Меѓународни литературни конкурси за месец август

Меѓународни литературни конкурси за месец август

Ако пред некое време ви го донесевме национални литературни конкурси, ние го правиме истото, но со интернационалци за месец август. Запомнете дека фактот дека тие се национални или меѓународни не значи дека можат да се појават само луѓе од една или друга националност. Ако сакате да знаете дали можете да го доставите вашето литературно дело на еден или друг натпревар, проверете дали сте ги прочитале основите и барањата што се бараат.

VIII Национална универзитетска награда за поезија Десидерио Макиас Силва (Мексико)

 • Reанр: Поезија
 • Награда: 10.000 УСД
 • Отворено за: студенти од кој било универзитет во земјата
 • Организационен ентитет: Автономен универзитет во Агуаскалиентес
 • Земја на субјектот што го свикува: Мексико
 • Датум на затворање: 05 година

Бази

 • Тие ќе можат да учествуваат студенти од кој било универзитет во земјата, Со единствена работа, формирана од а збир од десет или повеќе песни, чие вкупно проширување не надминува 20 страници, со бесплатна тема, напишано во Español.
 • Работата ќе биде необјавен, дури и во електронските медиуми, тој претходно не бил наградуван, ниту ќе учествува истовремено на други натпревари што чекаат решавање.
 • Работата мора да биде испратена печатени, во три примероци, до следниот адреса:
  VIII награда за поезија „Десидерио Макијас Силва“
  Одделение за писма. Зграда 21
  Ciudad Universitaria
  Универсидад Автонома де Агуаскалиентес
  Ав. Универсидад # 940
  Aguascalientes, Ags., CP 20131
 • Работата ќе биде испратена во затворен пакет, идентификуван со псевдоним; Во внатрешноста на пакетот, мора да се додаде запечатен плик, од чија надворешност е забележан псевдонимот, насловот на делото и легендата „Награда Дезидерио Макијас Силва“; Пликот ќе содржи лист со информации за авторот: име, адреса, телефонски броеви, е-пошта, институција каде што учи, лична карта или регистрација на училиште, датум на раѓање.
 • El рок на прием на дела завршува во петок, 5 август 2016 година во 15: 00 часа. Делата испратени со курир што пристигнуваат по наведеното време и датум ќе бидат прифатени, сè додека датумот на регистрација на пратката не е подоцна од наведената граница.
 • Theирито ќе биде составено од истакнати личности од литературното милје и ќе има моќ да додели почесни признанија доколку смета дека е релевантно.
 • La резолуција на наградата ќе бидат ослободени од 29 август 2016, преку веб-страницата на УАА: www.uaa.mx/centros/cac; Покрај тоа, победникот ќе биде известен лично.
 • Автономниот универзитет во Агуаскалиентис ќе му достави на победникот, А. единствена и неделива награда од 10,000.00 УСД (ДЕСЕТ ИЛЈАЗДИ ПЕСОС, МНР).

XI меѓународен натпревар за кратки раскази Сиудад де Пупиалес (Колумбија)

 • Genанр: расказ
 • Награда: шест милиони пезоси и диплома
 • Отворено за: колумбиски или странски писатели над 15 години
 • Организационен субјект: Фондација „Габриел Гарсија Маркез“
 • Земја на субјектот што го свикува: Колумбија
 • Датум на затворање: 14 г.

Бази

 • Може да учествува Колумбиски или странски писатели над 15-годишна возраст, со исклучок на победниците и финалистите од претходното издание, со единствена приказна со слободна тематика напишано во шпански јазик, максимум 3 белези, големина на буквата, 1,5 растојание на правата, фонт од 12 точки.
 • Воспоставува а награда de шест милиони пезоси и Диплома на честа „Габриел Гарсија Маркез“, за прво место. Диплома за чест „Гиilleермо Едмундо Чавес“ за најдобар раскажувач од автор роден во Одделот за Наришо. Уште девет дела ќе бидат избрани за финалисти.
 • Делата мора бидат проследени со датотека со Word y потпишан со псевдоним на следната е-адреса: fundaciongabrielgarciamarquez@gmail.com, пред 15 август 2016 година. Во истата е-пошта ќе се додаде втора датотека, исто така во Word, со лични податоци: Име, псевдоним, датум на раѓање, број на документ за идентификација, адреса, телефон, е-пошта и други аспекти што авторот ги смета Погодно. Се бара да не се додава никаква слика во приказната или во личните податоци. За пратката да се напише на темата: ЗА МЕERNУНАРОДЕН Конкурс за приказна.
 • El квалификациско жири Составена е од писателите Марко Тулио Агилера Гарамуњо, Даниел Фереира и Карлос Бастидас Падиа. Theирито е поддржано од институции и личности со писма со цел да се олесни работата за читање и избор на финалистички текстови.
 • Церемонијата на доделување на наградите ќе се одржи во Пупиалес, Наришо, на 14 октомври 2016 година. Речениот резултат ќе им биде соопштен лично на наградуваните писатели и ќе го дистрибуираат различни медиуми.
 • El пресуда Beе се знае преку видео објавено на регионалните телевизиски канали, на сметката на фондацијата „Габриел Гарсија Маркез“ на ЈуТјуб, на веб-страницата www.albeiroarciniegas.co и http://fundaciongabo.wix.com//fundaciongabo и на различните социјални мрежи, со цел да имаат широка дифузија во Колумбија и во странство.

7-ми Национален натпревар за млади наративи Густаво Диаз Солис (Венецуела)

 • Пол: Деца и млади
 • Награда: петнаесет илјади боливари (п. 15.000,00) и издание на е-книга
 • Отворено за: млади студенти до 21 година
 • Организационен субјект: Министерство за популарна моќ за култура, преку Fundación Casa Nacional de las Letras Andrés Bello
 • Земја на субјектот што свикува: Венецуела
 • Датум на затворање: 19 г.

Бази

 • Сите млади студенти до 21 година.
 • Апликантите мора да достават А. датотека во .PDF формат со една или повеќе приказни за бесплатно создавање на е-пошта contestsfundacioncasabello@gmail.com со една минимална должина од пет страници y максимум петнаесет, со фонт Times New Roman, големина 12, со двојно растојание.
 • Работното досие мора да се идентификува со a псевдоним и во друга датотека .PDF имињата и презимињата на авторот, адресата на собата и идентификацијата на институтот во кој студираат (вклучувајќи телефонски броеви), лични телефонски броеви (минимум два контакти), е-пошта, доказ за студии и лична карта поставени скенирани, како и податоците на претставникот во случај на малолетничка. Овие барања се задолжителни.
 • За повеќе информации, контактирајте ја Координацијата за промоција и настани на Fundación Casa Nacional de la Letras Andrés Bello, лоциран помеѓу аглите на Mercedes a Luneta во парохијата Алтаграсија. Каракас 1010, Венецуела. Телефони: (0212) 562 55 84/562 73 00.
 • Натпреварот е опремен со А. награда de петнаесет илјади боливари (Бр. 15.000,00) за Прва, десет илјади (Бр. 10.000,00) за Вториот y пет илјади (Бс. 5.000,00) за третиот, и на објавување на делото во дигитален формат.
 • Крајниот рок за прием на делата ќе биде до 19 август 2016 година. Наградите ќе се одржат за време на прославата на роденденот на Андрес Бело во ноември 2016 година.
 • Theирито ќе го сочинуваат тројца реномирани писатели.

Награда за драматургија во Чикаго (САД)

 • Reанр: Драматургија
 • Награда: драматизирано јавно читање на неговата претстава од актерската екипа на театарот „Агуион“ и 1,000.00 УСД
 • Отворено за: без ограничувања по националност или престој
 • Организационен субјект: Театар Агуион и Институто Сервантес
 • Земја на субјектот што ги свикува: САД
 • Датум на затворање: 22 г.

Бази

 • Сите Драматурзи од шпанско потекло, жители или не во САД.
 • Willе се натпреварува со бесплатна жанровска игра, напишано на шпански, на проширување не помалку од 60 страници ниту повеќе од 80. Особено ќе се цени дека делата се поврзани со некој тековен општествен проблем што мешаат хумор и драма, како што тоа брилијантно го направи Сервантес.
 • Презентираните дела не смеат да бидат објавени или претставени или познати со некое од тековно познатите технички средства, ниту пак мора да имаат добиено награди на натпревари пред датумот на објавување на одлуката на жирито.
 • Оригиналите ќе бидат испратени преку е-пошта на адресата dramaturgia@aguijontheater.org, во .ПДФ документ повикан „Градилиште“, соодветно зеленило, каде што се појавува на првата страница, веднаш до насловот, a псевдоним наместо името на авторот. Во посебен документ .PDF повикан „Плика“Во истата е-пошта, овој псевдоним ќе биде вклучен, како и лични податоци и податоци за локацијата, кратко биографско досие на авторот и копија од неговиот документ за лична карта.
 • El период на прием на оригиналите се отвора од датумот на објавување на овој повик и истекува на 22 година, коинцидира со датумот на кој Агуион ќе ги прослави своите 27 години непрекината театарска работа.
 • Un жири назначен од раководството на Театарот Агуион и Институто Сервантес, тој ќе ги процени презентираните дела и ќе ја објави својата пресуда јавно во текот на декември 2016 година.
 • El Награда ќе се состои од а драматизирано читање во јавност на неговата работа од екипата на театарот „Агуион“, во аудиториумот на Институто Сервантес за време на сезоната 2016-2017 и $ 1,000.00 САД.
 • Наградата може да се прогласи за споделена, но не и за ништовна. Ниту еден член на организационите институции не може да се натпреварува.

Fuente: писатели.org


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

бул (точно)