Peter Salinas

Peter Saltines.

Peter Saltines.

Pedro Salinas konsiderohet si një nga autorët më të mirë të shekullit të XNUMX-të, dhe një përfaqësues i shkëlqyeshëm i prozës Castiliane. Puna e tij njihet si zgjuarsi dhe, në të njëjtën kohë, delikate. Shkrimtari ishte një njeri me letra dhe evolucion, në të gjitha aspektet.

Ai vetë tha për veten dhe për veprën e tij: “Unë vlerësoj në poezi, mbi të gjitha, vërtetësinë. Pastaj bukuria. Pastaj zgjuarsi. Shumica e teksteve në këtë poet i famshëm spanjoll ato i kushtohen romancës, nga një këndvështrim i përgjithshëm dhe me një shkëndijë avangarde.

Profili biografik

Lindja dhe fëmijëria

Pedro Salinas Serrano lindi në Madrid, Spanjë, më 27 nëntor 1891. Fruta e martesës midis Soledad Serrano Fernández dhe Pedro Salinas Elmos. Ky i fundit punoi si tregtar deri në vdekjen e tij në 1897. Në atë kohë, shkrimtari i ardhshëm ishte vetëm gjashtë vjeç.

Nga vdekja e babait të tij, Institucione të tilla si Kolegji Hispano-Francés dhe Instituti San Isidro në Madrid përbënin bazat kryesore të trajnimit akademik të Salinas për të depërtuar në botën e universitetit. Më vonë, Pedro u regjistrua në Universitetin e Madridit, ku filloi të studionte për drejtësi.

Pas dy vjetësh, ai braktisi ligjet për të hyrë në pasionin e filozofisë dhe letrave. Kjo karrierë e bëri atë më vonë, në 1917, të merrte një doktoraturë. Ai pati sukses me një tezë mbi ilustrimet e Don Quijote i La Mancha, nga Miguel de Cervantes kur kemi informacionin.

Poeti i dashurisë

I njohur nga shumë si "Poeti i dashurisë", ky shkrimtar i njohur e çimentoi karrierën dhe veprat letrare në thellësi dhe hollësia e asaj ndjenje të madhe që ai mbante. Duhet të theksohet se romanca që përshkruan Pedro në librat e tij nuk është gjithmonë e lumtur dhe e përsosur.

Salinas gjeti një mënyrë për të përfshirë sesa e pakëndshme dhe e dhimbshme mund të jetë dashuria, por në një mënyrë mjeshtërore. Në të njëjtën mënyrë, ai integroi reflektime personale në lidhje me ndarjen dhe ndjenjën e humbjes.

Jeta e tij, një histori dashurie

Në vitin 1915, në Algjeri, ai u martua me Margarita Bonmatí. Salinas ishte vetëm 24 vjeç në atë kohë. Ata banonin kryesisht në Paris. Vite më vonë, në 1917, ata u vendosën në Spanjë. Ata kishin dy fëmijë: Soledad dhe Jaime Salinas. Martesa mbeti e paprekur dhe e lumtur deri në verën e vitit 1932.

Me krijimin e Universitetit Veror Santander, në të cilin ai ishte përfshirë, Pedro Salinas përqendroi sytë te një student amerikan me emrin Katherine R. Uitmore. I dashuruar marrëzisht me të dhe për nder të tij, ai frymëzoi trilogjinë poetike: Zëri për shkakun tënd (1933), Dashuri arsye (1938) y Keqardhje e gjate (1939).

Romanca u ruajt edhe kur Katherine u kthye në vendin e saj të lindjes. Por, për periudhën akademike 1934-1935, Margarita - gruaja e Pedros - mësoi për marrëdhëniet klandestine dhe u përpoq të vetëvritet. Si rezultat i kësaj, Katherine promovoi këputjen totale të lidhjes së saj me Salinas.

Citim nga Pedro Salinas.

Citim nga Pedro Salinas.

Një fund dramatik

Lufta Civile Spanjolle ishte arsyeja që përfundoi duke i distancuar të dy të dashuruarit. Pas grushtit të shtetit, Salinas shkoi në Francë dhe më vonë shkoi në mërgim në Shtetet e Bashkuara. Në vitin 1939, Katherine u martua me Brewer Whitmore dhe miratoi mbiemrin e tij. Sidoqoftë, ai vdiq pas katër vitesh në një aksident automobilistik.

Me sa duket, marrëdhënia midis Katherine dhe Pedro nganjëherë mbeti, por përfundimisht u zbeh. Takimi i tyre i fundit ishte në 1951. Disa muaj më vonë, më 4 dhjetor, poeti vdiq në Boston, Massachusetts. Trupi i tij u varros në kryeqytetin e Porto Rikos, San Juan.

Më vonë, në 1982, Katherine gjithashtu ndërroi jetë. Por, jo pa autorizuar më parë se Epistolare midis saj dhe Salinas u botua. Për sa kohë që dëshira e tij e fundit u përmbush: që kishin kaluar njëzet vjet pas vdekjes së tij dhe se letrat e tij ishin lënë jashtë.

Brezi i 27

Padyshim, Pedro Salinas konsiderohet si një nga poetët më të mëdhenj të shekullit të 27-të dhe një përfaqësues i të ashtuquajturës Gjenerata e XNUMX-tëve. Kjo lëvizje u bë e njohur kulturalisht në atë vit dhe u shfaq si një zëvendësim për Noucentisme. Shkrimtari shoqërohej nga autorë të shtatit të Raphael Alberto, Federico García Lorca dhe Dámaso Alonso.

Ndryshe nga rrymat e mëparshme, Brezi i '27 përdori forma të ndryshme të letërsisë. Midis këtyre, bien në sy: neopopularizmi, filologjia hispanike - një zonë e spikatur e Salinas -, poezia surrealiste dhe homoerotizmi.

Analiza e punimeve të tij

Si një humanist dhe studiues i thellë, veprat më të njohura të Pedro Salinas Serrano janë veprat e tij të mrekullueshme si poet dhe eseist. Sidoqoftë, nuk mund të mos përmenden profesionet e tij të tjera. Si, për shembull, ai i prozatorit, një zhanër nga i cili dolën tre nga titujt e tij më të mirë.

Salinas gjithashtu punoi si një dramaturg midis viteve 1936 dhe 1947, duke krijuar gjithsej katërmbëdhjetë drama. Ai ishte gjithashtu përkthyesi i romancierit francez Prust, i cili arriti të katapultonte romanet e tij në botën spanjishtfolëse përmes tij.

Stili humanist

Ky poet-trubadur e përcaktoi poezinë si: «Një aventurë drejt absolutes. Afroheni pak a shumë, shkoni pak a shumë rrugë: kjo është e gjitha ». Për të, poezia ishte, dora e parë, vërtetësia, e ndjekur nga bukuria dhe zgjuarsia, përzgjedhja e vargjeve të shkurtra ngurrojnë të rimojnë si opsioni më i mirë në librat e tij.

Zëri për ju, nga Pedro Salinas.

Zëri për ju, nga Pedro Salinas.

Nga ana tjetër, kritikët dhe kolegët nga mjedisi letrar e kanë përkufizuar punën e Salinas si një përpjekje për tu mbrojtur nga vlerat e kulturës evropiane para Luftës së Dytë Botërore. Dashuria dhe karakteri i tij humanitar e bënë atë të pyeste dhe të shkruante për anën e zymtë të gjërave.

Për Leo Spitzer, gjeniu stilistik austriak dhe ekspert i gjuhëve romane, Poezia e Salinas konceptonte gjithnjë të njëjtën karakteristikë: konceptin e vet. E gjithë puna e tij ka diçka nga ai vetë. Mënyra në të cilën autori e shpreh atë është përmes paradoksit dhe elokuencës.

Tri faza poetike

Fillimi i tij në botën letrare fillon kronologjikisht në 1911 me poezitë e tij të para të quajtura "mërzitur". Këto u botuan nga Ramón Gómez de la Serna në revistën e tij Prometeo. Megjithatë, konsolidimi i tij si një poet subjektiv dhe me një traditë të dashur u bë e njohur nga tre etapa poetike.

Një evolucion i madh është vërejtur në secilën nga këto faza. Kjo jo vetëm për shkak të përmbajtjes së veprave, por edhe për shkak të qëndrimeve të vetë poetit. Tekstet e tij gjithnjë ishin të ndikuara nga përvojat e tij jetësore. Për më tepër, Salinas gjente frymëzim në rritjen e saj personale.

Faza e dytë bie në sy veçanërisht. Titujt e prodhuar në atë kohë, përveç pasurimit të gjithë veprës së tij, ishin më të njohurit në atë kohë.

Faza e parë

Faza e parë fillon nga viti 1923 deri më 1932. Salinas, pra, ishte një djalë i ri që sapo kishte filluar të përvetësonte një stil të shkëlqyeshëm, ku tema e dashur ishte protagoniste. Rruga gjatë kësaj periudhe u ndriçua nga poezia e Rubén Darío - shkrimtar Nikaragua - dhe autorët me origjinë Spanjolle: Juan Ramón Jiménez dhe Miguel Unamuno.

Omens (1923), Sigurimi i rastësishëm (1929) y Fabula dhe shenja (1931) ishin produkt i kësaj faze. Qëllimi i autorit ishte ta bënte poezinë e tij sa më të përsosur. Ky cikël ishte një lloj përgatitje për fazën e tij të dytë të njohur si: plotësia.

Faza e dytë

Gjatë kësaj faze, e cila zgjat nga viti 1933 deri më 1939, poeti Salinas merr një kthesë simpatike dhe befasuese duke shkruar një trilogji dashurie. Zëri për shkakun tënd (1933) ishte i pari nga titujt. Kjo vepër rrëfen plotësisht, nga fillimi në fund dhe në një mënyrë të hollësishme, një lidhje dashurie intensive.

Pastaj u shfaq Dashuri arsye (1936). Në të, Salinas kap dashurinë nga këndvështrimi i saj më i dhimbshëm. Theksoni sa e vështirë mund të jetë një ndarje dhe vuajtjet që mbeten pas ndarjes. Fraza si: "Do të jesh, dashuri, një lamtumirë e gjatë që nuk mbaron kurrë" janë epike në këtë libër.

Si mbyllje, duket Keqardhje e gjate (1939) - Mos harroni Gustavo Adolfo Bécquer -. Kjo vepër ndjek gjithashtu të njëjtin kurs përparimi të përshkruar në librat e tjerë. Skena quhet plotësi sepse përkon me sezonin e tij të dashurisë me Katherine Withmore.

Omens, nga Pedro Salinas.

Omens, nga Pedro Salinas.

Faza e tretë

Nga kjo periudhë, midis 1940 dhe 1951, Salinas zhvilloi poezi të frymëzuara nga deti i ishullit Porto Rikan. I tillë është rasti i: Të menduarit (1946) Puna lind Gjithçka më e qartë dhe poezi të tjera (1949) - titull që thekson fuqinë e krijimit përmes fjalës.

Një poezi tjetër përfaqësuese e kësaj faze është "Confianza" (1955). Në këtë, autori mburret me pohimin e lumtur dhe energjik të realitetit të jetuar. Duhet të theksohet se ishte një titull i botuar në 1955, pas vdekjes së tij.

Lista e plotë e librave të tij

poezi

 • Sigurim i rastësishëm. (Revista Perëndimore, 1929)
 • Fabula dhe shenja. (Plutarku, 1931).
 • Zëri për shkakun tënd. (Shenjë, 1933).
 • Arsyeja e dashurisë. (Botimet e Pemës, 1936).
 • Llogaritja e gabuar. (Imp. Miguel N, 1938).
 • Keqardhje e gjate. (Aleanca editoriale, 1939).
 • Poezi së bashku. (Losada, 1942).
 • Të menduarit. (Nueva Floresta, 1946).
 • Gjithçka më e qartë dhe poezi të tjera (Sudamericana, 1949).
 • Besimi (Aguilar, 1955).

Rrëfim

 • Version i modernizuar i Cantar de Mio Cid. (Revista Perëndimore, 1926).
 • Prag gëzimi. (Revista Perëndimore, 1926).
 • Bomba e mahnitshme. (Amerika e Jugut, 1950).
 • Rrëfimet e patëmeta nudo dhe të tjera (Tezontle, 1951).
 • Rrëfime të plota. (Gadishulli, 1998).

Test

 • Letërsi spanjolle. Shekulli XX (1940).
 • Jorge Manrique ose tradita dhe origjinaliteti. (1947)
 • Poezia e Rubén Darío (1948).
 • Përgjegjësia e shkrimtarit. (Seix Barral, 1961).
 • Ese të plota. Botimi: Salinas de Marichal. (Demi, 1983).
 • Mbrojtësi (Alianza editorial, 2002).

Epistolare

 • Letra dashurie për Margaritën (1912–1915). Aleanca Redaktuese, 1986
 • Letra për Katherine Whitmore. Tusket, 2002.
 • Salinas, Pedro. (1988 a) Letra drejtuar Jorge Guillén. Christopher Maurer, bot. Buletini i Fondacionit García Lorca, n.3, f. 34-37.
 • Tetë letra të pabotuara drejtuar Federico García Lorca. Christopher Maurer (red.) Buletini i Fondacionit García Lorca, n. 3, (1988); f. 11-21.
 • Letra nga Pedro Salinas drejtuar Guillermo de Torre. Rilindja, n. 4, (1990) f. 3- 9.
 • Tetë letra nga Pedro Salinas. Enric Bou (red.) Western Magazine, n.126, nëntor. (1991); f. 25- 43.
 • Korrespondenca e Salinas / Jorge Guillén (1923-1951). Botim, hyrje dhe shënime nga Andrés Soria Olmedo. Barcelona: Tusquets (1992).

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.