Национални литературни натпревари за месец август

Национални литературни конкурси за месец август

Па, бидејќи ќе влеземе во летниот месец јули, доаѓаме како и секој месец со овие национални литературни натпревари, овојпат соодветните да завршат во август. Како што секогаш укажувам на овој тип на написи, добро прочитајте ги правилата за учество и доколку одлучите да ја испробате среќата на кој било од нив, може да се снајдете многу добро и да ви биде награден вашиот литературен квалитет.

Овој пат ви донесеме 4 национални литературни натпревари.

IX награда за поезија „Федерико Муелас“

 • Reанр: Поезија
 • Награда: 1.500 €
 • Отворено за: без ограничувања по националност или престој
 • Организационен субјект: Градски совет на Куенка
 • Земја на повикувачкиот субјект: Шпанија
 • Датум на затворање: 01 година

Бази

 • Сите учесници кои ги испраќаат своите песни во шпански јазик. Делата мора да бидат оригинални и необјавени, бидејќи претходно не биле објавени или откриени во кој било медиум.
 • Делата ќе бидат со минимална должина од 300 стихови, а темата ќе биде бесплатна. Oneе биде прифатен само еден оригинал по автор. Наградени книги нема да бидат прифатени на други натпревари.
 • Оригиналите, под мотото или псевдонимот, ќе бидат испратени само преку е-пошта. Е биде испорачан две датотеки во исто извршувањеили на адресата Premiopoesiafedericomuelas@cuenca.es со споменување во афера de IX награда за поезија „Федерико Муелас“. Една од датотеките ќе одговара на работата и мора да биде номинирана со избраното мото или псевдоним; а другиот со придружба што ќе се вика „придружба на [наведете го избраното мото или псевдоним]“ во кои следниве информации мора да се појават исклучиво: име и презиме, националност, адреса, телефонски број, сметка за е-пошта, кратка биографија за автор во врска со добиените награди и заколна изјава со која се уверува дека стихозбирката не е доделена на ниту еден друг натпревар и нејзината необјавена природа. Доколку е доделен на друг натпревар пред неговото решавање, тие мора да го известат Министерството за култура за делото да се повлече од оваа награда.
 • El период на прием на оригинали завршува на 1 август 2016 година.
 • El награда е обдарен со 1.500 евра (на кој ќе се примени соодветното задржување на данок). Theирито може да ја прогласи наградата за неважечка доколку смета дека нема дело со доволен литературен квалитет. Победникот нема да заработи авторски права.
 • Победничкото дело ќе остане во сопственост на Градскиот совет на Куенка, кој ги задржува правата на првото издание на победничкото дело, во рок од една година по донесувањето на пресудата.

Награда за роман X Малага 2016 година

 • Reанр: Роман
 • Награда: 18.000 € и издание
 • Отворено за: без ограничувања по националност или престој
 • Организационен субјект: Градскиот совет на Малага и Фондацијата Хозе Мануел Лара
 • Земја на повикувачкиот субјект: Шпанија
 • Датум на затворање: 02 г.

Бази

 • Тие ќе ги исполнуваат условите за оваа награда необјавени романи напишано во шпански јазик кои претходно не биле наградувани на кој било друг натпревар. Авторот на романот ќе ги гарантира авторството и оригиналноста на презентираното дело, како и немањето права за објавување на тоа посветено на трети лица.
 • Тие ќе можат да се натпреваруваат за оваа награда сите писатели, без оглед на нивната националност, чии романи ги исполнуваат барањата утврдени во претходната точка.
 • Износот на награда тоа ќе биде од 18.000 евра за единствен добитник, се разбира дека споменатата економска награда на наградата го надополнува унапредувањето на правата на авторот во првото издание на книгата. Победничкиот роман ќе биде објавена и дистрибуирана од фондацијата Хозе Мануел Лара, дека за една година од доделувањето на наградата, ќе има право на повластена опција за претплата на договорот за издавање на победничкиот роман, автор на истиот потпис на соодветниот договор со наведената издавачка куќа.
 • Романите ќе бидат претставени, по можност, преку веб-страницата општински посветен на книжевните награди од областа на културата чие обраќање е http://premiosliterarios.cultura.malaga.eu. На оваа страница, апликацијата ќе биде завршена и следните датотеки ќе бидат приложени:

уште датотека во .pdf формат што содржи пишаниот роман a двоен простор користење Arial писмо големина 12 и со минимална должина од 160 и максимум 300 страници. На првата страница од делото ќе се репродуцира неговиот оригинален наслов со големи букви и името и презимето на авторот. Презентацијата на еден оригинал од секој автор ќе биде примена.

b) DNI или NIEили Pasaporte целосно скениран во кој било од следниве формати: .pdf, .jpg, .png или .gif. Преку овој документ, идентитетот на барателот ќе биде привремено акредитиран до одлуката на жирито.

 • Откако ќе биде донесена одлуката на жирито, ако наградениот автор не е шпански државјанин и / или не е даночен жител во Шпанија, тие ќе мора да обезбедат потврда за престој издадена од даночниот орган на нивната земја со цел да избегнат меѓународно двојно оданочување во врска со задржувањата на данокот.

XXVI награда за поезија Фреј Луис де Леон

 • Reанр: Поезија
 • Награда: 1.000 €
 • Отворено за: без ограничувања по националност или престој
 • Организационен субјект: Градскиот совет на Мадригал де лас Алтас Торес
 • Земја на повикувачкиот субјект: Шпанија
 • Датум на затворање: 05 г.

Бази

 • Тие ќе можат да се натпреваруваат за наградата сите поети кои го сакаат тоа, сè додека тие го прават тоа на шпански, Со оригинални и необјавени делаи немаат добиено Прва награда на кој било претходен повик.
 • Воспоставува а Прва награда од 1.000 € што ќе му се додели на најдобриот Мадригал кој според мислењето на квалификуваното жири е доверител и Втора награда од 800 евра.
 • Секој учесник може да претстави најмногу три мадригали, во различен плик, со различно мото и ескоро, напишано во машина, двопросторно и удвоено.
 • La обем на оригинали тоа ќе биде оној за кој авторот смета дека најблиску се приближува кон поетскиот состав на мадригалот, оставајќи му на авторот апсолутна слобода на формата.
 • Делата мора да бидат испратени по пошта до Hon. Градскиот совет на Мадригал де ла Алтас Торес (Авила), наведувајќи во на: За наградата за поезија Фреј Луис де Леон. Презентацијата на оригиналите ќе заврши на 5 август 2016 година во 14:00 часот.
 • Theирито ќе го сочинуваат релевантни личности од светот на културата.
 • Квалификациското жири, со оглед на оригиналите, може да додели посебни споменувања и, доколку смета дека е соодветно, може да ја прогласи наградата за неважечка.
 • Поетите победници се обврзуваат лично да ја добијат наградата на културен настан организиран од градскиот совет на Мадригал де лас Алтас Торес, на кој ќе бидат повикани и поканети многу однапред. Разбирливо е дека победниците се одрекуваат од паричната награда ако не присуствуваат на наведениот настан. Ако имале само причина, тие ќе наведат идеален датум за примање на наградата на друг културен настан.

XXIV Прозен натпревар Градски совет во Лос Молинос 2016 година

 • Genанр: Приказна
 • Награда: 250 €
 • Отворено за: над 18 години
 • Организационен субјект: Советот на градот Лос Молинос
 • Земја на повикувачкиот субјект: Шпанија
 • Датум на затворање: 12 г.

Бази

 • Тие ќе можат да учествуваат сите оние луѓе кои го сакаат тоа, без оглед на нивната националност и уметничка тенденција, над 18 години.
 • Бесплатна тема: Краток расказ за хумор. Приказната мора да биде оригинална (не плагијат) и необјавена. Единствена приказна по автор.
 • Во голем, запечатен плик, со назнака за „XXIV КОНКУРС НА ПРОСЕТ ЕКСМО. ГРАДСКИ СОВЕТ НА ЛОС МОЛИНОС. 2016 година “ ќе се претстави: - Оригинална копија на приказната напишано на шпански јазик, внесено, во формат DIN A-4 или слично, со максимална должина од 8 страници и без потпис, и кое ќе вклучува мото или лозинка. Beе се претстави максимум една приказна по учесник.

  - Заедно со работата, следнава документација ќе биде приложена во запечатен плик, од чија надворешна страна ќе се повтори псевдонимот:
  Лични податоци на авторот: (Име и презиме, адреса, е-пошта и телефонски број)
  Фотокопија од лична карта или пасош.

 • Делата ќе бидат презентирани или испратени со заверена пошта до Секторот за култура. Градското собрание на Лос Молинос, Плаза Еспања, бр. 1, КП 28460 Лос Молинос, Мадрид, до 12 август 2016 година, од понеделник до петок од 8:30 до 14:30 часот, преку Генералниот регистар, во канцелариите на градот Совет. Трошоците за испорака ќе бидат на товар на учесниците.
 • Ирито ќе додели а единствена награда од 250 €, што ќе биде предмет, каде што е соодветно, на соодветните задржувања на данок. Церемонијата на доделување на наградите ќе се одржи за време на чинот на Прогласување на свечености, присуството на победникот е задолжително или овластено лице наместо тоа.

Fuente: писатели.org


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

бул (точно)