Најдобрите и најпознатите песни на Едгар Алан По

песни од Едгар Алан По

Ако сакате поезија, сигурно ги знаете песните на Едгар Алан По. Тој е еден од авторите кои се изучуваат и читаат најмногу и покрај неговата возраст.

Така овој пат Сакавме да направиме компилација од некои од најдобрите песни на Едгар Алан По. Дали сакате да погледнете и да видите дали се согласуваме со вас или ви откриваме нов автор?

Кој беше Едгар Алан По

Едгар Алан По беше писател, поет, новинар и критичар. Роден е во Бостон, САД, во 1809 година, а починал во Балтимор, во 1849 година. Тој е препознаен како еден од најдобрите автори на раскази, готски романи и хорор, но всушност пишувал во повеќе жанрови.

Неговиот живот не бил многу пријатен, особено што уште како дете морал да ја преживее смртта на неговите родители. Богата двојка од Ричмонд го прими, но не го официјализираа како посвојување. Се запишал на Универзитетот во Вирџинија, но само една година откако, после тоа, се пријавил во војска (не останал долго).

El Првата книга на Едгар Алан По беше книга со песни со наслов Тамерлан и други песни., која ја објавил во 1827 година.

Бидејќи му требале пари, решил да пишува во весници, во кои објавувал приказни или книжевна критика. Оваа работа беше она што го поттикна да биде познат и му ја даде озлогласеноста што му беше потребна за да продолжи со таа кариера.

Беше во 1845 година кога ја објавил најпознатата поема и онаа што најмногу ја привлекувала јавноста кон неговото перо, Гавранот. Меѓутоа, вистината е дека тој ни остави прилично широко книжевно наследство во однос на расказите (кое можеме да го сретнеме во различни жанрови од макабарски, детективски, научно-фантастичен, сатиричен...); романи, поезија, есеи, критики...

На лично ниво, Едгар Алан По се оженил во 1835 година со неговата роднина, Вирџинија Клем, кој во тоа време имал 13 години. Сепак, таа почина од туберкулоза во 1847 година.

Две години подоцна, во 1849 година, и тој починал, иако причините не се добро познати.

Најдобрите песни на Едгар Алан По

изгубени места

Има многу песни на Едгар Алан По, бидејќи тој беше многу плоден во таа смисла. Но, вистината е дека, од сите нив, има некои кои се издвојуваат повеќе од другите.

Овде собираме некои од нив.

Гавранот

гавран качен на гранка

I

Во страшна, немирна ноќ

препрочитај антички томе

кога мислев дека слушнав

чуден шум, одеднаш

како некој нежно да допре

на мојата врата: „безобразна посета

тоа е, реков и ништо повеќе “.

II

ох! Се сеќавам многу добро; тоа беше во зима

и нестрплив го измери вечното време

уморен од пребарување

во книгите благотворното спокојство

на болката на мојата мртва Леонора

кој сега живее со ангелите

засекогаш!

III

Почувствував свиленкасто, крцкаво и еластично

четкање на завесите, фантастично

застрашувачки како никогаш досега

имаше смисла и ја сакав таа врева

објаснувајќи, мојот потиснат дух

конечно смири: „Изгубен патник

тоа е, реков и ништо друго“.

IV

Веќе се чувствувам посмирено: „Господине

Извикав, госпоѓо, те молам сакам

ве молам извинете

но моето внимание не беше будно

и твојот повик беше толку несигурен…»

Потоа широко ја отворив вратата:

ништо повеќе темнина

V

Гледам во вселената, ја истражувам темнината

и тогаш чувствувам дека мојот ум се населува

толпа идеи кои

ниеден друг смртник претходно ги немал

и слушај со копнежливи уши

„Леонора“ некои шепотечки гласови

не шепоти повеќе

VI

Се враќам во мојата соба со таен страв

и слушај ги бледите и немирните

посилен удар;

„Нешто, си велам, ми тропа на прозорецот,

разберете го сакам таинствениот знак

и смири ја оваа натчовечка болка:

ветрот и ништо друго!

VII

И се отвори прозорецот: валка

Тогаш видов гавран како се поклонува

како птица од друга возраст;

без дополнителна церемонија влезе во моите соби

со величенствен гест и црни крилја

и на една биста, на надвратната страна, на Палас

качен и ништо друго.

VIII

Ја гледам црната птица, насмеан

пред неговиот сериозен и сериозен континент

и почнувам да разговарам со него,

не без навестување на иронична намера:

„О гавран, о преподобна анахрона птица,

како се викаш во плутонскиот регион? »

Гавранот рече: „Никогаш“.

IX

Во овој случај, гротескниот и редок пар

Бев изненаден кога слушнав толку јасно

такво име да се изговара

и морам да признаам дека се исплашив

Па, пред никој, мислам, немаше задоволство

на гавран да се види, качен на биста

со такво име: „Никогаш“.

X

Како да сум се истурил во тој акцент

душата, птицата замолкна и ни за миг

пердувите веќе се поместија,

„Другите од мене побегнаа и тоа ме фати

дека утре ќе замине без одлагање

како надежта ме напушти »;

рече гавранот: „Никогаш! »

XI

Одговор на толку јасно слушање

Си реков, не без тајна грижа,

„Ова не е ништо повеќе.

Колку научил од несреќниот мајстор,

кого судбината жилаво го прогонувала

и само за рефрен го задржал

тоа никогаш, никогаш! »

XII

Се тркалав со седиштето додека не бев свртен

на вратата, на бистата и на гледачот

гавран и тогаш веќе

потпирајќи се на меката свила

Потонав во фантастични соништа,

секогаш размислувајќи што да каже

дека никогаш, никогаш

XIII

Така останав долго време

таа чудна застрашувачка птица

бескрајно гледајќи,

го окупираше кадифениот диван

направи заедно седиме и во мојата жалост

Мислев дека Ела, никогаш на овој кат

Јас би го окупирал повеќе.

XIV

Тогаш ми се чинеше густиот воздух

со мирис на запален темјан

на невидлив олтар;

и слушам жестоки гласови кои се повторуваат:

„Заборавете на Леонор, пијте ги непентите

пијте го заборавот во неговите смртоносни извори »;

рече гавранот: „Никогаш! »

XV

„Пророк, реков, аугур на други векови

што ги фрли црните бури

еве за моето лошо,

гостин на ова живеалиште на тагата,

Кажи, темна икра на темната ноќ,

дали конечно ќе има мелем за мојата горчина:

рече гавранот: „Никогаш! »

XVI

„Пророк, реков, или ѓавол, несреќен гавран

За Бога, за мене, за мојата горчлива болка,

со твојата фатална моќ

кажи ми дали некогаш Леонора

Ќе видам пак во вечната зора

каде што живее среќен со херувими »;

рече гавранот: „Никогаш! »

XVII

„Ваков збор нека биде последен

се враќа во плутонската река“,

Извикав: „Не се враќај повеќе,

не оставај ни трага, ни пердув

а мојот дух обвиен во густа магла

конечно ослободете ја тежината која ве обзема! »

рече гавранот: „Никогаш! »

XVIII

И неподвижната врана, погребна и мрачна

Секогаш следете го Палас на бистата

и под мојот фенер,

фрла мрачна дамка на тепихот

а неговиот демонски поглед воодушевува...

О! Мојата жална душа од нејзината сенка

ќе биде ослободен? Никогаш!

(Превод на Карлос Артуро Торес)

Lenore

О! Скршена е златната чаша! исчезна нејзината суштина

Тој отиде; тој отиде! Тој отиде; тој отиде!

Ѕвони, ѕвони, со тажни одгласи,

Дека беспрекорна душа плови на реката Стикс.

А ти, Гај де Вере, што направи од твоите солзи?

Ах, нека трчаат!

Гледај, тесниот ковчег што ја опфаќа твојата Леноре;

Слушајте ги погребните песни што ги пее фраерот. Зошто умре млад?

Дојди на негова страна, дојди.

Нека се каже смртната песна

Таа беше достојна да владее;

Погребна песна за оној што лежи инертен,

Зошто умре толку млад?

Проклети се оние кои сакаа само во неа

облиците на жените,

Па, нивната родна горделивост толку многу ти наметна,

Дозволете да умре, кога фаталната повреда

Почиваше на неговиот слепоочница.

Кој ги отвора ритуалите? Кој ќе го пее Реквиемот?

Сакам да знам, кој?

Вие бедници со отровни јазици

А босилок очи? Ја убиле убавата,

Колку беше убаво!

Предупредивме дека пееш? Ти пееше во лош час

Саботата пее;

Нека неговиот свечен акцент се издигне на возвишениот престол

Како горчлив липање што не буди гнев

Во која спие во мир.

Таа, убавата, нежна Ленор,

Тој летал во првата мугра;

Таа, твојата девојка, во длабока осаменост

Те остави сираче!

Таа, самата благодат, сега почива

Во цврста тишина; во нејзината коса

Сè уште има живот; повеќе во неговите убави очи

Нема живот, не, не, не!

Зад! срцето ми чука брзо

И во среќен ритам. Зад! Не сакам

смртни песни,

Затоа што сега е бескорисно.

Ќе се грижам за летот и за небесниот простор

Ќе се фрлам во твоето благородно друштво.

Одам со тебе, душа моја, да душа моја!

И пеан ќе ти пеам!

Замолчете ги камбаните! Нејзините жалосни одгласи

Можеби тоа го прават погрешно.

Не го нарушувајте блаженството на душата со вашите гласови

Тоа талка низ светот со мистериозна смиреност

и во целосна слобода.

Почит кон душата што ја врзува земјата

Триумфално ослободен;

Таа сега светла која лебди во бездната

Видете пријатели и спротивности; што со самиот пекол

на небото што го лансираше.

Ако стаклото се скрши, вашата вечна суштина слободна

Го нема, го нема!

бидете тивки, бидете тивки ѕвона со тажни акценти,

дека неговата безгрешна душа на небото на границите

Допирање е!

соло

Од времето на моето детство не сум бил

како што беа другите, не сум видел

како што видоа другите, не можев да донесам

моите страсти на едноставна пролет.

Од истиот извор не сум земал

мое жалење, не можев да се разбудам

моето срце на радост со истиот тон;

И се што сакав, сакав Сама.

Потоа -во моето детство- во зори

од најбурниот живот извади

од секоја длабочина на добро и лошо

мистеријата што сè уште ме обврзува:

Од поројот или изворот,

Од црвената карпа на планината,

На сонцето што се вртеше околу мене

во својата есен обоена со злато,

молња на небото

кога прелета покрај мене,

Од грмотевици и невреме,

И облакот што доби форма

(Кога остатокот од рајот беше сино)

Демон пред мојот поглед.

темен пејзаж типичен за Едгар Алан По

заспаниот

Беше полноќ, во јуни, млако, темно.

Бев под зрак на мистичната месечина,

оној на неговиот бел диск како маѓепсување

Ја истури долината сонлива пареа.

Мирисниот рузмарин дремеше во гробниците,

И кон езерото се наведна крин на умирање,

И завиткан во магла во водената облека,

Урнатините почивале во античко упокојување.

Еве! Исто така, езерото како Лете,

Леми во сенките со бавно климање,

И тој не сака да се разбуди од свесното измачување

За светот околу кој мачно умира

Спијте ја целата убавина и видете каде почива

Ирина, слатко, во прекрасна смиреност.

Со отворен прозорец кон спокојното небо,

На јасни светилници и целосни мистерии.

О, милосрдна моја госпоѓо, зарем не се чувствуваш преплашено?

Зошто прозорецот ти е вака отворен навечер?

Разиграните воздух од лиснатата шума,

Смеа и љубезно во бучна толпа

Ја поплавуваат вашата соба и ја тресат завесата

Од креветот каде што почива твојата убава глава,

На прекрасните очи со обилни трепки,

После тоа душата спие во чудни предели,

Како мрачни духови, покрај сонот и ѕидовите

Сенките на темните профили се лизгаат.

О, моја милостива госпоѓо, не се плашиш?

Кажи ми, кој е моќниот шарм на твоето одушевување?

Сигурно сте дошле од далечните мориња

До оваа прекрасна градина од секуларни стебла.

Чудни се, жено, твојата бледило, твојот костум,

И од твоите долги плетенки лебдечкиот почит;

Но, уште почудна е свечената тишина

Во кој го обвивате вашиот мистериозен и повеќегодишен сон.

Нежната госпоѓа спие. Спиј за светот!

Сè што е вечно треба да биде длабоко.

Небото го заштити под неговата слатка мантија,

Разменувајќи ја оваа соба за друга која е посвета,

А за уште потажно, креветот во кој почива.

Му се молам на Господа, со милостива рака,

Ја оставив да се одмори со невознемирен сон,

Додека починатиот парадира покрај него.

Таа спие, љубов моја. О, мојата душа те посакува

Дека исто како што е вечен, длабок е сонот;

Нека тивко лазат гнасните црви

Околу рацете и околу челото;

Дека во далечната џунгла, мрачна и со векови стара,

Го креваат висок гроб тивко и осамен

Каде што лебдат до ветрот, горди и триумфални,

Од неговото славно семејство погребните ткаенини;

Далечен гроб, на чија силна порта

Фрлала со камења, како девојче, без страв од смрт,

И од чија тврда бронза нема да почнуваат повеќе звуци,

Ниту тажните одгласи на таквите тажни куќички

Колку е тажно да се замисли кутрата ќерка на гревот.

Тој судбоносен звук на искинатата врата,

И дека можеби од радост ќе ви одекне во увото,

на застрашувачката смрт беше тажното стенкање!

Анабел Ли

Ова е последната од песните на Едгар Алан По, објавена по неговата смрт.

Пред многу години

во кралство покрај морето

живееше девојка која можеби ја знаете

по име Анабел Ли.

И оваа девојка живееше без друга мисла

да ме сакаш и да бидеш сакан од мене.

и двајцата бевме деца

во ова царство покрај морето

но ние сакавме со љубов која беше повеќе од љубов

јас и мојата Анабел Ли

со љубов од крилестите небесни серафими

ѝ завидуваа на мене и на неа.

И поради оваа причина, одамна,

во ова царство покрај морето

дуваше ветер од облак

тоа ја разлади мојата љубов Анабел Ли.

И дојдоа нивните високи роднини

и ја одведоа од мене

да ја затвори во гроб

Во ова кралство покрај морето.

Ангелите, незадоволни на небото,

ѝ завидуваа на мене и на неа.

Да! Поради оваа причина (како што сите знаат

во ова кралство покрај морето)

ветрот излезе од облакот ноќе

Да замрзнам и да ја убијам мојата Анабел Ли.

Но, нашата љубов беше многу посилна

од онаа на постарите

или помудар од нас.

Па дури ни ангелите на небото

ниту демоните под морето

Никогаш нема да можат да ја одвојат мојата душа од душата

на убавата Анабел Ли.

Па, месечината никогаш не сјае без да ми донесе соништа

на убавата Анабел Ли

а ѕвездите никогаш не светат без јас да ги почувствувам сјајните очи

на убавата Анабел Ли

И кога ќе дојде ноќната плима, лежам веднаш до него

на мојата сакана - мојата сакана - мојот живот и мојата вереница

во неговиот гроб таму покрај морето

Во неговиот гроб покрај бучното море.

(Превод на Луис Лопез Ниевес)


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.