Меѓународни литературни конкурси за месец јуни

Меѓународни литературни конкурси за месец јуни

Ако вчера ви презентиравме неколку национални литературни натпревари на кои од сега можете да учествувате, денес доаѓаме со меѓународни литературни конкурси за месец јуни. Презентирајте го тоа дело што сте го заборавиле во фиока, исчистете ги оние стихови што некогаш сте ги создале за theубовта на вашиот живот и учествувајте на овие литературни натпревари.

Ако не ја испробаш својата среќа, никогаш нема да знаеш дали можеше да победиш ... Не мислиш ли?

Награда Долорес Кастро 2016 (Мексико)

 • Genанр: Роман, поезија и есеј
 • Награда: 35 илјади пезоси и издание
 • Отворено за: жени родени во Мексико
 • Повик: Уставен градски совет на општина Агуаскалиентес
 • Земја на субјектот што го свикува: Мексико
 • Датум на затворање: 03 г.

Бази

 • Тие ќе можат да учествуваат во овој повик сите жени родени во Мексико и кои пишувањето го прават изразно средство.
 • Учесниците мора да достават необјавени текстови, од која било тема кои одговараат на жанровите наратив, поезија и есеј.
 • Делата во прв степен, без оглед на жанрот во кој се регистрирани и предметот, мора да ги исполнуваат критериумите на литературните текстови, односно барем да бидат доказ за употребата на јазикот на соодветен и креативен начин.
 • Делата мора да бидат доставени во три примероци, секој поединечно поставен. Чија насловна страница мора да се идентификува со насловот на текстот и употребениот псевдоним, со фонт Times New Roman, со големина од 12 точки, со двојно распоред. Во случај на наратив, минималната должина ќе биде 50 страници и максимумот 100; додека за поезија и есеи минималната должина ќе биде 30 страници и максимум 50.
 • Без оглед на грагаросот, плик означен со псевдоним на неговиот автор мора да биде интегриран, во него мора да има придружба со следниве податоци за идентификација: а) Наслов на делото, б) Целосно име на авторот, в) Адреса, г ) Е-пошта и д) Број на фиксен и мобилен телефон. Дополнително, мора да се вклучи ЦД со копија од предметниот текст, означен со псевдонимот.
 • Псевдонимите не смеат да бидат поврзани со вистинското име, каква било алузија на презимето, иницијали, прекари веќе познати на авторот или кој било друг елемент што се однесува на нејзиниот идентитет, ќе биде основа за дисквалификација.
 • Делата Тие ќе бидат доставени или испратени до општите канцеларии на општинскиот институт Агуаскалиентес за култура, IMAC, лоцирана на Кале Антонио Ацеведо Ескобедо бр.131, Зона Центро, КП 20000, во градот Агуаскалиентес, од 9:00 до 15:00 часот.
 • Делата што учествуваат или претходно биле наградени на друг локален, национален или меѓународен натпревар, како и оние што се во фаза на објавување, веднаш ќе бидат дисквалификувани.
 • La краен рок на приемот на дела ќе биде во петок, 3 јуни 2016 година во 14:00 часот, ниту една работа нема да биде прифатена по овој датум и време. Во случај на дела испратени по пошта, поштенската марка на истиот датум ќе се земе предвид.
 • Квалификациското жири ќе биде составено од специјалисти од областа на истражување и / или литературно творештво, како на локално, така и на национално ниво, неговата одлука ќе биде конечна.
 • Откако ова ќе биде издадено, на 12 година, соодветните тендери ќе бидат отворени пред Нотар и веднаш ќе бидат известени добитниците; истиот ден резултатите ќе бидат дисеминирани преку веб-страницата на општината Агуаскалиентес http://www.ags.gob.mx и на страницата на Фејсбук https://www.facebook.com/imacags.
 • Е бидат наградени три награди од 35 илјади пезоси, по еден за секоја од категориите. Доколку жирито го смета тоа за соодветно, ќе се додели почесно признание за секој пол.
 • Добитниците на првото место ја даваат сопственоста на нивните права само за првото издание на нивната работа, што ќе биде уредничка одговорност на Координацијата за уметничко образование и изданија, тие исто така се согласуваат да учествуваат во дисеминациските активности на нивната работа предложени од IMAC. Во случај да не престојуваат во Агуаскалиентес, IMAC ќе понуди поддршка за превоз и дневница.
 • Победничките дела ќе бидат доставени на тестовите за истражување на легитимноста, доколку е потребно.

Општинска награда за литература во Парагвај

 • Reанр: поезија, наратив, есеј, театар, објавено дело
 • Награда: Г. 36 милиони (заедно)
 • Отворено за: Парагвајците или странците кои живеат во земјата
 • Повик: Генерален директорат за култура и туризам
 • Земја на субјектот што го свикува: Парагвај
 • Датум на затворање: 06 г.

Бази

 • Натпреварот е во организација на Генералниот директорат за култура и туризам. Оние кои сакаат да учествуваат мора да бидат Парагвајци или странци со најмалку пет години престој во земјата. Делата можат да бидат презентирани во жанровите поезија, наратив, есеј и театар со минимално количество седумдесет страници отпечатени во буква со големина 8.
 • Четири примероци од книгата што ќе се натпреваруваат, како додаток на наставната биографија на авторот, мора да бидат презентирани во Дирекцијата на општинската библиотека, која се наоѓа на Ајолас 129 и Бенџамин Констант.
 • Единицата ќе ги прима од понеделник до петок, од 8:00 до 17:00 часот. Телефонскиот број за пребарување е 442-448.
 • La датумот на затворање е 6 јуни 2016 година а резултатите ќе ги земат три жири, кои се сметаат за признати писатели и имаат овластување да се квалификуваат. Нивните имиња нема да бидат познати додека не се соопшти пресудата, што ќе се случи пред 15 август и ќе биде конечно.
 • Theирито има моќ да прогласи дека било која од наградите е неважечка или да даде почесно признание доколку има дела што го заслужуваат тоа.
 • Што се однесува до Добитник е на наградите, Дирекцијата објави дека сума од не помалку од Г. 36 милиони ќе бидат распределени помеѓу првото и второто место, во пропорција од 70% и 30%, соодветно.
 • Церемонијата на доделување на општинските награди за литература во 2016 година ќе се одржи во септември 2016 година.

I Tomás Vargas Osorio награда за поезија (Колумбија)

 • Genанр: Поезија
 • Награда: 3.500.000 Колумбиски пезоси и издание
 • Отворено за: писатели од колумбиска националност или странски жители кои можат да докажат, барем, пет години живот во земјата.
 • Повик: Аполабрар корпорација
 • Земја на субјектот што го свикува: Колумбија
 • Датум на затворање: 10 г.

Бази

 • Тие ќе можат да учествуваат писатели од колумбиска националност или жители странци кои можат да докажат, барем, пет години живот во земјата.
 • Делата Тие мора да бидат напишани на шпански јазик, да бидат оригинални и необјавени, (тие не можат да бидат објавени, целосно или делумно, во кој било физички или електронски медиум). Делата можеби не се наградени на други конкурси, ниту чекаат одлука или објавување на жирито.
 • Секој учесник може да се натпреварува со презентирање на А. серија песни (слободна тематика) имаат најмалку 20 страници (страници) и како максимум 30. Треба да се користат следниве спецификации: Arial фонт, 12 точки, со 1,5 проред. Датотеката мора да биде во формат PDF.
 • Оригиналите на делата ќе бидат презентирани само во дигитален формат. Тие можат да ја испратат својата работа на следната mail: cptomasvargasosorio@gmail.com (Во приложена датотека ќе ги испратите делата потпишани со псевдоним и во друга датотека, во истата е-пошта, вашите лични податоци: имиња и презимиња, псевдоним, адреса, телефонски број, е-пошта, кратка биографија и скениран документ за лична карта).
 • El Рокот за прием на делата ќе се затвори на 10 јуни 2016 година. Само презентирање на делата подразбира прифаќање од страна на учесниците на условите на овој повик.
 • За кој било сомневање или барање Во врска со толкувањето на правилата, учесниците треба да пишуваат на следната е-пошта: greengos@gmail.com, или јавете се на телефоните: 3172765601 или 3017205153.
 • Е бидат наградени три добитни дела, стимулациите се како што следува:
  a) Прво место: 3.500.000 (три милиони и петстотини илјади) колумбиски пезоси.
  b) Второ место: 2.000.000 (два милиони) колумбиски пезоси.
  c) Третото место: 1.000.000 (еден милион) колумбиски пезоси.
  Почесните споменувања ќе бидат доделени, како што смета жирито, за соодветно, но нема да бидат одобрени од готовина.
 • Организацијата на натпреварот ќе продолжи на издание на наградените дела а исто така и оние што ги препорачува жирито во физички и дигитален формат.
 • Организацијата го задржува правото да ги објави наградените дела или препорачаните од жирито во првото издание виртуелно или физички, со бројот на копии што смета дека е соодветно и без објавувањето да има какви било права во корист на авторот.
 • Секој автор ќе добие бесплатни примероци од книгата.
 • Jе се формира жири составено од национални и меѓународни писатели со признат углед во жанрот повикан на Конкурсот.
 • При доделувањето на наградата, жирито ќе ги земе предвид уметничките вредности, оригиналноста и креативноста на поезијата.
 • Одлуката на жирито ќе биде конечна и ќе биде објавена преку масовните медиуми и на официјалната страница на Конкурсот: http://cptomasvargasosorio.wix.com/concursodepoesia на 1 јули оваа година.
 • La награда Е се одржи за време на IV Меѓународен поетски состанок на Букараманга, што ќе се одржи од 27 до 30 јули 2016 година. Организацијата на натпреварот нема да ги покрие трошоците за присуство на соодветните победници.

Награда за наратив и хроника на Франциско Колоан „Да се ​​вратиме на море“ (Чиле)

 • Пол: наратив и хроника
 • Награда: 3.000.000 УСД (три милиони пезоси); медалот Франциско Колоан, во чест на писателот роден во Кемчи; и тридневен престој како гостин за теренски активности во заедниците во областа
 • Отворено за: чилеански писатели
 • Повик: Општина Кемчи и Уметничкиот и културен центар за книги ДАЛЦА
 • Земја на субјектот што го свикува: Чиле
 • Датум на затворање: 19 г.

Бази

 • El Национална награда за наратив и хроника „Франциско Колоан“ е годишна награда востановена од општина Кемчи и Уметничкиот и културен центар за книги ДАЛЦА што се доделува во модалитети на раскази, романи и хроники, на чилеански писател кој објавил книга со високи книжевни заслуги во претходната година нејзината награда или што има необјавено необјавено дело.
 • El Награда Составена е од а економска распределба еквивалентна на 3.000.000 УСД (три милиони пезоси); медалот Франциско Колоан, во чест на писателот роден во Кемчи; и тридневен престој како гостин за теренски активности во заедниците во областа.
 • За доделување на наградата, ќе се конституира комитет што ќе го сочинуваат три лица, покрај претставник на организаторите кои ќе дејствуваат како генерален координатор на активностите и секретар на истата. Организаторите ќе го назначат генералниот координатор и членовите на комитетот со оглед на критериумите за соодветност и професионална и општа разновидност со цел да се гарантира престижот на наградата во согласност со принципите што ја одржуваат.
 • Апликантите Тие мора да испратат три примероци од нивната книга или ракопис до Општинската библиотека во Кемчи во роковите утврдени во овие бази а потоа дистрибуиран до членовите на Комитетот за доделување награди.
 • Насловите во потесниот избор ќе станат дел од Библиотеката за наративи и хроника на Франциско Колоан, посветена исклучиво на современата чилеанска нарација, на просторот специјално поставен во општинската библиотека Кемчи.
 • Наградата ќе биде доделена на официјална церемонија што ќе се одржи во градот Кемчи на 4 август секоја година, датум на кој се одбележува основањето на Кемчи.

Fuente: писатели.org


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

2 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Хозе Антонио Вилела Медина dijo

  Добро утро Кармен, ја користам можноста да ве поздравам и во исто време сакав да знам, во Перу доаѓаат и меѓународни литературни конкурси.

  Ви благодарам многу.

 2.   Проф. Хозе Хернандез dijo

  Добро утро: Не се согласувам со меѓународните натпревари. Овие се насочени кон жителите и странците и се затворени за секој писател ширум светот. Штета е

бул (точно)