Книгите на Julулија Наваро

Книгите на улија Наваро.

Книгите на улија Наваро.

Книгите на Julулија Наваро се „бум“ на мрежата. Ова не е чудно, ние се соочуваме со еден од најистакнатите автори на современата шпанска литература. Таа е исто така признаена по својата широка кариера во новинарството; За време на неговата 35-годишна кариера работел во многу престижни компании за комуникација во Шпанија. Меѓу нив, Cadena SER, Cadena Cope, TVE, Telecinco и Europa Press.

Повеќето книги на iaулија Наваро произлегуваат од нејзините новинарски истраги. Од оваа причина, колумнисти како Дејвид Јагуе од XX века (2018), дебатираат дали нивните дела се вклопуваат во жанрот на историскиот роман. Во врска со ова, писателот од Мадрид изјави: „Јас ги пишувам приказните што сакам да ги напишам. Имам идеја и работам на тоа. Но, во тој момент не размислувам за читателите, туку само за она што сакам да го кажам ».

Библиографска синтеза на iaулија Наваро

Личен живот

Родена во Мадрид (1953), iaулија Наваро постојано признаваше дека нејзиниот сон е да биде танчерка. Дури студирал балет до својата 17-та година, но конечно тргна по стапките на неговиот татко, новинарот Фернандо Наваро. Јеил. Се оженил по завршувањето на универзитетската обука со неговиот колега, Фермин Бокос, на 16 април 1983 година, со кого има ќерка.

Книжевна кариера

Неговите почетоци во новинарската истрага се совпаднаа со фазата на Шпанска транзиција. На ист начин, Наваро се впушти во литературата преку разни новинарски есеи сè до објавувањето на неговиот прв роман во 1997 година, Братството на Светиот Покров. Оваа книга на крајот би се рангирала меѓу најпродаваните во Европа и била преведена на неколку јазици.

Објасни Наваро во интервју со Хозе Фајардо од Светската (Февруари 2018 година) како се случи нејзината книжевна генеза:

"Тоа беше случајност: тој роман беше инспириран од приказна што ја прочитав токму во овој весник, некролог на научникот Валтер Меккрон, кој го истражуваше Торинскиот покров. Контроверзноста за тоа дали е вистина или лажна, ми ја запали сијалицата. Тој веќе објави книги за политика и есеи, но не беше сигурен дали би сакале од издавачите. Првиот бев изненаден кога го видов огромниот прием што го имаше".

Новинарски книги

 • Ние, транзицијата (1995).
 • 1982 - 1996 година, помеѓу Фелипе и Азнар (1996).
 • Левицата што доаѓа (1998).
 • Госпоѓо претседател (1999).
 • Новиот социјализам, визијата на Хозе Луис Родригез Запатеро (2001).

Романи на улија Наваро

Освен Братството на Светиот Покров (1997), списокот со романи на iaулија Наваро е комплетиран со следниве наслови:

 • Глинената библија (2005).
 • Крвта на невините (2007).
 • Кажи ми кој сум (2010).
 • Оган, јас сум веќе мртов (2013).
 • Приказна за никаквец (2016).
 • Вие нема да убиете (2018).

Братството на Светиот Покров (1997)

Градот Торино го тресат низа пожари. Потоа, Марко Валони (истакнат професор по историја на уметност) се сомнева дека станува збор за заговор за кражба на Светиот покров. Професорот е придружуван од неговите пријатели Пиедро, useузепе, Антонио, Софија и Минерва. Потоа, паралелно, се појавува Ана, привлечна новинарка опседната со настани поврзани со пожари.

Iaулија Наваро.

Iaулија Наваро.

Анализа

Во овој роман, iaулија Наваро го демонстрира своето широко познавање на религиозни прашања. Пасусите што се однесуваат на болни кралеви, витези, владетели паднати во немилост, слуги и обични луѓе се особено интересни и добро стокмени. Големата заслуга на писателот е во јадицата генерирана и покрај густината на ракуваната информација.

Нарацијата тече кружно, со настани од минатото објаснети паралелно со дејството на сегашноста. Авторот меша фантастика со прилично флуиден и динамичен стил на темна приказна низ 526 страници на книгата. Каде што недостигаат сомневања, интриги, смрт и неочекувани пресврти, особено на крајот.

Глинената библија (2005)

Приказната се фокусира на откритијата објавени од Клара Таненберг во рамките на конгресот за археологија. Предметната изјава се занимава со откривање - на научна основа - на таблетите на патријархот Авраам. Нивната содржина ќе открие многу важни пасуси за Божественото создание, настаните во Вавилон и Универзалниот потоп.

Таненберг сака да ги продолжи ископувањата за да ја прошири истрагата, но тоа нема да биде лесно. На прво место, мрачното минато на неговиот моќен дедо, кое секогаш го поткопува престижот на семејството. Поради оваа причина, неколку луѓе изгледаат подготвени да ја убијат за да се одмазди. Понатаму, историскиот контекст на Втората светска војна и постојаната закана од дилерите на уметност дополнително ја комплицираат сликата.

Наративна структура

Романот е составен од три меѓусебно поврзани делови. Првиот е инквизиторски извештај за настаните од крстоносна војна Катар. Проучувањето на хрониките на инквизиторот од страна на професорот Арно во средината на нацистичка Германија се предмет на вториот дел. Конечно, на сцена стапува организација со радикални карактеристики многу слична на Ал Каеда и Исламската држава, чија цел е да се постигне муслиманскиот фундаментализам.

Според iулијан Перез Порто, од порталот Песни на душата (2020), „неспорно е дека оваа книга е јасен пример за фикција со оптоварување. Ова не е типично бестселер што користи низа хакирани ресурси и во кои темата е едноставен изговор за да ни претстави забавна авантура “. Исто така, повеќето рецензии на книгата ја опишуваат позицијата на Наваро во однос на заканата од радикален исламизам на Западот.

Кажи ми кој сум (2010)

Богата жена контактира со мадридскиот новинар Ги Guермо Алби со цел да го разјасни минатото на нејзината прабаба, Амелија Гарајоа. Отпрвин, само е познато дека таа се раздели од сопругот и синот кога побегна со француски комунист во пресрет на граѓанската војна во Шпанија. Додека новинарот патуваше низ различни земји спроведувајќи разобличувачки интервјуа, ќе се открие минато полно со loveубов, прогонства и шпионажа.

Историски контекст

На почетокот, животот на Амалија се однесува на Руската револуција од 1917 година. Потоа, акцијата се преселува во Шпанската граѓанска војна (1936-1939). Подоцна, се споменува Ноќта на скршено стакло кога нацистите нападнале безброј синагоги (1572), продавници (7000) и еврејски гробишта. Исто така, направена е аналепса за последиците од Големата војна по смртта на надвојводата на Австро-унгарската империја.

На ист начин се опишани шпионските заговори за време на светските војни и подоцна во Студената војна. Наваро безмилосно ја разоткрива тортурата извршена од СССР, како и тешкотиите во концентрационите логори за жени. Конечно, се зборува за Падот на Берлинскиот Wallид и германското обединување.

Оган, јас сум веќе мртов (2013)

Ова дело истражува во генерациите за генерациите за семејствата Заид, со палестинско потекло и Закер, со хебрејско потекло. Миријам Милер, млад работник во НВО, е задолжена за раскажување на фактите за Заид. Поради оваа причина, тој патува во Ерусалим со цел да собере информации за населените места.

Таму, тој се среќава со Езекиел Цукер, богат старец Евреин, кој е родител на личноста која Милер навистина сака да ја најде. Потоа, Израелецот се присетува на настаните на неговото семејство, вклучително и настани поврзани со холокаустот и преселувањето на германските Евреи. На овој начин, нарацијата се одвива со испреплетени приказни среде историски конфликт што предизвикува трагедија и страдања од обете страни.

Цитат на iaулија Наваро.

Цитат на iaулија Наваро.

Преглед

En Оган, јас сум веќе мртов, Наваро изложува на најобјективен можен начин многу од аспектите во врска со израелско-палестинскиот конфликт. Претставува две семејства поврзани со наклонетост, но со постојана сенка на отуѓување поради етничко и културно наследство. Каде што пријателството е неизмерно богатство способно да ги надмине нетолеранциите предизвикани од религијата и политиката.

Приказна за еден никаквец (2016)

Томас Спенсер е Американец засрамен од своето шпанско потекло во постојан судир со неговите блиски роднини. Следствено, тој развива патолошко однесување многу опасно за себе и за оние околу него. Конечно, достигнати се нивоа на зло, несомнено на почетокот, иако логично ако се следи текот на настаните.

Во овој роман, Наваро го модифицира својот вообичаен стил на раскажување и често ги воведува спротивставените мисли на главниот лик околу истата идеја.. Како што се открива злото, приказната се одвива во различни градови на Англија, САД и Шпанија. Со поминувањето на настаните, читателот завршува да стане крволочен соучесник, свесен за природата на Спенсер.

Анализа на Вие нема да убиете (2018)

Приказната е насочена кон група пријатели - Фернандо, Марвин, Каталина и Евлогио - желни да се извлечат од Шпанија во полн ек на франкоизмот. Кога ибериската земја беше потопена во еден вид паралелен универзум по Втората светска војна.

Авантурата на другарите ги носи на различни места низ целата планета, меѓутоа, секогаш постои врска. Оваа невидлива и моќна врска доведува до неочекувани пресврти што ја одржуваат неизвесноста до последните редови на текстот. Тоа е рефлектирачко дело, каде што читателот се соочува со природата - контемплативна или активна - на сопственото постоење.

Награди Julулија Наваро

Iaулија Наваро во неколку наврати го призна своето воодушевување од пишувањето на Толстој и Балзак. Оттаму, се разбира неговата тенденција да елаборира ликови способни да опишат некој историски период, како и костумбристичката компонента на неговиот наратив. Иако писателката од Мадрид никогаш не се пријавила на литературен натпревар, нејзините читатели ја направија добитник на неколку награди. Еве неколку:

 • Награда Квелир за најдобар шпански роман за 2004 година за Братството на Светиот Покров.
 • Награда за сребрено пенкало од Саемот на книгата Билбао 2005 година.
 • Награда за читатели на книжарници „Крисол“ од 2005 година.
 • Награда за повеќе музика отколку книги 2006 година.
 • Награда CEDRO 2018.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

бул (точно)