Розата на ветровите. Поетска антологија, од Хуан Рамон Торегроза

Розата на ветровите. Поетска антологија.

Розата на ветровите. Поетска антологија.

Розата на ветровите. Поетска антологија, е компилациона книга песни направена од различни писатели низ историјата. За прв пат беше објавен како дидактички водич во 2002 година од страна на Уреднички Висенс Вивес, со уредник Хуан Рамон Торегроза. Илустрациите одговараат на úесус Габан.

Според литературниот портал Луна Мигел (2019), „книгата има намера да преземете имагинарно патување каде да запознаете други култури, чудни земји и незамисливи пејзажи” Вакво емотивно и фантастично патување може да предизвика само пенкалото на најбрилијантните поети во светот.

Индекс

За уредникот, Хуан Рамон Торегроса

Хуан Рамон Торегроса е роден во 1955 година во Гвардамар дел Сегура (Аликанте), Шпанија. Дипломирал шпанска филологија на автономниот универзитет во Барселона. Од 1979 година работи како наставник во средно училиште; Во моментов работи во IES Doctor Balmis во Аликанте. Дополнително, тој работел како ко-директор на Поетската училница на Универзитетот во Аликанте помеѓу 1999 и 2005 година.

Тој исто така режираше критички изданија на Бенџамин Jарнес (Вашата огнена линија), Бекер (Легенди и рими) и Алехандро Касана (Нашата Натача). Неговите први познати дела датираат од 1975 година, повеќето од нив биле книги со песни и антологии. Тој исто така продуцираше младинска адаптација на романот Дикенс, Историја на два града.

Некои извонредни публикации на Хуан Рамон Торегроза

 • Триаголното езерце (1975) Поетска книга.
 • Сонцето на Сиеста (1996) Поетска книга.
 • Четирите сезони. Покана за поезија (1999). Детска поетска антологија.
 • Чист поток, спокоен фонтана (2000). Детска поетска антологија.
 • Денес тие се сини цвеќиња. Усна традиција кај поетите од 27 години (2007). Детска поетска антологија.
 • Утре ќе биде душо (2007). Антологија на младинска поезија.
 • Осаменост (2008) Поетска книга.
 • Концерт на спротивности (2017) Поетска книга.

Анализа на Розата на ветровите. Поетска антологија

Најновите изданија на антологијата вклучуваат објаснувачки или разјаснувачки белешки плус додаток на задачи за анализа на песните. Се разбира, како аналогија, видот на пишувањето, терминологијата и стилот на нарацијата варираат во зависност од работењето на авторот. Покрај тоа, илустрациите на úесус Габан претставуваат совршено надополнување за да се согледа суштината на изучените букви.

Големата заслуга на антологијата на Торегроза

Хуан Рамон Торегроза направи многу прецизен избор на писатели и песни вклучени во неговата антологија според опфатените теми. Дали има подобар начин да се поттикне самооткривање кај младите отколку од генијалци како Неруда или Гомез де ла Серна? Дури и анонимни списи можат да бидат исто толку попривлечни во споредба со оние создадени од најпознатите поети.

На ист начин, Розата на ветровите успева да предизвика значителен интерес кај обичните читатели. И покрај тоа што е насочена кон детска публика, читањето на оваа книга е многу пријатно за публика од сите возрасти. Иако станува збор за книга со јасна педагошка цел, нејзината структура може да стане фасцинантна за оние читатели кои се страствени за поезијата.

структура

Хуан Рамон Торегроза ги претставува песните групирани во седум теми. Автори како Рубен Дарио, Рафаел Алберти, Пабло Неруда, Бекер, Хуан Рамон Хименес или Федерико Гарсија Лорка, се опишани во повеќе од една тема. Во секоја поема, уредникот посочува активности со цел да ги разјасни мотивите и чувствата на писателот. На ист начин, овие задачи го олеснуваат разбирањето на користените литературни уреди.

Рубен Дарио. Дел од поетите во антологијата.

Рубен Дарио. Дел од поетите во антологијата.

Полетување

Торегроза ги групира првите, освен првите две песни околу односите меѓу таткото и синот (а). Првата анализирана поема е „Rueda que irás muy mucho“, од Мигел Хернандез. Мотивациското јадро на ова пишување е посветеноста што таткото ја чувствува кон својот син. Уредникот ги прашува своите читатели за начините на кои главниот јунак го повикува својот син, видот на употребените зборови и проектираните желби.

Втората песна е „Маргарита Дебајл“, од Рубен Дарио. Овој пат, Торегроза ја нагласува loveубовта кон добрината и убавината што ги разбудила поетот девојчето опишано во приказната. Презентираните прашања се обидуваат да го олеснат толкувањето на реторичките фигури, соништата и хиперболата. На ист начин, верската и духовната компонента се објаснуваат како клучен елемент за затворањето на песната.

Патувајќи копнежи, соништа за слобода

Во оваа група песни, Торегроза ги извлекува во преден план различните перспективи на поетите кои пишувале за патувања и бегања. Очигледно, ова се песни чиешто јадро само по себе надминува трансфери од едно на друго место на некоја личност. Во реалноста, се однесува на ограничувања, затвори, слобода, страв, храброст, патувања надвор од непознат хоризонт ... Сè е во умот на писателот и на читателот.

«Мапи», од Конча Мендез

Торегроза ги прашува читателите за сензацијата што ја пренесува главниот јунак кога ќе ги погледне мапите. Соодветно на тоа, уредникот разбира дека контекстот е погоден за мешање во типични ставови на адолесцентите. Меѓу нив, желбата да се избегне или избега од ситуации (или од самите нив). Поради оваа причина, мапата може да значи истовремено предизвик со кој се соочува храброста или стравот да се соочите со непознати места.

„Вози на море“, од Рафаел Алберти

Очигледно, текстот на Рафаел Алберти тие ја рефлектираат нивната loveубов кон морето. Оттука, огромните хоризонти и нивната нескротлива сила будат чувства на слобода, моќ, опасност или охрабрување. Сите противречности се валидни во нивните домени. Убава, непомирлива, смирена и бурна; морето на Алберти е донесено од Торегроза како вежба за да се остави фантазијата да лета, буквално.

Хуан Рамон Хименес. Дел од поетите во антологијата.

Хуан Рамон Хименес. Дел од поетите во антологијата.

„Телеграфот се држи“, од Селија Вињас и Патоод Блас де Отеро

Изразот на двајцата поети е јасен преку возот и телеграфската линија. Торегроза ги користи двата дела за да објасни како задоволството од патувањето може да потекнува од различни околности кај секоја личност. Во врска со ова, уредникот го нагласува правото на слобода на човекот и идеалот за елиминирање на границите. Концепти изразени во поексплицитен стил од Блас де Отеро.

«Адолесценција», од Хуан Рамон Хименес и Пиратска песнаод Хозе де Еспронцеда

Веројатно, поемата на Хименес е текстот на Розата на ветровите со кои младите читатели се чувствуваат поидентификувани. Зошто адолесцентот сака да го напушти својот град? Колку тежи loveубовта во донесените одлуки? Ова последно прашање е исто така централна тема на Хозе де Еспронцеда во неговата песна за извонреден многу музички романтичен израз.

Други земји, други луѓе

Особини и квалитети

„Црна сензуалност“, од Хорхе Артел, ја опишува извонредната убавина на жена со афро-потомско генотипско наследство. Торегроза го нагласува начинот на кој Артел ги истакнува возвишените одлики на неговата муза со слонова коска и кожа од абонос. Слично на тоа, песната „Сага“, од Арамис Квинтеро, е анализирана од Торегроза за да се потенцира прецизната употреба на придавките при евоцирање на сетилни перцепции.

Придавки за природата и бетонската џунгла

На оваа тема, уредникот ја продолжува својата студија за именките што се користат за да се опише природата во „Magred“, од Франциско Бринес. Спротивно на тоа, Торегроза продолжува во следната песна -Аурора, од Федерико Гарсија Лорка - да истражувам во надреалистичките наративи за дехуманизирана метропола (Newујорк). Тие ирационални слики се детални за да се истражат текстовите што рефлектираат кошмари, насилство, вознемиреност и смрт.

Во царството на убовта

Епитети и сезони

Хуан Рамон Хименес повторно се појавува во поетската антологија со неговата Пролетно утро. Во оваа прилика, Торегроза ги прашува присутните за причините на поетот за избор на цвеќиња во априлско утро како начин на изразување на својата радост. Слично на тоа, во „Римас“ од Густаво Адолфо Бекер, уредникот ги разгледува метричките решетки на лирската приказна кои се однесуваат на различните фази на loveубовта: илузија, желба и неуспех.

Исто така, Торегроза ги замолува читателите да напишат своја сензуална сцена слична на онаа заробена од Анџела Фигуера во нејзината поема „Есен“. Слично на тоа, со „Фрутос дел амор“ од Антонио Карвахал, се анализираат асонантните рими околу страсните метафори засновани врз природата.

Loveубов во традиционалната поезија

En Солеарс, Сегидилјас и други стихови од Мануел Мачадо се фокусира на традиционалните метрички структури. Според дискрецијата на уредникот, делото на Мачадо претставува совршена можност да се разбере асонантна рима со непарни или парни стихови. Без разлика дали е во стихови, Сегуидиillaа или со солеа.

Покрај тоа, Торегроза презентира активности за идентификување на метафорите во поемата „Рима“ од Бекер и видот на традиционалната метрика во две анонимни песни. Во првиот, „Loveубовта е помоќна од смртта“ (анонимна), авторот има измешани чувства на оставка и надеж. Вториот од нив е „El romance de la condesita“, со своите 134 октосилабски редови на акутна асонантна рима во своите парни стихови.

Јазикот на емоциите

Повикувајќи се на „Кралицата“ од Пабло Неруда, Торегроса го поставува субјективното искуство на theубовникот во перспектива. Затоа, прашајте ги читателите дали погледнале со тој превез што го прави возвишен изгледот и гестовите на саканата личност. Во исто време, уредникот објасни со помош на „Појадокот“ (од Луис Алберто Куенка) дека обичниот јазик е совршено валиден во поезијата. Комплексна и / или разработена лексика не е од суштинско значење.

Да одиме рака под рака

Духовност и универзални вредности

Во „Тркалото на мирот“, од Хуан Рејано, Торегроза инсистира на важноста на звучните фигури на говорот. Односно, ритмичките елементи се постигнуваат преку паралелна и повторувачка структура додека размислуваат за детството, игрите, војната и мирот. На ист начин, уредникот и се обраќа на „Ода на тагата“ на Неруда за да укаже на односот што го воспоставил поетот помеѓу „валканите“ животни и нивната болка.

И покрај мрачното чувство, Неруда зафати неколку надежни пасуси во ова дело, бидејќи ја разбира тагата како природен елемент на духовноста. Исто така, Блас де Отеро ја истражува темата на верата во Бога и во човештвото во неговата поема „En la огромно мнозинство“. Во идеологијата на уредникот, пишувањето на Отеро фаворизира анализа на духовни теми (религија, доверба, вредности и внатрешна сила).

Општество, пријателство и емпатија

Поемата „Барес“, од Никола Гуилен, ја приближува Торегроза за да проектира преглед на разговорниот јазик што го користат малите гратчиња во таверните. Затоа, покренува прашања во врска со типологијата на ликовите и френетичното темпо на градот, за разлика од пријатните говори што ги пофали Гиillен. Потоа, уредникот на поетската антологија ја проучува дарежливоста што ја проповедаше Хозе Марти во Бела роза.

Тоа не е ситен детал, бидејќи Марти во своето пишување тврди квалитет што ја дефинира личноста на поединците: учтивост со противникот. Подоцна, Торегроза ја спротивставува на поемата Никој не е сам, од Агустин Гојтисоло, каде што авторот ја критикува индолентноста на развиениот свет. Овие индивидуалистички ставови се предмет на отфрлање на Гоитисоло во неговите привлечни редови кон остатокот од светот.

Федерико Гарсија Лорка. Дел од поетите во антологијата.

Федерико Гарсија Лорка. Дел од поетите во антологијата.

Именките како извори на изразување во различни мотиви

Триесеттата поема што ја анализира Хуан Рамон Торегроза во неговата аналогија е „Дистинто“, од Хуан Рамон Хименес. Тоа е пишување каде се брани етничката, културната и религиозната разновидност среде светот преплавен со фанатизам и нетолеранција. Хименес користи различни именки на природата (птица, планина, пат, роза, река и човек) во аналогија на многубројноста на човечките манифестации.

Следно, уредникот ве поканува да ги проучите именките поставени од Рубен Дарио во „Волците мотиви“. Многу од нив се синоними што се користат за да се потенцираат разликите помеѓу природното однесување на животните и намерната злоба на луѓето. Подоцна, Торегроза ја продолжува дисертацијата околу именките со помош на споредби со природата што ја користел Рафаел Алберти во Песна.

Прошетка низ природата

Како врска со претходната тема, Торегроза ја проширува својата изложба за именките во «Romance del Duero», од Герардо Диего. Во оваа песна авторот ја става мудроста на природата (персонифицирана во реката) пред загадувачките антропогени елементи. Разумната реалност перципирана преку сетилата повторно се третира во прашањата покренати за „Јас свирев на кавал“, од Хименез.

На ист начин, уредникот се враќа да истражува во духовните аргументи опишани со употреба на глаголите и именките присутни во „Ел топола и вода во убов“. Од оваа причина, поемата на Педро Салинас ја покажува важноста на духовниот живот за поетите. Потоа, Торегроза го доведува во прашање читателот за начините на писателите да им дадат личност на сите елементи (природни или не) од нивната околина.

Во земјата на духовитоста и хуморот

Прашање на креативност

На почетокот на оваа тема, Торегроза вели: „Не постои предмет или реалност што не може да биде предмет на песна. Сè зависи од генијалноста или способноста на поетот да преобрази нешто секојдневно или вулгарно во поетска материја, како што тоа го прави Педро Салинас во „35 свеќички“.". Од тој момент, комплексноста на композицијата е веќе јасно прашање на вештина.

Од оваа причина, уредникот ја зема како референца Лопе де Вега со неговата „Сонето одеднаш“ за да ја објасни тешкотијата да се компонира во овој стил на „стих-песна“. Дополнително, Торегроза го фали инвентивниот капацитет на Рамон Гомез де ла Серна во Грегерија. Заради неговата извонредна способност да воспоставува необични врски помеѓу - очигледно - различни слични ентитети.

Басните

Следно, Торегроза ги води читателите низ активности дизајнирани да ги препознаат карактеристиките на традиционалната басна. Соодветно на тоа, песните се земени како референца Крт и други животни од Томас де Ириарте и Loveубовна потсмев на Балтазар де Алказар. Бидејќи тие претставуваат одлични примери на современа литература и прецизност потребна за да се напише епиграм, соодветно.

На патот на соништата и мистеријата

За последната тема на неговата поетска аналогија, Хуан Рамон Торегроза се потпира на големи мајстори на шпанската поезија во XNUMX век. Ова фантастично патување во длабочините и копнежите на човечкиот ум доаѓа од раката на:

 • Антонио Мачадо, «Тој беше дете кое сонуваше и минатата ноќ кога спиеше».
 • Федерико Гарсија Лорка, «Романса на месечината, месечина».
 • Хуан Рамон Хименес, «Носталгија».

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.