Книги од Бенито Перез Галдос

Бенито Перез Галдос.

Бенито Перез Галдос.

Кога корисник на Интернет го извршува пребарувањето „Книги на Бенито Перез Галдос“, непосреден резултат е неколку од најрепрезентативните дела на шпанскиот реализам. Исто така, благодарение на нејзините Национални епизоди замина во историјата со разликата на „Хроничар на Шпанија“. Затоа, Бенито Перез Галдос е едно од неизбежните имиња во историјата на шпанската литература.

Неговото наследство е во екот на „хероите“ со кастилијански букви како Мигел де Сервантес, Гаспар Мелхор де Јовеланос или Педро Калдерон де ла Барса, меѓу другите. Освен хроника, Галдос беше плоден и успешен творец на романи, истакнат драмски писател и автор на неколку стрип-парчиња.

Theивотот на Бенито Перез Галдос

Раѓање и детство

Крстен под името Бенито Марија де лос Долорес, тој е роден на 10 мај 1843 година во Лас Палмас де Гран Канарија. Тој беше десетто дете од бракот помеѓу Себастијан Перез Макијас (полковник на шпанската армија) и Долорес Галдос Медина. Студирал основно училиште во Колегио де Сан Агустин, институција со напредна педагошка програма за своето време.

Хувентуд

За време на адолесценцијата, тој започна да соработува придонесувајќи со својата остра поезија, есеи и стории во локалниот весник. Својата диплома за уметност ја стекнал во 1862 година, тоа го постигнал на Институтот Ла Лагуна во Тенерифе. Набргу потоа, тој беше испратен во Мадрид да студира право. Дури ако, Тој беше недисциплиниран студент на универзитет, со тенденција да отсуствува од училниците.

Уште повеќе, младите Галдос сакаше да го посетува културниот билборд во главниот град и да ги посетува собирите на некои од неговите сонародници. Исто така, на универзитетот се спријатели со Франциско Гинер де лос Риос, основач на Институтот Либре де Енсежанза, кој влијаеше врз него со својот Краусизам. Слично на тоа, тој направи блиско пријателство со Леополдо за жал, Кларин.

Први дела и почеток на неговата плодна книжевна кариера

Од 1865, Галдос работел како новинар за Ла Нацин, Дебатата и Весник на интелектуалното движење во Европа. Две години подоцна тој беше дописник на Универзалната изложба во Париз. Од Франција се вратил во 1868 година со делата на Балзак и Дикенс (кои ги превел). Паралелно, тој произведе новинарски хроника за изготвување на нов Устав по симнувањето од тронот на Изабел Втора.

Во 1870 година објавува Златната фонтана, неговиот прв роман; претходник на Трафалгар (1873), првиот од Национални епизоди. Пред неговата смрт - што се случи на 4 јануари 1920 година - тој направи политичка кариера и беше номиниран за Нобеловата награда за литература. Но, неговиот антиклерикализам доведе до бојкот на неговата кандидатура од најконзервативните сектори на шпанското општество.

«Книги на Бенито Перез Галдос», долгоочекуваното пребарување

Академците обично ги групираат текстовите на Бенито Перез Галдос во циклуси. Секој од нив ја одразува интелектуалната еволуција и последователното вградување на ресурсите на канарискиот писател. Подолу накратко се опишани најрепрезентативните книги и се споменуваат насловите што одговараат на секоја фаза.

Циклус теза-романи

Совршена дама (1876)

Совршена дама

Совршена дама.

Книгата можете да ја купите тука: Совршена дама

Галдос ја изразува својата критика кон формалностите, површноста и лицемерието на општеството кон крајот на XNUMX век со својот протагонист: Доња Перфекта. Таа е вдовица која живее во Орбајоса, енклава што ја рефлектира таа „длабока Шпанија“, рурална. Исто така, Дамата сака да го зачува семејното наследство преку брак помеѓу нејзиниот внук Пепе Реј и нејзината ќерка Росарио.

Несогласувањата меѓу Пепе и жителите на Орбајоса се очигледни, особено со неговата тетка и со Дон Иноченсио, селскиот свештеник. Бидејќи тој беше воспитан во понапреден контекст (католик, но доста прогресивен за своето време). И покрај овие околности, се појавува силна привлечност помеѓу Пепе и Росарио ... што завршува со мизерија.

Список на романи за тезата на Галдос:

 • Златната фонтана (1870).
 • Сенката (1870).
 • Задебеленото (1871).
 • Слава (1876-77).
 • Маријанела (1878).
 • Семејството на Леон Рох (1878).

Цикло де ла материја (современи шпански романи)

Фортуната и Јацинта (1886-87)

Фортуната и Јацинта.

Фортуната и Јацинта.

Книгата можете да ја купите тука: Фортуната и Јацинта

Фортуната и Јацинта Објавено е во четири тома помеѓу јануари и јуни 1887 година. Се смета за еден од најсимболичните романи - заедно со Регентот, од Кларин - на литературниот реализам и на целиот деветнаесетти век во Шпанија. Неговиот заговор е изграден околу интензивната врска loveубов-омраза меѓу нејзините двајца протагонисти. Неговата наративна нишка е одредена од емоциите.

Од една страна, се наоѓа Фортуната, убава млада жена добро позната во нејзиниот град. Таа е интуитивна и со силна волја, сепак, таа очигледна сила завршува играјќи против неа. Нејзина колешка е Јасинта, исклучително чувствителна стерилна жена, чиј мајчински инстинкт станува нејзина картичка за спас од предрасудите на општеството.

Список на романи од циклусот на материјата на Галдос

 • Следеното наследство (1881).
 • Кроткиот пријател (1882).
 • Доктор Чентено (1883).
 • Маки (1884).
 • На Брингас (1884).
 • Забранетото (1884-85).
 • Целин, Тропикилос и Терос (1887).
 • Miau (1888).
 • Непознатото (1889).
 • Торкемада во игра (1889).
 • Реалност (1889).

Духовнички циклус (современи шпански романи)

Милост (1897)

Милост

Милост

Книгата можете да ја купите тука: Милост

Милост е деветти роман од единаесетте што го сочинуваат спиритуалистичкиот циклус на писателот Канар. Иако овој наслов е еден од најистакнатите текстови на Галдос, немаше големо влијание по објавувањето во два дела во Непристрасно y Либералот. Дури во доцните дваесетти години оваа книга доби второ издание и започна да го добива заслуженото признание.

Во овој роман, Галдос истражува во „другиот Мадрид“. Тој сектор на мадридскиот подземје полн со бездомници, болести и мизерија. Таму, Бенина, собарката што глуми во приказната - наводно - е олицетворение на божествената милост и сочувство. Сепак, нарацијата содржи длабоко двојно значење (и контроверзно во тоа време) од самиот наслов.

Список на романи од спиритуалистичкиот циклус на Галдос

 • Ангелска војна (1890-91).
 • Tristana (1892).
 • Лудата жена од куќата (1892).
 • Торкемада на крстот (1893).
 • Торкемада во чистилиштето (1894).
 • Торкемада и Сан Педро (1895).
 • Назарин (1895).
 • Halma (1895).
 • Дедо (1897).
 • Касандра (1905).

Циклус на митолошки романи

Овој циклус на Галдос вклучува два наслови: Маѓепсаниот витез (1909) y Причината за неразумот (1915). И во двете тој се оддалечува од темите и составот на деветнаесеттиот век од неговите претходни циклуси. Наместо тоа, шпанскиот автор изложува естетика која комбинира елементи на модернизмот со пасуси полни соништа и соништа.

Национални епизоди

Национални епизоди.

Национални епизоди.

Книгата можете да ја купите тука: Национални епизоди

Колекцијата на Национални епизоди опфаќа четириесет и шест историски романи, направена помеѓу 1872 и 1912 година. Овие текстови се распоредени во пет серии кои ја опфаќаат историјата на Шпанија од Шпанската војна за независност до реставрацијата на Бурбон. Поради оваа одлична серија, Галдос заслужено ја заслужи разликата на Шпанскиот хроничар.

Забележително, Галдос ги дознал деталите за Наполеонските војни од неговиот татко (кој бил дел од шпанската војска). На ист начин, писателот беше прв ред сведок на реставрацијата на Бурбон, како и настани како што е пеколната ноќ на Сан Даниел (1865) и востанието на наредниците на касарната Сан Гил (1866).

Прва серија

 • Трафалгар (1873).
 • Судот на Карло IV (1873),
 • 19 март и 2 мај (1873).
 • Бајлен (1873).
 • Наполеон во Шамартин (1874).
 • Сарагоса (1874).
 • Герона (1874).
 • Cádiz (1874).
 • Хуан Мартин Тврдоглавиот (1874).
 • Битката кај Арапилес (1875).

Втора серија

 • Багажот на кралот Јосиф (1875).
 • Мемоари на дворјанин од 1815 година (1875).
 • Вториот капут (1876).
 • Големиот исток (1876).
 • 7 за јули (1876).
 • Сто илјади синови на Сент Луис (1877).
 • Теророт од 1824 година (1877).
 • Реален волонтер (1878).
 • Апостолците (1879).
 • Уште еден фацитиран, а некои помалку фресери (1879).

Трета серија

 • Зумалакарегуи (1898).
 • Мендизабал (1898).
 • Од Ожате до Фармата (1898).
 • Лучана (1899).
 • Кампањата Maestrazgo (1899).
 • Романтичниот курир (1899).
 • Вергара (1899).
 • Монтес де Ока (1900).
 • Лос Ајакучос (1900).
 • Кралски свадби (1900).
Цитат на Бенито Перез Галдос.

Цитат на Бенито Перез Галдос.

Четврта серија

 • Бурите од '48 година (1902).
 • Нарваез (1902).
 • Гоблините на кликата (1903).
 • Јулиската револуција (1903 - 1904 година)
 • О'Донел (1904).
 • Аита Тетауен (1904 - 1905 година)
 • Карлос Шести во Рапита (1905).
 • Низ светот во Нумансија (1906).
 • првиот (1906).
 • Онаа со тажни судбини (1907).

Петта серија

 • Шпанија без крал (1907 - 1908 година)
 • Трагична Шпанија (1909).
 • Амадео И. (1910).
 • Првата република (1911).
 • Од Картаго до Сагунто (1911).
 • Кановас (1912).

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Густаво Волтман dijo

  Одличен биографски опис на еден од најистакнатите автори на Кастилијан. Одличен напис.
  -Густаво Волтман.

бул (точно)