Librat e Javier Castillo

Libra nga Javier Castillo.

Libra nga Javier Castillo.

Në katër vitet e fundit, librat e Javier Castillo kanë bërë bujë, si në botën letrare virtuale, ashtu edhe në atë fizike. Duke arritur shitje më shumë se 400 kopje, ky autor i ri ka arritur atë që çdo shkrimtar do të dëshironte në fillim të karrierës së tij.

Dhe po, ky njeri nga Malaga, mezi 27 vjeç në atë kohë, arriti të pozicionohej në 2014 - dhe për më shumë se pesëqind ditë - në platformën Kindle Direct Publishing të Amazon me romanin e tij të parë në format dixhital, Ditën që humbi mendja e shëndoshë (2014) Që atëherë, as njerëzit dhe as mediat nuk kanë ndalur së foluri për të.

Pak nga jeta e Javier Castillo

Një djalë i ri nga Malaga me zakon të lexojë

Siç tregon emri i saj, Javier Castillo pa dritën e kësaj bote për herë të parë në Malaga, Spanjë, në 1987. Ai aktualisht është 33 vjeç. Një hobi që i pëlqente shumë kur lexonte një fëmijë, një argëtim që, pa e ditur, do të shënonte të ardhmen e tij të afërt.

Prirja drejt romanit të krimit nga dora e një mësuesi të madh

Ai i pëlqente të lexonte klasikët, megjithëse anonte gjithashtu nga romani i krimit, duke pasur një dashuri të veçantë për autorin Agatha Christie. Nga kjo prirje për të shkruar, lind një pjesë e frymëzimit për atë që do të ishte puna e tij.

Indeedshtë me të vërtetë, Dhjetë Negritos, nga A. Christie, libri që frymëzoi Castillo për të shkruar historinë e tij të parë në moshën 14 vjeç. Dihej tashmë, atëherë, ku po tregonte tema e karrierës së këtij autori të ri.

Dashuria për romanin historik spanjoll

Sidoqoftë, autori gjithashtu e ka deklaruar veten një admirues të Ildelfonso Falcones, të cilin ai e konsideron një zot. Dhe vlerësimi i tij nuk është i kotë, pasi autori i Katedralja e detit y Dora e Fatimes Sot konsiderohet si një nga eksponentët më të mëdhenj të letërsisë historike Spanjolle dhe një referencë botërore.

Këshilltari i biznesit me shpirtin e një shkrimtari

Siç ka prekur shumë, ndërsa ëndrrat e tyre po shpërthenin, Javier Castillo ishte trajnuar në studime biznesi, dhe pastaj ai bëri një master në menaxhim në ESCP Evropë. Ai aktualisht është një konsulent i korporatave.

Sidoqoftë, ndërsa studionte dhe krijonte një të ardhme në botën e biznesit, pasioni i tij për letrat nuk pushoi. Ai bëri skica se si do të ishte historia e tij dhe imagjinonte kthesat e shumta që do të vendoste në komplotin e atij që do të ishte botimi i tij i parë.

Shekulli i katërt, epoka e fillimit të historisë që do të hapte derën

Në moshën 25 vjeç, Javier Castillo vendos të rrotullojë të gjitha idetë që i ishin krijuar në mendjen e tij, në shumë skica dhe skica. Procesi i përgjithshëm zgjati një vit e gjysmë. Pasi e pa të përfunduar, ai nuk hezitoi të shtypte katër shembuj dhe t'i dërgonte te botues të ndryshëm.

Havier Castillo.

Havier Castillo.

Sidoqoftë, e tillë ishte nevoja e tij për t'u lexuar, për të ndarë këtë djalë të parë në letra, që ai nuk hezitoi të ngarkonte librin dixhital në vitin 2014 në platformën Kindle Direct Publishing. Pas javësh, magjia kaloi. Pse flisni për magji? Epo, lidhja e publikut me veprën e Castillo ishte e menjëhershme, deri në pikën që libri - dhe është e nevojshme të theksohet se ishte i pari i autorit dhe se ai nuk kishte botuar kurrë më parë zyrtarisht - mbeti 540 ditë në Amazon si më i shituri. . Po, kjo ndodhi me Ditën që humbi mendja e shëndoshë.

Konsistenca dhe frytet e saj

Jo shumë nga kjo ndodhi kur disa lajmëtarë kontaktuan të riun nga Malaga në mënyrë që libri i tij të lëvizte në planin fizik. Sidoqoftë, Javier mbeti i qetë dhe në 2016 ai zgjodhi të kontraktojë me shtëpinë botuese Suma de Letras. Kjo vulë bëri publikimin zyrtar të Ditën që humbi mendja e shëndoshë në vitin 2017, dhe, siç ndodhi në formatin dixhital, shitjet nga grumbujt nuk pritën.

Një format interesant narrativ

"Mini kapituj"

Ndoshta pjesë e pengesave të Javier Castillo në rrëfimin e tij - Si dhe prania e një force të fuqishme imagjinare për të rikrijuar kthesat e shumta në komplot - është përdorimi i kapitujve të shkurtër.

Po flasim për çfarë Ditën që humbi mendja e shëndoshë Ka më shumë se 80 kapituj, dhe secili me ngatërresën e vet të veçantë e cila, kur mbaron, e lë lexuesin të dëshirojë të dijë se çfarë vjen më pas. Rezultati: mijëra lexues komentuan në vlerësimet e tyre se e lexuan librin në një ulje, sepse nuk mund të liheshin me dyshime.

Gjuhë e ngushtë

Një detaj tjetër interesant është ai, edhe pse Javier Castillo, për moshën e tij, ka një koleksion shumë të gjerë leximesh dhe trajton një leksik shumë të pasur, rrëfimi i tij nuk është i largët, Aspak. Gjuha e saj është shumë afër, ajo arrin drejtpërdrejt te lexuesi. Sigurisht, pa lënë pas dore fjalimin e mirë dhe përshkrimin e hollësishëm. Në librat e Javier Castillo, çdo detaj ka rëndësi dhe ai i bën lexuesit ta kuptojnë atë shumë mirë.

Sigurisht, si një student i mirë i Agatha Christie —Dhe shiko se ka mësues që të vdekur mësojnë më shumë se shumë të gjallë—, asgjë që tregohet nuk është në të vërtetë ajo që duket. Gjithçka, në rrëfimin e Javier Castillo, ka një sfond. Loja me lexuesin bëhet aq interesante saqë kur gjërat ndodhin, sepse ato janë ashtu, atëherë dyshohet. Ka një goditje, në befasi, dhe arritja e kësaj, si një shkrimtar që fillon, ka shumë merita.

Komplot tronditës i kryer shumë mirë

Ky është një përbërës tjetër që Javier Castillo ka qenë në gjendje ta mbartë shumë mirë në punën e tij. Duke tërhequr në mendje imazhin e kokës së një gruaje të re të mbajtur në duar nga një burrë i zhveshur, mahnit dhe shqetëson.

“Isshtë ora dymbëdhjetë e mëngjesit e 24 Dhjetorit, një ditë para Krishtlindjes. Unë eci në rrugë të qetë, duke shikuar bosh dhe gjithçka duket se po shkon në lëvizje të ngadaltë. Shikoj lart dhe shoh katër globe të bardha që ngrihen drejt diellit. Ndërsa eci, dëgjoj britmat e grave dhe vë re se si njerëzit në distancë nuk pushojnë të më shikojnë. Të them të drejtën, më duket normale që ata më shikojnë dhe bërtasin, në fund të fundit, unë jam lakuriq, e mbuluar me gjak dhe kam një kokë në duar ”.

Kështu e filloi punën e tij të parë. Pjesa tjetër është një koktej shpërthyes në të cilën ai përzien emocione të errëta me pyetjet morale, fuqinë e besimeve dhe sa është me të vërtetë i shëndoshë apo me të vërtetë i çmendur.

Gjëja më e mirë është që ajo të mbyllë historinë, si në çdo mini kapitull, duke e lënë lexuesin të dëshirojë më shumë, dhe pastaj sjell kafshatën e humbur në këstin e tij të ri.

Puna nuk është bërë

Ndërsa suksesi i postit të tij të parë i pagoi atij dividentë të mirë, Javier vendosi të vazhdojë karrierën e tij si këshilltar biznesi, vetëm tani ai e plotësoi atë me tregtinë e tij tashmë të njohur. Historia e parë u dha vendin të tjerëve që bërtisnin brenda mendjes së shkrimtarit për tu hedhur në letër. Në këtë mënyrë lindi botimi i tij i dytë gjatë hyrjeve dhe shkimeve për në punë, ndërsa ai ishte në tren.

Ishte në janar 2018 - Një vit pas botimit fizik të romanit të tij të parë - që doli në dritë Ditën kur dashuria humbi, gjithashtu nga dora e shtëpisë botuese Suma de Letras. Suksesi nuk vonoi shumë, sepse me këtë vepër autori mbyll ciklin e thrillerit të ngritur në romanin e mëparshëm, aq të dëshiruar nga ndjekësit e tij. Kjo vepër ishte ndër 10 më të mirat e vitit 2018.

Rrëfimi, si ai i tij i parë, mbajti formulën e suksesit. Skenat e pazakonta, misteret e pakuptueshme, prerjet e kokave dhe loja psikologjike nuk prisnin. Dhe sigurisht, asgjë nuk është ashtu siç e prisni.

Fraza nga Javier Castillo.

Fraza nga Javier Castillo.

Diçka interesante është ajo me këtë libër autori vendos ta mbyllë tregimin, edhe pse ka pasur shumë kërkesa që unë ta ndjek. Në këtë drejtim, Javier Castillo tregon se nuk do të ishte e drejtë, sepse, ashtu siç ndodhën ngjarjet, ato u menduan, gjithçka përshtatet, gjithçka është gati.

Trillet nuk ndalen

Gjithçka që ndodhi me Miranda Huff (2019)

Një vit më pas Ditën kur dashuria humbi Javier Castillo botuar Gjithçka që ndodhi me Miranda Huff. Vula e Shuma e Letrave vazhdon. Ky është një tjetër thriller, vetëm historia e tij është krejtësisht i ri dhe i freskët dhe kronikon ngjarjet rreth zhdukjes së Miranda Huff.

Skenat brenda veprës, pikturat që tregon Castillo, janë akoma tronditëse dhe enigmatike. Sidoqoftë, pa lënë mënjanë rrafshin e lojës psikologjike, autori eksploron marrëdhëniet më të ndjeshme të çifteve, çfarë nuk ekspozohet pothuajse kurrë, po, sa e vështirë është të mbash në këmbë një pasion dashurie dhe sa i papërpunuar dhe i vrazhdë është. jetë bashkëjetesa.

Siç ndodhi me punët e tij të kaluara, mijëra shitje ishin të menjëhershme, dhe rritja e ndjekësve të Castillo si rezultat i kësaj oferte vazhdoi të lulëzojë.

Vajza e borës (2020)

Sikur të ishte një plan krijues, i arritur dhe i realizuar shumë mirë, në vitin 2020, Javier Castillo na priti Vajza e borës (Shuma e letrave). Në këtë këst të fundit, ai flet për një çështje tjetër të ndjeshme, atë të rrëmbimit të fëmijëve. Kthesat e papritura nuk vonojnë të vijnë, siç janë pyetjet se sa të sigurt jemi. Ndoshta gjëja më e fortë është e vërteta që afrohet kaq afër: e keqja është gjithmonë e pranishme në çdo cep ku dëgjohet fjala njerëzim.

Librat e Javier Castillo

Deri më tani, këto janë veprat e Javier Castillo:

  • Ditën që humbi mendja e shëndoshë (2017).
  • Ditën kur dashuria humbi (2018).
  • Gjithçka që ndodhi me Miranda Huff (2019).
  • Vajza e borës (2020).

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.