Aventurat e Tintin

Aventurat e Tintin.

Aventurat e Tintin.

Aventurat e Tintin është një komik i krijuar nga karikaturisti belg Georges Remi (Herge). Kjo vepër konsiderohet nga shumë analistë letrar si një nga komikët më transcendentë të shekullit të 10-të në Evropë. Më 1929 janar 24, u shfaq e para nga 46 shtesa të botuara gjatë 50 viteve të ardhshme dhe të përkthyera në më shumë se XNUMX gjuhë. Vlerat e tij të komunikimit, barazisë dhe miqësisë kanë një vlefshmëri të përjetshme.

Megjithatë, albumet e Tintin - dhe Hergé - nuk ishin asnjëherë pa polemikë. Ata akuzohen për një perspektivë të krahut të djathtë dhe ksenofob, me përshkrime të vendeve, njerëzve dhe qyteteve, bazuar në stereotipet. Kjo u demonstrua nga procesi gjyqësor i ngritur në 2007 nga një qytetar me origjinë Kongoleze. Kush kërkoi ndalimin e vëllimit Tintin au Kongo, për racist (Óscar Gual Boronat, 2011).

Për autorin, Georges Remi, Hergé

Georges Prosper Remi lindi në Etterbeek, Belgjikë, më 22 maj 1907. Studimet e tij fillore përkuan me zhvillimin e Luftës së Parë Botërore. Gjatë adoleshencës së tij ai ishte pjesë e Skautët e Belgjikës; më vonë, ai u bashkua me Federata e Skautëve Katolikë. Ky ndryshim - si dhe detyrimi për të ndjekur shkollën e mesme në një institut fetar, Shën Boniface- u shkaktua nga presioni nga babai i tij, Alexis Remi.

Publikimet e para

Lëvizja e skautëve dhe katolicizmi patën një ndikim vendimtar në personalitetin dhe punën e tij. Komikat e tij të parë të botuar datojnë që nga viti 1922, ato u shfaqën në Le Boy-Scout, nënshkruar me pseudonimin "Hergé" (shqiptimi i inicialeve të tij RG, në frëngjisht). Remi vazhdoi të jepte kontribute modeste në revistën mujore të lartpërmendur përmes ilustrimeve të artikujve të tij dhe, në disa raste, të kopertinës.

Në të njëjtën revistë u botua (nga korriku 1926 deri në fillim të vitit 1930) Motori, CP i Bumblebees, konsiderohet seriali i tij i parë zyrtar. Një vit më parë, Remi gjithashtu u bashkua si një kontribues në gazetën ultra-konservatore të kishave. Le XXème Scièle. Punë që ai e ndërpreu mes mesit të vitit 1926 dhe fundit të vitit 1927 ndërsa shërbeu në shërbimin ushtarak në Regjimentin e Parë të gjuetarëve në këmbë.

Shfaqja e Tintin dhe Milo

Më 10 janar 1929, Tintin dhe ai Terrier dhelprash, Snowy, në suplementin e të rinjve Le Petit Vingtième de Sciele. Në të vërtetë, bëhet fjalë për karakterin e tij Totor - me disa shkronja të emrit të tij të modifikuar - të kthyer në reporter dhe dërguar me shoqëruesin e tij qenit në Bashkimin Sovjetik. Ishte i pari nga 24 albumet që do të përbënin komikët e njohur dhe të diskutueshëm të Aventurat e Tintin. 

Veprat e tjera të njohura të Hergé janë Aventurat e Jo, Zette dhe Jocko (5 albume) dhe Quique dhe Flupi (12 albume). Të dy titujt u zhvilluan paralelisht me Tintin, por ata nuk kishin tirazhin e reporterit belg dhe Milo. Sipas Coronado-Morón et al. nga Universiteti i Malagës, "Tintin është një rast emblematik i komikeve të të rinjve që ka ndikuar në vlerat e të rinjve dhe adoleshentëve të brezave të ndryshëm". Jo më kot u bë a punë thelbësore brenda zhanrit.

Albumet Aventurat e Tintin

Lista në paragrafët vijues paraqet një renditje kronologjike bazuar në paraqitjen e parë (disa prodhime u ndërprenë për arsye ushtarake dhe / ose personale). Gjithashtu Rajonet e vizituara nga Tintin përmenden me disa kuptime të secilit botim. "Gjithmonë, vende dhe qytete të vërteta ku komunikimi dhe miqësia u bë e mundur" (Coronado-Morón) et al., 2004).

Tintin në Tokën e Sovjetikëve (1929 - 1930)

Tintin dhe Snowy hyjnë në zemër të BRSS, duke treguar vazhdimisht zemërimet e regjimit komunist. Momenti i pikut të shfaqjes kishte përfaqësimin e saj me mbërritjen me tren në Bruksel të a djal skautist Pesëmbëdhjetë vjeç. Vënia në skenë e kthimit të Tintin në Belgjikë u zhvillua më 30 maj 1930 dhe katapultoi suksesin e komikut.

Tintin në Kongo (1930 - 1931)

Një nga botimet më të diskutueshme të Hergé për vizionin e tij të vetëkënaqur të kolonializmit belg në Afrikë dhe përdorimin e tepruar të stereotipave. Udhëtimi i Tintin në Kongo prezanton tiparin bombastik dhe të jashtëzakonshëm të personazhit, kur ai përfundon i përfshirë me zbardhjen e një krimi ndërkombëtar. Në të kundërt, përshkrimi kritik i trafikut ndërkombëtar të drogës dhe armëve rrit argumentin e krijuar nga Remi.

Tintin në Amerikë (1932)

Zhvillimi i këtij komiku paraqet dy kontraste të mëdha. Nga njëra anë, Tintin shpërbën një organizatë të tërë kriminale ndërkombëtare të udhëhequr nga Al Capone nga Çikago. Nga ana tjetër, dëbimi i Indianëve të Kuq të fundit nga tokat e tyre origjinale për shkak të zbulimit të naftës raportohet me tërheqje. Si pasojë, një terren natyral që dikur ishte bar shndërrohet në një qytet grotesk të betonit.

Purot e faraonit (1933 - 1934)

Zhvillohet në tre ambiente ekzotike të udhëtuara nga Tintin dhe Snowy me iniciativën e tyre dhe jo në një komision pune: Egjipti, India dhe Kina. Në këtë album personazhet e Hernández dhe Fernández bëjnë debutimin e tyre dhe horri antagonist miliarder Rastapopoulos shfaqet me një rëndësi më të madhe.

Lotusi blu (1934)

Konsiderohet nga shumë adhurues të librave komikë si një kryevepër. Remi u mbështet në bashkëpunimin thelbësor dokumentar të studentit kinez Zhang Chongren për ta prodhuar atë. Thelbi i historisë së tij u përpoq të eleminonte paragjykimet perëndimore ndaj kinezëve dhe kritikon hapur kolonializmin e Japonisë në Kinë.

Veshi i thyer (1935 - 1937)

Remi u frymëzua nga Lufta e Chaco që vuri përballë Bolivinë dhe Paraguain (referuar si San Theodoros dhe Nuevo Rico, respektivisht) midis viteve 1932 - 1935. Hergé gjithashtu shpiku një grup etnik amerindian - Arumbaya - dhe shton një personazh tjetër të famshëm në komik, gjeneralin Alcázar. Në këtë mënyrë, ai vazhdoi me evolucionin dhe ashpërsinë argumentuese në hetimet antropologjike dhe arkeologjike të demonstruara në albumet paraardhëse.

Sipas Barragán (2008), “... në rastin e Amerikës së Jugut, nuk ka dyshim se paralelisht me aventurat e reporterit të ri është ndërtuar një satirë e ashpër kundër kaudilizmit militarist që kontribuoi në tharjen e shfaqjes së demokracive autentike që lejuan të kapërcejnë kushtet historike të varfërisë dhe çrrënjosjes ".

Ishulli i zi (1937 - 1938, 1943 dhe 1965)

Për shkak të gabimeve të vendosjes, ishin të nevojshme tre botime për publikimin përfundimtar të këtij albumi në 1965. Ngjarjet ndodhin në Skoci, me akuza të qarta kundër ekspansionizmit të Hitlerit në ditët para Luftës së Dytë Botërore. Zuzari është Dr. Müller, me origjinë gjermane, në mes të një historie të përqendruar në spiunazh.

Skeptri i Ottokarit (1938 dhe 1947)

Në këtë album, Remi vazhdon kritikat e tij ndaj ekspansionizmit nazist për shkak të pranimit me forcë të Austrisë (1937) dhe Çekosllovakisë (1938) në Rajhun e Tretë. Analogjia arrihet nga mbretëria imagjinare e Syldavia, aneksuar në Bolduria për shkak të ambicies së diktatorit Müsstler (Mussolini - Hitler). Po kështu, Syldavia ishte shumë e rëndësishme në albumet e mëvonshme, si dhe pamjen e personazhit kryesor femër të sagës, Bianca Castafiore.

Në vendin e arit të zi (1940, 1949 dhe 1971)

Publikimi i këtij albumi u ndërpre nga pushtimi gjerman i Belgjikës. Hergé ishte në gjendje të rifillojë këtë histori gati një dekadë më vonë dhe shtoi disa detaje në edicionin përfundimtar të 1971. Në edicionin e parë, ngjarjet ndodhin në Palestinë, por pjesa e fundit ndodh në një vend imagjinar Arab, Khemed. Dy personazhe të rëndësishëm prezantohen atje: Emiri Mohammed Ben Kalish Ezab dhe i parëlinduri i tij, Princi Abdallah.

Gaforrja me kthetrat e arta (1940)

Ishte i pari nga albumet e diskutueshme të botuara nga Hergé për gazetën Le Soir, i kontrolluar nga pushtuesit gjermanë në Belgjikë gjatë luftës. Ajo paraqet debutimin e kapitenit portreti Haddock, i cili do të vazhdojë të jetë një personazh mjaft i rëndësishëm në pjesën tjetër të sagës.

Ylli misterioz (1942)

Ishte i pari nga albumet e tij që u botua me ngjyra. Ai tregon për kërkimin e një meteori nga dy ekipe rivale të kërkimit shkencor - evropian dhe amerikan. Villain kryesor i albumit, Blumenstein, i shkaktoi Hergé kritika të mëdha për shkak të origjinës hebraike të personazhit. Megjithëse (për të shtuar fyerjen e lëndimit), antagonisti u quajt më vonë "Bohwinkel", ai përsëri doli të ishte një mbiemër me rrënjë semite.

Sekreti i njëbrirëshit (1942 - 1943)

Tintin, Snowy dhe Haddock shkojnë në gjurmët e një enigme të lënë nga një paraardhës i kapitenit të shekullit të XNUMX-të, kalorësi Francisco de Hadoque. Rezolucioni mund t'i çojë ata drejt thesarit të Red Rackham. Për këtë arsye, ata duhet të mbledhin tre modele identike të anijes së kalorësit, megjithatë, disa kriminelë shumë të rrezikshëm dhe të paskrupullt ndjekin të njëjtin qëllim. Ky titull u bë më vonë në një film nga Steven Spielberg.

Thesari i Kuq Rackham (1942 - 1943)

Remi prezantoi në këtë vepër profesorin emblematik Silvestre Tornasol, bazuar në fizionominë e mjekut të famshëm Auguste Piccard. Karakteri është një shkencëtar disi i shpërqendruar dhe jokoherent që do të bënte paraqitje të rëndësishme në histori të tjera. Në mënyrë paradoksale, thesari i kërkuar nga Tintin dhe miqtë e tij në këtë album është në Kalanë Moulinsart, në pronësi të paraardhësve të Kapiten Haddock.

Georges Remi (Herge).

Georges Remi (Herge).

Shtatë topa kristali (1943 - 1944 dhe 1946 - 1949)

Tintin kthehet në Amerikën e Jugut për të mësuar në lidhje me mallkimin e Rascar Capac, i cili ra mbi arkeologët që po hetonin varrin e Inkave. Gjatë botimit të këtij albumi Hergé u akuzua disa herë për bashkëpunim me nazistët. Përkundër pengesës së madhe, është e pamohueshme që është një vepër e jashtëzakonshme nga pikëpamja dokumentare.

Në lidhje me këtë, Barragán (2008) deklaroi se "... ashpërsia në hulumtimet antropologjike dhe arkeologjike të ekipit të udhëhequr nga Hergé është një shenjë e interesit të tyre për të pretenduar trashëgiminë kulturore të këtyre kombeve që ka qenë objekt i plaçkitjes së vazhdueshme nga Inteligjenca evropiane ". Prandaj, është një shenjë e qartë e qëndrimit të Hergé-it "thellësisht autokritikë".

Synimi: Hëna (1950 dhe 1951)

Ishte botimi i parë i bërë nga Studimet Hergé, në të cilën, ai kishte një ekip të shkëlqyeshëm bashkëpunëtorësh të udhëhequr nga Bob de Moor. Isshtë një histori e trillimeve shkencore në përputhje me garën hapësinore të kohës që kërkonte një hetim të gjerë dhe të hollësishëm. Në një masë të tillë që autorit belg iu desh të ndërpresë punën e tij për 18 muaj midis 1950 dhe 1951 për shkak të lodhjes fizike dhe mendore.

Ulje në Hënë (1952 - 1953)

Narrativa vazhdon pas ndërtimit të raketës bërthamore të përfunduar nga ekipi i Dr. Calculus në mbretërinë e Syldavia. Pastaj, Tintin, Snowy, Haddock, Tornasol dhe të vetë-ftuarit, Hernández dhe Fernández fillojnë një udhëtim që i bën ata të shkelin në Hënë. Vlen të përmenden ngjashmëritë mbresëlënëse dhe të shumta që ndodhën midis historisë së Hergé dhe misionit të vërtetë të Apollo XI 16 vjet më vonë.

Afera e llogaritjes (1954 - 1955)

Shtë një përrallë spiunazhi e përqendruar në luftën e ftohtë. Remi e kthen shikuesin në një komb imagjinar, Borduria, nën autokracinë e hekurt të një diktatori komunist pak a shumë si Stalini. Një pjesë e komplotit të saj zhvillohet në Gjenevë, Zvicër, dhe shfaqen personazhe të rinj të rëndësishëm, siç është koloneli i përdredhur Sponsz.

Stoku i koksit (1956 - 1958 dhe 1967)

Tintin kthehet në Khemed, një vend imagjinar arab. Megjithëse argumenti është pozicionuar qartë kundër skllavërisë dhe trafikimit të armëve, Remi përsëri mori kritika për stereotipet e tij të popullsisë Afrikane. Në veçanti, qëllimi ishte të denonconte vështirësitë e vuajtura nga muslimanët afrikanë gjatë pelegrinazhit të tyre në Mekë. Në botimin e vitit 1967, disa fragmente fshihen dhe mënyra se si përshkruhen njerëzit ndryshohet.

Tintin në Tibet (1958 - 1959)

Në kohën kur ky album u botua, fama e Tintin kishte arritur një rëndësi ndërkombëtare. Karikatura denoncon situatën në Tibet, e cila u pushtua nga Kina gjatë vitit 1949 dhe çoi në internimin e Dalai Lama në Indi. Historia tregon Tintin të gatshëm për të vënë jetën në rrezik në mënyrë që të shpëtojë shokun e tij Tchang (nga Lotusi blu).

Bizhuteritë e Castafiore (1961 - 1962)

Ngjarjet ndodhin në rezidencën e Kapiten Haddock, Kalaja Moulinsart. Isshtë albumi i vetëm në sagë që nuk lidhet me një udhëtim dhe komploti i të cilit nuk përmban një mister për t'u zgjidhur. Sidoqoftë, ajo u prit mirë nga adhuruesit e serialit. Po kështu, Remi u vlerësua për përshkrimin e duhur të ciganëve.

Fluturimi 714 për në Sidnei (1966 - 1967)

Në sytë e shumë adhuruesve të serialit, ai përfaqëson albumin më të varfër të Tintin. Sidoqoftë, ai ka disa lajme interesante, veçanërisht gjatë kohës së botimit të tij. Ai rrëfen pamjen e disa qenieve jashtëtokësore, plus një prishje të re të horrit Rastapopulos dhe dy personazheve të rinj, Laszlo Carreidas dhe Mik Ezdanitoff.

Tintin dhe mashtruesit (1975 - 1976)

Gazetari belg me Fox Terrier-in e tij besnik kthehet në San Theodoros, ku takon personazhe të paharrueshëm nga Veshi i thyer. Në këtë botim, imazhi i protagonistit të sagës shndërrohet sipas modës së kohës, me pantallona në stilin xhinse. Përveç kësaj, Tintin mban një përkrenare me simbolin e paqes dhe bëhet një praktikuese e yogas.

Citim nga Georges Remi (Hergé).

Citim nga Georges Remi (Hergé).

Tintin dhe Arti Alfa

Për përpunimin e këtij albumi, Hergé kreu dokumentacion të gjerë artistik të realizuar gjatë fushatës së tij në pikturë. Tintin dhe Arti Alfa përqendrohet në kërkime rreth artit bashkëkohor dhe kongregacioneve fetare. Mjerisht, Remi nuk ishte në gjendje ta përfundonte këtë punë sepse shëndeti i tij ishte i dëmtuar seriozisht nga leuçemia.

Georges Prosper Remi vdiq në Woluwe-Saint-Lambert, Bruksel, Belgjikë, më 3 Mars 1983. E veja e autorit, Fanny Vlamnick, mori të gjitha të drejtat për personazhin Tintin dhe të gjitha komikët e tij. Kush ishte gruaja e dytë e Hergé vendosi të botonte Tintin dhe Arti Alfa në 1986, ashtu si e la burri i saj i ndjerë. Aktualisht, Vlamnick është trashëgimtari universal i Remit dhe administron pronën e tij intelektuale përmes Fondacionit Hergé.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.