Librat e Miguel de Unamuno

Libra nga Miguel de Unamuno.

Libra nga Miguel de Unamuno.

Gjatë gjithë prodhimit të tij të gjerë letrar, Miguel de Unamuno y Jugo (1864–1936) eksploroi një larmi të zhanreve, si romani, eseja, teatri dhe poezia. Shkrimi i tij ishte i lidhur ngushtë me tendencat filozofike të kohës dhe identitetin e tij Bask, duke qenë një anëtar kryesor i brezit të 98. Me mjegull, romani i tij më i rëndësishëm, shënoi një stil që parashikonte përdorimin e meta-trillimit përmes një karakteri joreal.

Besnik i ideve të tij politike republikane dhe socialiste, Unamuno u hoq disa herë nga pozitat e tij ekzekutive në Universitetin e Salamanca dhe u dëbua (vullnetarisht) për shkak të kritikave të tij të vazhdueshme ndaj Mbretit Alfonso XIII. dhe diktatori Primo de Rivera gjatë viteve 1920. Në fakt, dy muaj para vdekjes së intelektualit të Bilbaos, Franco e largoi atë me dekret nga mandati i tij i fundit si rektor në tetor 1936.

Momentet më të rëndësishme në jetën e Miguel de Unamuno

Lindja dhe familja

Miguel de Unamuno y Jugo lindi më 29 shtator 1864 në Bilbao, Spanjë. Ai ishte i treti nga gjashtë fëmijët dhe djali i parë i martesës jokonvencionale (inçestuale) midis tregtarit Félix María de Unamuno dhe mbesës së tij shtatëmbëdhjetë vjeç më të re, María Salomé Crispina Jugo Unamuno. Ky kontekst i diskutueshëm familjar përfaqësonte embrionin e kontradiktave ekzistuese ekzistuese të mishëruara në veprat e tij.

Vdekja e babait të tij dhe lufta

Kur ishte gjashtë vjeç, babai i tij vdiq. Menjëherë pas përfundimit të studimeve të tij fillore në Colegio de San Nicolás, i riu Miguel ishte dëshmitar i rrethimit të qytetit të tij gjatë Luftës së Tretë Carlist në 1873, një ngjarje e pasqyruar më vonë në romanin e tij të parë, Paqe në luftë. Nga 1875 ai studioi shkollën e mesme në Institutin Bilbao, ku shquhet për notat e tij të shkëlqyera.

Studime universitare

Gjatë vjeshtës së vitit 1880 ai u zhvendos në kryeqytetin spanjoll për të studiuar Filozofi dhe Letra në Universitetin e Madridit. Atje, ai bashkëvepron me anëtarët e lëvizjes Krausist. Katër vjet më vonë, ai përfundoi tezën e doktoratës dhe u kthye në Bilbao me synimin për të hyrë në shoqërinë Baske duke shkruar artikuj, duke ofruar konferenca dhe duke marrë pjesë në forume politike.

Unamuno, punë dhe dashuri

Deri në vitin 1891 Unamuno do të ishte "një kundërshtar i pafat", viti në të cilin ai mori katedrën e Greqishtes në Universitetin e Salamanca dhe u martua me të dashurën e tij adoleshente, Concha Lizárraga, me të cilën kishte nëntë fëmijë: Fernando Esteban Saturnino (1872-1978), Pablo Gumersindo (1894-1955), Raimundo (1896-), Salomé (1897-1934), Felisa (1897-1980), José (1900-1974), María (1902-1983) ), Rafael (1905-1981) dhe Ramón (1910-1969).

Vdekja e djalit të tij dhe pushimi

Në 1894 ai zyrtarizoi hyrjen e tij në PSOE, megjithëse e la atë tre vjet pas një krize të thellë shpirtërore të shkaktuar nga vdekja e fëmijës së tij të tretë.ose, Raimundo, në 1896 për shkak të meningjitit. Kur Paqe në luftë u botua në 1897, Unamuno ishte në një dilemë të madhe fetare dhe ekzistenciale.

Tashmë në atë kohë ekzistonte një perceptim shumë i përhershëm i pasigurisë i shkaktuar nga ndryshimet në fund të shekullit., pasqyrohet në punë Rindërtimi dhe evropianizimi i Spanjës (1898) nga Joaquín Costa. Në mes të kësaj rrethane, "grupi prej tre vetësh" (Azorín, Baroja dhe Unamuno) dhe e ashtuquajtura gjenerata e 98 u shfaqën me qasjen e tyre subjektive artistike-narrative ndaj rënies dhe rigjenerimit të vendit.

Pozita e rektorit dhe shkarkimi i tij për arsye politike

Në fushën akademike, Miguel de Unamuno Ai vazhdoi të evoluojë derisa u emërua rektor i Universitetit të Salamanca në 1900. Pesëmbëdhjetë vitet e ardhshme shënuan kohën e tij më pjellore si shkrimtar, siç dëshmohet nga Dashuria dhe pedagogjia (1902), Jeta e Don Kishotit dhe Sanços (1905), Përmes tokave të Spanjës dhe Portugalisë (1911), Ndjenja tragjike e jetës (1912) y mjegull (1914), ndër shumë të tjerë.

Në vitin 1914 Ministria e Udhëzimit Publik e largoi atë nga posti i tij si rektor për arsye politike., pasi ai ishte gjithmonë një njeri i shqetësuar për mjedisin e tij sociokulturor. Pastaj, në 1918 u zgjodh këshilltar i Këshillit të Qytetit Salamanca. Një vit më parë ai botoi Abel Sanchez. Një histori pasioni.

Në vitin 1920 ai u zgjodh dekan i Fakultetit Filozofik dhe të Letrave dhe në 1921 u emërua si prorektor. Sulmet e tij të vazhdueshme ndaj mbretit Alfonso XIII dhe diktatorit Miguel Primo de Rivera prodhojnë një shkarkim të ri, si dhe një ndjekje penale dhe dënim (i cili nuk u ekzekutua kurrë) me 16 vjet burg për fyerje ndaj monarkut.

Mërgimi vullnetar

Nga viti 1924 deri më 1930 u internua vullnetarisht në Francë. 5 vitet e fundit të mërgimit të tij u kaluan në Hendaye (një qytet që aktualisht është pjesë e Vendit Francez Bask). Pas rënies së Primo de Rivera, Unamuno u vlerësua në kthim dhe u bashkua me kërkesat që kërkonin heqjen dorë nga Alfonso XIII.

Kthehuni në postin e rektorit

Pas shpalljes së Republikës në 1931, Unamuno u emërua edhe një herë rektor i Universitetit të Salamanca, Kryetar i Këshillit të Udhëzimit Publik dhe zëvendës i Gjykatave Themeluese. Më në fund, ai u njoh si rektor për jetën pasi doli në pension në 1934 dhe u krijua një karrige me emrin e tij.

Vdekja e gruas dhe vajzës së tij

Megjithatë, vdekja e gruas së tij (së bashku me atë të vajzës së tij Salomé që ndodhi në 1933) e bëri atë të tërhiqej nga jeta publike. Në korrik 1936 shpërtheu Lufta Civile, megjithëse ai e deklaroi veten republikan në shkallën e parë, ai shpejt demonstroi armiqësinë e tij ndaj regjimit dhe çoi në rebelimin ushtarak. Në ato momente të tensionuara, shkrimtari i vjetër nuk e lejoi veten të manipulohej, megjithëse u shkarkua dhe u rikthye nga pozicioni i tij.

Unamuno kundër Millán Astray

Më 12 tetor 1936, me rastin e kremtimit të "festës së garës", Miguel de Unamuno kreu veprimin e tij të fundit heroik kur u përball me gjeneralin Millán Astray për "urrejtjen e tij ndaj inteligjencës". Vetëm ndërhyrja e Carmen Polo - gruaja e Frankos - parandaloi një turmë fanatikësh të Frankos të mundnin intelektualin e nderuar. Por para se të largohej nga vendi, Unamuno dha një përgjigje që është pjesë e ideologjisë historike Spanjolle:

“Ju do të fitoni, por nuk do të bindni. Ju do të fitoni sepse keni shumë forcë brutale, por nuk do të bindeni sepse të bindësh do të thotë të bindësh. Dhe për të bindur keni nevojë për diçka që ju mungon në këtë luftë, arsye dhe të drejtë. Më duket e kotë të të kërkoj të mendosh për Spanjën ”.

Miguel de Unamuno.

Miguel de Unamuno.

vdekje

Miguel de Unamuno jetoi ditët e tij të fundit në arrest shtëpie, në shtëpinë e tij. Atje vdiq papritur më 31 dhjetor 1936.

Librat e Miguel de Unamuno

Mendimet dhe linjat filozofike të veprës së tij

Unamuno dhe feja

Kontradiktat midis fesë, shkencës dhe forcës së instinktit natyror janë tema të vazhdueshme në punën e tij. Në lidhje me këtë, shkrimtari Bask u shpreh:

“Përpjekja ime ka qenë, është dhe do të jetë që ata që më lexojnë të mendojnë dhe meditojnë për gjëra thelbësore, dhe kurrë nuk ka qenë t'u jap atyre mendime të bëra. Unë gjithmonë kam kërkuar të agjitoj, dhe, më së shumti, të sugjeroj sesa të udhëzoj ".

Në këtë kuptim, Andrés Escobar V. përshkroi në analizën e tij letrare (2013) se Miguel de Unamuno “tregon se si në letërsi dhe në filozofi jeta dhe vdekja kombinohen për të gjithë ata që marrin pjesë në të (autor, personazhe dhe lexues), si vetë paradoksi i të jetuarit duke bërë një udhëtim kritik-reflektues bazuar në tre koncepte që janë letërsia, filozofia dhe jeta ”.

Kjo karakteristikë ishte e dukshme në Paqe në luftë (1897), titulli i të cilit tashmë shkakton - pa parathënie - një kontradiktë në bashkëbiseduesin. Filozofi Bask shkroi në një nga paragrafët e tij:

“Në monotoninë e jetës së tij Pedro Antonio gëzonte risinë e çdo minute, kënaqësinë për të bërë të njëjtat gjëra çdo ditë dhe plotësinë e kufizimit të tij.

Ai humbi veten në hije, ai kaloi pa u vërejtur, duke shijuar, brenda lëkurës së tij si një peshk në ujë, intensitetin intim të një jete pune, të errët dhe të heshtur, në realitetin e vetvetes, dhe jo në pamjen e të tjerëve. Ekzistenca e tij rrodhi si një rrymë e butë lumi, me një thashethem që nuk u dëgjua dhe që ai nuk do ta kuptonte derisa të ndërpritet ”.

Unamuno sipas Luis Jiménez Moreno

Sipas Luis Jiménez Moreno i Universitetit Complutense të Madridit, “Unamuno propozon një filozofi jetësore dhe tragjikea mbi njohjen e njeriut konkret në pamundësinë e të kuptuarit racional të njeriut për shkak të luftimit tragjik të jetës me arsyen, sepse e vërteta është ajo që na bën të jetojmë, të kërkojmë të vërtetën në jetë dhe jetën në të vërtetën ".

Si pasojë, jeta, vdekja dhe arsyeja dominojnë idetë në një luftë fatkeqe. dhe të përhershme që shprehin dilemën shpirtërore të vetë autorit. Po kështu, identiteti dhe kapërcimi dëshmojnë se kanë një vend të rëndësishëm në lirikat e Unamuno. Këto aspekte janë shumë të dukshme në kryeveprën e tij mjegull (1914), ku ai nuk e pranon dëshirën për të "dëshiruar të jetë një tjetër është të duash të ndalosh së qeni një që je".

Unamuno sipas Katrine Helene Andersen

Sipas Katrine Helene Andersen nga Universiteti Mariae Curie-Skłodowska në Poloni (2011), "... që nga botimet e para, Unamuno duket se i bën vetes pyetjet duke kërkuar përgjigjen në pohimin e një të kundërte të mundshmeRreth kasticizmit (1895) integron ese që nxjerrin në pah disa nga problemet themelore që më vonë do të ndjekin mendimtarin.

Në këtë ese Unamuno paralajmëron se anon nga metoda e “… pohimit alternativ të kontradiktorëve; është e preferueshme të theksohet forca e ekstremeve në shpirtin e lexuesit në mënyrë që mjedisi të marrë jetë në të, e cila është rezultat i luftës ". Këtë dilemë të përhershme autori e quan “ritmi i jetës”.

Në të njëjtën mënyrë, kundërvënia e koncepteve është qasur nga një perspektivë shumë e dendur në Ndjenja tragjike e jetës (1912). Atje, Unamuno pohon «njeriu, thonë ata, është një kafshë racionale. Nuk e di pse nuk është thënë që është një kafshë emocionale apo sentimentale ”. Sidoqoftë, shkrimtari e bën të qartë implikimin jo të drejtpërdrejtë midis një qenieje racionale dhe aftësisë për të filozofuar, duke qenë më shumë një virtyt i lidhur me dëshirën.

Shtë një libër filozofik me ide antagoniste që bashkëjetojnë në tekst natyrshëm, siç tregon pasazhi vijues: “besimi në pavdekësi është iracional. E megjithatë, besimi, jeta dhe arsyeja kanë nevojë për njëri-tjetrin. Ky mall jetësor nuk është siç duhet një problem, nuk mund të marrë një gjendje logjike, nuk mund të formulohet në propozime të diskutueshme racionale, por na paraqitet, siç bën uria ".

Unamuno, Dashuria dhe Pedagogjia

Për më tepër, Unamuno demonstroi në roman Dashuria dhe Pedagogjia (1902) besimi që shkenca i jep atij kur vë në praktikë teoritë e tij përmes "pedagogjisë sociologjike". Megjithëse sjellja e burrave dhe grave mund të përcaktohet përmes "martesës deduktive", dashuria është e pranishme si ai element i paparashikueshëm që çon në triumfin e forcës së instinktit mbi urdhëresat shkencore.

Citim nga Miguel de Unamuno.

Citim nga Miguel de Unamuno.

Unamuno, Abel Sanchez. Një histori pasioni

Një nga shkrimet e tij në të cilën ai eksploron tiparet sociokulturore spanjolle është Abel Sanchez. Një histori pasioni (1917). Isshtë një roman komploti i të cilit rrotullohet rreth "kainizmit" (zilisë), i aftë të mbivendosë edhe virtytet më fisnike të protagonistëve derisa të çojë në impotencën më të rrezikshme dhe fatale.

Poezi dhe libra udhëtimesh

Sa për poezinë, Unamuno e perceptoi atë si një art të aftë të reflektojë shqetësimet e tij shpirtërore. Ai zhvilloi të njëjtat tema të përbashkëta në esetë e tij: ankthin dhe dhimbjen e shkaktuar nga mungesa e Zotit, kalimi i kohës dhe siguria e vdekjes. Kjo tendencë demonstrohet në libra të tillë si Rruzarja e soneteve lirike (1911), Krishti i Velázquez (1920), Rima nga brenda (1923) y Libri i këngëve të Mërgimit (1928), ndër të tjera.

Së fundi, një aspekt jo aq i njohur i Miguel de Unamuno ishin librat e tij të udhëtimit. Dhe është e rrallë, sepse ai botoi më shumë se gjysmë duzinë tekstesh (dy prej tyre, pas vdekjes) Midis atyre, spikasin sa vijon: Shënime nga një udhëtim në Francë, Itali dhe Zvicër (1889, shtypur në 2017), peizazh (1902), Përmes tokave të Portugalisë dhe Spanjës (1911) y Madrid, Castile (botuar në 2001).


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.