Песни од Гил де Бидема

Песни од Гил де Бидема.

Песни од Гил де Бидема.

Поемите на Гил де Бидема редовно се пребаруваат на мрежата. Личниот, разговорен и интимен допир на неговите текстови - моќна и добро развиена мешавина - овозможија длабока врска меѓу поетот и огромна публика на loversубители на поезијата ширум светот низ годините. Сето ова, да, и покрај фактот што многумина дури и не знаеја за него додека тој беше уште жив.

Но, кој беше Хаиме Гил де Бидма? Зошто ова влијание врз шпанската поезија во средината на дваесеттиот век, па дури и во дваесет и првиот век? Ние сме производ на околности, а оние што го опкружуваа животот на овој поет дозволија совршено почва за неговото дело да се надмине и ќе одбележи не само една генерација, туку цела држава. За тоа и многу повеќе тој е запаметен секој ден на поезијата во секоја педа на планетата.

Друг поглед на Хаиме Гил де Бидема

Прочитајте ја песната или прочитајте го поетот ...

Читањето поема или неколку песни и да верувате дека го разбирате животот на поетот е, широко кажано - и да кажам најмалку - чин на смел. Како и да е, читањето на животот на поетот, од моментот кога ќе добие свест, додека не го снема последниот здив, дава на одреден начин одредена моќ да изрази мислење во врска со тоа што значеа неговите стихови.

„Она што се случува во песна никогаш не ти се случило“

Самиот Бидема потврди „она што се случува во песна никогаш не и се случило на една“. И, ова не значи, буквално, дека нема искуствена трага во секоја буква, во секој стих, во секоја строфа… не; всушност, ги има и многу. Сепак, општата визија на дрвјата не може да се заклучи од нивните неодамнешни лисја, туку од нивните подлабоки корени, од мудрецот што минува низ старото стебло, спротивставувајќи се на термитите на животот и многубројните штетници што ја опкружуваат малата врева на светлината што се дава на секоја од нив.

Што е кажано за Гил де Бидема

Добро е познато дека Хаиме Гил де Бидма е роден во Барселона во 1929 година. Тој пристигна на 13 ноември, како што е наведено во неговиот документ за раѓање. Сите портали одговараат дека тој потекнувал од богато семејство и од лоза и дека тоа имало дефинитивно влијание врз неговиот живот. Дека неговите први студии и гимназија се одржале во едукативниот центар Навас де ла Асунсион, прво, а потоа во центарот за општи студии Луис Вивес.

7-годишното момче кое се забавуваше читајќи му на Кихот

Марта Гил, нејзината сестра, од радост коментираше во едно интервју дека Бидема, само 7 години, „гласно се насмеа читајќи ја Кихот". Веќе ова можеше малку да предвиди дека во него ќе има одредена склоност кон буквите. Да не кажеме дека ќе се знаеше дека ќе биде поет, но имаше страст кон литературата, и тоа веќе беше многу.

Кризи поради противречности, универзитет, пријателства

Исто така, дека во својот развој започна да постои егзистенцијален кризен производ на континуирано одбивање на својот раскошен кревет и скоро неконтролирана привлечност за маргинализираните од општеството.. Оваа состојба се влоши од 1946 година, по влегувањето на Универзитетот во Барселона, последователната промена на Универзитетот во Саламанка (каде што дипломираше правни науки) и по читањето на марксизмот и започна да се согласува со комунистичките идеи. Тоа е во универзитетското опкружување во Саламанка, каде што Бидема се среќава со такви фигури како што се:

 • Хозе Анхел Валенте.
 • Хуан Марсе.
 • Габриел Фератер.
 • Хаиме Салинас.
 • Карлос Барал.
 • Anоан Ферате.
 • Хозе Агустин Гојтисоло.
 • Ангел Гонзалес.
 • Клаудио Родригез.

Први дела

Овие беа, ништо повеќе и ништо помалку од писателите кои му дадоа живот на таканаречената „Генерација на 50“. Во важен дел, благодарение на континуираните разговори со овие адвокати и интелектуалци, литературните идеи на Бидема добија форма и боја. Од сите нив, тоа беше со Карлос Барал со кого создаде посебна врска и на кого му го посветува своето прво дело Стихови до Карлос Барал (1952). Подоцна објавува Според реченицата за време (1953).

Англиска поезија, состојка што недостасува

Покрај гореспоменатите состојки, постои и уште еден фактор што ја зачинува поезијата на Биедма пред да ја достигне својата конечна форма. Овој елемент е одлучувачки во неговиот стил - и тој пука пред да се објави неговото трето дело - и не е никој друг туку скоро задолжителното преминување на Барселона со англиска поезија. Рече настан се случува по патувањето во Оксфорд (1953) и од страна на Пако Мајан, кој го воведува да го чита Т.С. Елиот. Оваа средба со англосаксонската поетика и ја даде преостанатата и неопходна нијанса на делото на Бидема.

Влезот во филипинската тутунска компанија, делата и двојниот живот

По ова - веќе дипломиран и со празно пенкало во две претходни дела, но кои тврдеа дека се користат во повеќе трансцендентален поетски чин -, Хаиме се приклучува на филипинската тутунска компанија (семејниот бизнис) во 1955 година. Во овој момент се наоѓаме пред 27-годишен човек со огромен интелект, поет со две влечени книги, со дефинирана сексуалност што ја отфрла општеството и кој, припаѓајќи на шпанската раскошна класа, се насмевнува и прегрнува идеи.марксисти.

Под оваа панорама на наводни противречности и отфрлања (и со непобитен талент производ на живот и промисла) произлегува едно од најчистите и најрепрезентативни поетски дела на Шпанија. во последниве години.

Темите на Гил де Бидема

Неговите стихови се вртеа околу немилосрдното време, секојдневниот живот и тоа како - навистина - сегашната политика не работи во прилог на граѓаните. Тие имале и имаат убав звук и ритам, па оттука и многу пејачи ги пеат.

Евидентна е неговата носталгија кон младите кои заминаа без враќање. Да не зборуваме за loveубовта, која треба да се покаже без маски, со вистинската суштина од која сите се плашат, но дека секој ја поседува и тајно ја сака.

Хаиме Гил де Бидема.

Хаиме Гил де Бидема.

Колапс

Неговиот живот продолжи да тече меѓу семејната работа, неговите постојани внатрешни борби за противречности и преовладувачката потреба да се живее неговата сексуалност и неговата поезија на слободен начин.

Сепак, во 1974 година и по плодната кариера во 8 книжевни дела, Бидема пропадна. Борбите во неговиот ум се рефлектираа во неговото тело. Влијанието беше такво што авторот престана да пишува. Отфрлањето не беше само против општеството што тој го опиша како „буржоаско“, туку против самото лево движење и неговата мала моќ да се бори за правата на обесправените. Додека тоа беше воспитано, тој внатрешно си пресуди и се отфрли себеси за своето богато потекло и дека никогаш не го живеел она за што се обидувал да се бори.

СИДА-та и светлината што бледнее

Како да не е доволно, Хаиме е заразен со СИДА. Компликациите околу оваа болест се крај на неговиот живот. Неговиот последен настап пред публиката да го изрецитира неговото дело се случи на „Резиденција де Естудијантес“, во Мадрид, во 1988 година.

Поради компликациите на СИДА-та, поетот почина на 8 јануари 1990 година. Беше во Барселона, а тој имаше 60 години.

Обрас

 • Стихови до Карлос Барал (авторско издание, Оренсе, 1952)
 • Според реченицата за време (1953).
 • Придружници на патувањето (Барселона: Хоакин Хорта, 1959).
 • Во корист на Венера (1965).
 • Морали (1966).
 • Посмртни песни (1968).
 • Посебна колекција (Сикс Барал, 1969).
 • Дневник на сериозно болен уметник (1974), меморија.
 • Лицата на глаголот (Секс Барал, 1975; 2. издание: 1982).
 • Буквално: Есеи 1955-1979 (критичар, Барселона, 1980).
 • Поетска антологија (Алијанса, 1981 година).
 • Хаиме Гил де Бидема. Разговори (Алеф, 2002).
 • Заплетот на претставата. Преписка (Лумен, 2010 година).
 • Списанија 1956-1985 (Лумен, 2015 година).
 • Хаиме Гил де Бидема. Разговори (Австрал, 2015 година).

Песни од Гил де Бидема

Тажна октомвриска ноќ

Дефинитивно

се чини дека е потврдено дека оваа зима

што ќе дојде, ќе биде тешко.

Тие напредуваа

дождовите, и Владата,

состанок во советот на министри,

не е познато дали студира во ова време

надоместок за невработеност

или право на разрешување,

или ако е едноставно, изолиран во океан,

тој само чека да помине бурата

и доаѓа денот, денот кога, конечно,

работите престануваат да доаѓаат лошо.

Во октомвриска ноќ

додека го читав весникот меѓу редови,

Застанав да го слушам срцевиот ритам

тишината во мојата соба, разговорите

на соседите што лежат,

сите тие гласини

одеднаш поврати живот

и значење на своето, мистериозно.

И јас помислив на илјадници човечки суштества,

мажи и жени кои во овој момент,

со првото ладење,

повторно се прашуваа за своите грижи,

за неговиот очекуван замор,

за вашата вознемиреност за оваа зима,

додека надвор врне.

На целиот брег на Каталонија врне дожд

со вистинска суровост, со чад и ниски облаци,

поцрнети wallsидови,

протекуваат фабрики, протекуваат

во слабо осветлени работилници.

И водата влече семе во морето

почетна, измешана во калта,

дрвја, куци чевли, прибор

напуштени и сите измешани

со првите протести протестирани.

Лока

Ноќта, која е секогаш двосмислена,

те разбеснува - боја

на лош џин, тие се

твоите очи неколку бици.

Знам дека ќе се скршиш

во навреди и во солзи

хистерично. Во кревет,

тогаш ќе те смирам

со бакнежи што ме растажува

дај ти ги. И кога спиеш

дали ќе ме притиснеш

Како болна кучка

Никогаш повеќе нема да бидам млад

Фрагмент од песна на Гил де Бидема.

Фрагмент од песна на Гил де Бидема.

Тој живот беше сериозен

некој почнува да разбира подоцна

- Како и сите млади, дојдов и јас

да го однесам животот пред мене.

Остави белег што сакав

и оставете да аплаудирате

- Да остарат, да умрат, тие беа само

димензиите на театарот.

Но, времето помина

и се појавува непријатната вистина:

остари, умри,

тоа е единствениот аргумент на делото.

Ѕиркач

Осамени очи, зашеметено момче

што се изненадив гледајќи нè

во тоа мало пинарцило, веднаш до Факултетот за писма,

пред повеќе од единаесет години,

кога ќе одам да се разделам,

сè уште грчки со плунка и песок,

откако двајцата се wallидавме полуоблечени,

среќни како astверови.

Се сеќавам на тебе, смешно е

со кој концентриран интензитет на симболот,

е поврзана со таа приказна,

моето прво искуство на возвратена убов.

Понекогаш се прашувам што се случи со тебе.

И ако сега во твоите ноќи покрај тело

се враќа старата сцена

а ти сè уште ги шпионираш нашите бакнежи.

Така ми се враќа од минатото,

како раздвоен крик,

сликата на твоите очи. Изразување

по моја желба.

Резолуција

Резолуција да бидеме среќни

пред сè, против сите

и против мене, повторно

- Пред сè, биди среќен -

Ја земам таа резолуција повторно.

Но, повеќе од целта на амандманот

трае срцевата болка.

Ноќи во месецот јуни

Дали некогаш се сеќавам

одредени ноќи во јуни истата година,

скоро матно, од мојата адолесценција

(ми беше во деветнаесет стотини)

четириесет и девет)

бидејќи во тој месец

Секогаш чувствував немир, мала мака

иста како и топлината што започна,

ништо повеќе

дека посебниот звук на воздухот

и нејасно афективно расположение.

Тие беа неизлечиви ноќи

и треска.

Средношколските часови сами

и ненавремената книга

веднаш до широко отворениот балкон (улицата)

свежо напои исчезна

подолу, меѓу осветленото зеленило)

без душа да ја ставам во уста.

Колку пати се сеќавам

од тебе, далеку

ноќи во месецот јуни, колку пати

солзи ми дојдоа, солзи

за тоа што сум повеќе од маж, колку сакав

да умре

или сонував да се продадам на ѓаволот,

ти никогаш не ме слушаше

Но, исто така

животот не држи затоа што токму

Не е како што очекувавме.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.