+7 песни напишани од жени

Има многу поети во светот

Бидејќи во многу наврати тие беа замолчени; затоа што од причини што опстојуваат и денес и не ги разбираме, тие сè уште се игнорираат во споредба со машкиот пол; затоа што тие имаат квалитет како оние напишани од мажи; затоа што тоа е исто така литература и тука, во овој литературен блог, ние сме посветени да зборуваме за добра литература ... Од сите овие причини и повеќе што можев да продолжам да ви ги давам, денес ви донесов статија со 5 песни напишани од жени.

Пресудете сами ... Или уште подобро, не судете, само уживајте ...

Прва жена поетеса во светот

Многу познати песни биле напишани од жени

Иако жените биле исфрлени на второто место во сите уметности, вистината е дека токму тие се истакнале во одредени случаи. И нешто што не е познато е дека, првиот поет, беше жена, а не маж. Ние зборуваме за Енхедуана, ќерка на кралот Саргон I од Акад.

Енхедуана беше свештеничка на Нанар, сумерскиот бог на месечината. Во нејзино време, и политичката и религиозната моќ беа една, и затоа таа учествуваше во владата на Ур. Таа исто така беше, како што ви рековме, прва поетеса во светот.

Поезијата на Енхедуана се карактеризира со тоа што е религиозна природа. Тој го напишал на глинени плочи и со клинесто писмо. Скоро сите песни беа упатени кон богот Нанар, храмот, па дури и божицата Инана, која ја заштити династијата Акад (на која и припаѓаше).

Всушност, една од песните што се зачувани е следната:

Егзалтација на Ехедуана во Инана

ИНАНА И ДОБИВНИТЕ СУШТИНИ

Дама од сите есенции, целосна светлина, добра жена

облечен во раскош

кого небото и земјата те сакаат,

пријател на храмот на Ан

носиш одлични украси,

посакуваш тијара на првосвештеничката

чии раце ги држат седумте есенции,

ги избравте и висевте од вашата рака.

Вие ги собравте светите есенции и ги ставивте

стегната на градите

ИНАНА И АН

Како змеј сте ја покриле земјата со отров

како гром кога рикаш над земјата

дрвја и растенија паѓаат на вашата патека.

Вие сте поплава од која се спуштате

планина,

О, основно,

Лунарна божица на небото и земјата!

твојот оган дува наоколу и паѓа

нашата нација.

Лејди јава на beвер,

Тоа сепак ви дава квалитети, свети наредби

и ти одлучуваш

вие сте во сите наши големи обреди

Кој може да те разбере?

ИНАНА И ЕНИЛИЛ

Невремето ви позајмува крилја

уништувач на нашите земји.

Сакан од Енлил, летате над нашата нација

им служите на декретите на Ан.

О, госпоѓо, слушајќи го твојот звук

ридови и рамнини се почитуваат.

Кога ќе застанеме пред вас

преплашен, треперејќи во твојата бистра светлина

бурна,

ја добиваме правдата

пееме, ги оплакуваме и

плачеме пред тебе

и одиме кон тебе низ патека

од куќата на огромни воздишки

ИНАНА И ИШКУР

Вие спуштате сè во борба.

О, моја дама на твоите крилја

ја носите собраната земја и напаѓате

маскирани

во нападна бура,

Вие рикате како бесна бура

Вие грмите и продолжувате да грмите и да надувувате

со зли ветрови.

Твоите нозе се полни со немир.

На твојата харфа од воздишки

Го слушам твојот порив

ИНАНА И АНАНА

О, моја дама, Ануна, големите

Богови,

Мавтајќи се како лилјаци пред тебе,

тие се летаат кон карпите.

Немаат храброст да одат

пред твојот страшен поглед.

Кој може да го скроти твоето бесно срце?

Не помалку Бог.

Вашето злонамерно срце е подалеку

умереност

Дама, ги свилаш кралствата на astверот,

нè правиш среќни

Твојот бес е над трепет

О, најстарата ќерка на Суен!

Кој некогаш те демантирал

почит,

Госпоѓо, врховен на земјата?

ИНАНА И ЕБИХ

Во планините каде што не сте

почитуван

вегетацијата е проклета.

Ги свртевте нивните

големи билети.

За вас реките се надуени со крв

а луѓето немаат што да пијат.

Планинската војска доаѓа кон вас

заробеник

спонтано.

Парадираат здрави млади мажи

пред да

спонтано.

Градот што танцува е полн со

бура,

возење млади мажи

кон вас, заробеници.

Други песни од жени што треба да ги знаете

Уживајте во читањето песни напишани од жени

Womenените отсекогаш биле дел од светот и затоа биле креатори. Тие измислиле предмети, изведувале повеќе уметности (литература, музика, сликарство, скулптура ...).

Фокусирање на литературата, жената остави трага во нејзиниот чекор. Во поезијата се истакнуваат многу женски имиња, како што се: Глорија Фуертес, Розалија де Кастро, Габриела Мистрал ...

Но, вистината е дека тие не се единствените. Затоа, тука ве оставаме другите песни напишани од жени за да откриете.

„Станувам“ (Маја Ангелу)

Можете да ме опишете во историјата

со извртени лаги,

Можете да ме вовлечете во самата ѓубре

Сепак, како прашина, се будам.

Дали мојата дрскост ве збунува?

Затоа што одам како да имам бунари со нафта

Пумпање во мојата дневна соба.

Исто како месечините и сонцата,

Со сигурност на плимата и осеката,

Како надежите што летаат високо

И покрај сè, станувам.

Дали сакате да ме видите уништен?

Со спуштена глава и спуштени очи?

И рамената паднаа како солзи.

Ослабен од моите духовни врисоци.

Дали мојата ароганција ве навредува?

„Прстенот“ (Емили Дикинсон)

Имав прстен на прстот.

Ветрот меѓу дрвјата беше непостојан.

Денот беше син и топол и убав.

И заспав на ситната трева.

Кога се разбудив, изгледав запрепастено

мојата чиста рака помеѓу ведро попладне.

Прстенот меѓу прстот го немаше.

Колку имам сега на овој свет

Тоа е споменик во златна боја.

„Милионери“ (Хуана де Ибарбуру)

Земи ми ја раката. Ајде да одиме на дожд

бос и оскудно облечен, без чадор,

со косата на ветрот и телото во галење

коси, освежувачки и ситни, од водата.

Нека се смеат соседите! Бидејќи сме млади

и двајцата се сакаме и ни се допаѓа дождот,

ќе бидеме среќни со едноставна радост

на куќа од врапчиња што се воздигнува на патот.

Надвор се полињата и патот на багремот

и раскошната петтина од тој сиромашен господар

милионер и дебел, кој со целото свое злато,

Не можеше да ни купи грам богатство

неискажливо и врховно што Бог ни го дал:

бидете флексибилни, бидете млади, бидете полни со убов.

„Каприци“ (Ампаро Аморос)

Сакам да бидам уште наместен и да патувам

во луксузен приватен авион

да го однесе телото да потемне

до Марбела и се појавуваат ноќе

на забавите што ги прават магазините

помеѓу благородници, играчки момчиња, убави девојки и уметници;

ожени се со ерл дури и ако е грд

и да ги дадам моите слики во музеј.

Го зедов продолжението за да заминам

на насловната страница на Вог за носење

пенливи ѓердани со дијаманти

во најневеројатните деколтеа.

Другите кои се полоши го постигнаа тоа

врз основа на потпишување на добар сопруг:

оние кои се богати и стари се согласуваат

ако тогаш можете да ги држите настрана

да ве врзат lovingубовен Курд

со што се монтира скандалозна афера.

Мама, мама, сепак поставена сакам да бидам

и од денес ќе го предложам!

„Манор градина“ (Силвија Плат)

Исушените чешми, розите завршуваат.

Темјан на смрт. Твојот ден доаѓа.

Крушите се дебелеат како минимални Буди.

Сина магла, ремора од езерото.

И го преминувате часот на рибата,

гордите векови на свињата:

прст, чело, шепа

произлегуваат од сенката. Историјата се храни

оние поразени жлебови,

оние круни од акантус,

а гавранот ја смири неговата облека.

Бушава хедер што ја наследуваш, пчела елитра,

две самоубиства, покајни волци,

црни часови. Тврди starsвезди

дека пожолтувањето тие веќе одат на небото.

Пајакот на своето јаже

езерото преминува. Црвите

ги оставаат своите простории сами.

Малите птици се спојуваат, конвергираат

со своите дарови кон тешки граници.

„Сентиментална самоевтаназија“ (Глорија Фуертес)

Излегов од патот
да не се попречува,
за не викање
полактични стихови.
Поминав многу денови без пишување,
без да те видам,
без јадење, но плачење.

„Compалба за среќата“ (Сор Хуана)

Во тоа што ме брка, свет, што те интересира?
Како да те навредам, кога само се обидувам
стави убавини во моето разбирање
а не моето разбирање во убавините?

Јас не ценам богатства или богатства,
и така секогаш ме прави посреќен
стави богатство во моето разбирање
отколку моето разбирање во богатството.

И јас не ја проценувам убавината што истече
Тоа е граѓански плен на вековите
ниту ми се допаѓа богатството фементида,

земајќи го најдоброто во моите вистини
консумираат суети во животот
отколку да го консумирам животот во суети.

„Theубовта што молчи“ (Габриела Мистрал)

Ако ве мразам, мојата омраза ќе ви дадеше
со зборови, звучно и сигурно;
но те сакам и мојата loveубов не верува
на овој разговор за мажи, толку мрачен.

Би сакал да се претвори во крик,
и доаѓа од толку длабоко што се вратило
неговиот запален поток, се онесвести,
пред грлото, пред градите.

Јас сум иста како полно езерце
и ти се чини инертна фонтана.
Сè за мојата проблематична тишина
што е повеќе грозоморно од влегувањето во смрт!

„Изгубеното галење“ (Алфонсина Сторни)

Галењето без причина ми оди од прстите,
ми излегува од прстите ... На ветрот, како што поминува,
галењето што талка без дестинација или предмет,
изгубеното галење кој ќе го земе?

Можев да ја сакам вечерва со бесконечна милост,
Можев да го сакам првиот што ќе пристигне.
Никој не доаѓа. Тие се само цветни патеки.
Изгубеното галење ќе се тркала… се тркала…

Ако ве бакнат вечерва во очи, патнику,
ако слатка воздишка ги тресе гранките,
ако мала рака ги притисне прстите
што ве носи и ве остава, тоа ве постигнува и заминува.

Ако не ја гледате таа рака, ниту онаа уста за бакнување,
ако е воздухот што ја плете илузијата за бакнување,
ох, патник, чии очи се како рајот,
На стопен ветер, ќе ме препознаеш?

„Тие велат дека растенијата не зборуваат“ (Розалија де Кастро)

Тие велат дека растенијата не зборуваат, ниту фонтани, ниту птици,
Ниту тој мавта со неговите гласини, ниту со својата светлина theвездите,
Тие го кажуваат тоа, но не е точно, затоа што секогаш кога ќе поминам,
За мене тие мрморат и извикуваат:
- Таму оди лудата жена сонува
Со вечната пролет на животот и полињата,
И доволно брзо, доволно брзо, вашата коса ќе биде сива,
И таа гледа, треперејќи, разладено, како мразот ја покрива ливадата.

„На главата ми е сиво, на ливадите има мраз,
Но, продолжувам да сонувам, сиромашен, неизлечив месечар,
Со вечната пролет на животот што бледнее
И повеќегодишната свежина на полињата и душите,
Иако некои се исушени и иако други се изгорени.

Stвезди и фонтани и цвеќиња, не мрмори за моите соништа,
Без нив, како да ви се восхитувам или како да живеете без нив?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

  1.   Ана Марија Сера dijo

    Одличен избор на автори и песни. Тоа е да се патува низ временските класични теми од женскиот поглед и реалност, секогаш во сила, изразени според техниките на секоја ера. Честитки