Lifeивотот и песните на Пабло Неруда: универзален поет

Lifeивотот и песните на Пабло Неруда.

Lifeивотот и песните на Пабло Неруда.

За да зборуваме за Пабло Неруда, мора да се вратиме на двојното раѓање на истиот поет. Тоа е, исто како што имаше Рикардо Нефтали Рејес, имаше и Пабло Неруда, две различни имиња со два различни начина на зборување. Не би било доволно да се наведе тоа Рикардо Елицер Нефтали Рејес Басоалто е роден на 12 јули 1904 година и дека Пабло почина на 23 септември 1973 година, мора да отидете многу подлабоко и да ги истражувате бесконечните детали за овој универзален поет.

Рикардо Нефтали реши да замине во главниот град носејќи ја својата младост во пенкалото и носејќи муза склона кон loveубов, радост и носталгија. На таткото на поетот не му се допаѓаше неговиот талент за поезија, што донесе разлики меѓу нив. Како резултат на ќорсокаците со неговиот татко, Рикардо реши да го усвои името на Пабло Неруда, псевдоним што го придружуваше до крајот и што во тоа време го ослободи од семејните судски процеси. Талентот на поетот беше озлогласен, до тој степен што, на само 16 години, во 1921 година, го доби својот прв поетски натпревар.

Неговите рани дела

Стилот на Пабло Неруда Беше експлозивно, младиот човек започна да пишува диво, а претерувањето што го карактеризираше во тоа време беше негова starвезда за цел живот. На пример, Самрак (1923) е роден среде тоа откритие на неговите емоции и чувства.

Следно, младиот поет ја зачуди книжевната заедница со едно од најпродаваните дела на шпански јазик: 20 loveубовни песни и очајна песна (1924). Ова дело продираше длабоко во светот на буквите и му ги отвори вратите на успехот на младиот писател.

Авангардниот поет

Нерудиските одлики полека почнаа да покажуваат иновативно лице. Авангардата на Неруда се рефлектираше во ракувањето со поетските структури, во нарушувањето на неговата сопствена креативност, во слободата на мислата и длабоката грижа за социјалните прашања. Истиот поет, во својата автобиографија, увери: „Не беше можно да се затвори вратата на улицата во рамките на моите песни“. Во овој момент, Рикардо Рејес започна да разбира дека Неруда стана нешто над името: реноме.

Промена на животната средина, промена на визијата за животот

Добро, Како што минуваше од спокојството на Парал, неговиот роден град, на соседот што му го донесе доаѓањето на неговата дипломатска кариера низ целиот свет, се појави светскиот поет, собирач на нешта, поет со подуен поглед, латиноамериканец кој пишувал Генералот пее и добитник на Нобеловата награда за литература во 1971 година. Со други зборови, од заборавениот Рикардо беше направен скок кон осветениот Пабло.

Четирите креативни фази на Неруда

Lifeивотот на Пабло Неруда се карактеризираше со четири креативни фази, секоја условена од околностите што го опкружуваа.. Првично, неговото детство во Парал и неговите рани години во Сантијаго, кои опишуваат poetубовен поет под влијание на модернизмот на Рубен Дарио. Во втората фаза, фазата на неговата работа: Престој на земјата (1937), што го идентификува неговиот престој во Бурма, Коломбо и Холандија каде го склучи првиот од неговите три брака. Трето, неговата политичка етапа што, од 1937 година, траеше сè до неговата смрт. Во оваа последна фаза, книгата со книги се разликува од нерудиското дело: Генералот пее (1950).

Во истата смисла, кога зборуваме за четвртиот период во работата на Неруда, треба да се катализира посебното внимание што тој им го посвети на најнезначајните работи. Повторливите теми во работата на Неруда се вртеа околу секојдневната реалност, до домашните, до настаните на улицата, кон сè. Неговата поезија во оваа смисла се одвива во Елементарни Оди. На пример, во „Ода на артишок“, не само некој што претвора растение во воин, кој сонува за милицијата и завршува во мирот на тенџерето. Генијалноста на Неруда, без сомнение, танцуваше во согласност со неговиот контекст. Може да бидат именувани: Ода за воздухот, Ода за кромидот, Ода за зградата, Ода за завист, Ода за тага, Ода за броеви, Ода за часовник ноќе, меѓу другите.

Неруда и неговите три жени

Неруда имаше три жени: Марија Антониета Хагенар, која ја запозна во Јава, Делија дел Карил, која и покрај нејзините 50 години успеа да ја плени 30-годишната Пабло и Матилде Урутија, медицинската сестра и домаќинка кои се грижеа за него за флебитис додека тој беше во Мексико. На последниот тој му ја посвети својата стихозбирка Стихови на капетанот, книга што е поделена на седум дела и каде што секој ги опишува редоследот, според поетот, на сите loveубовни врски: „Loveубов“, „ireелба“, „Фјурии“, „ivesивоти“, „Ода и ртење“, „ Епиталамио “и„ Писмото на патот “.

Песни од Пабло Неруда

Подолу се три од песните на Пабло Неруда, овој генијален стих:

Ангела Адоника

Денес се испружив до чиста млада жена
како на брегот на белиот океан,
како во центарот на burningвезда што гори
бавен простор.

Од неговиот долг зелен поглед
светлината падна како сува вода,
во про transparentирни длабоки кругови
со свежа сила.

Неговите гради како оган од два пламени
изгоре во два региони израснати,
и во двојна река стигна до неговите нозе,
големи и јасни.

Клима од злато едвај созреваше
дневните должини на неговото тело
полнејќи го со распространето овошје
и скриен оган.

Amor

Womanена, ќе бев твој син, да те испив
млекото на градите како извор,
затоа што те гледам и те чувствувам покрај мене и те имам
во златното смеење и кристалниот глас.
За тоа што те чувствувам во моите жили како Бог во реките
и те обожавам во тажните коски од прашина и вар,
затоа што твоето битие ќе помине без болка покрај мене
и излезе во строфата - чисто од секакво зло -.

Како би знаел да те сакам, жена, како би знаел
те сакам, те сакам како што никој никогаш не знаеше!
Умри и мирен
те сакам повеќе.
А сепак
те сакам повеќе
и повеќе

Цитат на Пабло Неруда.

Цитат на Пабло Неруда.

Соседство без светлина

Дали оди поезијата на нештата
или не може мојот живот да го згусне?
Вчера - гледајќи во последниот самрак -
Јас бев лепенка мов меѓу некои урнатини.

Градовите - сола и одмазда -,
нечистата сива боја на предградијата,
канцеларијата што го свиткува грбот,
шефот со облачни очи.

Црвена црвена на ридовите,
крв на улиците и плоштадите,
болка на скршени срца,
Rotе скапам од досада и солзи.

Река го прегрнува предградието
како замрзната рака што искушува во мракот:
на неговите води се срамат
да ги видам вездите.

И куќите што ги кријат желбите
зад светлите прозорци,
додека е надвор од ветрот
донесете малку кал на секоја роза.

Далеку ... магла на заборавот
-Дебел чад, скршени секачи-,
и полето, зелено поле! во кое тие лапаат
воловите и испотените луѓе.

И еве ме, изникнат меѓу урнатините,
гризејќи ја само целата тага,
како да плачеше семе
и јас сум единствената бразда на земјата.

Неруда, пенкалото што поетизираше сè

Пабло Неруда беше универзален поет затоа што пишуваше на сè што постои, на прашања, на одговори, на сигурност, на лаги, на недоразбирања, на правда, на вредности. На ист начин, тој не ги изостави во својот стих искуствата од неговото минато, маката на неговата сегашност и илузиите за неговата иднина.

исто така, им пееше на причините, политиката, човекот, детството, адолесценцијата, радоста и суровостите. Сепак, најневеројатното е да ги оставиме зад себе неговите креации неразбирливи слики што продолжуваме да ги откриваме и денес. Вториот е тој што го прави невозможен поет за каталогизација.

Епистоларија на Пабло Неруда

Посебно треба да се споменат неговите писма, во него се писмата испратени до loveубовта на неговата рана возраст, Албертина Азокар, писмата до неговото семејство, до неговиот пријател Хектор Еанди и theубовните писма до Матилде Урутија. Во врска со лицето кое е последната голема loveубов во неговиот живот, тој му напиша писмо од 21 декември 1950 година и го рече следново: „Ако дојдеш, можеш да сметаш на мене за да се ослободи од мојот гнев. Навистина ми требаш. Сега не ми пишувај повеќе приватно. Одговори ми воопшто за твојот живот и проекти “. Јасно беше забележано дека тој повеќе не сака да ја крие оваа врска со Урутија.

Исла Негра, последното пристаниште

Покрај веќе именуваните дела, може да се цитира следново: Самрак, Збогум и липање, Ентузијастички слабеец, Грозјето и ветрот, Естравагарио, Навигации и Враќања, сто сонети Loveубов, И Споменик на Исла Негра. Во врска со Исла Негра, каде што се закопани неговите смртни остатоци, таму е каде што тој напишал: „Ова сум јас, ќе кажам, да го оставам овој напишан изговор: ова е мојот живот“.. Јасно е дека оваа стихозбирка ја започна својата последна фаза и останува на воодушевените читатели на XNUMX век да продолжат да го истражуваат огромниот нерудиски универзум.

Поетот Пабло Неруда.

Пабло Неруда на адреса.

Неруда и издигнување на супстанции и елементи

Со поезијата на Пабло Неруда, сè доби ново значење, се кренаа стиховите на снегот, се прелеаа сините бои и полжавите од Тихиот океан беа катапултирани. Со Неруда, едноставните мажи продолжуваат да растат, разочараните очи, уништените домови, ферментираните јајници. Оттука, не е можно да се каталогизира поет кој пишувал на скоро сè и кој сè уште продолжува да пишува без да пишува.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.