Што се граматички категории

Книга за тоа кои се граматичките категории

Внатре во светот на јазикот и литературата има многу знаење што треба да се земе предвид, не само за пишување романи, туку воопшто за секој комуникативен аспект. Таков е случајот што се граматички категории, дали некогаш сте слушнале за нив?

Ќе се фокусираме на овие категории, класи или типови зборови што ги имаме во нашиот јазик и кои, сите, се групирани во различни групи. Но што се тие?

Што се граматички категории

Книга со различни фрази

Како што штотуку ви кажавме, и граматичките категории може да бидат познати како класи на зборови или типови на типови зборови. Всушност, тоа се обидува да ги класифицира секој од зборовите што формираат јазик. Но, ако имавме толку голема група, ќе беше практично невозможно да ги знаеме сите. Значи тие се поделени по класи.

А тоа е дека граматичките категории се образуваат со 9 групи: име, глагол, придавка, заменка, определувач, прилог, предлог, интерексија и сврзник.

Дали ви звучи повеќе?

Граматички категории, што вклучува секоја група

Книга која објаснува што се граматички категории

Бидејќи сакаме да ви биде јасно што се тоа граматички категории, ќе зборуваме за секоја од деветте што постојат подолу.

Име

исто така, се нарекува именка и, како што го опишува РАЕ, ова би било:

„Класа зборови чии елементи имаат род и број, формираат именски фрази со различни синтаксички функции и означуваат ентитети од различна природа“.

Со други зборови, е збор што може да ги идентификува суштествата живи, неживи, реални, апстрактни, луѓе…

Ова имплицира дека е голема група, поради што е поделена на мали подгрупи кои се:

 • Сопствени имиња: се оние кои означуваат конкретни и реални лица или субјекти. На пример, Марија, Хуан, Мадрид, Италија итн.
 • Заеднички: се оние што општо се користат за означување на заедничка работа. На пример, дрвото е вообичаена именка затоа што не наведуваме за какво дрво се работи.
 • Пребројливи именки: оние што може да се избројат (маса, стол, стакло...).
 • Безброј. Оние кои не можевме да ги изброиме колку и да сакавме: ветер, воздух, вода, кислород...
 • конкретни имиња: се оние кои се однесуваат на работи што можеме да ги допреме или видиме (книга, кекс, вода...).
 • Апстракт: тие треба да се однесуваат на работи што не може да се видат или допре: знаење, мудрост, стрес...
 • индивидуални имиња: тие се оние кои служат само на еден ентитет (волк, софа, роза, коза...).
 • Колективи: оние што означуваат група од тој ентитет: глутница, стадо, грмушка од шипи, јато...
 • анимирани имиња: се однесуваат на имиња кои означуваат живи суштества.
 • неживо: оние дадени на безживотни работи (чинија, стол, полица...).

Глаголот

Глаголот, според РАЕ би бил:

„Класа зборови чии елементи можат да имаат варијација на личност, број, време, расположение и аспект“.

Со други зборови, е она што ни кажува кога се случува дејството на кое се однесува, ако е завршена, се случува или ќе се случи во одреден момент.

Глаголот има три конјугации:

 • Заврши во -АР, кои се првата конјугација (пее, игра, нота...).
 • Заврши во -ЕР, кои одговараат на втората конјугација (јади, пиј, вклучи...).
 • И завршувајќи на -IR, третата конјугација (да се живее, да се смее, да се пишува…).

За возврат, глаголите имаат три вида начини, индикативен, субунктивен и императив, и два пати, прости и сложени, кои, пак, се поделени на многу повеќе.

Во зависност од нивната морфологија, глаголите можат да бидат правилни, доколку ја одржуваат структурата во сите времиња; или неправилни (ако се променат).

Придавка

Користејќи го RAE, придавката се дефинира како:

„Класа зборови чии елементи ја менуваат именката или се предикатирани од неа и означуваат квалитети, својства и односи од разновидна природа.

Мислам се зборовите кои ќе додадат квалитети на името, затоа што можете да кажете каква е таа именка, како се чувствува, па дури и од каде е или како е физички.

Можеме да ги класифицираме придавките на:

 • Позитивно. Кога тоа е нешто што не е засилено или споредено со ништо.
 • Споредба: кога се споредуваат.
 • Суперлатив: кога највисокиот степен се доделува на квалитетот што го означува.

Прономбре

Заменките тие стануваат замена за името. Сепак, тие обично се ограничени на соодветни имиња, бидејќи ако тоа се направи со обичните, во многу случаи фразата би го изгубила значењето.

Заменките можат да бидат:

 • Лично: Јас, ти, тој, ние, ти и тие.
 • Демонстративно: да покаже колку ни е блиску (ова, тоа, она...)
 • Недефинирано: кога се однесуваат на нешто но без да наведат повеќе.
 • Испрашувања: Во оваа група би биле и извичниците и се користат за поставување прашања или извици.
 • Роднини: за поврзување на претходен елемент.

Детерминанта

Што се однесува до одредувачот, ова ни овозможува да ја разбереме реалноста во која се изведува таа реченица. Тоа е начин на идентификување на референци кои помагаат да се направи контекстот пореален.

Тие се поделени во две групи:

 • дефинирани, кога ќе наведат име. За возврат, тие се поделени на:
  • Одлучен (на).
  • демонстративна (тие се како придавките што ги видовме)
  • Посесивци (моето твое е нивно...).
 • Квантификатори. Кои се однесуваат на количина или одреден број:
  • Недефинирано: еден, еден, некои, ниеден, малку…
  • кардинални броеви.
  • Споредби.

Забележете дека определувачите сите, и двете, и секој, како и нивните варијанти, можат да бидат и дефинитивни и квантификациони.

Прилог

граматичка книга

Според РАЕ, прилогот е еден:

„Класа зборови чии елементи се непроменливи и нагласени, генерално се обдарени со лексичко значење и го менуваат значењето на различни категории, главно на глагол, придавка, реченица или збор од иста класа“.

Зборуваме зборови кои ни помагаат со обезбедување повеќе информации, како што се количината, местото, времето, начинот... или дури и ако има потврда, негација или сомнеж во одредени делови од текстот или реченицата.

Всушност, прилозите се класифицираат врз основа на она што го дискутиравме.

Предлог

Предлозите Тие се зборови кои служат како врска помеѓу зборовите или речениците.. Овие се затворена група и нема повеќе.

Тие се: А, пред, под, одговара, со, против, од, за време, во, меѓу, кон, до, преку, за, од, според, без, ако, по, наспроти и преку.

Пресметка

Зборуваме за зборови навистина немаат значење но се користи за изразување на состојба или емоција како изненадување, тишина итн.

Ги има многу, но едни од најкористените се: Ах!, ха, аха!, ех!, еј!, ба!, ајде!,…

Сврзник

Конечно, го имаме сврзникот, кој се група зборови кои се однесуваат на групи зборови, реченици или зборови без повеќе.

Како и кај предлозите, тие се исто така затворена група, само што се поделени во две подгрупи:

 • координатори, кои обединуваат елементи: и, и, ниту, или, у, но и но.
 • подредени, кои обединуваат елементи но еден од нив е зависен од другиот: ако, затоа што, иако, како, така, тогаш.

Дали ти е јасно што се тоа граматички категории?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.