Преглед на падот на гигантите.

Падот на гигантите

Падот на гигантите е првиот дел од Трилогијата на векот на Кен Фолет, базиран на Втората светска војна. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Преглед на метаморфоза.

Метаморфоза

Метаморфозис е приказна на Франц Кафка која ја отсликува суровоста на општеството преку необичен заговор. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Книги на Илдефонсо Фалконес.

Книги на Илдефонсо Фалконес

Книгите на Илдефонсо Фалконес ја потресоа шпанската и светската книжевна сцена од 2006 година. Дојдете, дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Преглед на тркалото на времето.

Тркалото на времето

Тркалото на времето е епска сага за фантазија создадена од американскиот писател Jamesејмс Оливер Ригни, јуниор, дојдете, дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Преглед на ќерките на градот на ткаенините.

Theерките на ткаениното село

Во „aughtерките на платното село“, obејкобс ги раскажува тајните на Мелцерите и крвавата драма на војната. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Преглед на досието со бури.

Архива на невреме

Archive of Storms е фантастична литературна сага создадена од писателот Брендон Сандерсон. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Преглед на шумата го знае вашето име.

Шумата го знае вашето име

Шумата знае дека вашето име е интересен роман каде легендите и клетвите се комбинираат со историски настани. Дојдете, дознајте повеќе за авторката и за нејзиното дело.

Преглед на Нема вести од Гурб.

Нема вести од гурб

Sin Noticias de Gurb е сатиричен роман создаден од шпанскиот интелектуалец Едуардо Мендоза. Дојдете, дознајте повеќе за ова дело и за неговиот автор.

Преглед на господарите на времето.

Временските господари

Во „Господарите на времето“, Ева Гарсија Саенс го носи маестралниот исход на трилогијата околу инспекторот Унаи. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Трилогија на Белиот град.

Трилогија на белиот град

Трилогијата „Бел град“ е трилер на шпанската романсиерка Ева Гарсија Саенц де Уртури. Дојдете и дознајте повеќе за овој криминалистички роман и неговиот автор.

Преглед на сè што се случи со Миранда Хаф.

Сè што се случи со Миранда Хаф

Сè што се случи со Миранда Хаф е трет криминалистички роман на младиот шпански писател Хавиер Кастиloо. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Преглед на важноста да се нарече Ернесто.

Важноста да се нарече Ернесто

Важноста да се биде Ернест беше последната комедија на ирскиот драматург Оскар Вајлд. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Зборови за iaулија.

Зборови за iaулија

„Зборови за Јулија“ е песна што Гоитисоло ја посвети на својата ќерка. Го има во истоимената книга објавена во 1979. Дојдете, дознајте повеќе за текстот и неговиот автор.

Фјодор Достојевски.

Достоевски

Фјодор Достоевски беше руски писател, уредник и новинар. Ја обележа литературата со своите романи и раскази. Дојдете, дознајте повеќе за него и неговата работа.

Теренци Моикс.

Terenci moix

Рамон Мокс Месегу (Теренци Моикс) беше продуктивен шпански романсиер и есеист. Дојдете и дознајте повеќе за неговата работа и неговиот живот.

Преглед на алхемичарот.

Алхемичарот

Алхемичарот се смета за најпродаваната книга во историјата на португалски јазик. Преведен е на 56 јазици. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Северно лице на срцето

По заслужениот одмор, Долорес Редондо се враќа со „Северното лице на срцето и теророт на композиторот“. Дојдете да дознаете повеќе за книгата и нејзиниот автор.

Преглед на уловот во 'рж.

Фаќачот во 'рж

Фаќачот во 'ржот означи пресвртница во американската книжевна култура по Втората светска војна. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Педро Салинас.

Педро Салинас

Педро Салинас беше еден од најиновативните автори на почетокот на 27 век. Достоен претставник на генерацијата на XNUMX. Дојдете, дознајте повеќе за него и за неговата работа.

Преглед на Манолито Гафотас.

Манолито Гафотас

Манолито Гафотас е првиот роман за деца на Елвира Линдо. Книгата произлегува од неговото радио искуство. Дојдете и дознајте повеќе за авторката и за нејзиното дело.

Преглед на лавиринтниот тркач.

Сагата Лавиринт Ранер

Сагата „Лавиринт ранер“ е роман од научна фантастика кој истражува во пост-апокалиптична иднина. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Кастилови полиња

Анализа на „Кампос де Кастилја“

Во длабочина го анализираме делото „Кампос де Кастилја“, од фантастичниот писател Антонио Мачадо. Внесете ги и знајте ги сите тајни на оваа книга.

Преглед на Моби Дик.

Моби Дик

Моби Дик е ремек-дело. Мелвил навлегува во опсесија и одмазда и во комплицираните работи во врските. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Преглед на дрвото на знаење.

Резиме на дрвото на науката

Дрвото на науката е скапоцен камен на Пио Бароха. Неговите автобиграфски нијанси и нејзиниот возвишен заплет се движат. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Каде живее заборавот

„Каде живее заборавот“

Во длабочина го анализираме делото „Каде живее заборавот“, од Луис Чернуда, кој беше еден од најдобрите поети на Генерацијата на 27.

Хавиер Маријас.

Хавиер Маријас

Хавиер Маријас, писател со извонредно пенкало и многу длабоко размислување за светот. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Плакета до Мигел Делибес

Биографија на Мигел Делибес

Дознајте за животот и делото на Мигел Делибес, еден од најважните шпански писатели на XNUMX век. Дознајте повеќе за овој голем уметник на писма.

Предава книги.

Книги Офредс

Книгите „Офредс“ се доказ за тоа како талентот и достигнувањето на социјалните мрежи се продуктивна мешавина. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Споменик на Цезар Валехо

Поетско дело на Цезар Валехо

Сезар Ваleехо беше еден од најважните писатели на XNUMX век, како во неговата земја, така и во остатокот од светот. Внесете и познајте го неговото поетско дело.

Преглед на корисноста на бескорисно.

Корисноста на бескорисно

Корисноста на бескорисното е есеј што критички се осврнува на материјализмот што го нападна образованието. Дојдете и видете повеќе од делото и неговиот автор.

Преглед на островот под морето.

Островот под морето од Изабел Аleенде

Островот под морето ја раскажува борбата за слободата на Тете. Книгата опфаќа четириесет години груби искуства. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книги за случајот Дрејфус.

Книги за случајот Дрејфус

Аферата Драјфус беше историска слава, одраз на антисемитизмот во Европа кон крајот на XNUMX и почетокот на XNUMX век. Дојдете и дознајте повеќе за тоа.

Преглед на авантурите на Тинтин.

Авантурите на Тинтин

Авантурите на Тинтин е стрип создаден од белгискиот карикатурист orорж Реми (Херге). Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Претставите на Калдерон де ла Барса.

Претставите на Калдерон де ла Барса

Претставите на Калдерон де ла Барса се икона на сцената во светот. Дојдете и дознајте повеќе за овој автор на шпанското златно доба и неговото пенкало.

Книгите на Хуан Гомез-Јурадо.

Книгите на Хуан Гомез-Јурадо

Книгите на Хуан Гомез опфаќаат разни жанрови (трилери за возрасни, млади и детски серии). Дојдете и дознајте повеќе за овој автор и неговите дела.

Книги од Хавиер Кастиloо.

Книгите на Хавиер Кастиtilо

Книгите на Хавиер Кастиloо станаа светски феномен поради нивните заплети и неочекувани пресврти. Дојдете и дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Преглед на Инес и радост.

Агнес и радост

Инес и радоста е дел од сагата со центар „вечната борба за слобода“ во повоена Шпанија. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Песни од Гил де Бидема.

Песни од Гил де Бидема

Песните на Гил де Бидема се задолжителна референца во современата шпанска поезија. Авторот создаде извонредно дело. Дојдете, дознајте повеќе за него и неговото пенкало.

Преглед на балконот во зима.

Балконот во зима од Луис Ландеро

„Балконот во зима“ на Луис Ландеро е автобиографски роман со многу добро развиен развој. Дојдете и дознајте повеќе за ова одлично дело и неговиот автор.

Преглед на рурален лекар ".

Рурален доктор, од Франц Кафка

Рурален лекар е текст што се соочува со читателот. Неговиот јазик е толку живописен, остава сомнеж дали бил вистински или не. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Преглед на сликата на Доријан Греј.

Сликата на Доријан Греј

Портретот Доријан Греј се смета за едно од најконтроверзните литературни дела од XNUMX век. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот автор и неговото дело.

Книги од Хозе Сарамаго

Книгите на Хозе Сарамаго

Книгите на Хозе Сарамаго се плоден извор на знаење. Дојдете и дознајте повеќе за работата на писателот, новинарот, историчарот и драматургот.

Книги од Мигел де Унамуно.

Книгите на Мигел де Унамуно

Книгите на Мигел де Унамуно претставуваат големо интелектуално богатство за човештвото. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Преглед на ловци на сенки.

Ловци на сенки

Ловци на сенки е серија книги на Касандра Клер. Тие раскажуваат заговор што ја доведува во прашање реалноста. Дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Преглед на Црвенкапа.

Каперучита Роха

Црвенкапа, и во верзиите „Шарл Перо“ и „Браќа Грим“, продолжува да го плени светот. Дојдете и дознајте повеќе за нејзината историја.

Рамон дел Вале-Инклан.

Рамон дел Вале-Инклан, биографија и дела

Рамон дел Вале-Инклан беше шпански драмски писател, поет и романсиер, бастион на шпанската литература од XNUMX век. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Преглед на Марсовецот.

Марсовецот, од Енди Веир

Марсовецот е прилично флуидна претстава што ве тера да ја отелотворите драмата на човек напуштен на Марс. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот заговор и неговиот автор.

Мигел Хернандез.

Lifeивотот и делото на Мигел Хернандез

Мигел Хернандез беше еден од најпознатите гласови во шпанската литература во XNUMX век, поет и драмски писател. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Преглед на проблемот со трите тела.

Проблем со три тела

Романот нè носи во реалност каде што се остварува првиот контакт со вонземјани, но со неочекувани резултати. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книги на Роалд Дал.

Книги Роалд Дал

Делата на овој велшки автор се почит кон инвентивноста и имагинацијата, со свежи и волшебни заплети. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите книги.

Книги од Марта Роблес.

Книгите на Марта Роблес

Делата на овој писател се движат од историско истражување до измислени приказни и библиографски компилации. Дојдете и дознајте повеќе за неа.

Преглед на три врвни капа.

Три врвни капи од Мигел Михура

Ова е претстава што го обнови жанрот комедија среде тешки времиња во Шпанија и Европа. Дојдете и дознајте повеќе за неа и нејзиниот автор.

Преглед на Златниот компас.

Златен компас на Филип Пулман

Златниот компас е прва титула во серијата Темна материја, создадена од англискиот писател Филип Пулман. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книги од Кристијан Галвез.

Книги од Кристијан Галвез

Чистијан Галвез е автор специјализиран за фигурата на Леонардо Да Винчи и прогласен за в loveубен во ренесансата. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Левата рака на темнината.

Левата рака на темнината

Приказната се случува на планетата Гуден, дом на една чудна цивилизација со необични сексуални квалитети. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Преглед на ценитал.

Ценитал, од Емилио Буесо

Ценитал е иновативен роман кој припаѓа на жанрот опишан како „научно-климатски роман“. Дојдете и дознајте повеќе за ова дело и за неговиот автор.

Преглед на Ел Гереро дел Антифаз.

Воинот со маска

Овој маестрален стрип потопува кој го чита во сложени заплети што се појавија во деновите на католичките монарси. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Стивен Кинг, успехот на постојаноста.

Стивен Кинг: успехот на постојаноста

Стивен Кинг претставува еден од вредните вредности на светот на литературата. Сепак, неговата промоција не беше лесна. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Патрија, од Фернандо Арамбуру.

Татковина на Фернандо Арамбуру

Ова книжевно дело е најблискиот и груб одраз на чувствителниот конфликт што го грчеше баскискиот народ. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книги од Вирџинија Вулф

Книгите на Вирџинија Вулф се авангардни дела со голема литературна тежина што одбележаа една ера. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот автор и неговата содржина.

Бура.

Бура

„Бура“ е драма на прошка и откуп со многу добро измислени ликови плетени заедно. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот заговор и неговиот автор.

Дела на Вилијам Шекспир.

Вилијам Шекспир игра

Делата на Вилијам Шекспир претставуваат литературно богатство за човештвото, дојдете и научете повеќе за неговите дела и неговиот живот.

Господарот на прстените.

Господарот на прстените

Господарот на прстените е едно од најважните книжевни дела на фантазијата во историјата. Дојдете и научете за историјата на Средната Земја и нејзиниот творец.

Силмарилион.

Силмарилион

Силмарилион дојде да ја објасни космогонијата на Господарот на прстените; тоа е прекрасна и сложена книга. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книги на Ајрине Вила, ел Либроабразо.

Ајрин Вила: книги

Ајрин Вила е преживеана од тероризам, јасен знак дека, без оглед на сè, може да продолжите понатаму. Дојдете и дознајте повеќе за неговата работа и неговиот живот.

Една од песните на Рубен Дарио

Песните на Рубен Дарио

Рубен Дарио беше важен поет од Никарагва, сметан за татко на литературниот модернизам во Латинска Америка. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Raveивотински гробишта на Стивен Кинг, уметност од новиот филм базиран на книгата.

Гробишта на животните Стивен Кинг

Гробиштата на животните е хорор роман напишан од Стивен Кинг, кој раскажува приказна за проколната земја. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Вистинската мала сирена.

Вистинската мала сирена

Малата сирена е една од приказните на Ханс Кристијан Андерсен, која раскажува loveубовна приказна за сирена и човек. Дојдете и дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Емилија Пардо Базан.

Емилија Пардо Базан

Емилија Пардо Базан беше шпанска писателка од XNUMX век, сметана за главна феминистка во своето време. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Дневниците на вампирот.

Дневниците на вампирот

Vampire Chronicles е позната литературна сага која покажува алтернативна реалност каде што постојат вампири. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Различна книга.

Различни, најпродавана е Вероника Рот

Divergent е дело на Вероника Рот кое ни покажува иднина каде општеството е поделено според подароците. Дојдете и дознајте повеќе за овој роман и неговиот автор.

Поема од Кармен Конде.

Кармен Конде: песни

Кармен Конде е една од најпознатите поети во Шпанија, таа беше првата жена што зазеде место во РАЕ. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Книги на трилогијата Базант.

Трилогија Базант

Трилогијата Базант е сага од Долорес Редондо која раскажува чудни злосторства што Амаја Салазар мора да ги реши. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Мексиканскиот писател Хуан Рулфо.

Lifeивотот и делото на Хуан Рулфо

Хуан Рулфо беше талентиран мексикански писател и фотограф со плодна кариера обележана со живот со тешки почетоци. Дојдете и дознајте повеќе за него.

Едгар Алан По: гласот на депресија.

Едгар Алан По, гласот на депресија

Работата на Едгар Алан По покажува терор во неговите корени, а исто така ја означува и нејзината врска со депресијата. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите списи.

Серија катастрофални несреќи, лош почеток.

Низа катастрофални несреќи

Серија на катастрофални несреќи е дело создадено од Даниел Хендлер, каде што може да се случи сè лошо размислување. Дојдете и дознајте повеќе за нејзината заговор и автор.

Долорес Редондо, опремен книги, трилогија Базант.

Долорес Редондо: Избрани книги

Книгите на Долорес Редондо направија вибрации во светот на литературата, особено по нејзиното пристигнување во кино. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Под истата Starвезда, од hон Грин.

Под истата везда

Под истата Starвезда е книга напишана од он Грин, која раскажува како една млада жена со рак одлучува да сака. Дојдете и дознајте повеќе за оваа приказна и нејзиниот автор.

Хорхе Амадо.

Хорхе Амадо, живот и дела

Хорхе Амадо беше бразилски писател чие дело ја истакна вредноста на сиромашната класа и како тие се изоставени. Дојдете и научете за неговиот живот и дела.

Книги за „Игра на тронови“.

Книги: Игра на тронови

Книгите „Игра на тронови“ го претставуваат ремек-делото на Georgeорџ Р.Р.Мартин, уникатно фантастично книжевно дело. Дојдете и научете за неговиот заговор и неговиот автор.

Книги на Агата Кристи.

Агата Кристи: книги

Литературното дело на Агата Кристи е едно од најкомплетните и најважните во рамките на криминалистичкиот роман. Дојдете и дознајте повеќе за неговите книги и неговиот живот.

Музика на тишината, од писателот Патрик Ротфус.

Музиката на тишината

Музиката на тишината е дело на писателот Патрик Ротфус, се занимава со Аури и светот на Субреалноста. Дојдете, научете за оваа приказна и нејзиниот автор.

Ноам Чомски со своите книги.

Книги на Ноам Чомски

Лингвистот Ноам Чомски е задолжен да истражува во изучувањето на јазикот и неговата правилна употреба. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите книги.

Книги од lesил Верн.

Книги од lesил Верн

Да се ​​зборува за книгите на lesил Верн е да истражувам во многу добро смислен свет на научна фантастика, типичен за генијалец. Дојдете и дознајте повеќе за неговата работа и неговиот живот.

Книги со Игри на гладните.

Книги со Игри на гладните

Во последниве години, малку литературни саги достигнаа висина колку игрите на гладот. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот заговор, неговите филмови и неговиот автор.

Лоренцо Силва: извонредни книги.

Лоренцо Силва: избрани книги

Шпанскиот писател Лоренцо Силва со своите полициски литературни дела одбележа пресвртница во XNUMX и XNUMX век. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите книги.

Писателот Ернесто Сабато.

Биографија и дела на Ернесто Сабато

Ернесто Сабато беше еден од највлијателните писатели во Латинска Америка помеѓу XNUMX и XNUMX век. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Слика на писателот Сезар Валехо.

Биографија и дела на Сезар Валехо

Сезар Ваleехо беше еден од најтрансцендентните перуански писатели на XNUMX век, неговата литература одбележа пресвртница. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Фотографија на Никанор Пара.

Биографија и дела на Никанор Пара

Физичар, математичар и писател, неконвенционална, иако брилијантна комбинација во Никанор Пара. Дојдете и дознајте повеќе за животот на чилеанскиот антипоет.

Поетот Марио Бенедети.

Песни од Марио Бенедети

Марио Бенедети е еден од најистакнатите поети во латиноамериканската и светската литература. Дојдете и научете малку повеќе за неговата поезија и неговиот живот.

Фотографија на Росалија де Кастро.

Песни од Розалија де Кастро

Розалиа де Кастро беше шпанска писателка чие дело се фокусираше на заживување на галицискиот јазик. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Разни дела од Лопе де Вега.

Книгите на Лопе де Вега

Литературното дело на Феликс Лопе де Вега се смета за едно од најголемите и најважните во Шпанија. Дојдете и дознајте повеќе за животот и книгите на Лопе де Вега.

Портрет на Антонио Мачадо.

Поезијата на Антонио Мачадо

Антонио Мачадо беше еден од најпознатите разноврсни поети во Шпанија, неговата поезија одбележа пресвртница. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот, дело и наследство.

Илустрација на Дон Кихот.

Дон Кихот, меѓу разум и лудило

Дон Квијоте де Ла Манча е најважната книга на шпански јазик. Тука ве покануваме да го откриете разумот зад лудилото на неговиот протагонист.

Мигел де Унамуно, писател за историја.

Мигел де Унамуно, писател за историја

Делото на Мигел де Унамуно е, неспорно, едно од најкомплетните и најобемните во литературата што зборува шпански. Дојдете и знајте малку повеќе за него.