Книги Офредс

Предава книги.

Предава книги.

Досега книгите „Офредс“ имаат повеќе од 350.000 примероци. Ова сведочи за неговиот редакциски успех. Хозе Анхел Гомез Иглесијас (Понтеведра, 1984) е шпански писател чија литературна кариера е релативно неодамнешна. Стана познато преку социјалните мрежи (главно Твитер) сè додека не достигна импресивна комерцијална дифузија.

Потпис под псевдонимот „Офредс“, што настана случајно за време на игра на писма со неговиот брат. Неговата понизност се рефлектира во неговите списи, карактеризирани со многу директна поетска проза, натоварена со чувства. Исто така, неговиот разигран стил во комбинација со едноставна структура им олесни на многу читатели да се идентификуваат со неговите книги.

Се појави писател во дигиталните медиуми

На својата веб-страница Дефредс објаснува - со едноставноста што го карактеризира - како ја започнал својата книжевна кариера. Во врска со ова, тој изразува:

„Ноќ доста полна со осаменост и со многу дожд, првпат напишав реченица за нешто што ми се случуваше во тоа време. На Твитер. Претпоставувам дека од таму започна сè. Луѓето ме читаат, сè повеќе и повеќе. Луѓе кои се чувствуваа идентификувани со мене.

„Не можев да верувам дека некој со ентузијазам ги чита моите мисли. Скоро случајно. Скоро без да го барам. Офредс, продолжението на Хозе. Моите книги пристигнаа. Не можете да ја замислите илузијата што ја прави, да влезете во книжарница и да видите ваша книга на полица, токму таму. И луѓето го купуваат со насмевка. Тоа не може да се плати со пари. Да не објаснувам со зборови… ”.

Автори „родени“ во социјалните мрежи, дали се тие феномен или тренд?

Во случај на Offreds, таа ги опфаќа двете дефиниции. Лансирање и спектакуларен комерцијален успех на неговата прва книга Скоро случајно, е уреднички феномен поради неговата генеза на Твитер. Освен - секако - од импресивните продажни броеви. Во исто време, Offreds е тренд во денешниот литературен свет. Па, тој е дел од растечката група автори кои користат дигитални медиуми за да се направат познати.

Затоа, тие се писатели кои не зависат од издавачките куќи или од кој било вид посредници за време на лансирањето на нивните први дела. Претставува модалитет каде стратегијата за маркетинг (доколку постои, дизајнирана како таква) вклучува важна аудиовизуелна компонента. Во врска со ова, на Интернет може да се консултираат неколку индексирани публикации во различни земји кои го потврдуваат ова однесување.

Меѓу овие истраги, се издвојуваат следниве:

 • Книжевно пишување во социјалните мрежи. Автор: Милагрос Лањо (2017); Шпанија.
 • Поезија на Инстаграм: Како социјалните медиуми ја ревитализираат античката форма на уметност. Автор: есика Мајерс (2019); САД.
 • Патеките на италијанските млади поети. Анализа на социјална мрежа на современото поетско поле. Автори: Сабрина Педрини и Кристијано Фелако (2020 година); Италија.

Бројки и податоци за најпознатите книги на Дефредс

 • Скоро случајно. Лансирање, 2015 година. Уреднички „Mueve tu Lengua“. 23 изданија; продадени повеќе од 180.000 примероци.
 • Кога ќе го отворите падобранот, Уреднички преместете го вашиот јазик. 12 изданија; продадени повеќе од 95.000 примероци.
 • 1775 улици, 2017. Уреднички Mueve tu Lengua. 3 изданија; продадени повеќе од 55.000 примероци.
 • Приказни за хипохондричен отпад, 2017. Уредувачка Espasa. 11 изданија; продадени повеќе од 60.000 примероци.
 • Со касета и пенкало за велосипеди, 2018. Уредувачка Espasa. 2 изданија; продадени повеќе од 35.000 примероци.
 • Вечна, 2018. Уреднички Espasa; 2 изданија; продадени повеќе од 40.000 примероци.

Дополнително, во текот на 2019 година започна лансирањето на Запомнете лозинка e Безусловно, добро прифатен од јавноста и критиката воопшто.

Структура на книгите Офредс

Сите книги Офредс се отвораат со предговор од друг автор. Развојот се состои од проза чии теми можат да бидат поврзани едни со други или, напротив, во приказни презентирани во низа без очигледна релација. Според порталот на Виртуелната библиотека FANDOM (2020), аргументот на некои од неговите песни е продолжение на претходната публикација.

Во оваа смисла, може да се разгледа „Amores a Distancia 2“ од 1775 улици како втор дел од „Amores a Distancia“ од Скоро случајно. До последно, Офредс резервира серија микро-стории или фрази за затворање на своите книги. Општо, неговите епилози ги прават други писатели и / или содржат нивни благодарници.

Офредс.

Офредс.

Синтеза и анализа на некои од неговите дела

Скоро случајно (2015)

Во оваа компилација на проза нема протагонист, ниту почеток ниту заклучок ниту поврзувачка нишка. Во своето деби објавување, Офредс ја ангажира својата публика преку низа приказни со кои читателите лесно можат да се однесуваат. Скоро случајно ги рефлектира симпатиите на авторот кон неговите пријатели, познати места, тага, разочарување, кршење на срцето ...

Исто така, вклучени во оваа книга се и неколку песни со многу реална, скоро експлицитна сексуалност, плус оригинално толкување на универзална приказна. Станува збор за поемата Верзионирани приказни, каде што Офредс ја покажува својата посебна визија за Црвенкапа, Пепелашка, волк или Три мали прасиња. Фрази:

„Јас сум од оние луѓе кои го поставија будилникот 5 минути порано, од оние кои читаат книги во хартија и се среќни.

„Сè што ве тера да сонувате, што го претвора вашето вторник наутро во сабота попладне“.

1775 улици (2017)

1775 година е бројот на улици во Виго, градот каде што пораснал авторот. Прозата во оваа книга е резиме на мисли поврзани со овој локалитет. Во секоја раа, чувство; во секој агол, искуство. 1775 улици Тој е еден од текстовите каде што Офредс е поскромен и оригинален, преку редови напишани со отворено срце.

Ова е дело чиј спектар на критики е многу поволен поради посебната визија на нејзиниот творец. Во повеќето литературни прегледи тие ја изразуваат својата зачуденост за поезија толку лишена од орнаменти како обвинет за емоции: тага, стравови, копнежи ... Офредс ги чита своите читатели од автентичноста; „Она што сакам да го кажам, сигурно го разбирам само јас. Сегмент:

„Понекогаш песна од четири минути и дваесет и седум секунди може да ви даде повеќе од една личност. И луѓе кои гледајќи ве прават да се чувствувате како најдобриот концерт во вашиот живот “.

Приказни за хипохондричен отпад (2017)

Тоа е првото издание на Хозе Анхел Гомез Иглесијас лансирано под печатот на Уредничката Еспаса. Во оваа книга, читателите се нурнати во периодична ситуација во насловите на претходникот на авторот: нежно прошетка низ неговите мисли. Сепак, Offreds покажува во Приказни за хипохондричен отпад како неговата проза се развила паралелно со сопствената личност.

Да ја кажам вистината, се чини невозможно да се замислат стиховите на Офредс без да се имилираат околности од нивната реалност. (и авторот и јавноста). Покрај тоа, со ова дело писателот успеа да плени публика која генерално е многу недостижна со поетскиот жанр: млади и адолесценти. Исто така, фантастичните фотографии на Дејвид Оливас и Синтија Пери претставуваат совршено надополнување на текст што зборува многу за loveубовта. Премин:

„Мамо вели дека и даваш малку врева со толку многу вртоглавица. Веќе имате голема желба да ја извадите главата и да се забавувате на светот “.

Со касета и пенкало за велосипеди (2018)

Офредс успева да „не се повтори“ (во споредба со неговите претходни наслови) без да изгуби ниту трошка автентичност или неговиот магнетски поетски стил. Тоа значи огромна заслуга, затоа што Со касета и пенкало за велосипеди, беше петтата книга на авторот објавена за помалку од три години. Во оваа прилика, писателот се осврнува на прашањето за минување на непрекинато време и негорлива loveубов, и покрај горчината и алманахот.

Офредс фраза.

Офредс фраза.

На ист начин, поглавјата од оваа книга се алегорични за еволуцијата на музичките формати: Винил, ЛП, касета, ЦД, Mp3 и Spotify. Во некои прози, Офредс им оддава почит на толкувачите како Дијана Квер, Пабло Раез или Габриел Круз. Во други, тој страсно го опишува незаменливиот квалитет на музика во саундтракот на чувства: loveубов, болка, илузија, разочарување, радост ... Фрагмент:

„Обожавам да уживам во моето време сами, да се запознам себеси подобро, да уживам во тишината, филмот, таа песна што звучи поинаку кога никој не е дома.

Вечна (2019)

Тоа е книгата со најмногу автобиографски одлики во рамките на самата самоубедлива сага објавена од Офредс, досега. Всушност, нејзините шест поглавја ја нудат следната низа: Родени, Растени, Насмевка се, Плачи, Liveивеј, Сонувај и Умри. Како и секогаш, авторот не престанува да обраќа на чувствителни теми од општ интерес што создаваат непосредна закана за читателот. Меѓу оние: силеџиство, само-подобрување, безусловна loveубов или злоупотреба.

Фрагмент:

„Тие не знаат за целата штета. Од солзите што паѓаат, кога ќе падне и ноќта.

Тие не ја знаат маката при прошетка од дома до час.

Навлаката не секогаш се држи.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.