Samuel beckett

Peisazhi Irlandez.

Peisazhi Irlandez.

Samuel Barclay Beckett (1906-1989) ishte një shkrimtar i njohur irlandez. Ai shkëlqeu në zhanre të ndryshme letrare, të tilla si poezi, romane dhe dramaturgji. Në performancën e tij në këtë degë të fundit, puna e tij Në pritje të Godot pati një sukses të jashtëzakonshëm, dhe sot është një pikë referimi brenda teatrit të absurdit. Përpjekja e jashtëzakonshme në karrierën e tij të gjatë - e dalluar nga origjinaliteti dhe thellësia e teksteve të tij - i dha atij Çmimin Nobel për Letërsinë në 1969.

Beketi u karakterizua duke portretizuar në një mënyrë të papërpunuar, të errët dhe koncize realitetin e njeriut, duke theksuar paarsyeshmërinë e ekzistencës së tyre. Prandaj, shumë kritikë e përfshinë atë brenda nihilizmit. Edhe pse tekstet e tij ishin të shkurtra, autori arriti të japë një thellësi të madhe përmes përdorimit të burimeve të ndryshme letrare, ku imazhet spikasnin mbi të gjitha. Ndoshta kontributi i tij më domethënës në letërsi ishte thyerja e shumë prej parimeve të vendosura deri në ardhjen e tij.

Detajet biografike të autorit, Samuel Beckett

Samuel Barclay Beckett lindi të Premten 13 Prill 1906 në periferi të Dublinit, Foxrock, IrlandëMe Ai ishte fëmija i dytë i martesës midis William Beckett dhe May Roe - një gjeodet dhe një infermiere, respektivisht. Nga nëna e tij, autori kujtoi gjithmonë përkushtimin ndaj profesionit të tij dhe përkushtimin e tij të theksuar fetar.

Fëmijëria dhe studimet

Që nga fëmijëria e tij, Beckett vlerësoi disa përvoja të këndshme. Dhe është se, në kundërshtim me vëllain e tij Frank, shkrimtari ishte shumë i hollë dhe mësohej të sëmurej vazhdimishtMe Lidhur me atë kohë, ai dikur tha: "Unë kisha pak talent për lumturinë".

Ndërsa ndiqte arsimin fillestar ai kishte një qasje të shkurtër me trajnimin muzikor. Mësimi i tij parësor u zhvillua në Earlsford House School deri në moshën 13 vjeç; më pas u regjistrua në Shkollën Mbretërore PortoraMe Në këtë faqe ai u takua me Frank, vëllain e tij më të madh. Deri më sot, kjo shkollë e fundit gëzon shumë prestigj, që nga ajo kohë i famshmi Oscar Wilde gjithashtu pa klasa në klasat e tij.

Beckett, polimati

Faza tjetër në formimin e Beckett ishte në Trinity College, Dublin. Aty, u shfaqën shumë aspekte të tij, pasioni i tij për gjuhët ishte një prej tyre. Lidhur me këtë hobi, është e nevojshme të theksohet se autori ishte trajnuar në anglisht, frëngjisht dhe italishtMe Ai e bëri atë në mënyrë specifike midis 1923 dhe 1927, dhe më vonë ai u diplomua në Filologjinë Moderne.

Dy nga mësuesit e tij të gjuhës ishin AA Luce dhe Thomas B. Rudmose-Brown; Ky i fundit ishte ai që i hapi dyert e letërsisë franceze dhe gjithashtu e prezantoi atë me veprën e Dante Aligierit. Të dy mësuesit shprehën habinë e tyre për përsosmërinë e Beketit në klasë, si teorikisht ashtu edhe praktikisht.

Në këtë kampus studimesh dhuratat e tij sportive u vunë re gjithashtu fort, që nga ajo kohë Beckett shkëlqeu në shah, regbi, tenis dhe - shumë, shumë më lart - kriketMe Performanca e tij në sportin e shkopit dhe topit ishte e tillë që emri i tij shfaqet në Almanack i Wisden Cricketers.

Përveç sa më sipër, shkrimtari gjithashtu nuk ishte i huaj për artet dhe kulturën në përgjithësiMe Lidhur me këtë, në veprat e James Knowlson - një nga biografët më të njohur të autorit - polimatia e Samuelit është e ekspozuar fuqishëm. Dhe është se multidisiplinariteti i Beckett ishte famëkeq, veçanërisht për mënyrën e shkëlqyer në të cilën ai e trajtonte veten në çdo tregti që ushtronte.

Beckett, teatri dhe lidhja e tij e ngushtë me James Joyce

Në Trinity College, Dublin, ndodhi diçka që ishte vendimtare në jetën e Beckett: takimi i tij me veprat teatrale të Luigi pirandelloMe Ky autor Ishte një pjesë kyçe në zhvillimin e mëvonshëm të Samuelit si dramaturg.

Më vonë, Beckett bëri kontaktin e tij të parë me James Joyce. Kjo ndodhi gjatë një prej shumë tubimeve bohem në qytet, falë ndërmjetësimit të Thomas MacGreevy - Miku i Samuelit - i cili i prezantoi ata. Kimia midis tyre ishte e menjëhershme, dhe kjo ishte normale, pasi ata ishin të dy dashamirës të punës së Dantes dhe filologë të apasionuar.

Takimi me Joyce ishte kyç për punën dhe jetën e Beckett. Autori u bë asistent i shkrimtarit fitues të çmimeve, dhe një person i afërt me familjen e tij. Si rezultat i lidhjes, Samuel madje kishte një lloj marrëdhënieje të caktuar me Lucia Joyce - vajzën e Jame.po - por nuk përfundoi shumë mirë - në fakt, ajo përfundoi duke vuajtur nga skizofrenia.

Menjëherë, si rezultat i asaj "mungese dashurie", pati një ndarje midis të dy autorëve; megjithatë, pas një viti ata bënë kalimet. Nga kjo miqësi, vlerësimi dhe lajkatimi i ndërsjellë që Joyce arriti të bënte ishte famëkeq. në lidhje me performancën intelektuale të Beketit.

Beket dhe shkrimi

Dante ... Bruno. Vico… Joyce ishte teksti i parë i botuar zyrtarisht nga BeckettMe Ai doli në dritë në vitin 1929 dhe ishte një ese kritike e autorit që do të bëhej pjesë e rreshtave të librit Raundi ynë i Ekzaminimit Faktifikimi i Tij për Inaminimin e Punës në Përparim - Një tekst në lidhje me studimin e veprës së James Joyce. Autorë të tjerë të shquar gjithashtu shkruan atë titull, përfshirë Thomas MacGreevy dhe William Carlos Williams.

Në mes të atij viti, doli në dritë Tregimi i parë i shkurtër i Beketit: SupozimMe Revistë tranzicion ishte platforma që priti tekstinMe Kjo hapësirë ​​letrare avangarde ishte vendimtare në zhvillimin dhe konsolidimin e veprës së irlandezit.

Në vitin 1930 ai botoi poezinë kurvë, ky tekst i vogël i dha atij një vlerësim lokalMe Vitin tjetër ai u kthye në Trinity College, por tani si profesor. Përvoja e mësimdhënies ishte jetëshkurtër, pasi ai hoqi dorë nga viti dhe iu përkushtua turneut në Evropë. Si rezultat i asaj ndërprerje, ai shkroi poezinë xhuxh, e cila u botua zyrtarisht tre vjet më vonë në Revista DublinMe Vitin tjetër romani i parë u botua, Unë ëndërroj për gra që as fu as fa (1932).

Vdekja e babait të tij

Në vitin 1933 ndodhi një ngjarje që tronditi ekzistencën e Beketit: vdekja e babait të tij. Autori nuk dinte si ta trajtonte mirë incidentin dhe duhej të vizitonte një psikolog - Dr. Wilfred Bion.Me Disa ese të shkruara nga autori janë gjithashtu të njohura nga ajo periudhë. Midis këtyre, ka një në veçanti që bie në sy: Qetësia humaniste (1934), në rreshtat e të cilit ai bëri një analizë kritike të një përmbledhje poezish nga Thomas MacGreevy.

Gjyqi "Sinclair kundër Gogarty" dhe vetë-mërgimi i Beketit

Kjo ngjarje nënkuptoi një ndryshim të madh në jetën e autorit, pasi e çoi atë në një lloj vetë-mërgimi. Ishte një polemikë midis Henry Sinclair - xhaxhai i Samuelit - dhe Oliver St. John GogartyMe I pari shpifi për të dytin, duke e akuzuar për një fajdexhi, dhe Beketi ishte dëshmitar në gjyq ... një gabim i rëndë.

Avokati i Gogarty përdori një strategji shumë të fortë kundër shkrimtarit për ta diskredituar atë dhe për të shkatërruar akuzat e tij. Ndër dëmet që u ekspozuan, bie në sy ateizmi i Beketit dhe shthurja e tij seksuale. Ky veprim pati një ndikim të madh në jetën shoqërore dhe personale të autorit, prandaj ai vendosi të shkonte në Paris., pothuajse përfundimisht.

Paris: romanca të egra, kontakt me vdekjen dhe një takim me dashurinë

Kulla Eifel

Kulla Eifel

Diçka që e karakterizoi Beckett kur ai hyri në të tridhjetat, përveç prodhimit të tij të madh letrar, ishte shthurja e tij. Për të, Parisi ishte vendi i përsosur për të lëshuar sharmin e tij me gratëMe Një nga anekdotat më të njohura në këtë drejtim u shfaq midis fundit të vitit 1937 dhe fillimit të vitit 1938, në mes të festimeve para dhe pas përfundimit të vitit.

Nga ajo periudhë dihet që Beckett kishte lidhje dashurie të njëkohshme me tre gra. Nga këto, një veçohet veçanërisht, pasi, përveçse ishte dashnore, ajo ishte mbrojtëse e autorit: Peggy Guggenheim.

Një tjetër ngjarje thuajse tragjike që ndodhi kur isha i sapoardhur në Paris ai ishte një viktimë me thikë (1938). Plaga ishte e thellë dhe preku lehtë zemrën e Beketit, i cili u shpëtua për mrekulli. Sulmuesi ishte një njeri i quajtur Prudent, një pambik vendas i cili më vonë në gjykatë - dhe përballur me shkrimtarin - pohoi se nuk e dinte se çfarë i ndodhi në atë moment dhe se i vinte shumë keq.

Beckett u shpëtua falë veprimit të shpejtë të James Joyce. Shkrimtari fitues i çmimeve lëvizi ndikimet e tij dhe siguroi menjëherë një dhomë për mikun e tij në një spital privat. Atje, Samueli u shërua gradualisht.

Suzanne Dechevaux-Dumesnil - Muzikant dhe atlet i njohur - e dinte se çfarë ndodhiKështu, në një kohë të shkurtër, incidenti u bë i njohur në pothuajse të gjithë Parisin. Ajo bëri një përafrim me Beketin kjo do të ishte përfundimtare, atëherë ata nuk u ndanë më kurrë.

Dy vjet më vonë, në 1940, Beckett u takua për herë të fundit -nuk e di- me njeriu që i shpëtoi jetën, shoku dhe mentori i saj i dashur James joyceMe Shkrimtari irlandez i vlerësuar me çmime ndërroi jetë menjëherë pas kësaj, në fillim të vitit 1941.

Beketi dhe Lufta e Dytë Botërore

Beketi nuk ishte i huaj për këtë konflikt lufte. Sapo gjermanët pushtuan Francën në 1940, shkrimtari u bashkua me Rezistencën. Roli i tij ishte themelor: të mbante korrierin; Sidoqoftë, pavarësisht se ishte një punë e thjeshtë, ishte akoma e rrezikshmeMe Në fakt, ndërsa bënte këtë punë, Samuel pranoi se ishte në prag të kapjes nga Gestapo në raste të shumta.

Pasi të jetë ekspozuar njësia së cilës i ishte bashkangjitur, shkrimtari duhet të ketë ikur shpejt me Suzanne. Ata shkuan në jug, më konkretisht në vilën de Roussillon. Ishte vera e vitit 1942.

Për dy vitet e ardhshme, të dy - Beckett dhe Dechevaux - pretenduan se ishin banorë të komunitetit. Megjithatë, në një mënyrë shumë vjedhëse ata iu përkushtuan fshehjes së armëve për të ruajtur bashkëpunimin e tyre me Rezistencën.; Për më tepër, Samueli ndihmoi guerilët në aktivitete të tjera.

Veprimi i tij guximtar nuk kaloi më kot në sytë e qeverisë franceze, kështu që Beckett Më vonë iu dha Croix de Guerre 1939-1945 dhe Médaille de la RésistanceMe Përkundër faktit se nga 80 shokët e tij vetëm 30 mbetën të gjallë, dhe pasi kishin qenë në rrezik vdekjeje në disa raste, Beketi nuk e konsideroi veten të denjë për vlerësime të tilla.Me Ai vetë i përshkroi veprimet e tij si "gjëra të djal skautist".

Citimi i Samuel Beckett

Citimi i Samuel Beckett

Ishte në këtë periudhë - midis 1941-1945 - që Beketi shkroi Vat, roman që u botua 8 vjet më vonë (1953). Më vonë u kthye për pak kohë në Dublin, ku - midis punës së tij me Kryqin e Kuq dhe ribashkimit me familjen- shkroi një tjetër nga veprat e tij famëkeqe, dramën teatrale Kaseta e fundit e KrappMe Shumë ekspertë thonë se është një tekst autobiografik.

Vitet 40 dhe 50 dhe gjallërimi letrar i Beketit

Nëse diçka karakterizonte veprën letrare të irlandezëve respektivisht në vitet XNUMX dhe XNUMX, ky ishte produktiviteti i tyre. Ai botoi një numër të konsiderueshëm tekstesh në zhanre të ndryshme - tregime, romane, ese, drama. Nga kjo kohë, për të përmendur disa pjesë, spikat tregimi i tij "Suite", romani Mercier dhe Camier, dhe lojën Duke pritur për Godot.

Publikimi i Në pritje të Godot

Kjo pjesë vjen dy dekada pasi "zgjimi letrar" i saj filloi në revistë kalimi Duke pritur për Godot (1952) - Një nga referencat themelore të teatrit absurd dhe që shënoi një para dhe pas në karrierën e tij -, u shkrua nën ndikimin e dukshëm të peripecive të luftës, humbjes ende të rëndë të babait të tij dhe mosmarrëveshjeve të tjera në vetë jetën.

Beckett: njeriu i gabueshëm

Me sa duket, i gjithë gjeniu shënohet nga teprime dhe sjellje që shkojnë përtej normave të përcaktuara. Beckett nuk i shpëtoi kësaj. Alkoolizmi dhe shthurja e tij ishin të njohura. Në fakt junjë nga marrëdhëniet e tij romantike më të njohura ishte lambajtur me Barbara BrayMe Në atë kohë ajo punonte për BBC në Londër. Ajo ishte një grua e bukur letrash kushtuar redaktimit dhe përkthimit.

Mund të thuhet, për shkak të qëndrimeve të të dyve, se tërheqja e tyre ishte e menjëhershme dhe e pandalshme. Lidhur me këtë marrëdhënie, James Knowlson shkroi: "Duket se Beckett u tërhoq menjëherë nga ajo, njësoj si ajo për të. Takimi i tyre ishte shumë domethënës për të dy, pasi ishte fillimi i një lidhje paralelisht me atë të Suzanne, e cila do të zgjaste një jetë ”.

Dhe me të vërtetë, pavarësisht nga ekzistenca e Suzanne, Beckett dhe Bray mbanin gjithmonë një lidhjeMe Sidoqoftë, rëndësia e Suzanne në jetën e Beckett nuk ishte e paharrueshme - i njëjti shkrimtar e deklaroi atë në më shumë se një rast -; Edhe pak më vonë, në vitin 1961, çifti u martua. Bashkimi i tyre ishte pothuajse deri në gulçimin e fundit tre dekada më vonë.

"I detyrohem të gjitha Suzanne", mund të gjendet në biografinë e saj; Kjo frazë e fortë u tha kur vdekja e tij ishte afër.

Samuel Beckett dhe Suzanne Dechevaux

Samuel Beckett dhe Suzanne Dechevaux

Nobeli, udhëtimi, njohja dhe largimi

Koha e mbetur e jetës së Beckett pas martesës së tij kaloi midis udhëtimit dhe njohjes. Ndër të gjithë punën e tij të gjerë, siç u tha,Duke kërkuar Godot ishte ai përfaqësonte pjesën më të madhe të të gjitha vlerësimeve të tij, përfshirë Çmimin Nobel për Letërsinë në 1969Me Diçka jo aq e çuditshme brenda personalitetit të autorit ishte reagimi i tij pasi mësoi se kishte fituar një çmim kaq të madh: ai u nda nga bota dhe nuk i la të dinë asgjë për të. Le të themi se Beketi ishte jashtë hapit me ato lloj konventash.

Pas 28 vitesh martesë, premisa u përmbush para së cilës ata ranë dakord të bashkoheshin në martesë: "Deri sa të ndahesh nga vdekja". Suzanne ajo ishte e para që vdiq. Vdekja ndodhi vdiq të hënën, më 17 korrik 1989. Beckett, ndërkohë, ai u largua në fund të dte njejtin vit, E Premte, 22 DhjetorMe Autori ishte 83 vjeç.

Mbetjet e çiftit prehen në Varrezat Montparnasse në Paris.

Komente mbi punën e Beketit

 • “Beketi shkatërroi shumë nga konventat në të cilat bazohet trillimi dhe teatri bashkëkohor; iu kushtua, ndër të tjera, për të diskredituar fjalën si një mjet shprehjeje artistik dhe krijoi një poetikë të imazheve, si skenike ashtu edhe narrative ”Antonia Rodríguez-Gago.
 • “E gjithë puna e Beket portretizon tragjikomedinë e gjendjes njerëzore në një botë pa Zot, pa ligj dhe pa kuptim. Vërtetësia e vizionit tuaj, shkëlqimi i matur i gjuhës së tyre (në frëngjisht dhe anglisht) ka ndikuar në shkrimtarët e rinj në të gjithë botën" Enciklopedia e Letërsisë Botërore në Shekullin 20.
 • "Beckett hodhi poshtë parimin e Joycean se të dish më shumë ishte një metodë e të kuptuarit krijues dhe kontrollit të botës. Prej andej Puna e tij përparoi përgjatë rrugës së dështimit elementar, mërgimi dhe humbja; të njeriut injorant dhe të shkëputur ”, James Knowlson.
 • për Duke pritur për Godot: "Ai kishte kryer një pamundësi teorike: një dramë në të cilën asgjë nuk ndodh, e cila megjithatë e mban shikuesin të ngjitur në karrige. Për më tepër, pasi akti i dytë nuk është praktikisht asgjë më shumë se një imitim i të parit, Beketi ka shkruar një dramë në të cilën, dy herë, asgjë nuk ndodh ”, Vivian Mercer.

Punime nga Samuel Beckett

Teatër

 • Eleutheria (shkruar 1947; botuar 1995)
 • Në pritje të Godot (1952)
 • Veproni pa fjalë (1956)
 • Fundi i lojës (1957)
 • Kaseta e fundit (1958)
 • I ashpër për Teatrin I (fundi i viteve 50)
 • E ashpër për Teatrin II (fundi i viteve 50)
 • Dite te lumtura (1960)
 • Luaj (1963)
 • Hajde dhe ik (1965)
 • Frymëmarrje (lëshuar në vitin 1969)
 • Jo une (1972)
 • Ajo kohe (1975)
 • Hapat e këmbëve (1975)
 • Një Copë Monologu (1980)
 • Rockabilly (1981)
 • Ohio Impromptu (1981)
 • katastrofë (1982)
 • Cfarë ku (1983)

Novelas

 • Dreamndrra e drejtë për gratë mesatare (1932; botuar 1992)
 • Murphy (1938)
 • Vat (1945)
 • Mercier dhe Camier (1946)
 • Mollozhe (1951)
 • Malone vdes (1951)
 • I paemri (1953)
 • Si eshte (1961)

Roman i shkurtër

 • Të Dëbuarit (1946)
 • Qetësues (1946)
 • Fundi (1946)
 • Të Humburit (1971)
 • kompani (1979)
 • E sëmurë e parë e thënë keq (1981)
 • Më keq Ho (1984)

Historitë

 • Më shumë goditje sesa goditje (1934)
 • Tregime dhe Tekste për asgjë (1954)
 • Dashuria e pare (1973)
 • Fërfërima (1976)
 • Stirrings Ende (1988)

poezi

 • Horoskopi (1930)
 • Kockat e Ekos dhe reshjet e tjera (1935)
 • Mbledhur poezi në gjuhën angleze (1961)
 • Mbledhur poezi në anglisht dhe frëngjisht (1977)
 • Cila është fjala (1989)

Ese, kolokviume

 • Prust (1931)
 • Tre Dialogë (1958)
 • Hedh poshtë (1983)

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.