Пеени песни

Испеана песна од Серат

Прегледувањето на секоја песна на секој од сегашните и претходните пејачи на нашето време е многу тешко. Она што не е толку тешко е да се сфати колку песни изгледаат како поезија и колку признати и анонимни песни станаа песни. На литература и музика тие се уметности кои се тесно поврзани; секоја песна има поезија и скоро целата поезија може да стане песна.

Денес сакаме да ги разгледаме овие три песни направени во песна. Дали звучат познато?

„До суво брест“, напишано од Антонио Мачадо и отпеано од Серат

„До суво брест“ Насловен е песна испеана од добро познатата Џоан Мануел Серрат и напишано скоро целосно од шпанскиот поет Антонио Мачадо. Серат позајмува многу повеќе песни од овој познат севилјански поет: „Песни“, „Саетата“, „Мувите“, „Плачење и стихови за смртта на Дон Гвидо“ y „Портрет“. Сите ги пее во 70-тите години од каталонската пејачка.

До стариот брест, разделен од молња
и во нејзината скапана половина,
со априлските дождови и мајското сонце,
излегоа неколку зелени лисја.

Стогодишниот брест на ридот ...
Ishолтеникава мов
лиже белузлава кора
до скапаното и прашливо стебло.

Пред да те соборам, брест од Дуеро,
со секирата дрвосечачот и столарот
Те претворам во камбана,
вагон копје или вагон јарем;
пред црвено во домот, утре,
изгори од некоја мизерна колиба.

Пред да ве турка реката до морето
низ долини и клисури,
брест, сакам да забележам во моето портфолио
благодатта на твојата зелена гранка.

Моето срце чека
исто така кон светлината и кон животот,
уште едно чудо на пролетта.

„Пред да те сакам, сакај“, напишана од Пабло Неруда и пееше од Педро Геера

„Пред да те сакам, сакај“ Тоа беше избраната поезија на Чилеанецот Пабло Неруда од шпанската пејачка Педро Герара. Романтична поема каде што постојат и со екстремна деликатес и убавина. Педро Гуера не е единствениот што ги реализира можностите на стиховите напишани од Неруда. Многу други уметници ги пеат песните на Чилеанецот. Меѓу нив има и починати Слика на зачувување на Антонио Вега што пееше дека на «Не те сакам освен затоа што те сакам», „Ода на гитара“ од Висенте Пренд, „Ветрот ми ја чешла косата“ отпеана од фламенко Мигел Поведа o "Замолчи" од мексиканецот Ietулиета Венегас.

Пред да те сакам, loveубов, ништо не беше мое:
Замавнав низ улиците и работите:
ништо не броеше или имаше име:
светот беше на воздухот што го очекував.

Знаев пепелни сали,
тунели населени со Месечината,
сурови хангари кои се збогуваат,
прашања што инсистираа на песок.

Сè беше празно, мртво и нем,
паднат, напуштен и распаднат,
сè беше неотуѓиво туѓо,

сè им припаѓаше на другите и никому,
сè до твојата убавина и твојата сиромаштија
ја исполнија есента со подароци.

„Tierra luna“, напишана од Марио Бенедети, а ја отпеа Евгенија Леон

Испеана песна од Марио Бенедети во боја

Никогаш нема да престанам да аплаудирам на уругвајските стихови Марио Бенедети и оваа поема насловена «Земјава Месечина» немаше да биде помалку. Истото би помислило Евгенија Леон кога во 80-тите реши да го отпее. Други песни од Бенедети што се пееја се: „Ајде да склучиме договор“, „Одбрана на радоста“ y „Југот исто така постои“, сите три во гласот на Џоан Мануел Серрат o "Те сакам" y „Сепак“ од Нача Гевара.

Кога ќе се уморам од рутината
дека биле револтирани и ограбени,
кога ќе се уморам од оваа пропаст
Moveе се преселам на младата месечина

Ох! Земја-Месечина, Земја-Месечина,
Јас денес ги носам златните крилја
и небо горе, како метеор,
Одам.

Ох! Земја-Месечина, Земја-Месечина,
позади беше кучката за среќа,
зад мртвите и војната,
збогум!

Некое време мојот живот сеуште
види експлодира во минатото
мојата тажна и искрена планета
кој се сметаше за цивилизиран.

Ох! Земја-Месечина, Земја-Месечина,
хаотичен и скапан свет,
од тука горе се збогувам
Збогум!

„Ветрот ми ја чешла косата“, напишана од Пабло Неруда, а ја отпеа Мигел Поведа

Слушнете ги овие стихови со фламенко тон, толку карактеристичен за Мигел Поведа тоа е вистинска убавица. Мигел Поведа пее од bulerías до coplas, и иако неговата музичка кариера напредуваше многу, сепак од време на време тој посветува некои свои композиции на антички стихови.

Ветрот ми ја чешла косата
како мајчинска рака:
Ја отворам вратата на меморијата
и мислата поминува.

Тие се други гласови што ги носам,
моето пеење е од други усни:
до моето грто спомени
има чудна јасност!

Плодови од странски земји,
сини бранови на друго море,
lovesубов кон другите мажи, таги
што не се осмелувам да се сеќавам.

И ветрот, ветерот што ме чешла
како мајчинска рака!

Мојата вистина е изгубена во ноќта:
Немам ноќ и вистина!

Лежи на сред пат
тие мора да ме згазат за да одам.

Нивните срца минуваат низ мене
пијан со вино и сонувајќи.

Јас сум уште мост меѓу
твоето срце и вечност.

Ако ненадејно умрев
Не би престанал да пеам!

 „Те сакам“, напишан од Марио Бенедети, а го отпеа Нача Гевара

Како што рековме претходно, Нача Гевара исто така беше една од среќните пејачки што стави глас и ритам во песните на Бенедети. Меѓу неколкуте, го одбравме овој за убавината на неговиот ракопис.

Рацете ми се милување
моите секојдневни акорди
Те сакам затоа што твоите раце
тие работат за правда

Ако те сакам, тоа е затоа што си
loveубов мој соучесник и сè
и на улицата рамо до рамо
Ние сме многу повеќе од двајца

твоите очи се моја магија
против лошиот ден
Те сакам за изгледот
што гледа и ја сее иднината

твојата уста е твоја и моја
твојата уста не греши
Те сакам затоа што твојата уста
знае да вреска бунт

Ако те сакам, тоа е затоа што си
loveубов мој соучесник и сè
и на улицата рамо до рамо
Ние сме многу повеќе од двајца

и за твоето искрено лице
и твојот талкачки чекор
И твоите солзи за светот
затоа што си народ кој те сакам

и затоа што loveубовта не е ореол
ниту искрен морал
и затоа што сме двојка
кој знае дека не е сама

Те сакам во мојот рај
тоа е да се каже дека во мојата земја
луѓето живеат среќни
дури и ако немам дозвола

Ако те сакам, тоа е затоа што си
loveубов мој соучесник и сè
и на улицата рамо до рамо
Ние сме многу повеќе од двајца.

 „Зборови за Јулија“, напишана од Хозе Агустин Гојтисоло и испеана од групата Лос Суавес

Од Пако Ибанез ќе ги опфати текстовите на овие писатели Гојтизолили, има многу групи кои се приклучиле да го покриваат. Ако ви се допаѓа Лос Суавс, ќе ви се допадне неговата верзија на оваа голема поема: „Зборови за Јулија“.

Не можете да се вратите назад
затоа што животот веќе те турка
како бесконечно завивање.

Myерка ми е подобро да се живее
со радост на луѓето
отколку да плачеш пред слепиот wallид.

Е се чувствувате засегнати
ќе се чувствувате изгубени и сами
можеби сакате да не сте родени.

Јас многу добро знам што ќе ти кажат
дека животот нема цел
што е несреќна работа.

Затоа, секогаш запомнете
од она што еден ден го напишав
мислејќи на тебе како што мислам сега.

Маж само жена
така земени еден по еден
тие се како прашина тие не се ништо.

Но, кога ти зборувам
кога ќе ти ги напишам овие зборови
Мислам и на други мажи.

Вашата судбина е во другите
твојата иднина е твојот сопствен живот
твоето достоинство е на сите.

Другите се надеваат дека ќе одолеете
нека им помогне твојата радост
твојата песна меѓу неговите песни.

Затоа, секогаш запомнете
од она што еден ден го напишав
мислејќи на тебе како што мислам сега.

Никогаш не се предавајте или свртувајте се настрана
патем никогаш не кажувај
Не можам повеќе да издржам и тука останувам.

Lifeивотот е прекрасен ќе видите
како и покрај жалењата
ќе имате loveубов ќе имате пријатели.

Инаку нема избор
и овој свет каков што е
тоа ќе биде целото твое наследство.

Прости ми, не знам како да ти кажам
ништо друго освен што разбираш
дека сè уште сум на патот.

И секогаш се сеќавам
од она што еден ден го напишав
мислејќи на тебе како што мислам сега.

„Нема да бидам повторно млад“, стихови напишани од поетесата Хаиме Гил де Бидма, а ги отпеа Локвило

Хаиме Гил де Бидема Јас би ја напишал оваа поема „Никогаш повеќе нема да бидам млад“ меѓу многу други во неговата книга „Луѓето од глаголот“. На Локило му се допадна и одлучи да го покрие пред многу години (повеќе од 20)… Иако не е последен, Мигел Поведа исто така го отпеа.

Тој живот беше сериозен
некој почнува да разбира подоцна
како и сите млади, дојдов и јас
да го однесам животот пред мене.

Остави белег што сакав
и оставете да аплаудирате
стареат, умираат, тие беа само
димензиите на театарот.

Но, времето помина
и се појавува непријатната вистина:
остари, умри,
тоа е единствениот аргумент на делото.

Се надеваме дека уживавте и во стиховите и во музиката. Ако ви се допаѓа ваков тип на написи во кои ги комбинираме двете уметности: литература и музика, само треба да ни кажете и со задоволство ќе ви донесеме нови верзии, многу поактуелни и од странски писатели. Дали знаете повеќе испеани песни што сакате да ги споделите со нас?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

5 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Рикардо Радавски dijo

  Ви благодариме за овие песни и песни
  Тоа беше незаборавна забава за мене

 2.   Полето Елиас Тријана Даза dijo

  Песните што ги прочитав ме пренесуваат во друга димензија, Ви благодарам

 3.   Ракел dijo

  Благодарам
  многу ми помогна

 4.   жимена тенезака dijo

  добар натпревар jsajs

 5.   дијана рангел dijo

  Здраво, јас сум Дијана и сакам да ми напишеш песна со името Ерика, те молам, ти благодарам