+10 најпознати сонети од Франциско де Квеведо

¿Дали се ова 10-те најпознати сонети од Франциско Гомез од Квеведо и Вилегас? Па, сигурно да. И денес е нова годишнина од смртта на тој универзален автор, кој почина во мојата земја, во Вилјануева де лос Инфантис во 1645 година. За неколку дена неговиот раѓање, па во негово сеќавање, се сеќавам на нив. Можеби ги прочитавме илјада пати. Каква разлика има. Секогаш е задоволство. И оние кои не го сторија тоа сега имаат можност.

Карактеристики на сонетите на Квеведо

Сонетите на Квеведо се многу познати

La книжевно дело на Франциско де Квеведо Тој е, без сомнение, еден од најголемите сочувани од поет. Исто така, тој не се фокусираше на само еден жанр, туку се осврна и на поезијата и на прозата. И во рамките на поезијата ќе најдете и песни и сонети (карактеризирани со тоа што се четиринаесет хендеказилабилни стихови со согласки рими), како и подолги или пократки песни.

Сепак, постојат неколку клучеви што се издвојуваат од творештвото на Квеведо, особено неговата поезија и поточно неговите сонети, како што се:

Оригиналноста

И тоа е дека Квеведо имаше дар на пишување и јазик што малкумина писатели ги постигнале. Поради тој богат вокабулар, тој беше во можност да ги најде вистинските зборови во сè што се појави, што подразбира креативност и леснотија на пишување што сакаше.

Всушност, познато е дека Квеведо напиша многу песни, и сите со многу разновидни теми: loveубов, живот, сатира, потсмев ...

Длабочина ... и разбирање

Еден од пропустите на многу поети е што нивните песни не се разбрани. Или ќе им дадете значење што всушност не е она што го сакаше авторот (или она што го дадоа научниците). Во случајот на Квеведо, и со сонети и со поезија, тие понекогаш се толку длабоко и сериозно што е тешко да се разберат сто проценти.

Главните теми на сонетите на Квеведо

Иако пишуваше на многу теми, вистината е дека има некои што се истакнуваат, како што е моралот (во смисла на среќа, моќ ...); loveубов; живот; смрт

Најпознатите сонети на Квеведо за смртта, животот и убовта

Пред да завршиме, не сакаме да заминеме без да ве оставиме Познати сонети на Квеведо, некои специфични теми: смрт, loveубов и живот.

Сонет 333

Светите светла, денот на август
твоите очи да се отворат на земја,
со чувство дека небото се движи
во мојот дух тие ја објаснуваат хармонијата.

Мелодијата не се вклопува во сетилата
незабележливо на земјата превез,
повеќе од канорорен жар и висока утеха
клаузулите присуствуваат на l'alma mía.

Првите молови се твоите сфери,
дека грабнат во запалена ограда од злато
моите сили апсорбирани и лесни.

Јас можам да го изгубам животот, а не декор
на твоите вистински пофалби,
Па, религиозно, го фалам она што го обожавам.
Невулгарен портрет на Лизис
Кадрави жици без закон се одмотуваат,
што едно време Мида го имаше во рацете;
во снежни црни starsвезди во пламен,
и учтиво ја чуваше во мир.

Рози до април и мај однапред,
од навредата на времето одбранета;
аурора во зората смеа,
алчно зачуван каранфилот.

Lиви планети на анимирано небо,
за кого сака да биде монарх Лиси,
на слободите, што во нејзините светла се врзува.

Сферата е рационална илустрација на теренот,
каде владее loveубовта, колку таа изгледа,
и каде живее Loveубовта, колку убива.
Ах на животот

„Ах од животот!“… Зарем никој не ми одговара?
Еве од минатите години што сум ги живеел!
Среќата што моето време го касна;
часовите што ги крие моето лудило.

Тоа без да може да знае како и каде,
здравјето и возраста побегнаа!
Lifeивотот недостасува, тоа што се живее помага,
и нема никаква несреќа што не опкружува.

Вчера замина; утре не пристигна;
денес една точка оди без запирање;
Јас сум бил, и ќе бидам и уморен сум.

Во денес и утре и вчера, заедно
пелени и платнови и јас сум бил
присутни починати недвижнини.

Занемарување на забавно живеење на кое смртта му е незамисливо

Да живееш е да одиш краток ден,
и жива смрт е, Лико, нашиот живот,
вчера се раздени кревкото тело,
секој момент во закопаното тело.

Ништо што, да се биде, е малку и нема да биде ништо
за кратко време, тоа амбициозно заборава;
Па, од суета лошо убедена,
копнее за времетраење, анимирана земја.

Занесено со заблудено размислување
и на потсмев и слепа надеж,
ќе се сопнеш на истиот споменик.

Како оној кој, смешен, морето плови,
и, без движење, лета со ветрот,
и пред да размислите за приближување, тоа пристигнува.

Повторете ја кревкоста на животот и посочете ги неговите измами и неговите непријатели

Што друго е вистина освен сиромаштијата
во овој кревок и лесен живот?
Двата напади на човечкиот живот,
од лулката тие се чест и богатство.

Време, кое ниту се враќа ниту се сопнува,
во бегалски часови тој ја навива;
и во погрешна копнеж, секогаш тиранин,
среќата ја носи својата слабост.

Liveивејте тивка и смешна смрт
самиот живот; здравјето е војна
на нивната сопствена храна се бореле.

О колку греши ненамерниот човек,
дека на земјата се плаши дека животот ќе падне,
и тој не гледа дека во живеење паднал на земја!
Превенција за живот и смрт
Ако не се плашам да не го изгубам она што го имам,
ниту сакам да го имам она во што не уживам,
малку од среќата во мене уништувањето
Beе вреди, кога ќе ме изберете мене актер или затвореник.

Неговото семејство веќе ја реформираше желбата;
не бледо од страв, или смеење од радост
тој го должи последното парче од мојата возраст,
ниту копнеат по Грим Reaper неговиот преглед.

Само што не сакам е она што го сакам;
облеката на душата е моја облека;
земи пост смрт, и пари.

Јас ветувањата ги гледам како шпиони;
умирам како што стареам, се надевам:
Па тие ме донесоа, земи ми ги деновите.

Карпе Мортем

Сонетите на Квеведо понекогаш зборуваат за смрт

Г-дин дон Хуан, со треска едвај
осветлената крв се загрева,
и поради незаштитената возраст,
трепери, не пулсира, помеѓу артеријата и вените:

Па, врвовите се полни со снег,
устата, на годините ограбени,
глетката, болна, во закопана ноќ,
и овластувањата за вежбање на другите.

излези да ја примиш сеполтурата,
галење на гробот и споменикот:
тоа живо умирање е последен разум.

Поголемиот дел од смртта ја чувствувам
што се случува во среќа и лудило,
а на малолетникот чувството е зачувано.

Loveубов и смрт

Затвори ги очите последно
сенка дека белиот ден ќе ме однесе,
и може да ја ослободи оваа моја душа
час до неговата вознемирена желба ласкави

но не, на друго место, на брегот,
ќе го остави сеќавањето, таму каде што изгоре;
пливањето го знае мојот пламен студената вода,
И изгуби го почитувањето на строгиот закон.

Душата која била бог на затворот била,
вени што му дадоа хумор на толку многу оган,
мермери кои славно изгореа,

вашето тело ќе замине, а не вашата грижа;
тие ќе бидат пепел, но ќе имаат смисла;
прашина ќе бидат, повеќе прашина во убовта.

Пофалби на погребот на Дон Мелхор де Бракамонте (син на грофовите на Пењаранда)

Секогаш, Мелкиор, беше благословен
Твојот живот во толку многу мигови на земја;
И тоа е благословено веќе во рајот,
Каде што можеше да се додели само.

Без вас војната беше невооружена
И заслуги нанесени без утеха;
Благородност и храброст во жалост и жалост
И задоволството лошо се омаловажи.

Колку не ве наградија, вие заслуживте,
И наградата во твојата храброст,
И го надминавте тоа што го имавте.

Позицијата што во светот не ја достигнавте
Тој е тој што лаже, сирачето и тажното,
Дека се крунисавте со неговата презир.
Гробница на добриот судија Беренгел де Аоис
Ако лулка, и нема гроб,
да не ми пишуваш тука лаги,
Гостин, предупреди дека во гробот се раѓа
умира кој сакал да живее Беренгел.

Кој носи тога што ја носеше,
и не го имитира во она што го суди и го прави,
со овој свет пример е загрозен
кој ќе го следи грбот, почекај.

Помина без да се жали и да плати;
Советот го закопа; и закопан,
во него го задржа најжестокиот совет.

Тој градеше живеење обвиткано.
Тој не градеше за да живее во достигнување,
за него никој не плачеше, а денес тој плаче.

Тоа учи како сите нешта предупредуваат на смртта

Гледав во theидовите на мојата татковина,
ако силно време, веќе распаднато,
од трката на уморна возраст,
за кого истекува храброста.

Излегов на поле, видов дека пие сонцето
испуштија потоци од мраз;
и од планинските планини говедата,
што со сенки ја крадеше светлината од денот.

Влегов во мојата куќа: видов дека е обоена
на стара просторија беше плен;
мојот персонал е повеќе крив и помалку силен.

Надминат по возраст го чувствував својот меч,
и не најдов на што да погледнам
дека не станува збор за сеќавање на смртта.

На Луис де Гонгора

Worksе ги ширам моите дела со сланина
зошто не ме гризеш, Гонгорила,
куче од водениците на Кастилја,
научил во џибас, како момче на патот;

тешко човек, индиски свештеник,
дека сте научиле без буквар од кристас;
чокареро од Кордоба и Севилја,
и во дворски шеговит кон божественото.

Зошто го цензурирате грчкиот јазик
да се биде само рабин на Еврејката,
нешто што носот сè уште не го негира?

Не пишувај повеќе стихови, за мојот живот;
иако книжниците се држат до тебе,
заради тоа што имал бунт како џелат.

До нос

Некогаш човекот заглави нос,
некогаш имаше суперлатив нос,
Еднаш, многу одамна, имаше нос и рече,
Некогаш многу брадеста мечуварка.

Еднаш, многу одамна, имаше часовник сонце на лош начин
некогаш еден внимателен олтар,
некогаш имаше слон свртен нагоре,
Овидио Насон беше повеќе раскажан.

Некогаш побув на галија,
некогаш пирамида во Египет,
дванаесетте племиња на носот беше.

Некогаш многу бесконечен нос,
многу нос, нос толку жесток,
дека во лицето на Анас тоа беше кривично дело.

Постојана loveубов над смртта

Затвори ги очите последно
сенка, дека ќе го земам белиот ден,
и може да ја ослободи оваа моја душа
час, до неговата вознемирена похотлива желба;

но не од тука на брегот
ќе го остави сеќавањето таму каде што изгоре;
пливањето го знае мојот пламен студената вода,
И изгуби го почитувањето на строгиот закон;

Душа на која God бил целиот затвор Бог,
вени што му дадоа хумор на толку многу оган,
мермери кои славно изгореа,

тие ќе го напуштат вашето тело, а не вашата грижа;
Тие ќе бидат пепел, но ќе имаат смисла.
Тие ќе бидат прашина, повеќе loveубовна прашина.

Дефинирање на убов

Гори мраз, замрзнат оган
Повредено е, боли и не чувствува
тоа е сонувано добро, лоша подарок,
тоа е многу заморна кратка пауза.

Тоа е надзор, кој ни дава грижа,
кукавица, со храбро име,
осамена прошетка меѓу луѓето,
loveубов само да се сака.

Тоа е затворена слобода
што трае до последната пароксизма,
болест што расте ако се излечи.

Ова е Loveубовно дете, ова е вашата бездна:
погледнете какво пријателство ќе има со ништо,
оној кој е спротивен на самиот себе во сè.

Разочарување на жените

Путо е човекот кој верува во курви,
и ебам оној што го сакаат вашите вкусови;
ебат е понудената стипендија
во плаќање на вашата ебана компанија.

Ебењето е вкус, а ебавата радост
дека времето на путарил нè прави поскапи;
и ќе кажам дека е заебано кого изгледа
дека не си курва, госпоѓо моја.

Но, викај ме fuckубена ебате
ако по курва нема да те оставам;
и колку ебам умрев

ако од други такви курви ќе платам,
бидејќи сериозните курви се скапи,
и подли, срамота курви.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

  1.   Tulio dijo

    Јас го сметам Квеведо подобро од Сервантес и Шекспир… затоа што Квеведо истражува и воодушевува теми кои можат многу добро да се користат за денешниот свет и воопшто за нашиот 'човечки проблем'; тие секогаш се актуелни. И јас не сум литературен критичар или писател.