda.

Shtrat (2018)

Nga librat e Juan Ortiz-it, kjo është, ndoshta, më erotike nga të gjitha. Sensualiteti është i pranishëm në çdo varg në mënyrë intensive, jo më kot titulli i veprës. Ashtu si në pjesën e mëparshme, shkurtësia e poezive ruhet dhe në hapësirat e tyre të vogla shpaloset një realitet i tërë, një botë, një takim.

Disa mund ta perceptojnë këtë përmbledhje të shkurtër poezish si një roman shumë të shkurtër, ku çdo poezi rrëfen kapitujt e një dashurie kalimtare, por intensive - E cila mund të ishte një jetë më vete. Sigurisht që nuk mungojnë lojërat me fjalë, imazhet sugjestive.

Poema "XXIV"

Shtrati është bërë

të bëhet horizont.

 

Njëri shkon atje

kërcënoj dhe errësohet sa e vonuar është jeta

deri në fund të botës.

E njeriut dhe plagëve të tjera të botës (2018)

Ky kapitull shquhet për rigorozitetin e gjuhës së poetit. Ai është, në vetvete, një katarsis, një ankesë kundër specieve dhe kalimit të tij shkatërrues nëpër planet.. Megjithatë, ka përpjekje të shkurtra për ndërmjetësim, në të cilat kërkohet ndërhyrja e pranisë hyjnore për të parë nëse rrëmuja e ekzistencës është përshtatur pak.

Proza është e pranishme në shprehjen diskursive të çdo poezie. Pamjet e paraqitura janë të ashpra, janë pasqyrë e realitetit të ashpër të asaj që njeriu e quan histori.

Fragment i poezisë "XIII"

Gjithçka ka të bëjë me një djegie,

të shtegut të zjarrtë që përshkon gjakun tonë,

që shtyp nofullat perla derisa themelet të bluhen për të na lustruar belin poshtë,

për të pastruar veten trup më trup,

duke na lënë kaq të tejdukshëm,

aq të fshirë nga faji sa të bëhemi pasqyra,

shikojmë njëri-tjetrin, përsërisim veten

dhe më shumë tetori vijnë për të populluar dimrat.

 

Kjo prejardhje është një gojë e hapur e ndryshimeve të pafundme;

shkoni përtypni, kjo është ajo që keni arritur,

Shko formëso ajrin

thurin rrjetat e lehta që skalitin olimpistët kalimtarë të kaq shumë egove që ngrihen lart.

 

Nuk doja të isha mortaja e ditëve në këtë ëndërr,

sa do të kisha paguar në monedhën e ndershmërisë - më e shtrenjta - që të isha bari i mirë i një livadhi të qetë dhe të largohesha së shpejti,

por unë jam i ftohtë

Unë kam ardhur të shqyej shtatë ajrat e botës bashkë me racën time.

Evokuese (2019)

Në këtë libër, megjithëse ligjërimi në prozë vazhdon, ashtu si kripa dhe deti, theksohet aspekti lozonjar. Ngjallësit - siç i quan Ortiz - vijnë të poetizojnë secilin nga elementët e tokës së tyre, nga ishulli Margarita. Nga elementët detarë tek ato tokësore, zakonet dhe karakteret.

Citim nga Juan Ortiz

Citim nga Juan Ortiz

Për ta arritur këtë, autori përdor një përshkrim të shkurtër, por të përmbledhur të asaj që poetizohet. Çdo ndjellës mbyllet me emrin e objektit, sendit ose qenies për të cilin aludohet, kështu që mund të flasim për një poezi të kundërt që e fton dëgjuesin të hamendësojë se për çfarë flitet përpara se ta zbulojë vargu i fundit.

Poema "XV"

Zakoni i tij mbulon

siguria e frikës,

peshku e di

dhe kur e puth

e humb sërish zërin.

Pulëbardhë

aslyl (2019)

Kjo është një vepër lamtumire, pasi është shkruar para largimit të poetit nga vendi. Nostalgjia është në sipërfaqe, dashuria për tokën, për hapësirën detare që nuk do të shihet derisa nuk dihet se kur. Ashtu si në kapitujt e mëparshëm, proza ​​është e zakonshme, siç janë numrat romakë në vend të titujve.

Gjuha e pasioni nuk pushon së qeni prezent dhe kombinohet intensivisht me kuadrot rajonaliste dhe kostumbrista. Nëse flasim për keqardhje në veprën e Ortiz-it, ky titull përmban një nga më domethënësit: atë të shkaktuar nga migrimi.

Poema "XLII"

Kam kërkuar të largohem siç duhet.

Të largohesh është një art që,

të bëhet mirë, të mahnit.

 

Të zhdukej ashtu siç duhej të kishte ardhur,

duhet të ketë qenë,

të paktën një zog i dritës.

 

Të largohesh kështu, krejt papritur,

si një harresë në degë,

E kam të vështirë.

 

Dera nuk më shërben

ose dritarja, askund nuk largohem,

kudo që del ajo shfaqet e zhveshur

si një mungesë që rëndon

duke më ftuar të gjurmoj përsëri mbeturinat në oborr,

dhe qëndroj atje, në mes të diçkaje,

e verdhe,

si një falje përballë vdekjes.

Trupat në breg (2020)

Ky kapitull ndryshon nga të lartpërmendurat në dy aspekte kryesore: poezitë kanë një titull jo numerik dhe autori i afrohet pak metrikës dhe rimave tradicionale. Megjithatë, proza ​​ende mban një vend mbizotërues.

Nëntitulli “Poezi që nuk përshtaten askund” aludon për faktin se ky libër mbledh një pjesë të madhe të teksteve të shpërndara të autorit që në fillimet e tij si poet dhe se ato nuk “përshtateshin” brenda poezive të tjera për shkak të tematikave të ndryshme. Megjithatë, kur thellohemi në rreshtat e këtij titulli Thelbi i qartë i Ortizit vazhdon të perceptohet dhe gjurmët e lëna nga njerëzit dhe fëmijëria e tij në tekstet e tij.

Poema "Sikur të flisja me engjëjt"

Nëse u flisja engjëjve si babai im,

Unë do të kisha qenë mjaft poet tashmë,

Do të kisha kërcyer majat pas syve

dhe beri pasimet me bishen qe jemi brenda.

 

Sikur të dija pak për gjuhët e të tejkaluarve,

lëkura ime do të ishte e shkurtër,

blu,

për të thënë diçka,

Dhe shponi nëpër metale të dendura

si zëri i Perëndisë kur thërret në zemrat e njerëzve.

 

Dhe është se unë jam ende i errët

duke degjuar Prillin qe me kercen ne vene,

mbase janë xhaketat që dikur i kisha në emër,

apo shenja e poetes me të cilën u plagos thellë, duke më kujtuar vargun e saj të gjoksit të zhveshur dhe ujërave të përhershme;

Nuk e di,

Por nëse errësohet, jam i sigurt se do të qëndroj i njëjti

dhe dielli do të më kërkojë më vonë për të larë hesapet

dhe përsëris veten në një hije që tregon mirë se çfarë ndodh pas gjoksit;

ripohon brazda të kohës,

riformoni drurin në brinjë,

jeshilja në mes të mëlçisë,

e zakonshme në gjeometrinë e jetës.

 

Sikur të flisja me engjëjt si babai im,

por ka ende një letër dhe një rrugë,

lëre lëkurën të ekspozuar

dhe zhyte më thellë në errësirë ​​me një grusht të fortë, të verdhë,

me një diell për çdo kryq në gjuhën e njerëzve.

Matria brenda (2020)

Ky tekst është një nga më të vrazhdët e Ortiz-it, i krahasueshëm vetëm me E njeriut dhe plagëve të tjera të botës. En Matria brenda është bërë një portret i Venezuelës nga i cili duhej të largohej në kërkim të një të ardhmeje më të mirë për familjen e tij, por që sado të mundohet nuk e braktis.

Citim nga Juan Ortiz

Citim nga Juan Ortiz

Numërimi romak rimerret sepse çdo poezi është një minikapitull ku proza ​​rikthehet duke mbizotëruar. Flet për jetën e përditshme të një realiteti të njohur nga e gjithë bota, por të supozuar nga pakkush; Uria dhe dembelizmi, braktisja, demagogjia dhe shtigjet e saj të errëta janë tërhequr dhe se si e vetmja rrugëdalje është të kalosh kufijtë atje ku e lejon provania.

Poema "XXII"

Kavanoza të panumërta për të marinuar mungesat,

imazhe të vjetra për të kujtuar atë që ka shkuar,

të mbyllesh brenda në një harresë të nevojshme, të planifikuar,

dilni sporadikisht për të parë nëse gjithçka ka ndodhur,

dhe përsërisni procesin nëse jashtë është akoma më e errët.

 

Shumë prej nesh nuk mund të ndiqnin formulën,

Kështu u bëmë papagaj, qepëm krahë nga gjaku

dhe ne u larguam me fluturime të shpërndara për të parë nëse zbardhi përtej gardhit.

Poezia ime, gabimi (2021)

Kjo është mbyllja e librit dhe e vetmja vepër e pabotuar e pranishme në të gjithë antologjinë. Veçoritë e tekstit poezi me tema shumë të larmishme dhe Ortiz tregon sjelljen e tij në forma të ndryshme poetike. Pastaj, Megjithëse predikimi i tij për prozën është i njohur, ai trajton shumicën e formave tradicionale poetike të spanjishtes në një mënyrë shumë të mirë., si spineli i dhjetë, soneti ose katërkëndëshat.

Poezia ime, gabimi lind pas një kapitulli shumë të vështirë në jetën e autorit: mbijetimi i Covid-19 së bashku me familjen e tij në një vend të huaj dhe nga shtëpia. Eksperiencat e jetuara gjatë infektimit nuk ishin aspak të këndshme dhe janë dy poezi që e shprehin atë me forcë.

Poeti u këndohet me zemër edhe miqve që ikën. Megjithatë, jo gjithçka është tragjedi në këtë rubrikë, festohet edhe jeta, miqësia dhe dashuria, veçanërisht ajo që ndjen për vajzën e tij Julia Elena.

Poema "Ishim katër të çara"

Në atë shtëpi,

ishim katër të çara;

kishte thyerje në emra,

në përqafime,

çdo lagje ishte një vend në diktaturë,

Duheshin mbajtur shumë mirë hapat për të mos shkuar në luftë.

 

Kështu na kishte bërë jeta:

e vështirë, si buka e ditëve;

e thatë, si uji i rubinetit;

rezistente ndaj dashurisë,

mjeshtra të heshtjes.

 

Megjithatë, pavarësisht rreptësisë së hapësirave,

në kufijtë e fortë territorialë,

Çdo skaj i plasaritur përputhej në mënyrë të përkryer me tjetrin,
dhe kur të gjithë janë bashkë,

në tavolinë, përballë pjatës së ditës,

të çarat u mbyllën,

dhe ne ishim vërtet një familje.

Rreth autorit, Juan Ortiz

John Ortiz

John Ortiz

Lindja dhe studimet e para

Shkrimtari Juan Manuel Ortiz lindi më 5 dhjetor 1983 në qytetin Punta de Piedras, Isla de Margarita, shteti Nueva Esparta, Venezuelë. Ai është djali i poetit Carlos Cedeño dhe Gloria Ortiz. Në atë qytet në brigjet e detit Karaibe ai studioi fazën fillestare në parashkollorin Tío Conejo, arsimin bazë në shkollën Tubores dhe Ai u diplomua me një Bachelor të Shkencave nga Fondacioni La Salle (2000).

Studime universitare

më pas, studim Licencimi në Informatikë në Universidad de Oriente Nucleo Nueva Esparta. Megjithatë, pas tre vitesh, ai kërkoi një ndryshim karriere në Arsimin Integral, një vendim që do të shënonte rrugën e tij për jetën. Pesë vjet më vonë u prit me një përmendje në Gjuhë dhe Letërsi (2008). Gjatë kësaj periudhe ai zhvilloi edhe profesionin e kitaristit akademik, i cili më vonë do t'i shërbejë jashtëzakonisht shumë në karrierën e tij.

Puna mësimore dhe botimet e para

Mezi e mori diplomën u inkorporua nga Unimar (Universiteti i Margaritës) dhe filloi karrierën e tij si profesor universiteti. Aty punoi si mësues i letërsisë, historisë dhe arteve, nga viti 2009 deri në vitin 2015. Më pas u asimilua Unearte (Universiteti i Arteve), ku mbajti orë harmonie të aplikuara në kitarë dhe performancë instrumentale. Gjatë asaj periudhe ai bashkëpunoi edhe si kolumnist i gazetës Dielli i Margaritës, ku ai kishte hapësirën "Transeúnte" dhe e fillon "zgjimin letrar" me botimin e tij të parë: Në gojën e aligatorëve (roman, 2017).

Dite pas dite, shkruani komente për portalet Literatura aktuale, Jetëgjatësi, Këshilla për të shkruar Oasis y Fraza plus poezi dhe punon si korrektor dhe redaktor.

Vepra nga Juan Ortiz

 • Në gojën e aligatorëve (roman, 2017)
 • Cayenne kripë (2017)
 • Shkëmb i kripës (2018)
 • Shtrat (2018)
 • Shtëpia ku isha qyteti ku jetoja (2018)
 • E njeriut dhe plagëve të tjera të botës (2018)
 • Evokuese (2018)
 • Bregu i shenjtë (antologji poetike, 2018)
 • Kalimtar (përmbledhje tregimesh nga rubrika e Dielli i Margaritës, 2018)
 • aslyl (2019)
 • Histori nga britma (Tregime horror, 2020)
 • Trupat në breg (2020)
 • Poezia ime, gabimi (2021)
 • Antologjia e kripës (2021)

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.