Zoti i unazave

Triologjia e librit Lordi i unazave.

Triologjia e librit Lordi i unazave.

Zoti i unazave është një roman me tre vëllime i shkruar nga John Ronald Reuel Tolkien, i njohur më mirë si JRR Tolkien, Profesor dhe filolog britanik. Konsiderohet si një nga veprat më të mëdha epike të fantazisë së shekullit XNUMX për shkak të popullaritetit të saj të madh dhe larmisë së subjekteve letrare që trajton.

Ai u botua në Mbretërinë e Bashkuar midis 1954 dhe 1955 dhe u bë i njohur përtej kufijve të tij nga vitet 1960.. Ajo ka dhënë lindjen e një nënkulture fanatike, formimin e shoqërive të lexuesve dhe botimin e biografive të autorit dhe teksteve plotësuese. Vepra është përkthyer në më shumë se dyzet gjuhë dhe është ribotuar shumë herë. Dhe ai nuk do të mohojë, nuk është një punë e lehtë për t’u lexuar, por do ta lërë secilin lexues të marrë mësime të paharrueshme dhe udhëzuese.

Një punë e rëndësishme

Famë e famshme e Zoti i unazave e ka tejkaluar letërsinë. Edhe ky roman edhe parathënia e tij, The Hobbit, dhe vëllimi themelor që e pason atë, Silmarillion, janë përshtatur gjatë viteve në transmetimet në radio, lojërat në bord, lojërat me role, romanet grafike, shfaqjet dhe filmat.

Përshtatja më e suksesshme e filmit është trilogjia e drejtuar nga regjisori i Zelandës së Re Peter Jackson, lëshuar midis 2001 dhe 2003. Këta filma fituan çmime dhe mirënjohje të shumta në festivale të ndryshme të filmit, përfshirë Oscarin për Filmin më të Mirë për dorëzimin përfundimtar Kthimi i Mbretit, në 2004. Nuk pritej më pak, veçanërisht pasi është një përshtatje e një prej librave më të shitur në histori.

Artikulli i lidhur:
Librat më të shitur në histori

Sobre el autor

JRR Tolkien lindi në 1892 në Bloemfontein, Orange Free State (sot territori i Afrikës së Jugut), por që në moshë të vogël u vendos në Birmingham, Angli. Ai shërbeu si një oficer ekspert komunikimi në Ushtrinë Britanike gjatë Luftës së Parë Botërore. Specializedshtë specializuar në filologji dhe gjuhësi angleze. Ai ishte profesor në Universitetin e Oksfordit dhe Kolegjit Merton.

Njohuritë e tij të gjera të anglishtes, gjermanishtes dhe gjuhëve që u paraprinë atyre (midis shumë gjuhëve të tjera që ai zotëronte), si dhe interesin e tij për fenë, Mitologjia dhe filozofia skandinave, pasqyrohen në universin kompleks të Zoti i unazave, The Hobbit y Silmarillion.

Përveç këtyre punimeve, ai shkroi poezi dhe tregime të shumta dhe ai ndërtoi gjuhë të ndryshme për racat e ndryshme të personazheve në romanet e tij. Ai vdiq në Oksford në 1973.

Toka e mesme dhe fabula themeluese e njerëzimit

Ngjarjet e Zoti i unazave zhvillohen në një kontinent imagjinar të quajtur Toka e Mesme, frymëzuar nga territoret e Evropës, Afrikës dhe Azisë. Kukudhët, hobbit, xhuxhët, burrat, dúnedain, orcs, midis racave të tjera bashkëjetojnë në këtë kontinent.

Historia tregon për betejat që bëhen për të zotëruar dhe shkatërruar unazën unike. Kjo unazë është një send shumë i fuqishëm dhe i rrezikshëm. Ajo u krijua nga një perëndi e keqe, Sauron, me synimin për të dominuar unazat e tjera të fuqisë që u farkëtuan nga perënditë dhe u dhanë racave të ndryshme që popullonin Tokën e Mesme në atë kohë.

Rastësisht që lidhen me parathëniet, unaza unike, është në posedim të Bilbo Baggins, një banor i Hobbit i The Shire. Nipi i Bilbo, Frodo, e trashëgon atë së bashku me një mision për ta sjellë atë në Mordor dhe për ta shkatërruar. Tek Mordor qëndron shpirti i Sauron, antagonisti kryesor i historisë.

Në disa nga letrat e tij Tolkien referon se Toka e Mesme është një alegori me Tokën e vërtetë dhe se të gjitha këto ngjarje janë një trillim rreth origjinës së njerëzimit modern.

Ngjarjet lidhen në tre vëllime:

 • Shoqëria e Unazës
 • Dy Kullat
 • Kthimi i Mbretit

  JRR Tolkien citim.

  JRR Tolkien citim.

Zhvillimi i komplotit dhe stilit narrativ

Narracion i detajuar dhe sinergjik

Zoti i unazave nuk është një triologji, pasi ajo që tregohet në të tre vëllimet lidhet drejtpërdrejt dhe nuk mund të vlerësohet individualisht. Përkundrazi, është një roman i gjatë në tre vëllime, secili i ndarë në dy libra, plus një prolog para librit të parë.

Rrëfyesi është i gjithëdijshëm dhe ka pjesë, madje edhe kapituj të tërë kushtuar përshkrimit të detajeve të cilësimeve., ngjarjet, personazhet, objektet dhe motivet. Në fillim rrëfimi ndjek Frodon dhe pjesën tjetër të Hobbit, por në një pikë të caktuar në vëllimin e dytë ai ndahet dhe ndjek ngjarje të ndryshme që ndodhin njëkohësisht. Kjo e ka bërë historinë shumë të favorshme për përshtatjet audiovizive.

Temat dhe ndikimet e ndryshme

Tema kryesore e Zoti i unazave është lufta e së mirës kundër së keqes dhe sakrificave për një të mirë më të madhe, e cila i referohet fesë katolike që Tolkien shpalli. Personazhet kryesore janë frymëzuar nga referenca të shumta nga mitologjia norvegjeze dhe epika antike anglo-gjermane, siç është poezia Beowulf.

Historia ka paralele të caktuara me epikën Islandeze Volsunga, i njëjti burim frymëzimi për operën Unaza e Nibelung nga Richard Wagner. Disa lexues gjejnë gjithashtu referenca për Makbethinga William Shakespeare dhe disa pasazhe nga La República të Platonit.

Përbërja e fjalorëve të ndryshëm

Për racat dhe klanet e ndryshme të personazheve që ekzistojnë në vepër, autori i saj krijoi fjalorë dhe leksikë të ndryshëm, frymëzuar pak nga gjuhët reale, por shumë të ndryshme nga njëra-tjetra.

Për shembull, gnomiku, gjuha e gnomave; Sindarin, nga kukudhët gri; Quenya, nga kukudhët e Noldor dhe Telerín, e kukudhëve të detit. Secila prej tyre me gramatikën e vet, të cilën Tolkien po e lustronte ndërsa përparonte me shkrimin e romanit dhe rishikimet e tij pasuese. Për shumë kritikë dhe lexues, konformimi i këtyre gjuhëve në mënyrë të njohur pasuron Zoti i unazave.

Unaza e vetme.

Unaza e vetme.

Figurë

Frodo

Ai është protagonisti kryesor i historisë. Ai i përket racës hobbit dhe është pasardhës i Bilbo Baggins, nga i cili trashëgon unazën unike.

Përveç kësaj, ai është i ngarkuar të mbajë dhe të marrë unazën në malin Doom në Mordor për t'u shkatërruar, në shoqërinë e Samsagaz dhe pjesës tjetër të anëtarëve të Shoqatës së Unazës. Gjatë udhëtimit ai ndikohet nga unaza, e cila e mundon atë dhe e bën atë të kërkojë fuqi. Ai më në fund përmbush misionin e tij dhe largohet nga toka e Mesme për në Tokat e Vdekura.

Aragorn

Ai është një dúnadan, domethënë që i përket një race superiore burrash, më të fortë dhe më jetëgjatë. Ai është kapiteni i Dúnedain verior dhe trashëgimtari i ligjshëm i fronit të Arnor, në veri të Tokës së Mesme.

Ai udhëhoqi Shoqërinë e Unazës pas vdekjes së dukshme të Gandalf dhe zhvilloi betejën në portat e Mordor kështu që Frodo dhe Sam mund të shkatërronin unazën nga sytë e Sauronit.

Në fund të betejave ai u kurorëzua mbret i Arnor dhe Gondor dhe u martua me kukudhën Arwen.

Samsagacious

Samsagaz, ose thjesht Sam, është një banor i hobbit i The Shire. Ai është shoku më i mirë i Frodos dhe e shoqëron dhe e mbron atë gjatë gjithë udhëtimit drejt shkatërrimit të unazës së vetme.

Gollum

Ai është një hobbit i korruptuar nga fuqia e unazës. Emri i tij ishte fillimisht Smeagol. Ai e gjeti unazën para se të vinte në zotërim të Bilbo, xhaxhait të Frodos, dhe ishte nën sundimin e tij për shumë vite.

Ai është i fiksuar për ta marrë atë përsëri dhe ndjek Frodo gjatë udhëtimit për në Mordor, në të cilën ata patën disa përballje. Më në fund ai pret gishtin e tij ku Frodo ka veshur unazën dhe bie së bashku me të në flakët e malit Doom. Shtë portreti i shkatërrimeve të prodhuara nga unaza dhe dëshira për pushtet.

Frodo dhe Gollum në versionin filmik të librit.

Frodo dhe Gollum në versionin filmik të librit.

boromir

Shtë një dunadan i Gondor. Ai shkoi në Rivendell pasi ëndërroi një unazë dhe ishte pjesë e Shoqatës së Unazës. Ai u tundua nga unaza dhe pothuajse e rrëmbeu atë nga Frodo. Ai vdiq duke mbrojtur hobbit në betejë dhe kështu lau fajin e tij për lejimin e tij që të joshej nga unaza.

sauron

Ai është antagonisti kryesor i historisë. Isshtë një perëndi e keqe dhe falsifikuese e unazës unike. Para ngjarjeve të Zoti i unazave, është mundur dhe unaza i merret. Shpirti i tij banon në Mordor i rrethuar nga krijesa të liga.

Ambicia e tij është të rikuperojë unazën e vetme për të dominuar Noldorin, një klan kukudhësh që zotërojnë pjesën tjetër të unazave, dhe kështu mbretërojnë në Tokën e Mesme.

Gandalf

Ai është një magjistar apo istar antik. Ai është udhëheqësi i Shoqatës së Unazës dhe udhëzon veprimet e Frodos për pjesën më të madhe të historisë.. Ai lufton një balrog dhe bie gjatë luftës në minierat e Moria, duke lejuar që pjesa tjetër e Fellowship të përparojë.

Më vonë ai kthehet i veshur me të bardha dhe i forcuar për të vazhduar të drejtojë Frodon dhe pjesën tjetër në misionin e tyre.

Galadriel

Ajo është një kukudh shumë e fuqishme, pjesë e klanit Noldor. Ajo është gruaja e Celeborn, një nga kukudhët më të rëndësishme në Tokën e Mesme.. Ai u dha anëtarëve të Shoqatës së Unazës dhurata të ndryshme që do t'i ndihmonin në udhëtimin e tyre. Ajo është bartëse e njërës prej unazave të elven, të quajtur Nenya.

legolas

Ai është një kukudh i fisit Sinda, bir i mbretit të kukudhës Thandruil të Mirkwood. Ai është një nga nëntë anëtarët e The Fellowship of the Ring. Ai drejtoi Shoqërinë për në Caras Galadhon, ku jetonin Celeborn dhe Galadriel. Ai miqësohet me Aragorn dhe xhuxhin Gimli, duke sjellë kështu tre garat të cilave u përkasin së bashku. Luftoni me guxim në Betejën e Horn Town dhe betejën e fundit në Mordor.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   VALDIVIN dijo

  Mungon shumë analize