25 komike dhe romane grafike që duhen parë

Watchmen

Këtu po ju sjellim 25 tituj që duhen parë për adhuruesit e botës së karikaturaveOse në formë komike ose romane grafike.

25 punë të shkëlqyera që të gjitha janë thelbësore për ne, por që është padyshim një listë e mirë për të filluar, duke nxjerrë në pah komike nga më të ndryshmet që na tregon stile të ndryshme, autorë dhe botues.

'300'

300

Titulli origjinal: '300'
Skenaristi: Frank Miller
Karikaturistët: Frank Miller
Viti: 1998
Botuesi: Komike të errëta

Ne e fillojmë këtë përmbledhje me një nga krijuesit më të njohur komik, dhe është se Frank Miller është i njohur për adhuruesit e botës së karikaturave si dhe adhuruesit e filmave, pasi që artisti ka qenë i përfshirë në disa adaptime të punëve të tij, të tilla si '300', një nga komikët më të shquar të dekadave të fundit që u bë në një film nga Zack Snyder në 2006 me një vazhdim pasues nga Noam Murro në 2014
Argument
Frank Miller na tregon në këtë vepër luftën e 300 luftëtarëve spartanë kundër një ushtrie perse të udhëhequr nga Kserksi I, shumë më i madh në numër që kërkonte të përparonte drejt Greqisë kontinentale. Histori bazuar në beteja e Termopileve e cila u zhvillua në 480 pes dhe kishte si protagonist kryesor Mbretin e Spartës Leonidas I.

'Adolf'

Adolf

Titulli origjinal: 'Adolf ni tsugu'
Skenaristi: Osamu Tezuka
Karikaturistët: Osamu Tezuka
Vitet: 1983-1986
Botuesi: Bungei shunju

Puna tjetër për t'u theksuar është 'Adolf', përsëri i frymëzuar nga një moment historik shumë i rëndësishëm, në këtë rast në Luftës së Dytë Botërore.
Argument
'Adolf' ndjek historinë e tre personazheve me atë emër nga ngritja e nazizmit gjatë Lojërave Olimpike 1936 në Berlin deri në vitin 1983. Nga njëra anë, hebreu Adolf Kamil dhe shoku i tij më i mirë Adolf Kaufmann, të cilët jetojnë në Japoni dhe nga një tjetër Adolf Hitler. E gjitha fillon me kërkimi i disa dokumenteve shumë të rëndësishme për të përmbysur nazistët nga Gestapo dhe Kempentai për t'i shkatërruar ata, për ta zhvendosur më vonë historinë, pas luftës, në shtetin e ri të Izraelit, ku Adolf Kamil dhe Adolf Kaufmann do të përballen me njëri-tjetrin ndërsa gjenden në anët e kundërta.

'Vrimë e zezë'

Titulli origjinal: 'Vrimë e zezë'
Skenaristi: Charles djeg
Karikaturistët: Charles djeg
Vitet: 1995-2005
Botuesi: Shtypi i bojës së kuzhinës

Në mesin e viteve 90, Charles Burns na befasoi me një komik revolucionar që na tregoi në një mënyrë brutaleapo e vështirë është hapi për në moshë madhore y sa keqkuptohen dhe ndihen adoleshentët e humbur, në këtë rast amerikanët. E gjithë kjo me një pikë terrori bazuar në fenomene të çuditshme.
Argument
'Black Hole' përqendrohet në jetën e katër personazheve, Chris, Rob, Keith dhe Eliza, nga një lagje e klasës së mesme Seattle në vitet '70, gjatë një vere në të cilën shumë të rinj kanë marrë një sëmundje seksualisht të transmetueshme gjë që i bën ata të zhvillojnë mutacione fizike.

'Akira'

Akira

Titulli origjinal: 'Akira'
Skenaristi: Katsuhiro Otomo
Karikaturistët: Katsuhiro Otomo
Vitet: 1982-1990
Botuesi: kodansha

Një vepër tjetër e shquar japoneze është 'Akira', ndoshta një nga mangët më të mira aziatike dhe padyshim më i famshmi, sidomos pas përshtatjes së tij në ekranin e madh në formën e animacionit në fund të viteve '80 nga vetë Katsuhiro Otomo.
Argument
Komiku është vendosur në qytetin post-apokaliptik të Neo-Tokios 2019, tre dekada pas një shpërthimi bërthamor pothuajse shkatërroi plotësisht planetin, duke çuar më pas në luftë bërthamore. Neo-Tokio, megalopolis i ndërtuar mbi rrënojat e Tokios antikeShtë një qytet shtypës me shumë probleme, të tilla si papunësia, dhuna, droga dhe terrorizmi. Pakënaqësia e qytetarëve bën që sekte fetare dhe grupe terroriste të promovojnë legjendën e «fëmijës së derrit», i cili thuhet se ka depozituar «energjinë absolute», e cila mund të çojë në një rilindje të Japonisë.

'Asterix Gaul'

Asterix gaul

Titulli origjinal: 'Asterix le gaulois'
Skenaristi: René Goscinny, Albert Uderzo dhe Jean-Yves Ferry (në kohë të ndryshme)
Karikaturistët: Albert Uderzo dhe Didier Conrad (në kohë të ndryshme)
Vitet: 1959-sot
Botuesi: dargaud

Një komik që ka qenë në librari për më shumë se gjysmë shekulli, siç është rasti me 'Asterix the Gaul', ai meriton një hapësirë ​​të spikatur në këtë listë vetëm për këtë arsye. Përveç kësaj, ne gjithashtu duhet të nxjerrim në pah audiencën e saj të gjerë, pasi që është një nga të preferuarit si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët.
Argument
“Ne jemi në vitin 50 para Jezu Krishtit. E gjithë Galia është e okupuar nga Romakët ... E gjitha? Jo! Një fshat i populluar nga Galë të pareduktueshëm i reziston akoma dhe gjithmonë pushtuesit ... » Me këtë hyrje, fillon secila prej komikeve të 'Asterix the Gaul' dhe çfarë mënyre më të mirë për të përcaktuar komplotin e këtij komiku që të gjithë e dinë tashmë. 

'Aventurat e Tintin'

Aventurat e Tintin

Titulli origjinal: 'Les aventures de Tintin et Milou'
Skenaristi: Herge
Karikaturistët: Herge
Vitet: 1929-1976
Botuesi: Botimet du Petit Vingtième

Një karikaturë tjetër për të theksuar të gjitha moshat është 'Aventurat e Tintin'. Vepra belge Hergé është një nga më të njohurat në historinë komike dhe një nga më të vjetrat, duke filluar në vitin 1929. Të rinj dhe të moshuar ashtu shijojnë 'Adventures of Tintin' që e kanë çuar në vendet më të largëta.

Argument

Karikatura sillet rreth Tintin, i cili, së bashku me qenin e tij Snowy, i kushtohen zgjidhin misteret më të çuditshme, zakonisht me implikime politike. Personazhe si Kapiteni Haddock, Profesor Llogaritja, dhe vëllezërit Dupont dhe Dupond e ndihmojnë atë në këto aventura.

'Calvin dhe Hobbes'

Calvin dhe hobbes

Titulli origjinal: 'Calvin dhe Hobbes'
Skenaristi: Bill Waterson
Karikaturistët: Bill Waterson
Vitet: 1985-1995
Botuesi: Botime Andrews McMeel

Stripi komik është gjithashtu shumë i jashtëzakonshëm në disa raste, një i vdekur është 'Calvin dhe Hobbes', padyshim një nga më të mirët në këtë zhanër. Bill Waterson e solli këtë vepër në faqet e shtypit çdo ditë për një dekadë, midis 1985 dhe 1995, duke treguar cilësinë e madhe të punës.

Argument

Ky rrip komik zhvillon situata me Calvin dhe Hobbes si protagonistë, të parët un niño dhe e dyta një tigër i mbushur, ose tigër mbretëror në varësi të vinjetës. Dhe a është se 'Calvin dhe Hobbes' përkundër paraqitjes së tij të një komike për fëmijë, asgjë nuk është larg realitetit një punë me mend që çon në reflektime të mëdha me lexime të ndryshme.

'Kontratë me Zotin'

Kontrata me zotin

Titulli origjinal: 'Një kontratë me Zotin dhe histori të tjera të pasurisë'
Skenaristi: Do eisner
Karikaturistët: Do eisner
Viti: 1978
Botuesi: Librat Barone

Me 'Kontratë me Zotin' në 1978 erdhi atë që ne e njohim sot si një roman grafik. Will Eisner është një nga artistët më të shquar dhe kjo përzierje trilogjike e realizmit social dhe melodramës është një nga veprat e tij më të mira.

Argument

'The Street Singer', 'The Super' dhe 'Cookalein' janë emri i këtyre tre historive që janë vendosur në Manhattan i viteve 30, një vend i errët, i ndyrë dhe i zymtë pas Depresionit të Madh.

'Alan Moore's Swamp Thing'

Gjëja e kënetës nga Alan Moore

Titulli origjinal: 'Gjëja e kënetës'
Skenaristi: Alan Moore
Karikaturistët: disa
Vitet: 1984-1987
Botuesi: DC Comics

Alan Moore është pa dyshim një nga artistët më të mirë të kohës sonë, ka disa vepra për t'u theksuar, por e para prej tyre është 'The Swamp Thing ', një serial që ka pasur disa skenaristë, por që me Alan Moore arriti kulmin.

Argument

Artisti, krijuesi i titujve të mëdhenj si 'Watchmen' ose 'V for Vendetta', merr një nga personazhet më të famshëm në botën e komikëve pas 20 botimeve dhe ripërcaktohet me një fillim të ri në numrin 21, duke na treguar fillimin e karakterit të krijuar nga flora.

'Daredevil: Lindur përsëri'

Daredevil Lind përsëri

Titulli origjinal: 'Daredevil: Lindur përsëri'
Skenaristi: Frank Miller
Karikaturistët: David mazzucchelli
Vitet: 1986
Botuesi: Komike të mrekullueshme

Midis morisë së titujve të Marvel Comics, shumë prej tyre shumë të mirë, nxjerr në pah punën e Frank Miller në 'Daredevil: Born Again', i cili ka çuar në krye një nga personazhet e vegjël të shtëpisë botuese.

Argument

Karen Page, dashuria e vjetër e Matt Murdock , ka tregtuar identitetin sekret të Guardian Devil për një dozë droge. Tani, Daredevil duhet të gjejë forcë ndërsa Kingpin e mund si kurrë më parë.

'Nga ferri'

Nga ferri

Titulli origjinal: 'Nga ferri'
Skenaristi: Alan Moore
Karikaturistët: Eddie campbell
Vitet: 1977-1991
Botuesi: Risitë e kulmit

Një tjetër vepër e jashtëzakonshme e të madhit Alan Moore është 'Nga Ferri', a punë e dokumentuar me përpikmëri e rrotulluar rreth vrasjeve të Jack the Ripper në fund të shekullit XIX.

Argument

'Nga Ferri' adreson vrasjet që i atribuohen Jack the Ripper, një vrasës i cili nuk është zbuluar kurrë se kush ishte, përmes teorisë së librit 'Jack the Ripper: The Final Solution' nga Stephen Knight. E konsideruar e pazgjidhshme nga ekspertët, kjo teori është se vrasjet ishin kryer për të fshehur lindjen e një djali të paligjshëm të Princit Albert, Duka i Clarence dhe nipit të Mbretëreshës Victoria, duke treguar një konspiracion masonik.

'Zanafilla'

gjenezë

Titulli origjinal: 'Libri i Zanafillës'
Skenaristi: Robert thërrime
Karikaturistët: Robert thërrime
Viti: 2009
Botuesi: WW Norton & Company

Robert Crumb është një tjetër nga autorët që duhet theksuar, dhe megjithëse shumica e punës së tij është zhvilluar në Underground, ia vlen t'i referohemi një prej veprave të tij të fundit, shumë larg nga e gjithë vepra e tij, "Zanafilla". Me këtë rast autori guxon me shumë bibël për ta kryer një adaptim shumë më besnik sesa mund të prisni.

Argument

Robert Crumb kryen një adaptim besnik të 'Zanafillës' me dhuna dhe seksi i qartë edhe pse në asnjë rast falas. Një adaptim realist që befasoi adhuruesit e saj duke mos qenë satirë siç prisnin shumë.

'Kick-Ass'

Kick-Ass

Titulli origjinal: 'Kick-Ass'
Skenaristi: Mark Millar
Karikaturistët: John Romita Jr
Vitet: 2008-2010
Botuesi: Ikona komike

Një tjetër nga artistët më të njohur që meriton të jetë shumë i pranishëm në këtë listë është Mark Millar. Siç ka ndodhur me Frank Miller, Mark Millar është bërë jashtëzakonisht popullor jashtë qarkut komik për adaptimet e tij në ekranin e madh, 'Kick-Ass' është një nga veprat e tij që i ka kapërcyer karikaturat me shumë sukses, megjithëse për t'u larguar nga ide origjinale Ndërsa filmi duket se u drejtohet adoleshentëve, komiku është menduar për publikun e rritur për shkak të dhunës së tij.

Argument

Historia sillet rreth Dave Lizewski, një adoleshent shumë normal New York i cili, i frymëzuar nga bota e komikëve, kërkon të bëhet një superheronjë. Për ta bërë këtë, ajo blen një kostum në eBay për ta veshur nën rrobat e saj dhe përpiqet të bëhet në formë duke ushtruar dhe më vonë duke dalë për të luftuar krimin.

'Mafalda'

Mafalda

Titulli origjinal: 'Mafalda'
Skenaristi: Jo ketu
Karikaturistët: Jo ketu
Vitet: 1964-1973
Botuesi: Redaktuesi Jorge vlvarez

Dhe nëse kemi theksuar më parë 'Calvin dhe Hobbes', nuk mund të anashkalojmë ndikimet e tyre si 'Mafalda', ndoshta vepra më e spikatur dhe më e njohur në Spanjisht në historinë komike. Strip komik për të cilin Quino punoi për gati një dekadë dhe filloi në 1964. Pavarësisht nga fakti se kanë kaluar më shumë se 40 vjet që kur Quino ndaloi së shkruari histori të reja për personazhin, të gjithë e njohin këtë vajzë që e urren supën.

Argument

Mafalda është protagonistja kryesore e kësaj komike dhe, pavarësisht pesimizmit të saj, përfaqëson aspiratën idealiste dhe utopike për të bërë një botë më të mirë. Përmes këtij karakteri dhe komenteve të tij acid, Quino na tregoi një pasqyrim të problemeve socio-politike të botës sonë në vitet '60, diçka që është akoma e vlefshme sot në shumë raste.

'Maus. Historia e një të mbijetuari '

Maus

Titulli origjinal: 'Maus. Një përrallë e mbijetuar '
Skenaristi: Art spiegelman
Karikaturistët: Art spiegelman
Vitet: 1977-1991
Botuesi: Risitë e kulmit

Nëse një roman grafik është i aftë të tregojë tmerrin e ngritjes fashiste, domethënë, së bashku me 'Adolf', vepra e Art Spiegelman 'Maus'. Një kryevepër në formën e një fabule.

Argument

Me minjtë si përfaqësim të hebrenjve dhe maceve si nazistët e historisë, 'Maus' rrëfen tmerret e përjetuara midis viteve 1930 dhe 1945 nga familja e tij përmes dy afateve kohore, në një Spiegelman duke intervistuar babanë e tij Vladek në vitet 1978 dhe 1979 dhe në tjetrin ne shohim Vladek duke rrëfyer përvojat e tij në vetën e parë.

'Persepolis'

Persepolis

Titulli origjinal: 'Persepolis'
Skenaristi: Marjane satrapi
Karikaturistët: Marjane satrapi
Vitet: 2000-20003
Botuesi: L'Sociacioni

Një moment tjetër bëri jehonë, shumë domosdoshmërisht, nga romani grafik Marzane Satrapi 'Persepolis'. Brenda saj autori tregon historinë e saj, që nga fëmijëria e tij në Teheran të revolucionit Islam deri në adoleshencën e tij të vështirë në Evropë.

Argument

'Persepolis' tregon historinë e vetë Marjane Satrapi e cila u rrit në një regjim fundamentalist islamik, i cili më vonë do ta bënte atë të largohej nga vendi i saj. Komiku fillon me vizionin e tij të fëmijërisë në 1979, kur ai ishte vetëm dhjetë vjeç, nga ajo që ishte ndryshimi shoqëror dhe politik pas përfundimit të më shumë se pesë dekadave të mbretërimit të Shahut të Persisë, duke i lënë vendin një republike islamike.

'Predikues'

Predikues

Titulli origjinal: 'Predikues'
Skenaristi: Garth ennis
Karikaturistët: Steve Dillon
Vitet: 1995-2000
Botuesi: Vertigo (komike DC)

Një nga komikët më të mirë të fundit të shekullit XX dhe një nga më provokuesit është 'Predikuesi'. Një komik që sjell dhunë në botën e fesë në një mënyrë brutale.

Argument

Puna e Garth Ennis tregon historinë e një prift i cili, pasi bashkohet me një engjëll të rënë, po shpërndan drejtësinë për Shtetet e Bashkuara ndërsa ai shkon në kërkim të vetë Zotit për të kërkuar shpjegime për braktisjen e krijimit të tij, qenies njerëzore.

'Kthimi i Kalorësit të Errët'

Kthimi i Kalorësit të Errët

Titulli origjinal: 'Batman: The Dark Knight Returns'
Skenaristi: Frank Miller
Karikaturistët: Frank Miller
Viti: 1986
Botuesi: DC Comics

Një nga personazhet kryesore DC është Batman dhe nëse duam të nxjerrim në pah një vepër nga ky personazh duhet të jetë Seriali 'Kthimi i Kalorësit të Errët', krijuar nga Frank Miller dhe kjo ishte frymëzimi i Christopher Nolan për të sjellë personazhin përsëri në ekranin e madh.

Argument

Ky komik rikthen karakterin e Batman / Bruce Wayne një dekadë pas pensionit të tij kur ai është bërë një alkoolist që rrezikon jetën e tij në gara të rrezikshme makinash dhe se ai është kthyer në makthet e tij të përsëritura të vdekjes së prindërve të tij dhe rënies së tij në pus.

'The Sandman'

Sandri

Titulli origjinal: 'The Sandman'
Skenaristi: Neil Gaiman
Karikaturistët: disa
Vitet: 1989-1996
Botuesi: DC Comics

Filluar si një seri komikash horror dhe më vonë duke u zhvendosur në fantastiken, 'The Sandman' ka qenë një nga veprat më ikonike dhe më të njohura të fillimit të viteve '90.

Argument

Puna e Neil Gaiman ndjek karakterin e Dreamndrra, përfaqësimi antropomorf i ëndrrave të dikujt, i cili i përket familjes së përjetshëm të formuar nga vëllezërit Destiny, Vdekja, ,ndrra, Shkatërrimi, binjakët Dëshira dhe Dëshpërimi dhe Delirium. Dreamndrra, aq jetëgjatë sa vetë universi, duhet të vendosë nëse do të ndryshojë apo të zhduket dhe duket se ajo tashmë e ka marrë vendimin e saj.

'Qyteti i Mëkatit'

Sin City

Titulli origjinal: 'Qyteti i Mëkatit'
Skenaristi: Frank Miller
Karikaturistët: Frank Miller
Vitet: 1991-2000
Botuesi: Komike të errëta

Ndoshta kryevepra e tij dhe nëse jo të paktën më e njohur, ne duhet të nxjerrim në pah komiken e Frank Miller 'Sin City', e cila u soll në ekranin e madh edhe nga Robert Rodríguez së bashku me vetë autorin në një mënyrë shumë besnike, veçanërisht estetikisht.

Argument

Frank Miller tregon në këtë roman grafik disa histori që ndodhin në Basen City, një qytet jashtëzakonisht i dhunshëm dhe i korruptuar që ata e kanë pagëzuar si Sin City, Sin City në Anglisht.

'Snoopy'

Snoopy

Titulli origjinal: 'Kikirikë'
Skenaristi: Charles M. Schultz
Karikaturistët: Charles M. Schultz
Vitet: 1950-2000
Botuesi: Sindikata e Bashkuar e Tipareve

Një tjetër rrëfim komik për t'u theksuar dhe që ishte gjithashtu një ndikim për 'Calvin dhe Hobbes', dhe pse të mos e themi edhe për 'Mafalda', është 'Snoopy'. Ndoshta nuk është aq e thartë sa ajo e Quino-s, ose aq e tronditur sa ajo e Bill Waterson, por historitë e Schultz janë gjithashtu. ata kombinuan kritikën dhe humorin në një mënyrë shumë inteligjente.

Argument

'Snoopy' është një shfaqje komike për shtypin që rrëfen përvojat e një grupi nxënësish në çdo ditë, me protagonistët kryesorë Charlie Brown, në Spanjë Carlitos dhe qeni i tij Snoopy.

'Shpirti'

Shpirti

Titulli origjinal: 'Shpirti'
Skenaristi: Will Eisner dhe të tjerët
Karikaturistët: disa
Vitet: 1940-1952
Botuesi: Komike cilësore

'Shpirti' ishte një nga komikët më të rëndësishëm të viteve '40 dhe ju duhet ta bëni veçoni veçanërisht numrat e nënshkruar nga Will Eisner.

Argument

Më afër zhanrit policor, megjithëse me prekje tradicionale, komedi dhe madje romantike, kjo karikaturë rrëfen Aventurat e Drejtësisë me Maskë Denny Colt, i cili lufton krimin nën moniker The Spirit.

'The Ultimates'

Ultimatet

Titulli origjinal: 'The Ultimates'
Skenaristi: Mark Millar
Karikaturistët: Bryan hitch
Vitet: 2002-2004
Botuesi: Komike të mrekullueshme

Një tjetër komik i Marvel për t'u shënuar është 'The Ultimates' nga Mark Millar, i cili i solli Avengers në kulmin e tyre të lulëzimit me këtë seri të re.

Argument

Komiku është një version modern i hakmarrësve klasikë, gjë që ndodh në një botë alternative. Kështu që ne shohim Ultimate Nick Fury, Captain America, Iron Man, Thor, Wasp, Giant Man, Black Widow, Mercury dhe Scarlet Witch.

'V për Vendetta'

v për Vendetta

Titulli origjinal: 'V për Vendetta'
Skenaristi: Alan Moore
Karikaturistët: David lloyd
Vitet: 1982-1988
Botuesi: Vertigo (komike DC)

Gjithashtu nga Alan Moore duhet të nxjerrim në pah 'V për Vendetta', një roman i shkëlqyeshëm grafik që u bë më popullor nëse është e mundur pas adaptimit të filmit që bindi publikun me të kritika e madhe sociopolitike shumë e përshtatshme në atë kohë.

Argument

Historia është vendosur në një luftë post-bërthamore Angli marrë nga a regjimi totalitar i quajtur Norsefire që kontrollon popullsinë duke përdorur shtypjen dhe propagandën, si dhe elemente teknologjikë si kamerat dhe mikrofonët. Një revolucionar i maskuar me emrin V lufton kundër regjimit duke u bërë një udhëheqës.

'Roje'

Watchmen

Titulli origjinal: 'Roje'
Skenaristi: Alan Moore
Karikaturistët: Dave Gibbons dhe John Higgins
Vitet: 1986-1987
Botuesi: DC Comics

Për të përfunduar me stil kemi 'Watchmen', një komik që shumë guxojnë të thonë se është më e mira në histori. Pa dyshim 'Watchmen', si dhe vepra të tjera të momentit, shënuan një para dhe pas në botën e karikaturave, në rastin e tij duke treguar protagonistët e saj më shumë si antiheroë sesa si superheronj klasikë.

Argument

'Rojet' na tregon një botë alternative e vendosur në vitet 80-të disi të ndryshme, në të cilën ka superheronj si protagonistë të historisë. Pika e kthesës erdhi në 1938 dhe ndryshimet më të rëndësishme është Richard Nixon të fitojë dhe rezultat i Luftës së Vietnamit.

Këto janë 25 tituj të ngjarjeve kryesore të botës së komikëve, padyshim që ka edhe shumë të tjerë, kështu që nëse doni të ndani me ne se cilat do të përfshini, mos hezitoni të na tregoni përmes komenteve. Këto 25 punime janë rregulluar sipas rendit alfabetik, kështu që nuk ka ndërmend të theksohet njëra mbi tjetrën, por nëse mendoni se disa janë më të mira se të tjerat, mos hezitoni ta tregoni në komente.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.