Шекспировиот Макбет. Еволуција во пријателството на Банко и Магбет

Илустрација на корицата: (в) Рафаел Мир. Ви благодарам, мајстор Мир.

Пред неколку дена ја разгледував величествената верзија на Магбет од Nо Несба. Зборував за а литературен есеј она што го правев во колеџските денови од студент на Ф. Инглеса што очигледно вклучуваше проучување на работата на Шекспир. Истакнато Магбет како мене префериран наслов и го истакна она што во тоа време најмногу ме привлекуваше кон оваа класика: пријателството помеѓу протагонистот и неговиот капетан Банко и како се развива. И работата е во тоа што, можеби повеќе од Магбет или Лејди Магбет, ми се допадна Банко пред сè, а исто така и карактерот на МекДуф.

Јас успеав да го спасам тој есеј во жестока вежба за пребарување меѓу илјада зачувани трудови. Оригиналот, исто така, очигледно, беше на саксонски јазик, што јас го преведов. Значи, со оние скромни студентски редови напишани пред повеќе од 20 години, се надевам приближи ја оваа бесмртна работа малку поблиску на читателите.

Вовед

Еволуцијата во пријателството на овие два лика тоа е еден од најважните фактори на почетокот на трагедијата во Магбет, без оглед на сопствената амбиција на главниот јунак. Сè е последица произлезена од Пророштва на три вештерки и ранливост на Магбет против нив дека тоа не е предизвикано од едноставно суеверие, туку од таа амбиција што го придвижува кон толку многу подобри лоши постапки.

Магбет го греши фактот дека двете пророштва биле вистинити, затоа што тоа го наведува да размисли за својата моќ да го добие она што го сака, користејќи свои методи. Значи лојалност, најважниот концепт во животот на Макбет, до кралот Данкан и неговите пријатели, во овој случај, да Банко, исчезнува целосно. Магбет се расипува и ги крши сите заклетви, престанува да им верува на сите, честопати дури и на себе.

Сепак, за што станува збор е еволуцијата во тоа пријателство на Макбет и Банко од гледна точка на второто, иако тоа е Макбет кој го крши, од неговата амбиција и страв, убивајќи го неговиот пријател.

Анализа

Структурата на трагедијата во Магбет е многу едноставна. Големината на главниот јунак е веќе утврдена: е во искушение, паѓа во тоа искушение и се уништува од него. Истото можеше да му се случи и на Банко. Неговата лојалност кон Магбет и нивното пријателство можеа да го одведат по истиот пат, дури и да го прегази неговиот пријател. ако ги послушал или следел пророштвата на вештерките на неговите деца, кои ќе станат кралеви, но не и тој.

Може да се разбере дека овој можен пристап до престолот ве тера да размислите за тоа, но Банку не дејствува затоа што сфаќа дека секое искушение може да даде резултат и да се предаде себеси. Сепак, тој му помага на Макбет во неговите цели така што секогаш останува покрај него. Значи, Главната доблест на Банко е лојалност во добро и во лошо, и покрај фактот дека во одреден момент се жали на тоа и е alousубоморен на судбината на Магбет.

Но, за да видите како се развива ликот на Банко, треба да следите неколку точки:

1. Реакција на Банко за време на првата средба со вештерките

Пред да ги запознаеме Макбет и Банко се разработени. Докажано е храброст и гордост во битка против војската на норвешкиот крал и на тој начин стигнува до ушите на кралот Данкан, кој одлучува да го награди Магбет со титулата еден од поразените.

Но, потоа, по враќањето од битка, Банко е првиот кој ги гледа вештерките и прашува кои се тие без да им ги покаже без страв. Сепак, вештерките одговараат само со пофалби и предзнаци за Магбет, кој останува без да каже збор и да чека. Слушајќи го тоа, Банко сè уште не се плаши и, уште повеќе, прашува зошто не му се пророкуваат такви почести како Магбет и бара одговор, покажувајќи го тонот на неговите зборови дека не е исплашен:

... Јас не ги барам нивните услуги или нивната омраза, но не се плашам од нив.

Таму се гледа дека за разлика од немирот на Макбет, Банко не импресиониран со тие изненадувачки пораки, тој ги доведува во прашање зборовите на Вештерките Тие ви даваат одговор што не е толку добар за сегашноста, туку за идниот момент.

Помалку голем од Магбет и поголем од него!

Не толку среќен, а сепак толку посреќен!

И така ќе биде затоа што ќе стане поголем од Магбет благодарение на оваа лојалност и достоинство. И иако ќе биде убиен, неговата смрт нема да биде толку трагична како онаа на Магбет. Понатаму, предвидување да се биде родител на линија на наследство на престолот ќе се исполни со неговиот син Флеранс. Затоа, и покрај неговата смрт, Банко ќе има поголема среќа.

Значи, кога вештерките ќе заминат, а Макбет ќе остане да размислува за она што се случило и да посака да му каже нешто повеќе, двајцата пријатели се прашуваат што виделе и слушнале. Тие имаат прв дијалог во кој зборуваат што ќе стане од нив. Ова е првиот чекор за вашата идно одвојување. Затоа што иако станува збор само за разговор за тоа што се случило, подоцна тие ќе сфатат што навистина значи.

2. Можен пад на Банко во искушение на пророштвата

Откако го извести за назначувањето за Барон од Гламис и Кавдор, две од пророштвата на Вештерките, Магбет е заслепен од амбицијата да ја добие круната, бидејќи тоа не му било проречено и тој нема да престане да размислува за неа. Банку ќе зборува само за состојбата на умот што ја забележува кај својот пријател од тој момент и му го кажува тоа секогаш ќе следи. Макбет, гледајќи го тоа, одлучи да разговара со него подоцна кога сè ќе биде појасно и помирно.

Од таа точка до атентат врз кралот Данкан во замокот на Магбет има само еден чекор, и покрај несигурноста на главниот јунак, на која му треба храброст на неговата сопруга, Леди Магбет, да го стори кривичното дело. Претходно, додека Магбет размислува за своето предавство, тој има уште едно краток разговор со Банко, кој е таму во друштво на неговиот син Фленс. Магбет повторува дека кога ќе имаат време, повторно ќе зборуваат за пророштвата. Банко се согласува, повторувајќи му на Макбет дека тој е во негова служба и останува лојален на кралот.

Но, тие повеќе нема да зборуваат а убиството на кралот од страна на Макбет ќе остане скриено од сите. Значи, Банко е првиот што го сакате разјасни ги причините за таа смрт и побарајте каков било заговор. Овие зборови ќе го направат Макбет во паника и ќе се плаши од него.

Сепак, Банку, исто така, почнува да се сомнева во Магбет, откако ја постигна круната и владее со неговата сопруга. Ова е изразено во краток монолог што ја води првата сцена на третиот чин. Банко се осврнува на тоа како Магбет ги постигнал сите што му ги објавиле пророштвата, но се плаши дека методите на неговиот пријател се осудуваат и се водат од предавство и амбиција. И тој повторно се прашува, како во средбата со вештерките, за успехот на Магбет, а не за неговиот.

… Зошто тие исто така да не бидат оракул за мене и да ми даваат надеж?

Еве банко уште одржува одредена доверба дека објавеното за него ќе биде исполнето и ја одржува неговата лојалност сега на Макбет како нивен крал. Но, исто како и Макбет, Банку можеше да помисли на истото предавство на неговиот пријател за истото недоразбирање на привилегиите на Магбет. Сепак, неговата реакција не оди подалеку. Само тој се жали на фаул игра на Магбет за зафаќање на круната и моќта.

3. Причини Макбет смета дека треба да го убие Банко

Тогаш, Макбет се чувствува во опасност. Сега тој е крал, но исто така е свесен и за начинот на кој го постигнал тоа и почнува да не верува во ништо, па секако оној од кој најмногу се плаши е Банко.

Сето ова јасно се гледа во монолог од магбет во првата сцена од третиот чин. Магбет знае за интегритетот на Банко и за неговото правилно размислување што го тера да дејствува со голема доверба во себе. Ова се зборовите:

Бескорисно е да се биде суверен на овој начин; безбедноста мора сериозно да ме придружува. Моите грижи во Банко се зголемуваат; и токму во неговата контрола врз неговиот карактер може да се плаши од она што може да се плаши од него; многу е она што тој се осмелува; а нескротливиот темперамент на неговиот ум придружува разум што ја води неговата храброст да се манифестира мудро. Никој освен него не ме заплашува […].

Затоа, Магбет смета дека Банко е голема закана за неговото владеење. Дури и повеќе кога ќе се сети на пророштвата дека, и покрај тоа што му ја дал круната и непосредната моќ, има и награда за Банко, но многу потрајна како татко на кралската линија, додека не му било кажано за таа работа. Значи, Макбет сфаќа дека ако тоа се случи, тоа е затоа што тој помогна да се оствари, со тоа што стана со престолот да им го остави на синовите на Банко, благодарение на неговата сопствена корупција:

[...] Ја расипав душата за потомците на Банко […].

Како резултат на тоа, мора да сече со тоа потеклоМислам, тој мора да го убие Банко и секако неговиот син Флеранс. Магбет ќе го стори тоа, но од некои убијци на оние што лажат велејќи им дека Банко е нивен непријател. Ако Банко е сè уште жив, Магбет и неговото кралство нема да бидат воопшто безбедни.

Банкуо е убиен, но не и неговиот син. Пророштвото ќе се исполни и тогаш ќе започне трагедија за Магбет. Ова се случува во четвртата сцена од третото дело, кога на банкетот на Макбет тој е информиран за смртта на Банко и летот на Фленс, па тој повторно се грижи до трагичниот крај.

Токму во оваа сцена Му се појавува духот на Банко, кој влегува и седнува на тронот како знак дека вашите деца наскоро ќе бидат оние кои ќе го окупираат. Тоа е она што предизвикува почеток на лудилото на Магбет. За некои експерти во работата, овој дух што го гледа само тој е персонификација на стравовите и ужасите на Макбет.

Да се ​​стави крај

Можеме да најдеме трет аспект што е влијанието што Банко може да го имал врз Магбет. Тие се заедно цело време, и иако Банко останува верен на своите принципи, тој исто така ги крие од Макбет, бидејќи не е сигурен за убиството на кралот Данкан од неговите раце за да го добие престолот. И, како Макбет, тој исто така размислува за пророштва. Затоа, Ако неговиот пријател не го добие престолот, тој нема да биде татко на кралевите, па тој претпочита да ги остава работите како што се. Сепак, можно е тој да можел да влијае врз постапките на Магбет.

На кратко, еволуција на ова пријателство се обележува со пророштва, за него Судбината и за голема разлика во вредноста на амбиција за секој од ликовите.

  • За илустраторот Рафа Мир сè овде.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.