Корисноста на бескорисно

Корисноста на бескорисно.

Корисноста на бескорисно.

Корисноста на бескорисно. Манифест, е книга на италијанскиот професор и филозоф Нучио Ордин. Тој беше преведен на шпански од Jordорди Бајод и објавен од издавачката куќа „Акантиладо“ во 2013 година. Тој критички се осврнува на испаѓање на хуманистички теми во граѓанското образование. Па, според мислењето на калабрискиот писател, комодификацијата на образованието и техничките предмети е приоритет во прилог на „профитабилните“ активности.

Книжевните аналитичари како Мигел Герара (2013) од Универзитетот во Сарагоса се категорични во поддршката на приодите отелотворени во Корисноста на бескорисно. Гуера изразува: „... преку која било од нејзините страници сигурно ќе најдете анегдота, цитат, набудување што ја оправдува потребата за ширење на оваа книга“. Работата на Ордин изразува простории чија валидност се чини дека се реафирмира ден за ден.

За авторот, Нучио Ордин

Нучио Ордин е роден во Дијаманте, Калабрија, на 18 јули 1958 година. Тој се смета за авторитет за ренесансата и актуелните прашања на Giордано Бруно. Во моментов предава италијанска литература на Универзитетот во Калабрија. Тој е исто така почесен член на Центарот за италијански ренесансни студии на Универзитетот Харвард и на фондацијата „Александар фон Хумболт“.

Исто така, Ордин е дел од дополнителниот персонал на бројни американски (Јеил, Newујорк) и европски (ЕХЕСС, olecole Normale Supérieure Paris) универзитети., Универзитетски институт во Париз, меѓу другите). Неговите дела се преведени на повеќе од 15 јазици. Тој е исто така колумнист за Кориере де ла Сера и директор на престижни ренесансни колекции во Неапол, Торино и Милано.

Да влезам во контекст, фрагмент од делото

„Во универзумот на утилитаризам, всушност, чеканот вреди повеќе од симфонијата, ножот повеќе од поезијата, клуч повеќе од слика: затоа што е лесно да се преземе одговорноста за ефикасноста на приборот, додека е сè потешко да се разбере за што може да се користи музика, литература или уметност.

«Следните страници немаат претензии за формирање органски текст. Тие ја одразуваат фрагментацијата што ги инспирираше. Од оваа причина, исто така, поднасловот - Манифест - би можел да изгледа непропорционален и амбициозен ако не беше оправдан со воинствениот дух кој постојано го анимираше ова дело.

Структура на работата

Уште од самиот почеток, авторот ги изразува своите мотивации за пишување на есејот, кои се базираат на неговиот воинствен дух. Во исто време, Ордин појаснува дека неговата премиса не била да разработи органско пишување, затоа неговата приказна не е ниту објективна ниту целосна. Тој користи аналогии извлечени од текстови од различни периоди презентирани во одреден хронолошки редослед за да го оправда својот аргумент од Корисноста на бескорисно.

Трите поглавја

Книгата е поделена на три поглавја:

 • Првиот истражува во придобивките од литературата и другите „бескорисни“ уметности.
 • Вториот е посветен на позитивната трансформација водена од практичноста на профитот во наставата, истражувањето и културата.
 • Третото поглавје ги разгледува штетните последици од „илузијата“ на поседување врз достоинство хомалис. Како затворање (совршен), есејот на Абрахам Флекснер е изложен.

Хуманистичките науки во XNUMX век

Нучио Ордин.

Нучио Ордин.

Во воведувањето на Корисноста на бескорисно, италијанскиот интелектуалец детално ја опишува преовладувачката материјална заговор во сегашното образование. Во овој контекст, се планираат образовни програми и министерски буџети со очигледна непочитување на хуманистичките науки. Па, тие се области на слободна и одвоена суштина, одделени од „попрактични апликации“ и профитабилни.

Спротивно на тоа, хуманистичкото знаење оди далеку од негувањето на духот. Благодарение на нивната несебична природа, овие се клучни за еволуцијата на цивилизацијата и културниот развој на човештвото. Покрај тоа, Ордин брани дека карактерот на интегралното образование не може да биде пристрасен со исфрлање на знаењето насочено кон не-утилитарни и / или комерцијални цели.

Сочувство и здрав разум

Ордин не сака да ги покажува хуманистичките науки пред сè друго знаење. Наместо тоа, таа ја опишува внатрешната вредност на науката, техничките предмети и конкурентноста. Сепак, тој инсистира дека дури и практичните дисциплини имаат дополнителна вредност, многу различна од меркантилистичката. Затоа, сите области на човечко формирање можат истовремено да бидат ориентирани кон критичко и сочувствително размислување; тие не се ексклузивни.

Корисната бескорисност на литературата

Според Вилсон Енрике aенао во Универзитетска тетратка за педагогија (2015 година), авторот ги зема интердисциплинарните рефлексии на „духовници како Винченцо Падула“ да ја брани својата теза. Додадете „поети и писатели како Овидиј, Данте, Петрарка, Бокачо, Сервантес, Шекспир, Дикенс, Гарсија Лорка, Маркез. И филозофи како Сократ, Платон, Аристотел, Кант, Мишел Монтењ, Мартин Хајдегер и Пол Рикор ... “.

На овој начин, тој ја истакнува важноста од читање на големи мајстори на литературата без да се фокусира на добивање на каква било корист или специфична инструкција. Ордин тврди дека главната цел на овие филозофски читања е разиграна. Сепак, придонесот во смисла на хуманистичка свест и длабока мисла е непобитен, што честопати претставува најтешко да се објасни.

Благодарност наспроти утилитаризам

Соочена со архетипот на утилитаризам и фундаменталистичката меркантилистичка доктрина, Ордин ја нуди вредноста на илузијата, идеалите и одвојувањето. Благодарноста е спротивна на концептот на Хајдиенгер за човекот, кој, презаситен од секојдневниот живот, води егзистенција без боја. Тоа е да се каже - без директен напад врз капитализмот - авторот укажува на бездушниот машински градежен образовен систем.

Лице без време да размислува за „бескорисни работи“ е затвореник на неговите основни потреби, суштество без пријатно постоење. Дијамантскиот филозоф го заклучува првото поглавје со укажување на морничавата улога на хуманистичките науки во формирањето на одговорни, методични и социјално посветени граѓани.

Универзитетот-компанија и студентите-клиенти

Второто поглавје се фокусира на парадоксот што сè уште го буди квалитетот на деветнаесеттиот век „уметност заради уметност“ во денешното општество. Следствено, стана многу тешко да се надмине трендот на навидум незапирлива трансформација на универзитетите во компании. Во такви околности, студентите недвосмислено ја преземаат улогата на клиенти мотивирани, пред сè, од иднина со материјален просперитет.

Цитат од Нучио Ордин.

Цитат од Нучио Ордин.

Значи, „ако клиентот е секогаш во право“, квалитетот на наставата дава предрасуди за добивање диплома во најкус можен рок. Оваа околност го влече и факултетот, претворен во чисти сервилни бирократи на трговската опрема на универзитетската компанија. Следствено, Ордин смета дека е императив да се редизајнира универзитетски систем насочен речиси исклучиво кон производство на „профитабилен персонал“.

А уметноста?

Лора Луке Родриго од Универзитетот во Хаен, го разбива значењето на идејата на Бодлер цитирана од Ордин: „корисниот човек е застрашувачки“. Во неговата публикација (2014 година) на Злобниот генијалецЛуке прашува: „Дали ова значи дека мора да бегаме од комуналните услуги? Дали уметноста по дефиниција мора да биде бескорисна за да биде убава?

Луке тврди „... низ историјата, (уметноста) имала различни функции, било да е тоа катехетички, величачки, политички, чисто естетски итн. На крајот, целото создавање има корист, иако резултатот, последниот објект, нема интерес од страна на творецот како што му се случи Aureliano Buendía, чија крајна придобивка беше искуството, затоа, ако го сакаме тоа, секогаш ќе најдеме функционалност во целото создавање “.

Уметност и култура во време на криза

Нучио Ордин користи фрази од Хенри Newуман и Виктор Иго за да ги обвини буџетските кратења на хуманистичките теми во образовните програми. Дури инсистира на удвојување на портфолиото наменети за културни и уметнички програми во неповолни ситуации. Соодветно на тоа, авторот не замислува каква било проекција за наставата доколку е планирана лишена од големите класици.

Поседува убива: Dignitas hominis, Loveубов, вистина

Во третиот дел од Корисноста на бескорисно, Ордин размислува околу лажните очекувања кои произлегуваат од богатството и моќта. Тоа претставува презирна позиција на италијанскиот филозоф наспроти површниот став на оние кои ги ценат другите засновани на облеката. Слично на тоа, италијанскиот филозоф ја анализира темата на loveубовта и меѓучовечките односи во кои доминира непостојаниот фактор на сопственост.

Во рамките на достоинство хоминис, loveубовта и вистината се поволна територија за манифестирање на вистинска несебичност. Затоа, во критериумот Ордин е невозможно да се цени достоинства хоминис под конвенционалните параметри на денешното општество. Отелотворува многу голема противречност да се обиде да изрази бесплатност во средина на „цивилизацијата“ неспособна да го разбие материјалистичкиот калап од сопствената педагогија.

Заклучок и есејот на Абрахам Флекснер како анекс

Заедно, манифестот на Нучио Ордин плус есејот на Флекснер го поканува читателот на трајно размислување како начин за препознавање на нивното достоинство. Состојба што може да се постигне само преку образование фокусирана на сеопфатна обука, без пристрасности или кратења на буџетот предизвикани од (изговор) кризни периоди. Затоа, потребно е да се преиспитаме во овој поглед за да се најде адекватен одговор на нашата дигитална ера.

Конечно, Флекснер апелира да се спречи природната curубопитност кај луѓето со цел да се промовира „слободното барање на бескорисно знаење“. Затоа што е важно? Па, во минатото човештвото веќе ги покажа вредните трансцендентални последици од креативната слобода на човечкото суштество. Ако наводно „бескорисен“ предмет е безопасен, што е поентата да се третира како штетен или опасен предмет?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Лучијано толку многу dijo

  тривијализацијата на „комерцијализацијата“, како своевиден недостаток на цивилизацијата, негира барем еден аспект од книгата на Ордин: ако не одам во книжарница (лично или преку Интернет), тој реши да ја купи својата книга, јас ја овластувам плаќање со мојата картичка, се надевам дека е-пошта ќе ми ја донесе, никогаш не би прочитал што содржи. Ова од материјалното наспроти духовно-реалното е претерување што збунува. На најсиромашните и најискрените. (И јас ја имам книгата на три јазици, заради нијансите, гледаш?).
  Му го споменав на самиот автор, преку твитер, кој барем се насмеа, случајно ...

бул (точно)