Загатката на просторијата 622

Загатката на просторијата 622

Енигмата на собата 622 е најновиот роман на прекрасниот швајцарски писател ëlоел Дикер. Дојдете, дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Невидливата девојка

Невидливата девојка

Невидливото девојче е трилер на шпанскиот писател Франциско де Паула Фернандез Гонзалес. Дојдете, дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Алехандра Пизарник

Алехандра Пизарник

Алехандра Пизарник е најчитаната аргентинска поетеса во светот во последните педесет години. Дојдете, дознајте повеќе за авторката и нејзиното дело.

Сомничавото сомневање

Сомничавото сомневање

Сомнежот на Софија (2019) е историски фантастичен роман на шпанската уметница Палома Санчез-Гарника. Дојдете, дознајте повеќе за авторката и нејзиното дело.

О Аберкромби

О Аберкромби

Eо Аберкромби е британски писател кој се истакнува меѓу најдобрите експоненти на книжевната фантазија. Дојдете, дознајте повеќе за него и неговата работа.

Нивес Хереро: книги

Нивес Хереро: книги

Нивес Ереро е успешен шпански новинар и писател со 20-годишна книжевна кариера. Дојдете, дознајте повеќе за авторката и нејзиното дело.

Злото на Корцира

Злото на Корцира

Ел мал де Корцира (2020) е криминален роман на истакнатиот шпански писател Лоренцо Силва. Дојдете, дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

За кого ellвоно патарините

За кого ellвоно патарините

„За кого патарините“ е роман на американскиот писател и новинар Ернест Хемингвеј. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Денот кога паѓа небото

Денот кога паѓа небото

Денот кога паѓа небото (2016) е роман на Шпанката Меган Максвел. Дојдете и дознајте повеќе за авторката и за нејзиното дело.

Степски волк

Степски волк

Волкот степски е психолошки роман на германскиот прозаист, есеист и поет Херман Хесе. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Книги Лусинда Рајли

Книги Лусинда Рајли

Лусинда Рајли беше британска писателка позната ширум светот по серијата Седумте сестри. Дојдете, дознајте повеќе за авторката и нејзините дела.

Името на розата

Името на розата

Името на розата (1980) е успешен историски роман на италијанскиот писател Умберто Еко. Дојдете, дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Janeејн Остин: книги

Janeејн Остин: книги

Janeејн Остин беше позната романсиерка од XNUMX век, нејзините книги се класици на англиската литература. Дојдете, дознајте повеќе за неговиот живот и дела.

Хуан Хозе Милаш: книги

Хуан Хозе Милаш: книги

Хуан Хозе Милаш е осветен шпански писател и новинар со скоро пет децении во бизнисот. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Карлос Руиз Зафон: книги

Карлос Руиз Зафон: книги

Карлос Руиз Зафон беше еден од најистакнатите современи шпански писатели на XNUMX век. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Феликс де Азжа

Феликс де Азжа

Феликс де Ажа е Шпанец кој се смета за еден од најдобрите експоненти на литературата во XNUMX век. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Мануел Ривас

Мануел Ривас

Мануел Ривас е шпански писател кој се смета за еден од најистакнатите експоненти на современата галициска литература. За време на неговиот ...

Јукио мишима

Јукио мишима

Јукио Мишима беше важен јапонски романсиер, поет и есеист од XNUMX век. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Современи чилеански писатели

Современи чилеански писатели

Многу современи чилеански писатели оставиле непроценлив белег во светската литература. Дојдете, дознајте повеќе за нив и за нивните дела.

Холи црна

Холи црна

Холи Блек е една од најпознатите американски писателки во жанрот младинска фантазија. Дојдете, дознајте повеќе за неговиот живот и дела

Едит Вартон

Едит Вартон

Едит Вартон беше позната американска писателка која се посвети на прекорување романи и раскази. Дојдете, дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Минатото лето на Силвија Бланч

Минатото лето на Силвија Бланч

Последното лето на Силвија Бланч (2020) е една од последните титули на шпанската Лорена Франко. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Дневник на годината на чума

Дневник на годината на чума

Дневник на годината на чума е ремек-дело на британскиот писател Даниел Дефо. Дојдете, дознајте повеќе за книгата и нејзиниот автор.

Главни дела на Хуан Рамон Хименес

Главни дела на Хуан Рамон Хименес

„главните дела Хуан Рамон Хименес“ е вообичаено пребарување по мрежата според тежината на пенкалото на авторот. Дојдете, дознајте повеќе за писателот и неговите книги.

Современи шпански писатели

Современи шпански писатели

Современите шпански писатели се забележуваат дека се многу плодни. Дојдете, запознајте дел од нив и нивните дела.

Книгите на Борис Изагир

Книгите на Борис Изагир

Изагиер е познат венецуелски писател и аниматор, кој досега има создадено десетина книги. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Чарлс Буковски

Чарлс Буковски

Чарлс Буковски беше германско-американски писател кој се карактеризира со неговиот директен и не украсен стил. Дојдете и дознајте повеќе за него и за неговата работа.

Книги од Бенито Перез Галдос

Книги од Бенито Перез Галдос

Наследството што Бенито Перез Галдос го остави со своите книги е еднакво на оној на Мигел де Сервантес. Дојдете и дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Книги на Нора Робертс.

Книги на Нора Робертс

Книгите на Нора Робертс опфаќаат повеќе од 225 публикации во текот на 40-годишна историја. Дојдете, дознајте повеќе за неа и нејзината одлична работа.

Гаспар Мелхор де Јовеланос.

Гаспар Мелхор де Јовеланос

Гаспар Мелхор де Јовеланос беше шпански писател на XNUMX век со трансцедентално наследство. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дела.

Леополдо за жал, Кларин.

Леополдо за жал, Кларин

Леополдо Алас (Кларин) бил шпански писател со широка и богата книжевна продукција. Дојдете и дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Артур Конан Дојл.

Артур Конан Дојл

Сер Артур Конан Дојл беше шкотски писател кој влезе во историјата за создавањето на Шерлок Холмс. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Вирџинија Валехо.

Вирџинија Валехо

Вирџинија Ваleехо е позната колумбиска новинарка, призната по врските со Ескобар. Дојдете и дознајте повеќе за авторката и за нејзиното дело.

Eraерардо Диего.

Eraерардо диего

Герардо Диего Цендоја беше шпански поет и писател, член на т.н. „Генерација на 27.“ Дојдете, дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Хорхе Манрике.

Хорхе Манрике

Хорхе Манрике беше познат шпански поет и интелектуалец од предренесансата. Дојдете и дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Алберт Еспиноза.

Алберт Еспиноза

Алберт Еспиноза е истакнат шпански сценарист, драматург, писател, изведувач и режисер. Дојдете, дознајте повеќе за него и неговата работа.

Хуан де Мена.

Хуан де Мена

Хуан де Мена беше шпански писател кој секогаш бараше поетски возвишен речник. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Луис де Гонгора.

Луис де Гонгора

Луис де Гонгора беше истакнат поет и драматург на шпанското златно доба. Дојдете и дознајте повеќе за авторот и неговото плодно дело.

Блас де Отеро.

Блас де Отеро

Блас де Отеро беше шпански поет чие наследство е едно од најамблематичните во повоената литература. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Хозе Ортега и Гасет.

Хозе Ортега и Гасет

Хозе Ортега и Гасет е еден од најтрансцендентните филозофи од модернизмот. Дојдете и дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Johnон Вердон.

Johnон Вердон

Verон Вердон е американски романсиер, најпознат по серијата мистериозни трилери. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Хозе Марти.

Хозе Марти

Хозе Марти беше еден од најистакнатите интелектуалци на американската еманципација. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Хорхе Гилен.

Хорхе Гилен

Хорхе Гилен Елварез беше поет од Малага со необична оптимистичка перспектива на светот. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Стиг Ларсон.

Стиг Ларсон

Стиг Ларсон беше шведски автор, признат ширум светот за неочекуваното будење на неговиот книжевен подарок. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Фјодор Достојевски.

Достоевски

Фјодор Достоевски беше руски писател, уредник и новинар. Ја обележа литературата со своите романи и раскази. Дојдете, дознајте повеќе за него и неговата работа.

Теренци Моикс.

Terenci moix

Рамон Мокс Месегу (Теренци Моикс) беше продуктивен шпански романсиер и есеист. Дојдете и дознајте повеќе за неговата работа и неговиот живот.

Гонзало де Берчео.

Гонзало де Берчео

Гонзало де Берчео беше шпански духовник и поет кој надмина во кастилската литература за своите јазични придонеси. Дојдете, дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Книгите на улија Наваро.

Книгите на Julулија Наваро

Книги на iaулија Наваро, добра литература што доаѓа од рака на извонредно новинарско пенкало. Дојдете, дознајте повеќе за авторката и нејзините дела.

Педро Салинас.

Педро Салинас

Педро Салинас беше еден од најиновативните автори на почетокот на 27 век. Достоен претставник на генерацијата на XNUMX. Дојдете, дознајте повеќе за него и за неговата работа.

Хавиер Маријас.

Хавиер Маријас

Хавиер Маријас, писател со извонредно пенкало и многу длабоко размислување за светот. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Книги за случајот Дрејфус.

Книги за случајот Дрејфус

Аферата Драјфус беше историска слава, одраз на антисемитизмот во Европа кон крајот на XNUMX и почетокот на XNUMX век. Дојдете и дознајте повеќе за тоа.

Претставите на Калдерон де ла Барса.

Претставите на Калдерон де ла Барса

Претставите на Калдерон де ла Барса се икона на сцената во светот. Дојдете и дознајте повеќе за овој автор на шпанското златно доба и неговото пенкало.

Книгите на Елвира Линдо.

Книгите на Елвира Линдо

Книгите на Елвира Линдо се референца во светската детска литература за нивниот единствен стил. Дојдете и дознајте повеќе за неа и нејзината работа.

Песни од Гил де Бидема.

Песни од Гил де Бидема

Песните на Гил де Бидема се задолжителна референца во современата шпанска поезија. Авторот создаде извонредно дело. Дојдете, дознајте повеќе за него и неговото пенкало.

Преглед на балконот во зима.

Балконот во зима од Луис Ландеро

„Балконот во зима“ на Луис Ландеро е автобиографски роман со многу добро развиен развој. Дојдете и дознајте повеќе за ова одлично дело и неговиот автор.

Книги од Хозе Сарамаго

Книгите на Хозе Сарамаго

Книгите на Хозе Сарамаго се плоден извор на знаење. Дојдете и дознајте повеќе за работата на писателот, новинарот, историчарот и драматургот.

Книги од Мигел де Унамуно.

Книгите на Мигел де Унамуно

Книгите на Мигел де Унамуно претставуваат големо интелектуално богатство за човештвото. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Преглед на Црвенкапа.

Каперучита Роха

Црвенкапа, и во верзиите „Шарл Перо“ и „Браќа Грим“, продолжува да го плени светот. Дојдете и дознајте повеќе за нејзината историја.

Фаренхајт преглед 451.

Фаренхајт 451

Фаренхајт 451 ве става во дистописка иднина каде се троши моќ со уништување книги. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Рамон дел Вале-Инклан.

Рамон дел Вале-Инклан, биографија и дела

Рамон дел Вале-Инклан беше шпански драмски писател, поет и романсиер, бастион на шпанската литература од XNUMX век. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Преглед на Марсовецот.

Марсовецот, од Енди Веир

Марсовецот е прилично флуидна претстава што ве тера да ја отелотворите драмата на човек напуштен на Марс. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот заговор и неговиот автор.

Мигел Хернандез.

Lifeивотот и делото на Мигел Хернандез

Мигел Хернандез беше еден од најпознатите гласови во шпанската литература во XNUMX век, поет и драмски писател. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Преглед на проблемот со трите тела.

Проблем со три тела

Романот нè носи во реалност каде што се остварува првиот контакт со вонземјани, но со неочекувани резултати. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книги на Роалд Дал.

Книги Роалд Дал

Делата на овој велшки автор се почит кон инвентивноста и имагинацијата, со свежи и волшебни заплети. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите книги.

Преглед на три врвни капа.

Три врвни капи од Мигел Михура

Ова е претстава што го обнови жанрот комедија среде тешки времиња во Шпанија и Европа. Дојдете и дознајте повеќе за неа и нејзиниот автор.

Книги од Кристијан Галвез.

Книги од Кристијан Галвез

Чистијан Галвез е автор специјализиран за фигурата на Леонардо Да Винчи и прогласен за в loveубен во ренесансата. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Левата рака на темнината.

Левата рака на темнината

Приказната се случува на планетата Гуден, дом на една чудна цивилизација со необични сексуални квалитети. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Стивен Кинг, успехот на постојаноста.

Стивен Кинг: успехот на постојаноста

Стивен Кинг претставува еден од вредните вредности на светот на литературата. Сепак, неговата промоција не беше лесна. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Патрија, од Фернандо Арамбуру.

Татковина на Фернандо Арамбуру

Ова книжевно дело е најблискиот и груб одраз на чувствителниот конфликт што го грчеше баскискиот народ. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книги од Вирџинија Вулф

Книгите на Вирџинија Вулф се авангардни дела со голема литературна тежина што одбележаа една ера. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот автор и неговата содржина.

Бура.

Бура

„Бура“ е драма на прошка и откуп со многу добро измислени ликови плетени заедно. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот заговор и неговиот автор.

Дела на Вилијам Шекспир.

Вилијам Шекспир игра

Делата на Вилијам Шекспир претставуваат литературно богатство за човештвото, дојдете и научете повеќе за неговите дела и неговиот живот.

Книги на Ајрине Вила, ел Либроабразо.

Ајрин Вила: книги

Ајрин Вила е преживеана од тероризам, јасен знак дека, без оглед на сè, може да продолжите понатаму. Дојдете и дознајте повеќе за неговата работа и неговиот живот.

Една од песните на Рубен Дарио

Песните на Рубен Дарио

Рубен Дарио беше важен поет од Никарагва, сметан за татко на литературниот модернизам во Латинска Америка. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Емилија Пардо Базан.

Емилија Пардо Базан

Емилија Пардо Базан беше шпанска писателка од XNUMX век, сметана за главна феминистка во своето време. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Поема од Кармен Конде.

Кармен Конде: песни

Кармен Конде е една од најпознатите поети во Шпанија, таа беше првата жена што зазеде место во РАЕ. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Мексиканскиот писател Хуан Рулфо.

Lifeивотот и делото на Хуан Рулфо

Хуан Рулфо беше талентиран мексикански писател и фотограф со плодна кариера обележана со живот со тешки почетоци. Дојдете и дознајте повеќе за него.

Едгар Алан По: гласот на депресија.

Едгар Алан По, гласот на депресија

Работата на Едгар Алан По покажува терор во неговите корени, а исто така ја означува и нејзината врска со депресијата. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите списи.

Ноам Чомски со своите книги.

Книги на Ноам Чомски

Лингвистот Ноам Чомски е задолжен да истражува во изучувањето на јазикот и неговата правилна употреба. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите книги.

Лоренцо Силва: извонредни книги.

Лоренцо Силва: избрани книги

Шпанскиот писател Лоренцо Силва со своите полициски литературни дела одбележа пресвртница во XNUMX и XNUMX век. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите книги.

Писателот Ернесто Сабато.

Биографија и дела на Ернесто Сабато

Ернесто Сабато беше еден од највлијателните писатели во Латинска Америка помеѓу XNUMX и XNUMX век. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Слика на писателот Сезар Валехо.

Биографија и дела на Сезар Валехо

Сезар Ваleехо беше еден од најтрансцендентните перуански писатели на XNUMX век, неговата литература одбележа пресвртница. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Фотографија на Никанор Пара.

Биографија и дела на Никанор Пара

Физичар, математичар и писател, неконвенционална, иако брилијантна комбинација во Никанор Пара. Дојдете и дознајте повеќе за животот на чилеанскиот антипоет.

Разни дела од Лопе де Вега.

Книгите на Лопе де Вега

Литературното дело на Феликс Лопе де Вега се смета за едно од најголемите и најважните во Шпанија. Дојдете и дознајте повеќе за животот и книгите на Лопе де Вега.

Портрет на Антонио Мачадо.

Поезијата на Антонио Мачадо

Антонио Мачадо беше еден од најпознатите разноврсни поети во Шпанија, неговата поезија одбележа пресвртница. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот, дело и наследство.

Фотографија на Хорасио Квирога со капа.

Биографија и дела на Хорасио Кирога

Хорасио Квирога важи за најдобар раскажувач на сите времиња, неговото дело е полно со оригиналност. Дојдете и дознајте малку повеќе за неговиот живот.

Мигел де Унамуно, писател за историја.

Мигел де Унамуно, писател за историја

Делото на Мигел де Унамуно е, неспорно, едно од најкомплетните и најобемните во литературата што зборува шпански. Дојдете и знајте малку повеќе за него.

Идеа на март. Книги и други приказни од и за Julулиус Цезар

Тие се иди на март, според римскиот календар. И на таков ден како денес заговорот на Брут и другите членови на Сенатот во Рим заврши со убиството на Гај Јулиј Цезар. Прегледувам некои книги од и за оваа фундаментална фигура во историјата на човештвото.