Национални литературни натпревари за месец јули

Национални литературни натпревари за месец јули

И како и секој месец, овде ви претставуваме некои национални литературни натпревари за месец јули. Знаете, дека околу еден месец го сменивме датумот на објавување на овие статии. Пред нив да ги правевме истиот месец кога периодот на регистрација беше затворен, а сега одиме напред еден месец или повеќе, така што ќе имате време да се претставите со оној што најмногу одговара на вашиот литературен стил.

Како што секогаш велиме во овие статии, прочитајте ги многу добро основите и барањата што се бараат во секоја од нив и со среќа ако конечно одлучите да се пријавите.

XIV натпревар „Колоквиум на кучиња“ за расказ и фотографија

 • Genанр: Приказна
 • Награда: 400 € и издание
 • Отворено за: без ограничувања
 • Организационен субјект: Културно здружение «Колоквиум на кучиња»
 • Земја на повикувачкиот субјект: Шпанија
 • Датум на затворање: 01 г.

Бази

Културното здружение „Колоквиум на кучиња“ заеднички го повикува својот расказ и натпревар за фотографија. На леми двете во ова издание ќе бидат "Книгата". Учесниците можат да се натпреваруваат во двата дела или да го сторат тоа индивидуално само во еден од нив, придржувајќи се, во сите случаи, на правилата утврдени во базите.

 • Литературен модалитет и тема.
  Раскази што се прилагодуваат на мотото „Книгата“. Originalе се цени оригиналноста и уникатноста на добиените дела.
 • Учесници.
  Писатели без возрасна граница, од која било националност, со оригинално дело или дела напишани на шпански и не наградени на други конкурси можат да присуствуваат на овој повик. Авторите кои доставуваат повеќе од една работа мораат самостојно и одделно да ги исполнуваат формалностите утврдени во овие основи за секое нивно дело.
 • Продолжување.
  Приказните ќе имаат минимална должина од 3 страници и максимум 5 (во големина DIN A4), напишани со големина на буквата 12 и типот Times New Roman, со интерлинерен растојание од 1,5 и маргини од 2,5 см. Сите страници ќе бидат уредно нумерирани.
 • Презентација
  Делата може да бидат испратени по е-пошта или пошта. Во случај на користење е-пошта, сторијата ќе биде испратена како прилог во формат .pdf на адресата натпреварувачкиcoloquio@yahoo.esСекоја приказна ќе биде испратена во индивидуална е-пошта, чиј предмет ќе се појави: Конкурс „Колоквиум на кучиња“. Е-поштата ќе означи: име и презиме на авторот, адреса, телефонски број и скенираниот ДНИ ќе бидат приложени.

  Во случај на користење на поштенска пошта, отпечатената сторија мора да биде испратена во пет примероци и со мотото и системот за придружба (во коверт ќе биде наведен насловот на пишувањето, во рамките на кој ќе бидат вклучени копиите на сторијата, како и друг затворен мал плик што ќе содржи податоци за идентификација на авторот: име, презиме, адреса, телефон, е-пошта и фотокопија од ДНИ) на следнава адреса:

  Културно здружение „Колоквиум на кучиња“
  Авенида де ла Конституција, 1-2-4
  14550, Монтила (Кордоба)

  Рокот за доставување на брифинзи ќе заврши на 1 јули 2016 година.

 • Жири
  Theирито, составено од двајца членови на организационата асоцијација и три лица со признаена солвентност од областа на книжевната критика, темата на натпреварот или членови на кој било од соработниците, ќе ги избере финалистичките дела. Наградите ќе бидат доделени во јавен акт што ќе биде објавен навремено.
 • Награди.
  Натпреварот ќе биде награден со Прва награда проценета на 400 евра, Втора награда од 100 евра, како и објавување на победничките дела.

III натпревар за поезија Констанцио Замора Морено

 • Reанр: Поезија
 • Награда: 400 евра
 • Отворено за: без ограничувања
 • Организационен субјект: Фондација Еспејо
 • Земја на повикувачкиот субјект: Шпанија
 • Датум на затворање: 08 г.

Бази

 • Јазик: Кастилијански.
 • Секој што сака може да учествува поема што не е доделена на други натпревари, внесено или компјутер напишан во една колона и само од една страна.
 • El темата, мерачот и римата ќе бидат бесплатни. Продолжувањето ќе биде минимум од 90 стихови, во единствена поема без потпис или псевдоним.
 • Само ќе бидат прифатени една работа по натпреварувач.
 • Делата Тие ќе бидат претставени во 3 примероци во плик, и во рамките на ова ќе вклучува придружба (мал затворен плик) со податоците на авторот, фотокопија од лична карта; предмет и наслов на песната однадвор. Делата ќе бидат испратени по пошта, или рачно, до Секретаријатот Fundación Espejo, на Ц /. Нои дел Сукре, бр. 65. Поштенски: 08840 Виладеканци (Барселона).
 • Периодот на прием завршува на 8 јули 2016 година.
 • Основани наградиБесплатна тема: 400 евра; Тема, живот и дело на Хорхе Манрике: 400 евра.
 • Theирито ќе го сочинуваат компетентни луѓе во светот на писмата, а нивната одлука ќе биде конечна.
 • Наградуваните натпреварувачи нивната награда ќе треба да ја соберат лично. Доколку не се стори тоа, износот на наградата ќе му биде вратен на Fundación Espejo. Пресудата и доделувањето на наградите ќе бидат објавени на јавна церемонија на 14 октомври, во 20:2 часот. Настанот ќе се одржи во Виладеканци (Атенеу д’Ентитати Пабло Пикасо, Пје. Сант Рамон, XNUMX).
 •  Победниците на натпреварот нема да можат да се натпреваруваат во следното издание.

XII литературен натпревар „Кармен де Микелена“

 • Reанр: Расказ и поезија
 • Награда: 500 евра
 • Отворено за: почетници писатели и луѓе со литературна грижа кои живеат во Шпанија
 • Организациски субјект: Културно здружение „Ел Јелмо“
 • Земја на повикувачкиот субјект: Шпанија
 • Датум на затворање: 10 г.

Бази

 • El тема ќе биде околу  Womenените и еднаквите можности во нашето општество. Може да учествуваат нови писатели и луѓе со литературна грижа што живеат во Шпанија, се додека нивните дела се напишани на шпански јазик.
 • Делата ќе бидат необјавен, разбрани како такви, оние оригинали што не биле наградени на други натпревари.
 • Може да се претстави дело според модалитетот, расказот и поезијата, нејасно. За ова, се утврдуваат следниве модалитети: Прва награда за поезија; Прва награда во наратив или приказна Специјална награда за девојчиња на училишна возраст, во форма на приказна или поезија. За целите на проценка и квалификација, ќе преовладуваат критериумите на аргументирана креативност, дидактика и информативна ефективност.
 • La максималната должина на приказните ќе биде 3 страници. Фонт Arial 14, минимум 1,5 меѓуред.
 • El термин презентација на делата ќе заврши на 10 јули 2.016 година.
 • Делата мора да ги приложи следниве податоци или документи (вклучено во плик или досие): Авторство, Наслов на делото, Фотокопија од ДНИ, Адреса и Телефон. Тие ќе бидат придружени со потврда дека делото не е објавено и дека неговите права не се доделени на кој било издавач, ниту дека чекаат пресуда за кој било друг натпревар.
 • Учесниците прифаќаат нивните приказни да се користат за јавно објавување, или за употреба од самата Здружение, формирајќи дел од неговата документарна колекција.
 • Победниците ќе бидат должни да присуствуваат на церемонијата на доделување на наградите, освен оправдување за виша сила соодветно акредитирана и ценета од жирито, во тој случај ќе биде назначено друго лице да го собере.
 • Наградите ќе се состојат од 500 евра по модалитет, расказ и поезија. Локалната награда за деца на училишна возраст ќе биде составена од компјутерска опрема (проценета на 500 евра).
 • Делата што учествуваат преку е-пошта Тие мора да бидат во формат .pdf. и испратете се на следнава адреса:  clcarmendemichelena@gmail.com
  Предмет: XII ЛЕТЕРАТЕР КОНКУРС КАРМЕН ДЕ МИЦЕЛЕНА
  Една пошта за секој модалитет и мора да содржи три прилози: 1. Со работата што учествува. Pdf формат
  модалитет и наслов (Пример: Приказна- „Меморијата“)

  2. Со податоците на авторот.

  3. Доверба дека делото не е објавено и дека неговите права не се доделени на кој било издавач, ниту дека чекаат пресуда за кој било друг натпревар.

  Тие исто така можат да бидат испратени со традиционална поштенска пошта до:
  Културно здружение „Ел Јелмо“
  П.О. Кутија број 42
  23280- Беас де Сегура - éеен

  Наведување во пликот XIIº КНИЕН КОНКУРС „КАРМЕН ДЕ МИЧЕЛЕНА“, модалитет и категорија во која учествува

XXI издание на наградата за роман «Варгас Lоса»

 • Reанр: Роман
 • Награда: 12.000 евра
 • Отворено за: без ограничувања
 • Организационен субјект: Универзитет во Мурсија, Фондација Каха Медитеранео и Чаир Варгас Лоса
 • Земја на повикувачкиот субјект: Шпанија
 • Датум на затворање: 15 г.

Бази

 • Сите студенти можат да учествуваат во Наградата за роман „Варгас losоса“ организирана од Универзитетот во Мурсија, Фондацијата „Каха Медитеранео“ и столчето Варгас losоса. Шпански или странски автори кои ги испраќаат своите дела напишани на шпански јазик, со исклучок на оние кои ја имаат добиено оваа награда во претходните изданија на овој натпревар.
 • Делата на бесплатна тема, тие мора да бидат необјавен, Тие не смеат да бидат објавени во целина или во делови, ниту пак биле наградени на кој било друг натпревар, натпревар или литературна активност, не само на датумот на прием на конкурсот, туку и во времето на објавувањето на одлуката, секој учесник мора да испрати копија од делото. Не е дозволено повеќе од една работа по автор.
 • Речената копија мора да биде претставена во согласност со следново спецификации: Во Формат DIN A4, двострани внесени, На двоен простор, во фонт Times New Roman од 12 поени и максимум 30 редови на страница. Beе биде пагиниран и правилно врзан. Должината на работата нема да биде помала од 150 страници. Името на авторот во никој случај не смее да се појавува во текстот на делото, туку неговото мото или псевдоним треба да стои.
 • Романите ќе бидат доставени на конкурс. под мотото или псевдонимот, придружено со белегзија или запечатен плик, внатре во кој мора да биде соодветно пополнет приложениот формулар за учество. Треба да се додаде кратка книжевна историја, како и биографска скица.
 • La образец за учество Може да се добие од веб-страниците на Универзитетот во Мурсија (http://www.um.es/cultura), Фондацијата Каха Медитеранео (www.cajamediterraneo.es) и столчето Варгас Лоса (http: // www .catedravargasllosa .ее).
 • Делата мора да бидат испратени преку која било поштенска или курирска агенција или субјект што дозволува „заверена“ испорака. Адресата на примателот ќе биде следната:
  Универзитетот на Мурсија
  Ректорат
  Авда. Тениете Фломеста, 5
  Обнова зграда
  30003 Мурсија (Шпанија) наведено на пликот: «ЗА НАРОДНАТА НАГРАДА„ ВАРГАС ЛЛОСА “.
 • Авторите се обврзуваат да го известат Универзитетот во Мурсија дека нивната работа е избрана или наградена на друг конкурс штом го знаат тоа, со цел да не ги спречуваат другите учесници да имаат пристап до наградите. Примените романи ќе се сметаат за завршени за сите намени и нивните автори не можат да направат измени откако ќе бидат испратени за учество на овој Конкурс.
 • La Краен рок за прием на оригиналите ќе биде 15 јули 2016 година. По ова, на натпреварот ќе бидат примени само оние пратки чии поштенски трговски докази дека тие биле испратени пред датумот.
 • Предвидената економска дарба е единствена награда, обдарена со 12.000 €. Оваа награда ќе биде предмет на соодветно задржување на данок според важечките прописи.
 • Субјектите што ги свикуваат ќе го назначат составот на жирито, составено од личности од литературниот и академскиот свет. Одлуката на жирито ќе биде конечна и ќе биде објавена во Мурсија на крајот на 2016 година.

Со среќа!

 

Fuente: писатели.org


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

бул (точно)