Fahrenheit 451

Fahrenheit 451.

Fahrenheit 451.

"Për shkak se leximi nuk ju lejon të jeni naivisht të lumtur dhe në vendin e Montag duhet të jeni të lumtur me forcë ..." kjo linjë në kopertinën e pasme të Fahrenheit 451 Kornizon në mënyrë të përsosur distopinë mjeshtërore të krijuar nga Ray Bradbury. Shtë një histori e ngarkuar me skena të tmerrshme, përfaqësuese në një vështrim të një të ardhme apokaliptike që është më pak e trilluar çdo ditë. Do të thotë, pra, një paralajmërim i qartë për masivizimin e "përmbajtjes për idiotët".

Shkrimtari përshkruan një komb ku lumturia nuk është gjendje shpirtërore, përkundrazi është një dekret i futur në mendje i dobët përmes televizionit, kryesisht. Prandaj, leximi është plotësisht i ndaluar. Përcaktimi, dhënia e mendimeve dhe formimi i kritereve tuaja janë sjellje të papranueshme që duhet të zhduken sa më shpejt që të jetë e mundur në mënyrë që të shmanget përhapja e kësaj sjelljeje të rrezikshme. Shtë një nga veprat më të mira të Ray Bradbury e marrë në kinema.

Sobre el autor

Ray Bradbury Ai lindi në Waukegan, Illinois, Shtetet e Bashkuara, më 22 gusht 1920. Gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës së tij ai ishte shumë i prirur për makthe, megjithatë, ai përfitoi nga shumë prej atyre imazheve traumatike në veprat e tij të mëvonshme. Depresioni i Madh e detyroi familjen e tij të transferohej në Los Angeles, ku ai mbaroi shkollën e mesme.

Pavarësisht se nuk ka vazhduar me studimet zyrtare, në 1943 ai u njoh si një shkrimtar profesionist për shkak të këmbënguljes së tij në zanat dhe një aftësie fenomenale autodidakt. Dekada e viteve 50 do të ishte një periudhë shenjtërimi pas botimit të Kronikat Marsiane (1950), Njeriu i ilustruar (1951) y Fahrenheit 451 (1953), tituj të vlerësuar nga kritika letrare.

Bradbury gjithashtu u mor me botën e poezisë, si dhe shkroi ese dhe skenare për televizionin. Temat më të shpeshta të punës së tij dolën të ishin shumë vizionare, pothuajse gjithmonë të lidhura me pyetje rreth kulturës së vendeve të zhvilluara, totalitarizmit, censurës, luftërave atomike, fashizmit dhe varësisë teknologjike.

Stili i tij përzihej fantazinë në një mënyrë unike, tmerri, poetikja dhe grotesku. Po kështu, qëndrimet sfiduese ndaj shtypjes janë tema të vazhdueshme së bashku me frikën nga vdekja ose pozicionin e tyre intolerant ndaj racizmit dhe ksenofobisë. Ray Bradbury vdiq më 5 korrik 1912.

Fahrenheit 451 Përmbledhje

“Ishte një heshtje e mbledhur rreth asaj zjarri dhe heshtja ishte në fytyrat e burrave, dhe koha ishte atje, aq kohë sa të ulesha pranë shtegut të mykur nën pemë, me botën dhe ta ktheni me sytë tuaj, sikur një copë çeliku që ata burra po i jepnin formë u fiksuan në qendër të zjarrit. Nuk ishte vetëm zjarri që ishte ndryshe. Kështu ishte heshtja. Montag lëvizi në atë heshtje të veçantë, lidhur me gjithçka në botë ".

Krijuesit e zjarrit dhe Guy Montag

"Ishte shumë mirë të digjesh". Fahrenheit 451 i referohet shkallëve të temperaturës në të cilën digjen letra dhe tekstet. Guy Montag, protagonisti, ka edhe numrin 451 të stampuar në përkrenaren e tij të zjarrit. Megjithëse puna e tij nuk është saktësisht të shuajë zjarret, përkundrazi, është për t'i shkaktuar ato në mënyrë që të shkatërrojë librat.

Bradbury prezanton surrealizmin e një Amerike futuriste, ku zjarrfikësit nuk mbajnë aparate për fikjen e zjarrit, ata mbajnë flakadanë. Mendimi i vetëm është një fakt (i pranuar nga shumica e popullsisë) thelbësor për paqen e kombit. Montag është i kënaqur me këtë, në një masë të tillë që ai është krenar për punën e tij.

Fuqia e Librave dhe Clarisse McClellan

"A e dini pse libra si ky janë kaq të rëndësishëm? Sepse ato kanë cilësi. Dhe çfarë do të thotë fjala cilësi? Për mua, kjo do të thotë cilësi. Ky libër ka pore, ka veçori. Ky libër mund të vendoset nën mikroskop. Përmes thjerrëzave ai do të gjente jetën, gjurmët e së kaluarës në një bollëk të pafund. Sa më shumë pore, aq më shumë detaje të regjistruara me vërtetësi të jetës mund të merrni nga çdo fletë letre, aq më "letrare" duket. Në çdo rast, ky është përkufizimi im. Detaje zbuluese. Detaje të fundit. Skulptorët e mirë prekin jetën shpesh. Mediokrit vetëm nguten ia kalojnë dorën. Njerëzit e këqij përdhunojnë dhe e lënë atë si të padobishme.

A e kuptoni, tani, pse librat urrehen dhe frikësohen? Ato tregojnë poret e fytyrës së jetës. Njerëzit e qetë duan vetëm fytyra të hënës së plotë, pa pore, pa flokë, pa shprehje ”.

Ray Bradbury.

Ray Bradbury.

Ai është pjesë e një skuadre - stili Kuban G2 - për të shfarosur librat, pasi ato perceptohen si një burim kaosi dhe konfuzioni.. Derisa të shfaqet Clarisse McClellan, një 17-vjeçare karizmatike e pasionuar pas natyrës dhe e pakënaqur me status quo-në e mjedisit të saj. Ajo mbjell "mikrobin e dyshimit" në trurin e Guy, i cili rritet i nxitur nga një seri ngjarjesh shqetësuese.

Një vetëvrasje e papritur, dy vdekje tronditëse dhe një ndryshim i papritur

Së pari, Mildred, gruaja e tij përpiqet të bëjë vetëvrasje duke gëlltitur shumë pilula gjumi. Më vonë, ai mëson për një zonjë të vjetër që kishte fshehur letërsinë dhe preferonte të digjej së bashku me librat e saj. Më në fund, aksidenti fatal me makinë i Clarisse e zhyt Montagun në një depresion të thellë ... pas gjithë vdekjeve, librat e vjedhur dhe të fshehur bëhen ngushëllimi i tij i vetëm.

Zgjimi

Sapo Guy të fillojë të lexojë në fshehtësi, ai kurrë nuk do të mendojë më në të njëjtën mënyrë. Pyetjet në lidhje me mjediset e shoqërisë së supozuar të lumtur nën regjimin e Rendit të Ri bëhen më të shpeshta. Larja e trurit (subliminal dhe këmbëngulës në televizion) nuk është më plotësisht efektive.

Beatty

Kur Montag mungon në punë, Beatty, drejtori i departamentit të zjarrfikësve, shkon për ta vizituar në shtëpinë e tij dhe i cakton atij 24 orë për të shqyrtuar me kujdes librat e vjedhur. në mënyrë që të zbulohet nëse kanë ndonjë përmbajtje me interes. Pas përfundimit të afatit, Guy duhet të dorëzojë librat dhe t'i digjte ato. Leximi është mbizotërues, kështu që Montag kërkon ndihmën e partnerit të tij Faber.

Kthesë e papritur

Në fakt, Beatty përçmon letërsinë. Ai beson se tekstet janë të dëmshme dhe morbide, të denja për t’u shkatërruar. Ndërkohë, një alarm shkaktohet nga shtëpia e Montag, Mildred arratiset me një taksi ... gruaja e tij e ka tradhtuar. Pastaj, shefi i zjarrfikësve shfaqet në skenë dhe kërkon që Guy të djegë shtëpinë e tij me librat.

Montag arrestohet në vendngjarje ndërsa merrte qortime torturuese nga Beatty, deri në atë pikë, Guy rrotullon flakëruesin e tij, i vë zjarrin eprorit të tij dhe godet shokët e tij të skuadrës para se të arratiset. Përndjekja bëhet një ngjarje televizive. Sidoqoftë, Montag arrin të shmangë zagarët e pushkave duke veshur rrobat e Faberit dhe duke rrëshqitur poshtë një lumi.

Montag, i arratisuri dhe rebelët

Një Montag i arratisur vjen në shinat e një treni të braktisur. Aty ai merr "njerëzit e librit", një grup intelektualësh rebelë të udhëhequr nga Granger. Ata janë një lloj mbrojtës gueril i letërsisë kushtuar misionit të memorizimit të veprave të mëdha të njerëzimit.

Falsifikim për qetësi

Rendi i Ri duhet të vazhdojë dukjen. Në zëvendësim të të ndjerit Montag, policia tregon në televizion kapjen e një të mjeri të varfër që ishte rezervuar më parë nga sistemi. Në atë moment, Montag përfundon të kuptuarit e luftës në hijet e lëshuara midis pushtetit të vendosur dhe mbrojtësve të lirisë së informacionit.

Sulmi ndaj rebelëve

Pasi të integrohet në grup, Guy është porositur të mësojë përmendësh Librin e Predikuesve. Në një kthesë të papritur të ngjarjeve, Rendi i Ri vendos të bombardojë qytetin me qëllim shkatërrimin e rebelëve pavarësisht nga mijëra të vdekur të pafajshëm. Në fund, Montag së bashku me shokët e tij kërkojnë të mbijetuarit mes rrënojave për të filluar rindërtimin e civilizimit.

Universaliteti i punës

Literatura është fuqi dhe paraqitësi duhet ta shkatërrojë atë nëse dëshiron të sundojë

Fahrenheit 451 shkon prapa, shumë qëllimisht, në epokat e errëta të përjetuara në Greqi pas pushtimit të Dorianëve dhe shkatërrimit të të gjithë materialit të shkruar dhe vdekjes së skribëve të tyre në shekullin X te C; në të njëjtën mënyrë, kjo e bën lexuesin të kthehet në ditët e djegies së Bibliotekës së Aleksandrisë për t'i dhënë vendin shekullit të I para Krishtit. C., ose në shekullin e tanishëm me plaçkitjen dhe shkatërrimin e materialit arkeologjik të paçmuar në Irak gjatë pushtimeve të vitit 2003.

Libri na çon në çdo katastrofë të mundshme që përfshin fundin e arteve në favor të rënies së të menduarit kritik. Skllavëria nuk kërkon më shumë se kaq: të heshtë zemrat me forcë.

Ndikimi i TV pas Luftës së Dytë Botërore

Pas Luftës së Dytë Botërore, rindërtimi i botës së zhvilluar solli me vete zgjerimin e argëtimit televiziv. Por pak njerëz morën seriozisht paralajmërimet e shumë intelektualëve për rënien e zakoneve të leximit në dëm të televizionit. Përveç kësaj, artefakti u kthye nga të qenit një mjet i fuqishëm për përhapjen politike.

Ndërsa nivelet e shkrim-leximit kanë tendencë të jenë shumë të larta në vendet e botës së parë dhe në zhvillim, Shfaqja e "kutisë pa kuptim" si një send thelbësor shtëpiak po shkaktonte shfaqjen progresive të "analfabetëve funksionalë". Kjo do të thotë, ai kaloi nga të pasurit njerëz që mendonin në të paturit e qenieve pa kuptim leximi, të paaftë për të kryer analiza të thella të mjedisit të tyre, të lehtë për tu manipuluar dhe kontrolluar.

Citim nga Ray Bradbury.

Citim nga Ray Bradbury.

Bukë dhe Cirk

Strategjitë e "bukës dhe cirkut" mund të duken si Perandoria Romake, por ato kurrë nuk janë zhdukur nga Toka. Gjatë gjysmës së dytë të shekullit XX, udhëheqësit politikë në të gjithë botën përdorën televizionin në një masë më të madhe ose më të vogël për të maskuar perceptimin e popullsisë, për të favorizuar mesazhin zyrtar dhe për të përjetësuar veten në pushtet. Injoranca e induktuar dhe naiviteti konformist janë rendi i ditës.

Reflektimi i nënkuptuar në Fahrenheit 451 ka një vlefshmëri të përjetshme: dija është fuqi. Nëse në kohën e shkrimit të këtij libri, një nga faktorët frymëzues do të ishte paraqitja e televizionit si një pajisje shtëpiake e domosdoshme, cili do të ishte mendimi i autorit në kontekstin aktual të dixhitalizuar plot me tregon realitetin, lajm i rreme, video budallaqe bëhen virale dhe keqinformim në mediat sociale?


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.