Преглед на Марсовецот.

Марсовецот, од Енди Веир

Марсовецот е прилично флуидна претстава што ве тера да ја отелотворите драмата на човек напуштен на Марс. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот заговор и неговиот автор.

Дали новите генерации читаат помалку?

Дали новите генерации читаат помалку?

Дали новите генерации читаат помалку? Ова е прашање што ги прогонуваше умовите на многумина во последниве години. Дојдете, прочитајте малку за тоа и дајте го вашето мислење.

Мигел Хернандез.

Lifeивотот и делото на Мигел Хернандез

Мигел Хернандез беше еден од најпознатите гласови во шпанската литература во XNUMX век, поет и драмски писател. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Преглед на проблемот со трите тела.

Проблем со три тела

Романот нè носи во реалност каде што се остварува првиот контакт со вонземјани, но со неочекувани резултати. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книги на Роалд Дал.

Книги Роалд Дал

Делата на овој велшки автор се почит кон инвентивноста и имагинацијата, со свежи и волшебни заплети. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите книги.

Книги од Марта Роблес.

Книгите на Марта Роблес

Делата на овој писател се движат од историско истражување до измислени приказни и библиографски компилации. Дојдете и дознајте повеќе за неа.

Преглед на три врвни капа.

Три врвни капи од Мигел Михура

Ова е претстава што го обнови жанрот комедија среде тешки времиња во Шпанија и Европа. Дојдете и дознајте повеќе за неа и нејзиниот автор.

Преглед на Златниот компас.

Златен компас на Филип Пулман

Златниот компас е прва титула во серијата Темна материја, создадена од англискиот писател Филип Пулман. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книги од Кристијан Галвез.

Книги од Кристијан Галвез

Чистијан Галвез е автор специјализиран за фигурата на Леонардо Да Винчи и прогласен за в loveубен во ренесансата. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Левата рака на темнината.

Левата рака на темнината

Приказната се случува на планетата Гуден, дом на една чудна цивилизација со необични сексуални квалитети. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Националната библиотека на Шпанија сака да го спаси наследството на кругот на читатели.

Се пали светло околу судбината на Сиркуло де Лекторес, Националната библиотека на Шпанија побара архивата на клубот да му биде пренесена за нејзино зачувување

По затворањето на Сиркуло де лекторес од Групо Планета и можно уништување на нејзините досиеја, БНЕ зазема став. Дојдете и дознајте повеќе за случајот.

Преглед на ценитал.

Ценитал, од Емилио Буесо

Ценитал е иновативен роман кој припаѓа на жанрот опишан како „научно-климатски роман“. Дојдете и дознајте повеќе за ова дело и за неговиот автор.

Преглед на Ел Гереро дел Антифаз.

Воинот со маска

Овој маестрален стрип потопува кој го чита во сложени заплети што се појавија во деновите на католичките монарси. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Вистината зад Снежана.

Вистината зад Снежана

Малкумина денес не го гледале филмот Снежана, но оригиналната приказна е далеку од тоа. Дојдете и научете интересни факти за оваа работа.

Стивен Кинг, успехот на постојаноста.

Стивен Кинг: успехот на постојаноста

Стивен Кинг претставува еден од вредните вредности на светот на литературата. Сепак, неговата промоција не беше лесна. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Патрија, од Фернандо Арамбуру.

Татковина на Фернандо Арамбуру

Ова книжевно дело е најблискиот и груб одраз на чувствителниот конфликт што го грчеше баскискиот народ. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книги од Вирџинија Вулф

Книгите на Вирџинија Вулф се авангардни дела со голема литературна тежина што одбележаа една ера. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот автор и неговата содржина.

Бура.

Бура

„Бура“ е драма на прошка и откуп со многу добро измислени ликови плетени заедно. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот заговор и неговиот автор.

Дела на Вилијам Шекспир.

Вилијам Шекспир игра

Делата на Вилијам Шекспир претставуваат литературно богатство за човештвото, дојдете и научете повеќе за неговите дела и неговиот живот.

Господарот на прстените.

Господарот на прстените

Господарот на прстените е едно од најважните книжевни дела на фантазијата во историјата. Дојдете и научете за историјата на Средната Земја и нејзиниот творец.

Силмарилион.

Силмарилион

Силмарилион дојде да ја објасни космогонијата на Господарот на прстените; тоа е прекрасна и сложена книга. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Бесконечна приказна

Бесконечна приказна

Бесконечната приказна е роман што истражува во важноста на имагинацијата и штетноста на тагата. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книги на Ајрине Вила, ел Либроабразо.

Ајрин Вила: книги

Ајрин Вила е преживеана од тероризам, јасен знак дека, без оглед на сè, може да продолжите понатаму. Дојдете и дознајте повеќе за неговата работа и неговиот живот.

Една од песните на Рубен Дарио

Песните на Рубен Дарио

Рубен Дарио беше важен поет од Никарагва, сметан за татко на литературниот модернизам во Латинска Америка. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Raveивотински гробишта на Стивен Кинг, уметност од новиот филм базиран на книгата.

Гробишта на животните Стивен Кинг

Гробиштата на животните е хорор роман напишан од Стивен Кинг, кој раскажува приказна за проколната земја. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Вистинската мала сирена.

Вистинската мала сирена

Малата сирена е една од приказните на Ханс Кристијан Андерсен, која раскажува loveубовна приказна за сирена и човек. Дојдете и дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Емилија Пардо Базан.

Емилија Пардо Базан

Емилија Пардо Базан беше шпанска писателка од XNUMX век, сметана за главна феминистка во своето време. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Дневниците на вампирот.

Дневниците на вампирот

Vampire Chronicles е позната литературна сага која покажува алтернативна реалност каде што постојат вампири. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Различна книга.

Различни, најпродавана е Вероника Рот

Divergent е дело на Вероника Рот кое ни покажува иднина каде општеството е поделено според подароците. Дојдете и дознајте повеќе за овој роман и неговиот автор.

Поема од Кармен Конде.

Кармен Конде: песни

Кармен Конде е една од најпознатите поети во Шпанија, таа беше првата жена што зазеде место во РАЕ. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Книги на трилогијата Базант.

Трилогија Базант

Трилогијата Базант е сага од Долорес Редондо која раскажува чудни злосторства што Амаја Салазар мора да ги реши. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Мексиканскиот писател Хуан Рулфо.

Lifeивотот и делото на Хуан Рулфо

Хуан Рулфо беше талентиран мексикански писател и фотограф со плодна кариера обележана со живот со тешки почетоци. Дојдете и дознајте повеќе за него.

Едгар Алан По: гласот на депресија.

Едгар Алан По, гласот на депресија

Работата на Едгар Алан По покажува терор во неговите корени, а исто така ја означува и нејзината врска со депресијата. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите списи.

Серија катастрофални несреќи, лош почеток.

Низа катастрофални несреќи

Серија на катастрофални несреќи е дело создадено од Даниел Хендлер, каде што може да се случи сè лошо размислување. Дојдете и дознајте повеќе за нејзината заговор и автор.

Долорес Редондо, опремен книги, трилогија Базант.

Долорес Редондо: Избрани книги

Книгите на Долорес Редондо направија вибрации во светот на литературата, особено по нејзиното пристигнување во кино. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Под истата Starвезда, од hон Грин.

Под истата везда

Под истата Starвезда е книга напишана од он Грин, која раскажува како една млада жена со рак одлучува да сака. Дојдете и дознајте повеќе за оваа приказна и нејзиниот автор.

Хорхе Амадо.

Хорхе Амадо, живот и дела

Хорхе Амадо беше бразилски писател чие дело ја истакна вредноста на сиромашната класа и како тие се изоставени. Дојдете и научете за неговиот живот и дела.

Книги за „Игра на тронови“.

Книги: Игра на тронови

Книгите „Игра на тронови“ го претставуваат ремек-делото на Georgeорџ Р.Р.Мартин, уникатно фантастично книжевно дело. Дојдете и научете за неговиот заговор и неговиот автор.

Книги на Агата Кристи.

Агата Кристи: книги

Литературното дело на Агата Кристи е едно од најкомплетните и најважните во рамките на криминалистичкиот роман. Дојдете и дознајте повеќе за неговите книги и неговиот живот.

Палми во снегот од Луз Габас

Егзотично и различно, Палмерас ен ла Ниве од Луз Габас е романтичен роман сместен во Фернандо Пу, во старата шпанска Гвинеја.

Музика на тишината, од писателот Патрик Ротфус.

Музиката на тишината

Музиката на тишината е дело на писателот Патрик Ротфус, се занимава со Аури и светот на Субреалноста. Дојдете, научете за оваа приказна и нејзиниот автор.

Ноам Чомски со своите книги.

Книги на Ноам Чомски

Лингвистот Ноам Чомски е задолжен да истражува во изучувањето на јазикот и неговата правилна употреба. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите книги.

Книги од lesил Верн.

Книги од lesил Верн

Да се ​​зборува за книгите на lesил Верн е да истражувам во многу добро смислен свет на научна фантастика, типичен за генијалец. Дојдете и дознајте повеќе за неговата работа и неговиот живот.

Книги со Игри на гладните.

Книги со Игри на гладните

Во последниве години, малку литературни саги достигнаа висина колку игрите на гладот. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот заговор, неговите филмови и неговиот автор.

Лоренцо Силва: извонредни книги.

Лоренцо Силва: избрани книги

Шпанскиот писател Лоренцо Силва со своите полициски литературни дела одбележа пресвртница во XNUMX и XNUMX век. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите книги.

Писателот Ернесто Сабато.

Биографија и дела на Ернесто Сабато

Ернесто Сабато беше еден од највлијателните писатели во Латинска Америка помеѓу XNUMX и XNUMX век. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Слика на писателот Сезар Валехо.

Биографија и дела на Сезар Валехо

Сезар Ваleехо беше еден од најтрансцендентните перуански писатели на XNUMX век, неговата литература одбележа пресвртница. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Фотографија на Никанор Пара.

Биографија и дела на Никанор Пара

Физичар, математичар и писател, неконвенционална, иако брилијантна комбинација во Никанор Пара. Дојдете и дознајте повеќе за животот на чилеанскиот антипоет.

Поетот Марио Бенедети.

Песни од Марио Бенедети

Марио Бенедети е еден од најистакнатите поети во латиноамериканската и светската литература. Дојдете и научете малку повеќе за неговата поезија и неговиот живот.

Фотографија на Росалија де Кастро.

Песни од Розалија де Кастро

Розалиа де Кастро беше шпанска писателка чие дело се фокусираше на заживување на галицискиот јазик. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Јаел Лопумо, творец на Лито на Марс

Ексклузивно интервју со Јаел Лопумо: «Возбуден сум за објавувањето на Лито ен Марте со Кајзен Едиторес»

Денес, во Актуелиадад Литература, го интервјуираме Јаел Лопумо (Буенос Аирес, 1989 г.), аргентински илустратор чие големо прифаќање на социјалните мрежи доведе до Денес, во Актуалидад Литература, го интервјуираме Јаел Лопумо (Буенос Аирес, 1989 г.), аргентински илустратор чие големо прифаќање во социјалните мрежи Тој го натера Кајзен Едиторес да обрне внимание на него за изданието на делото Лито ен Марте, кое ќе биде објавено наскоро на задоволство на сите негови следбеници.

Разни дела од Лопе де Вега.

Книгите на Лопе де Вега

Литературното дело на Феликс Лопе де Вега се смета за едно од најголемите и најважните во Шпанија. Дојдете и дознајте повеќе за животот и книгите на Лопе де Вега.

Изотип на библиотеката Виртуелна Сервантес.

Виртуелен Сервантес

Сервантес виртуелна е веб-страница задолжена за проучување и ширење на шпанскиот јазик. Дојдете и дознајте повеќе за нејзината содржина и историја.

Портрет на Антонио Мачадо.

Поезијата на Антонио Мачадо

Антонио Мачадо беше еден од најпознатите разноврсни поети во Шпанија, неговата поезија одбележа пресвртница. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот, дело и наследство.

Фотографија на Хорасио Квирога со капа.

Биографија и дела на Хорасио Кирога

Хорасио Квирога важи за најдобар раскажувач на сите времиња, неговото дело е полно со оригиналност. Дојдете и дознајте малку повеќе за неговиот живот.

Илустрација на Дон Кихот.

Дон Кихот, меѓу разум и лудило

Дон Квијоте де Ла Манча е најважната книга на шпански јазик. Тука ве покануваме да го откриете разумот зад лудилото на неговиот протагонист.

Таблета на латиница.

Латински: татко на романтиката

Латинскиот јазик е еден од најважните јазици во светот. Иако се смета за мртов јазик, неговата употреба е широко распространета. Дојдете и научете малку за нејзината историја.

Боречки клуб на Чак Палахинук

За што станува збор за Fight Club? Внесете и знаете сè за овој роман што ја анализира моделот на современиот човек заснован на омраза и потрошувачка.

Мигел де Унамуно, писател за историја.

Мигел де Унамуно, писател за историја

Делото на Мигел де Унамуно е, неспорно, едно од најкомплетните и најобемните во литературата што зборува шпански. Дојдете и знајте малку повеќе за него.

Фотографија на читање на Пабло Неруда.

Неруда и неговите основни Оди

Елементарните Оди се јасен пример за тоа како сè може да се поетизира. Неруда нуди мастер клас по поезија. Дојдете, знајте малку повеќе за оваа книга.

Стивен Кинг, господар на теророт

Зборувајќи за Стивен Кинг зборува за еден од најзначајните писатели на хорор во светот, неговите дела се култни парчиња. Дојдете и прочитајте малку повеќе за тоа.

Фотографија на Стенли Кјубрик.

Сјајот на Кјубрик

Сјаењето, во режија на Стенли Кјубрик, се смета за култен филм. Но, на писателот на филмот не му се допадна. Прочитајте тука зошто не му се допадна на Кинг.

Гордост и предрасуди од Janeејн Остин

Ние длабоко разговараме со вас за Гордоста и предрасудите, едно од најголемите дела на универзалната литература што пристигна во 1913 година за да ја редефинира улогата на жените.