Најдобри книги за филозофија

Цитат на Фридрих Ниче

Цитат на Фридрих Ниче

Најдобри книги за филозофија се оние што ја рефлектираат идеологијата на неколку од најголемите интелектуалци во историјата на човештвото. Мислењето на научниците како Сенека или Рене Декарт е да споменат некои од најпознатите. Во поново време, делата на Фридрих Ниче, Симоне де Бовуар, Ошо и Јостеин Гардер, меѓу другите, се неизбежни.

Исто така, филозофските текстови што се всушност компилации завршени во текот на неколку векови, можат да се купат во книжарниците ширум светот (Тао Те Чинг, Тоа е едно од нив). Сите филозофските книги имаат заедничка замислена, длабока цел, достојна за анализа со смиреност и контемплација. Затоа, во овој вид на читање брзањето е целосно бесмислено. Еве список на најдобрите дела во оваа област.

Тао Те Чинг (XNUMX век п.н.е.)

Исто така се нарекува како Дао Де Јенг o Тао Те Кинг, Тоа е античко пишување од Кина. Неговиот развој може да се заклучи од неговото име; добро Дао значи „начинот“, од симболизира „моќ“ или „доблест“ и јанг се однесува на „класична книга“. Во согласност со кинеската традиција, таа е направена во текот на XNUMX век п.н.е. Ц за Лаози - препишан Лао Це, „стар учител“ - Архивист на династијата ouоу.

Сепак, многу научници се сомневаат во авторството и староста на овој текст. Од друга страна, изјавите на Тао Те Чинг постави повеќето канони на филозофскиот таоизам. Следствено, овој ракопис особено влијаеше на другите дисциплини или духовни школи на азискиот континент (нео-конфучијанизам и легализам, на пример).

Конотации и толкување

Ова пишување е полно со двосмислени прописи, применливи во различни животни ситуации, од најчестите и секојдневни теми до препораките за политичката класа. Затоа, најмногу препорачливо нешто за читателите е да ги земат поимите за Дао Де Јенг без да се обидува да биде апсолутен или целосно објективно.

фундаментални концепти

 • Тао ја разбира концепцијата на бесконечни прашања, таа е вечна, нема одредена форма или звук. Ниту, пак, може да се опише со зборови.
 • El Дао Де Јенг соработници со Јин - feminенствената, темна и мистериозна страна на нештата - со флуидната состојба на водата или мекост. За разлика од рустикалноста и цврстината на карпа или планина (Јан).
 • Поимот „враќање“ во Дао Де Јенг е синоним за "рефлексија", „Умисла“ или „повлекување“ на самиот себе. Во никој случај не се однесува на враќање на она што се случило.
 • Ништо не претставува јадро на Тао и Битие, неговата цел. Соодветно на тоа, потребно е да се стават настрана егото, предрасудите и световните грижи ако аспирацијата е вистинска ментална целина.

На краткоста на животот (55 г. н.е.)

Со бревитирање на vitae беше еден од текстовите што го сочинуваа Дијалози, книгата на филозофот Сенека посветен на Паулино. Во работата, авторот тврди дека животот - и покрај тоа што се чини - не е краток; тоа е личноста која ја произведува таа перцепција не знаејќи како да го искористи тоа. Поради оваа причина, историчарите го посочуваат римскиот мислител како недвосмислена референца за авторите на шпанското златно доба.

фундаментални концепти

 • Времето е драгоценоЗатоа, не треба да се троши за истражување на прашања што се на крај ирелевантни.
 • Поединец кој не сака минливо перципиран живот не треба да биде зафатен.
 • Lifeивотот поминува во три пати: минато, сегашност и иднина. За нив, сегашноста е само трепкање - скоро и да не постои - иднината е полна со неизвесност и минатото е единственото нешто што може да се побие.
 • Некој навистина мудар - според Сенека - е суштество кое совесно се сеќава на минатото, искористете ја сегашноста и знаете како да ја водите својата иднина.
 • Оние што испаѓаат од минатото, ја запоставуваат својата сегашност и тие се соочуваат со иднината со сомнежи и стравови.

Дискурс на методот (1637), од Рене Декарт

Овој есеј се смета за еден од столбовите на западната филозофија и текст со огромни импликации за развојот на науката. Целосниот наслов на ова дело е (превод од француски) Дискурс за методот за добро водење на нечиј разум и барање на вистината во науката.

Говорна структура и синопсис

Поделена е на шест дела:

 • Првиот е интелектуална автобиографија, во која авторот се сомнева во претходното знаење, ги критикува науките и теологијата од своето време. Таму заклучува со афирмација дека единствениот пат до вистината е во самиот себе.
 • Во вториот дел, Декарт брзо ги објаснува основите на својот нов метод преку четири правила:
  • Доказите како неопходен услов за поддршка на тврдење.
  • Поделете еден проблем на онолку делови колку што е потребно за негово темелно испитување и предлагање на соодветните решенија.
  • Ранг идеи; во растечки редослед според нивната сложеност.
  • Прегледајте ја сработената работа за „да бидете сигурни дека нема да пропуштите ништо“.
 • Во третиот дел, тој го повикува современиот мислител трајно да го негува својот разум и зборува за „минлив морал што управува со неговиот живот“. Во врска со овој привремен код, споменете четири неизбежни пароли:
  • Усогласете се со националните закони, почитувајте ги традициите на земјата, одржувајте ја својата религија и слушајте ги најконзервативните мислења.
  • Бидете одлучни и решени во постапките што треба да се спроведат, дури и во оние што генерираат сомнежи.
  • Единственото нешто што навистина е под контрола на една личност се нивните сопствени мисли.
 • Во четвртиот дел, Декарт го воспоставува принципот на „методичко сомневање“ и го создава неговиот познат слоган „Мислам, затоа сум“, кој го признава постоењето на Бог.
 • Во петтиот дел, францускиот интелектуален дијаграм претставува организација на универзумот и ја припишува душата само на човечки суштества (исклучува животни).
 • Во шестиот дел, Декарт наведува дека научното знаење мора да се рашири. Конечно, тој ја открива својата желба да не стане „некој важен во светот“ за да избегне одвлекување внимание и целосно да се концентрира на неговите студии.

Така зборуваше Заратустра (1883), од Фридрих Ниче

Се смета за ремек-дело на Фридрих Ниче. Така зборуваше Заратустра. Книга за секого и никој (полн наслов) ги истражува главните идеи на германскиот филозоф. Овие мисли се отелотворени во низа приказни и лирски есеи кои се фокусираат на искуствата и размислувањата на пророкот Заратустра (Зороастер на Персијците).

Всушност Ниче користел измислена фигура на Заратустра - не историска личност - како портпарол на неговите доктрини. Тој го претставува како просветлено суштество чија пресуда ја надминува проценката на секое човечко суштество и на антагонистички начин кон прописите на Католичката црква.

Тематска

Смртта на Бога

Тоа го претставува оној момент во кој човекот постигнува такво ниво на зрелост што не му е потребен Бог за да ги означи упатствата за своето постоење. Во тој момент моралот се заменува со вистината и човекот е целосно одговорен за сопствениот пат.

Волјата на моќ или Шберменш

Тоа е централниот аргумент на делото, изведен од претсократската филозофија, со јасни виталистички и натуралистички карактеристики. Иако, Ниче секогаш покажува јасна двосмисленост во однос на длабочината на неговата книга „родена од најинтимното богатство на вистината“. И, тоа е што, во исто време, избегнува какво било преправање за „подобрување на човештвото“.

Вечно враќање на животот

Конечно, Заратустра ги охрабрува мажите да го прифатат животот во неговата целост, наместо да шпекулираат за задгробниот живот. На ист начин, Ниче тврди дека слабост на човечкото суштество е да бара просперитет и духовно исполнување по смртта.

Некои од најважните филозофски книги на XNUMX век

Вториот секс (1949), од Симоне де Бовоар

Тоа е прилично обемен есеј што се појави како резултат на истражувањето на францускиот автор за историската концепција и улогата на жената во општеството. Поради своите револуционерни тврдења - освен што стана импресивен успех во издаваштвото - оваа книга ги постави темелите на феминистичка струја на капиталот.

На ист начин, тој се смета за енциклопедиски текст поради фокусот на идентитетот на жените од различни теоретски и научни перспективи. Меѓу дисциплините адресирани се: социологија, антропологија, психологија, биологија и репродуктивна анатомија (со неговите импликации во афективно-сексуалната врска).

Светот на Софија (1991), од Јостеин Гардер

Иако овој наслов е класифициран како роман, Норвешкиот автор го искористи овој контекст за да направи историски преглед на западната филозофија. Резултатот е светски најпродавана книга, преведена на повеќе од шеесет јазици и адаптирана за кино (1999) под режисерската палка на Ерик Густавсон.

Објаснети филозофски струи (на Софи, главниот јунак)

 • Ренесанса
 • Романтизам
 • Егзистенцијализам
 • Идеите на Маркс
 • Дополнително, е опишана теоријата за Биг Бенг и се појавуваат некои измислени ликови од класичната литература (Црвенкапа, Ебенезер Скруџ и дама на Браќа Грим бајки).

Свесност (2001), од Ошо *

Треба да се напомене, Ошо не е автор во строга смисла на поимот. Неговите книги беа направени од транскрипти на импровизирани говори и предавања одржани во период од триесет и пет години. Во нив, презентирани се неговите размислувања за прашања кои се движат од потрагата по себе, на расправа за политиката и општеството.

En Свесност, хинду-филозофот ги повикува луѓето да останат будни во „овде и сега“. На овој начин, човечкото суштество ќе може да ја разбере ирелевантноста на емоциите, како што се незадоволство, лутина, jeубомора и посесивни чувства. Покрај тоа, се споменува прифаќањето и соединувањето на поларитетите (радост и плачење, на пример) како пат до целосна рамнотежа.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   SC dijo

  Одлична статија, но тешко е да се прочита во некои делови затоа што типографијата е многу јасна.

бул (точно)