Накратко го анализираме делото «Романцеро гитано» од ФГ Лорка

Федерико Гарсија Лорка, класичен шпански поет

Продлабочете се во животот и делото на авторот роден во Гранада Федерико Гарсија Лорка Тоа е вистинско чудо, бидејќи секогаш се открива нешто ново. Денес го сторивме токму тоа: истражуваме, истражувам малку подлабоко во едно од неговите најпознати дела. Накратко ја анализираме работата „Циганска романса“ од ФГ Лорка, дали ќе останете со нас?

„Циганска романса“

Поетското дело „Циганска романса“ беше напишано и објавено од поетот Федерико Гарсија Лорка во годишен 1928 и тоа е состав од вкупно 18 романси, чии теми се вртат околу митскиот свет на Циганите, кои се занимаваат со теми универзални како и трагичната судбина што не придружува сите нас во еден момент од нашите животи, фрустрацијата на нештата посакувани, но не и добиени , вина за чувство и правење одредени работи итн.

Поетскиот израз во ова дело го рефлектира синкретизмот на славната генерација во '27 година, каде што постапките и личните мотиви беа измешани со авангардни метафори, вклучително и како нешто што не е толку карактеристично за Гранада, како што се нивните симболи на универзумот на Лорка.

И, ако сакате да го прочитате ова прекрасно дело наскоро, ви препорачуваме да не продолжувате да читате засега. Не сакаме да ви откриеме ништо! Врати се тука кога ќе завршиш со читање. Меѓутоа, ако веќе сте го прочитале и сакате да продолжите да го анализирате со нас, продолжете да читате.

Смртта на Антожито, ел Камборио

Во ова познато дело, Циганите се здобиваат со митска димензија: тие го претставуваат инстинкт на слобода Борба против утврдените норми и судбина. Лорка, ги концентрира сите максимални човечки квалитети во нив (благородништво, сила, итн.) Да се ​​побунат и со тоа да се соочат со трагична судбина што му стои во продавница, што сè уште преовладува и победува со неизбежна смрт.

Во овој момент, ќе го видиме карактерот на Антожито, Камборио како архетип на циганското чистокрвно.

«Романса за црниот пенал»

Од судирот помеѓу желбата за слобода и смрт, произлегува длабока фрустрација што ја нарекуваат Циганите „Црниот пенал“. Оваа анализа и опис на циганското чувство за „црниот пенал“ се чувствува во нејзината книга од извесен Соледад Монтоја, а нејзиното страдање можеме да го почувствуваме во следните стихови што ги ставаме подолу:

… _Soledad: измијте го телото

со вода од ариш,

и остави го срцето

во мир, Соледад Монтоја.

Долу под реката пее: 

флаер од небо и лисја.

Со цветови од тиква

се круниса новата светлина.

О срамота за Циганите!

Чист пенал и секогаш сам.

О, скриена речна тага

и далечна зора!

Темите со кои се занимаваат Циганските балади

Иако Циганските балади се добро познати по тоа што зборуваат за малку користена тема како што е циганскиот свет, вистината е дека не е единствениот предмет на кој авторот, Федерико Гарсија Лорка, не. Всушност, во текот на 18-те романси што го сочинуваат Романцеро, можеме да најдеме различни теми што треба да бидат познати.

Главната секако е репресија, малтретирање и животот на Циганите, народ кој отсекогаш бил на работ на општеството и кој е исфрлен и квалификуван со лоши или негативни придавки за нивниот животен стил.

Поради оваа причина, Лорка работи на различни теми во неговите песни, поврзувајќи ги со нив, како што е фактот на а постојана борба со репресивниот авторитет, конфронтација, малопродажно општество итн. Сето ова се фокусираше на давање живот и глас на малку познато и многу дискредитирано општество како што се Циганите. Вистината е дека самиот автор зборува за тоа како има одлични имиња во уметноста кои припаѓаат на циганската етничка група.

Како и да е, нешто што многу малкумина обично го коментираат е дека покрај прашањето за Циганите, Лорка Исто така, тој прави простор за жените во својата работа. Ликот што ја претставува во овој случај е Соледад Монтоја, позната и како „циганска монахиња“, и таа е онаа што може да се опише како „вистинска жена“ за Циганите.

Се разбира, низ романсите, има многу главни теми, како што се loveубов, смрт, разлики ... Сето ова е управувано од Цигани, но во реалноста авторот е способен да го екстраполира во другите општества.

Поделба на романсите: две многу различни теми

Ел Романцеро Гитано беше една од книгите на Лорка што тој започна да ја пишува во 1924 година и беше објавена во 1928 година. Можеме да зборуваме за тоа дека е едно од најважните дела на авторот, со јазик кој се базира на метафори, симболика и приказни. Се разбира, се издвојува да се направат познати циганската и андалузиската култура, без да се занемарат другите проблеми.

Лорка работи во неговите цигански балади следејќи го упатства за традиционалните балади, односно користење дијалози без воведување глаголи или кажување кој зборува. Покрај тоа, приказната што е раскажана нема преамбула, тоа е нешто што започнува ненадејно и може да создаде аура на мистерија околу приказната. Така, сите романси на Лорка се карактеризираат со користење на заеднички наративни формули, анафора, повторувања и исто така симболика што толку многу ја сака поетот.

Како што рековме претходно, таа е составена од 18 романси. Но, сите овие не се вртат целосно околу циганскиот свет, туку напротив, може да се најдат два типа на романса диференцирани според она што Лорка сакаше да го каже за нив.

Значи, имате:

Романса од 1 до 15

Овие се фокусиран директно на Циганите. Но, во нив има и други важни подтеми како смрт, жени и сл. Всушност, пет од оваа група песни се фокусирани на жени. Зборуваме за: Скапоцени и воздух; Романса за месечарење, Циганска калуѓерка; неверната куќа; и романса за црниот пенал. Секој од нив нуди визија за предмет како што се loveубов, страст, фрустрација или тага.

Во исто време, постојат и други романси чија историја е циганите кои имаат трагичен крај, како што е Смртта на Антожито ел Камборио; Тепачка; o Романса на шпанската цивилна гарда.

Конечно, ќе најдете три романси што авторот ги посветил на три андалузиски градови. Тие се: Гранада (со Сан Мигел); Севилја (со Сан Габриел); и Кордоба (со Сан Рафаел).

Романса од 16 до 18

Последните три романси на Циганските балади не се толку поврзани со Циганите, туку повеќе Тие зборуваат за историски личности. На пример, оној на Мартирио де Санта Олала, зборува за Римска Андалузија и се занимава со животот на Санта Еулалија де Мерида.

Од своја страна, потсмевајќи се на Дон Педро на коњ, нè враќа во средниот век, во кој тој зборува за loveубовта, нејзиното отсуство и витезите кои заборавиле.

Конечно, Тамар и Амнон се за библиска приказна и инцестуозната loveубов и страст на двајца браќа.

Би можело да се каже дека, иако се занимаваат со теми што биле видени во претходните романси, многу се разликува од она со што се занимаваше во книгата на Лорка И како да ставам три романси кои, на некој начин, немаа многу врска со горенаведеното (иако, како што велиме, тие се занимаваат со истите прашања).

Симбологија во циганските балади

Конечно, оставивме тука каква е симболиката што ја наоѓате во Циганските балади, како и значењето што поетот им го дава на тие симболи. Некои од нив се користат во други дела, но има и други кои се карактеристични само за оваа.

Меѓу нив се:

Циганот

Циганската фигура може да биде толкуваат како начин на живот, и како се судира со „нормалното“ и вообичаено општество. И покрај обидите да се прилагоди на тоа општество и да живее во мир со нив, тој не успева и предизвикува неговата судбина да заврши лошо.

Месечината

За Лорка, Месечината има повеќе значења, но вистината е дека во овој случај најкарактеристично е што е симбол на смртта.

Бикот

Иако бикот е симбол на моќ, на сила, на храброст. Крајната цел на ова е смртта и не е нормална, туку мора да се бори за да живее, конечно, што и да направи, да почина.

Затоа, за Лорка, тој има трагична симболика. Како да му го одзедоа животот на бикот. И вака тој го претставува тоа во својата романса.

Коњ

Коњот бил присутен во многу дела на Федерико Гарсија Лорка

Коњот е една од симболиките што најмногу ја користел Федерико Гарсија Лорка во многу свои дела. И во овој случај тој зборува за коњот од машка, девствена, силна гледна точка, полн со страст.

Така тој го претставува, но и дека оваа страст секогаш води кон смрт, до катастрофален крај кој завршува без да се постигне она по што тој копнее.

Ножот, бодежите, ножевите

Низ циганските балади се цитираат некои метали како ножеви, ками и сл. Сите тие се предмети што ја симболизираат смртта за авторот. Имајте на ум дека зборуваме за предмет што нанесува болка и дека ова може да биде фатално.

Сепак, има и други метали како сребро или злато, како и бронза или бакар. Првите две се позитивни симболи за Лорка; од друга страна, другите две, им дава тотално поинакво значење, бидејќи тој ги користи за да имплицира на типот на кожата што ја има една личност (или група).

Ако сакате да прочитате нешто добро за Гарсија Лорка, препорачуваме да го прочитате ова «Романцеро Гитано», едно од најдобрите автори родени во Гранада.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.