Емили Дикинсон: песни

Цитат на Емили Дикинсон

Цитат на Емили Дикинсон

Емили Дикинсон (1830-1886) беше американска поетеса која се смета за една од најважните претставници на овој литературен жанр во светот. Додека живеела, малкумина знаеле за нејзините таленти како писател, само семејството и блиските пријатели. По неговата смрт и откривањето на неговите ракописи од неговата сестра, започнале објавувањата на неговите речиси 1800 песни.

За кратко време, Емили Дикинсон од анонимност стана релевантна фигура во поетскиот свет. Неговите писма и песни се одраз на неговото постоењеТие ги содржат приказните за неговите љубови, пријателства, за многу различни околности низ кои живеел. Во организацијата и ширењето на неговото поетско наследство се истакна Лавинија Дикинсон, Мејбел Лумис Тод, Томас Хигинсон, Марта Дикинсон Бјанки и Томас Х. Џонсон.

Песни од Емили Дикинсон

Кога ги бројам семките

Кога ги бројам семките

посеан таму долу

да цвета вака, рамо до рамо;

 

кога ги испитувам луѓето

колку ниско лежи

да се добие толку високо;

 

кога мислам на градината

што смртниците нема да го видат

шансата ги жнее своите кожурци

и избегнувај ја оваа пчела,

Можам без лето, без поплаки.

Исечете ја чушката - и ќе ја најдете музиката -

сијалица по сијалица, искапена во сребро,

штотуку доставен до летното утро

се чува за уво кога лаутата е стара.

Би можел да бидам посам без мојата осаменост...

Би можел да бидам поосамен без мојата осаменост

Толку сум навикнат на мојата судбина

можеби другиот мир,

може да ја прекине темнината

И пополнете ја малата соба

премногу скудно во мерка

да ја содржи неговата тајна,

Не сум навикнат да се надевам

би можел да навлезе во твоето слатко наметнување,

го нарушува местото наредено за страдање,

би било полесно да загинеме со земјата на повидок,

отколку да го освојам мојот син полуостров,

загине со задоволство.

Сигурност

Никогаш не сум видел пустелија

и морето што никогаш не морав да ги видам

но ги видов очите на Хедер

И знам какви мора да бидат брановите

 

Никогаш не сум разговарал со Бога

ниту го посетив на небото,

но сигурен сум од каде патувам

како да ми го дале курсот.

133

Водата се учи преку жедта.

Земјата - покрај вкрстените океани.

Екстазата - за агонијата -

Ла Паз - битките кажуваат -

Љубов, низ дупката на меморијата.

Птиците, за снегот.

292

Ако храброста те напушти -

Живеј над Него -

Понекогаш се потпира на Гробот,

Ако се плашите од отстапување -

 

Тоа е безбедно држење -

Никогаш не погреши

Во тие прегратки од бронза -

Не е најдоброто од џиновите -

 

Ако ти трепери душата -

Отвори ја вратата на Телото -

На кукавицата му треба кислород -

Ништо повеќе-

Дека секогаш сакав

Дека секогаш сакав

Ви го донесувам доказот

тоа додека не сакав

Никогаш не живеев - долго -

 

што секогаш ќе го сакам

Itе разговарам за тоа со тебе

што е loveубов живот

и животната бесмртност

 

ова - ако се сомневаш - драги,

па немам

ништо да се покаже

освен голгота

Кратки биографски информации за авторката Емили Дикинсон

Раѓање и потекло

Емили Елизабет Дикинсон Роден е на 10 декември 1830 година во Амхерст, Масачусетс. Нејзините родители биле Едвард Дикинсон - познат адвокат - и Емили Норкрос Дикинсон. Во Нова Англија неговото семејство уживаше углед и почит бидејќи неговите предци беа значајни просветители, политичари и адвокати.

Последниот портрет на Емили Дикинсон

Последниот портрет на Емили Дикинсон

И неговиот дедо - Семјуел Фаулер Дикинсон - и неговиот татко воделе политички живот во Масачусетс. Првиот беше судија на округот Хемптон четири децении, вториот државен претставник и сенатор. Во 1821 година, двајцата го основале приватниот образовен институт Амхерст колеџ.

Херманос

Емили беше втората ќерка на двојката Дикинсон; првородениот бил Остин, кој е роден во 1829 година. Младиот човек се школувал во Амхерст колеџ и дипломирал на Универзитетот Харвард како правник. Во 1956 г. Остин се оженил со пријателката на неговата сестра Сузан Хантингтон Гилберт. Вториот остана многу блиску до Емилитоа беше вашиот доверлив човек и муза на многу негови песни.

Во 1833 година се роди најмладата ќерка на двојката Дикинсон, Лавинија -Вини-, Верниот придружник на Емили во текот на нејзиниот живот. Благодарение на Вини - обилниот обожавател на нејзината сестра - имаме концизни информации за писателот. Всушност, Лавинија беше таа што ѝ помогна на Емили да го одржи својот животен стил на изолација и осаменост, а таа беше една од ретките луѓе што го познаваа нејзиното поетско дело во тоа време.

Применети студии

Во 1838 година, колеџот Амхерст -Што беше само за мажи- овозможи упис на жени во институцијата. Беше вака Влезе Емили, две години подоцна, да соопшти едукативниот центар, каде доби комплетна обука. Меѓу областите на учење, тој се истакна во литературата, историјата, геологијата и биологијата, додека математиката му беше тешка.

Исто така, во оваа институција научил повеќе јазици, меѓу кои се издвојуваат грчкиот и латинскиот, јазици кои му овозможиле да чита значајни литературни дела на изворниот јазик. По препорака на неговиот татко, тој студирал германски јазик кај ректорот на академијата. Како воннаставни активности, покрај пеење, градинарство, цвеќарство и хортикултура, добивал часови по пијано кај тетка му. Овие последни занаети толку длабоко навлегле во неа што ги практикувала цел живот.

Значајни ликови за Дикинсон

Во текот на неговиот живот, Дикинсон запознал луѓе кои ја запознале со читањето, со што го означува позитивно. Меѓу нив Се издвојува неговиот ментор и пријател Томас Вентворт Хигинсон, БФ Њутн и пречесниот Чарлс Вадсворт. Сите тие одржуваа блиски односи со поетот, а многу од нејзините познати писма - каде што таа ги отсликуваше нејзините искуства и расположенија - беа упатени до нив.

Смрт

Со хронична слика на бубрежно заболување (нефритис, според експертите) и по депресија како резултат на смртта на неговиот најмлад внук, поетот починал на 15 мај 1886 година.

поезијата на Дикинсон

Тематска

Дикинсон пишувал за она што го знаел и за работите што го мачеле, и според заплетот, тој додаде примеси на хумор или иронија. Меѓу темите присутни во неговите песни се: природата, љубовта, идентитетот, смртта и бесмртноста.

Стил

напиша Дикинсон многу песни кратко со еден говорник, повикувајќи се на „јас“ (не секогаш авторот) редовно во прво лице. Во врска со ова, тој изјави: „Кога се декларирам како застапник на стихот, тоа не мисли на мене, туку на наводна личност“ (L268). Исто така, неколку од неговите дела имаат наслов; откако беа уредени, некои беа идентификувани по нивните први линии или броеви.

Публикации на песните на Дикинсон

Песни објавени во животот

Додека поетесата била жива, на виделина излегле само неколку нејзини дела. Некои од нив беа објавени во локалниот весник Спрингфилд дневен републиканец, во режија на Семјуел Боулс. Сè уште не е познато дали Дикинсон дал овластување за нејзино претставување; меѓу нив се:

 • „Sic transit gloria mundi“ (20 февруари 1852 година) со наслов „A Valentine“
 • „Никој не ја знае оваа мала роза“ (2 август 1858 година) со наслов „За дамата, со роза“
 • „Пробав алкохол што никогаш не бил направен“ (4 мај 1861 година) со наслов „Мајско вино“
 • „Безбедно во нивните алабастерски комори“ (1 март 1862 година) со наслов „Спиењето“

Од публикациите направени во Спрингфилд дневен републиканец, еден од најзначајните беше „Близок придружник во тревата“ — на 14 февруари 1866 година —. Овој текст тогаш се сметаше за ремек дело. Но, тоа немало овластување на поетот за негово обелоденување. Наводно му е одземено без согласност од некој кому му верувал, а се шпекулира дека тоа е Сузан Гилберт.

Песни (1890)

Емили Дикинсон и Кејт Скот Тарнер (фото 1859)

Емили Дикинсон и Кејт Скот Тарнер (фото 1859)

Откако Лавинија открила стотици песни на нејзината сестра, решила да ги објави. За ова, помош побарала Мејбел Лумис Тод, која била задолжена за уредување на материјалот заедно со Т.В. Хигинсон. Текстовите имаа различни промени, како што се вградување наслови, примена на интерпункциски знаци и во некои случаи зборовите беа погодени да дадат значење или рима.

По успехот на овој прв избор, Тод и Хигинсон објавија две други антологии со исто име во 1891 и 1896 година..

Писма од Емили Дикинсон (1894)

Тоа е компилација од мисии од поетот — за семејството и пријателите. Делото беше уредено од Мејбел Лумис Тод со помош на Лавинија Дикинсон. Ова дело се состоеше од два тома со избрани букви кои ја покажаа и братската и љубовната страна на поетот.

The Single Hound: Песни на еден живот (Самиот пес: Песни на животот, 1914)

Тоа е првото објавување во групата од шест збирки песни уредени од неговата внука Марта Дикинсон Бјанки. Решила да продолжи со наследството на нејзината тетка, за тоа ги користела ракописите што ги наследила од Лавинија и Сузан Дикинсон. Овие изданија беа направени со суптилност, без промена на римата и без идентификување на песните, па затоа беа поблиску до оригиналите.

Другите компилации на Марта Дикинсон Бјанки беа:

 • Животот и писмата на Емили Дикинсон (1924)
 • Целосните песни на Емили Дикинсон (1924)
 • Други песни од Емили Дикинсон (1929)
 • Песните на Емили Дикинсон: стогодишно издание (1930)
 • Необјавени песни од Емили Дикинсон (1935)

Bolts of Melody: Нови песни од Емили Дикинсон (1945)

По децении од последното објавување, Мејбел Лумис Тод одлучи да ги уреди песните што сè уште останаа на Дикинсон. Таа го започна овој проект мотивирана од работата на Бјанки. За да го направи ова, тој имал поддршка од неговата ќерка Милисент. Иако тој за жал не доживеал да ја види својата цел исполнета, неговиот наследник ја завршил и ја објавил во 1945 година.

Песните на Емили Дикинсон (1945)

Изменето од писателот Томас Х. Џонсон, тие ги содржат сите песни што дошле до тоа време.. Во овој случај, уредникот работеше директно на оригиналните ракописи, користејќи исклучителна прецизност и грижа. По напорна работа, секој од текстовите ги подреди хронолошки. Иако ниту една не беше датирана, таа се засноваше на промените на авторот во пишувањето.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

бул (точно)