Фотографија на писателот Азорин

Биографија на Азорин

Преглед на животот на Азорин, писател и новинар, кој прво бил анархист, а потоа и конзервативен

„Дебора“ од Пабло Паласио

Од издавачката куќа Баратарија го добиваме ова ново издание на делото Дебора, на еквадорскиот писател Пабло Паласио. Тоа е за…

Список на книги од 2011 година

Можеби некој ќе помисли дека обеснувањето на списокот со книги во 2011 година е многу типична опција. Но, навистина,

Маслиново-зелениот фустан

Академските патеки што треба да ги направи студент по Писма како мене (и сака, да одиме ...), понекогаш водат до места ...

Убавината на струјата

Најсовремените теории кои работат, од филозофијата, за концепти релевантни за естетиката и концептот на уметност ...

Тиквата што стана Космос

Само затоа што мислам дека тие се работи што сме должни да ги имаме во сеќавање, ви ја давам оваа приказна, која е ...

Четирите сезони на Мануела

   Мануела Саенц беше последната голема loveубов на Ослободителот, Дон Симон Боливар. Го придружуваше во последните осум години, ...

Еротски писма од ејмс oyојс

Нешто што го привлече моето внимание се среќаваше со преписката помеѓу Jamesејмс oyојс и неговата сопруга Нора Барнакл.

Фокнер и неговиот совет

Неискажлив писател за неговиот талент, за неговиот великодушен шарм ставен во употребата на глаголот, Вилијам Фокнер. И тука

За новата литература

Во овие денови, во овие времиња што нè напаѓаат, нè опкружуваат, нè разбираат, литературата даде ...

Македонец на власт?

Една од анегдотите што ми предизвика најмногу забава во тоа време, кога влегов во истражување на овој конкретен лик, ...

Реј Бредбери

Реј Бредбери е роден во 1920 година во градот Ваукеган, Илиноис. Неговото детство поминало во овој мал град каде само ...

Новата книга на Мајкл Мур

Во октомври, новата книга на Мајкл Мур, водич за изборите на Мајк 2008 година, ќе се најде во продажба Контроверзниот режисер ...

Албата на Johnон Гришам

Денес (досегашниот) последен роман на писателот Johnон Гришам, „Апелација“, се продава во Шпанија. Има голема ...

Биографија на Марсел Пруст

Марсел Поруст е роден во Париз во 1871 година и починал во истиот град во 1922 година (така што припаѓал на повеќе ...

Биографија на Вилијам Фокнер

  Вилијан Фокнер беше американски писател роден во 1897 година во државата Мисисипи. Неговото семејство беше традиционално јужно семејство од ...

Куриозитети за Ернест Хемингвеј

Дали знаевте дека Ернест Хемингвеј е роден во 1899 година? Дали знаевте дека Ернест Хемингвеј имаше страшна врска со неговата мајка? Тие знаеја дека Ернест ...

Сер Хорас Волпол, Shadowforger

Денес се одбележува 290-годишнината од раѓањето на Хорас Волпол, брилијантен аристократ кој со „Замокот од Отранто“ (1764)