Како да се анализира песна

Фрагмент од песна на Мигел Хернандез.

Фрагмент од песна на Мигел Хернандез.

Од литературна академска гледна точка, Знаењето на чекорите што треба да се следат за да се знае како да се анализира поема е од суштинско значење. Во моментов, сите видови на работни места обично се наоѓаат на Интернет, од прилично неформални веб-статии до педагошки документи во индексирани списанија. Сите тие обично се совпаѓаат во една точка: песните се еден вид лирски израз структуриран во стихови.

Затоа, при анализа на песна Важно е да се разгледаат дефинициите како што се: строфа, лирски предмет, рима, синалефа, синереза, меѓу другите. На овој начин, песните може да се класифицираат, толкуваат и „мерат“. Се разбира, без да се преправаме дека формираме едногласни критериуми, бидејќи стилизиран наратив произлегува од инспирацијата секогаш има голем субјективен товар за оние што го читаат.

Поетика

Поетика тоа е систем или процес на анализа на поезијата. Таа се заснова на идентификување на најрелевантните елементи во структурата на песната. Додека една песна мора да се сфати повеќе како целина, нејзиното уживање не произлегува од распределбата на нејзините делови за детален преглед. Бидејќи, на крајот на краиштата, една песна е израз на убавина преку напишани зборови.

Иако не се сите возвишени манифестации кога станува збор за поезијата, песните мотивирани од страв или терор не можат да се игнорираат. Во секој случај, повеќето имаат епска природа, чии стихови можат да рефлектираат егзалтации или драматични, романтични и пријателски рефлексии. Поетиката се заснова на следниве концепти:

Верзификација

Тоа е стилска анализа која се обидува да ја категоризира поемата (во сонет, ода, романса ...), како и утврдување на видот на строфовите (четириаголник, лимерик, осми или десетти). Слично на тоа, верзификацијата вклучува рима (согласка или согласка), лексикон (клучни зборови, употреба на именки, придавки) и литературни ресурси (персонификација, метафори, ономатопеја, анафора).

Содржина и толкување

Станува збор за мотивот или предметот на пишувањето. Неопходното прашање е: каква е пораката на песната? Значи, „како“ примателот го дешифрира значењето на делото зависи директно од наративната линија создадена од авторот. Од клучно значење во овој момент е способноста на писателот да предизвика емоции, слики, сензации - па дури и интуиција - кај читателот, преку симили или антитези.

Употребата на литературни ресурси треба да биде во согласност со темата на песната. Вообичаено е највпечатливите дела да бидат оние што ја изразуваат состојбата на умот на поетот. Без разлика дали станува збор за семејство, осаменост или преживување.

Хозе де Еспронцеда.

Хозе де Еспронцеда.

Елементите на лирскиот жанр

Лирски предмет:

Тоа е личност, ентитет или околност што ги предизвикува чувствата во поетскиот глас. Обично има опиплива, прецизна и конкретна референца (живо суштество или одреден предмет, на пример).

Лирски звучник:

Тоа е гласот на песната, емитиран од наратор. Може да биде и глас на лик различен од авторот во рамките на книжевната композиција. Изразувајте чувства и емоции од внатрешна гледна точка во светот на делото.

Лирски став:

Диспозиција или начин на изразување идеи во рамките на една песна да се опише една реалност. Може да биде:

 • Енуницијатив: кога лирскиот говорник се однесува во прво или трето лице на ситуација или елемент надвор од него.
 • Апострофичен: каде што лирскиот говорник покажува на второ лице (интерпелација) што може или не се совпаѓа со лирскиот предмет.
 • Кармин: кога манифестацијата на лирскиот говорник доаѓа од внатрешното јас. Обично е во прво лице и со изразена субјективна перспектива.

Лирско движење или тема:

Тој ги претставува контекстот, поставките, мислите и емоциите што ја оживуваат чувствителноста на поетот.

Калење:

Се однесува на емотивниот став што го манифестира поетот. Ова може да рефлектира тага или радост. Лутината, бесот или теророт се исто така чести.

Мерка на стихови

Бројот на слогови во секој стих одредува дали тие се од помала уметност (со осум метрички слогови или помалку. Исто така, ако тие се од голема уметност (девет или повеќе метрички слогови). Исто така, треба да се земе предвид ако се забележат умлаути, синалефи или синереза. Овие фактори го модифицираат вкупниот број на слогови на стихот.

Диереза:

Одвојување на самогласки што обично би бил еден слог. Ова произведува промена во нормалниот изговор на зборот. Тоа е означено со дебело црево (умлаут), на погодената слаба самогласка (ï, ü), како што се гледа во следниот стих од Фреј Луис де Леон:

 • Оној чијвие- тој мун-да-нал ру-и-до.

Синереза:

Унија на две силни самогласки од два различни слога од граматичка гледна точка. Пример може да се види во следниот стих од 14 метрички слогови (алехандрино) од Хозе Асунсион Силва:

 • Со мо-ви-миен-то ритам-ми-ко тој да-лан-цеа на момче

Синалефа:

Формирање на метрички слог од две или повеќе самогласки кои припаѓаат на различни зборови. Може дури и да се случи со интерпункција меѓу нив. Пример (октосилабилен стих на Еспронцеда):

 • Ветер-да влезе во по-па, да да-види.

Конечен закон за акцент:

Според нагласениот слог на последниот збор, се додаваат или одземаат метрички слогови од вкупниот број на стихот. Ако зборот е остар, се додава еден; ако е есдрјула, се одзема; кога е сериозно, останува.

Рима

Мигел Хернандез.

Мигел Хернандез.

При анализа на песна, еден од основните чекори е да се набудува типот на римата на последните зборови од секој стих. Ако се совпаѓа во самогласките и согласките, тоа се нарекува „согласка“. Слично на тоа, се нарекува „совршена согласка“ ако нагласените слогови исто така се совпаѓаат. Како што може да се види на следниот фрагмент од Мигел Хернандез:

... „На секои пет внатрееро

секој ставен јануариíа

обувките ќе ми одатеро

до прозорецот fríа„...

Наместо тоа, кога само крајните самогласки се совпаѓаат во римата, тоа се нарекува «асонанца». Во следниот фрагмент од Антонио Мачадо, овој вид рима се забележува помеѓу стиховите 2 и 4:

„Тоа е зимска ноќ.

Снегот паѓа во вителino.

Часовникот Алваргонзалез

пожар речиси изгаснатido".

Станза

Друг од основните аспекти при анализа на песна се карактеристиките на строфовите. Тие се класифицирани според бројот и должината на стиховите. Разбирање по строфа „група стихови што содржат ритам и ритам“. Следното се различните видови строфи:

 • Спарено (строфи со две линии)
 • Тро-речни строфи:
  • Трето.
  • Солеа.
 • Четворолини строфи:
  • Квартет.
  • Редондила.
  • Сервентесио.
  • Четириаголник.
  • Двојка.
  • Сегуидила.
  • Појас.
 • Пет-речни строфи:
  • Квинтет.
  • Лимерик.
  • Лира.
 • Шест ред строфи:
  • Сестина.
  • Секстила.
  • Скршен двојник за стапала.
 • Осум ред строфи:
  • Градоначалник на Копла де Арте.
  • Осми кралски.
  • Италијански осми.
  • Памфлет
 • Десет редови строфи:
  • Десетти.
 • Станца без фиксен број стихови:
  • Романса.
  • Намалување.
  • Романсило.
  • Силва.

Познавањето на овие елементи води кон поцелосно разбирање

Разберете и Студирањето на изобилен начин, секој од аспектите објасни овде, им отвора огромна врата на оние кои имаат намера да учат поезија. Иако овој жанр многу зависи од субјективноста, познавањето на сите аспекти што интервенираат при неговото создавање е клучно за постигнување на тешки дела што ја исполнуваат потребната експресивност и чија порака допира до читателите.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.