Интервју со писателката Елисабет Бенавент

Интервју со Елисабет Бенавент Корица

En Тековна литература, имавме задоволство да можеме да го интервјуираме Шпански писател Елисабет Бенавент, автор на книги кои станаа одлични саги што главно ги чита женската публика. Тие сигурно звучат како тебе книги како што се: „Во чевлите на Валерија“, „Валерија во огледало“, „Валерија во црно-бело“, „Гола Валерија“, „бркајќи Силвија“, „Пронаоѓање на Силвија“, „Некој што не сум јас“, „Некој како тебе“, „Некој како мене“, „Мартина со поглед кон морето“, „Мартина на копното“ o „Мојот остров“… Сите книги од овој автор на Гандија, родени 1984 година.

Ако сакате да знаете малку или многу повеќе за овој писател и да знаете кои се тие вашите тековни проекти, меѓу другото, останете со нас во прочитајте го ова интервју со писателката Елисабет Бенавент. Се подразбира дека јас лично ги препорачувам неговите книги: тие се свежи, се закачуваат од првата страница и секоја од нив makes киска на приказната раскажана од сагата пред неа. Ве оставаме со неговите зборови ...

Литературни вести: Секој писател има датум на започнување, кога започнавте да пишувате и зошто или од кого е мотивирано ова хоби?

Елисабет Бенавент: Сестра ми од најмала возраст ми влеваше вкус за читање; Мислам дека тоа беше почетниот пиштол за страста кон пишувањето. Вистината е дека јас навистина не знам како започнав. Отсекогаш сум имал потреба да го сторам тоа, а вие трескате, градите приказни малку по малку; некои залутаа на ништо, а други завршија ... нешто. Фала му на Бога, што ништо што напишав во тоа време, никогаш нема да ја види светлината!

АЛ: Вашите книги можат да ги читаат и мажи и жени, но тие првенствено се наменети за жени, нели? Зошто вакви романи?

ИО: Никогаш не сум размислувал навистина. Пишувам на многу висцерален начин; Мислам дека дозволив да ме понесе идејата и приказната што се развива од неа. Еден од моите наставници велеше дека луѓето постојано бараат начини за самостојно повикување; можеби ова е мое.

АЛ: Валерија и нејзините пријатели, или со други зборови, книгата „Во чевлите на Валерија“, беше тој што ве катапултираше до литературниот успех и после ова беше нон-стоп на успешните публикации. Дали го очекувавте сето ова? Како се роди „светот на Валерија“?

ИО: Јас воопшто не очекував. До денес, сè што се случи за три години, сè уште ми се чини неверојатно. Тоа беше прекрасно искуство со кое го исполнив сонот за кој никогаш не мислев дека е возможен. Понатаму, Валерија е родена од потребата да се чувствувам поблиску до моите пријатели; Неодамна се преселив во Мадрид, ми недостигаа и, бидејќи никогаш не верував дека некој ќе ме прочита, напишав приказна што ги приближи до мене. Затоа Валерија секогаш ќе биде толку посебна за мене, бидејќи во секоја од нив има по едно мало парче од моите пријатели.

АЛ: Морам да признаам дека ја прочитав целата сага за Валерија („Во чевлите на Валерија“, „Валерија во огледало“, „Валерија во црно-бело“ и „Гола Валерија“) и мислам дека токму оваа вечер ќе можам да се заврши втората и последната книга на Силвија сагата, поточно, „Наоѓање на Силвија“. Во сите ваши книги што сум ги прочитал досега, гледам дека централната тема е loveубовта, но не секоја loveубов, туку и loveубовта кон овие што исполнуваат колку што раскинуваат, од кои кога ќе ја изгубите единствената сензација што ја чувствувате дали е празна ... Зошто е таа преовладувачка тема во вашите книги? Дали верувате во вистинското постоење на овој вид loveубов или, напротив, дали сметате како многумина денес дека loveубовта е потценета и дека луѓето станаа поладни и површни дури и во нашите чувства?

ИО: Јас сум од оние луѓе кои продолжуваат да веруваат во loveубовта, што ќе правам? Верувам во „засекогаш“ и дека е можно да се најде некој што е дел од вашиот живот до крај. Покрај тоа, имам заклучена „драма кралица“ во мене што живее со „силата на морињата“ и што морам да запрам кога пишувам, бидејќи се сведува на минимум.

АЛ: Ликовите што ги создавате го привлекуваат моето внимание ... Ги правите толку реални, толку блиски и толку нормални што мислам дека е една од силните страни што прави некој да започне ваша книга во петок и да ја заврши следната недела на најдоцна.… Кому или кого гледате за да ги создаде? И, само ако сакате да одговорите, кој од ликовите создадени досега ве има повеќе од вас, повеќе од Елисабет Бенавент?

ИО: Не можам да одречам дека моите пријатели се неисцрпен извор на инспирација. Секојпат кога ќе седнам на вечера или да пијам вино со нив, ми доаѓаат идеи, со коментари напишани на мојот мобилен телефон или на салфетки ... има Лола во мојот живот и исто така Кармен, Мартина, Силвија. .. Сакам да мислам дека во секој од ликовите има малку од нас. Кој од нив мислам дека има повеќе од мене? Мислам дека тоа ќе биде мешавина од неколку: Валерија, Кармен, Силвија ...

Интервју со Елисабет Бенавент

АЛ: Релативно неодамна, беше објавена нова ваша сага, овојпат тие го имаат името на Мартина како свое име ... Што можеме да најдеме во овие две книги?

ИО: Мартина е девојче чии чувства малку гушат, но има Амаја, наплив на живот и Сандра, пријателка која е малку посебна во третманот. Овие книги раскажуваат приказна за три девојки кои се соочуваат со своите ахилови потпетици и, како во животот, некогаш победувате, а понекогаш губите. Loveубов, пријателство и готвење.

АЛ: Прашање кое ја прогонува мојата глава уште од првата читана книга за Валерија. Јас сум на мислење дека добрата книга далеку го надминува филмот или сериите што се прават по него ... Но, вистината, би сакал да видам некои ваши саги на големото платно ... Дали ви е предложена оваа можност некаде момент? Каков одговор би дал Елисабет Бенавент на ова?

ИО: Во април 2014 година, аудиовизуелната продукциска куќа Diagonal TV ги купи правата на сагата за да ја донесе на малите екрани. Денес проектот продолжува, градење чекор по чекор, но овие прашања бараат многу подготовка. Воодушевен сум од проектот затоа што замислувам дека гледањето на вашите ликови како оживуваат на тој начин мора да биде неверојатно. Исто така, знам дека го оставив во најдобрите раце.

АЛ: И, во моментов, во какви нови проекти сте вклучени? Дали ви се подготвува нешто ново низ главата?

ИО: Соработувам во неделното списание Куоре и ќе започнам како соработник на радио програмата Анда Ја, во Лос 40. Покрај тоа, јас сум вклучен во некој издавачки проект, како што е Колекцијата Бетакокета, во кој книги од нови писатели се објавени и, добро ... Имам нешто во рака за следната година. Но, ќе мора да почекаме малку за мојата следна книга.

АЛ: Како последните две прашања: Која ваша книга ми препорачувате да ја започнам сега? И како aубопитност: Која е вашата омилена книга и писател?

ИО: Речиси секогаш препорачувам да ги читам моите книги по редослед на објавување, бидејќи обично намигнувам на претходните помеѓу страниците. Значи, ако сте ги прочитале Валерија и Силвија… сега ја препорачувам Трилогијата Мој избор. Првата рата е „Некој што не е“. Ви благодариме за довербата!
Не можев да изберам ниту една книга како омилена. Ниту еден автор. Постојат многу наслови што го обележаа мојот живот: Ел камино, од Мигел Делибес; Нана, од Амиле Зола; Смеа во мракот, од Владимир Набоков; Neverending Story, од Мајкл Енде; Покажете празни loveубовни песни, од Николас Батлер ...

Повторно, благодарам Елисабет! За вашето време и за нудење на читања што можат да го закачат читателот на првата страница. Благодарам Најдобро среќа со сè што преземате.

Биографија на авторот

Елисабет Бенавент

Елизабет Бенавент, или како што ја знаат нејзините илјадници следбеници, БетаКокета, е неодамнешна авторка која објавува книги само од 2013 година. Се разбира, иако е релативно неодамна, книга што тој ја издава, книга што продава издание по издание. Неговиот прв роман беше „Во чевлите на Валерија“, кои по убедливиот успех, беа проследени со следново: „Валерија во огледало“, „Валерија во црно-бело“ y „Валерија гола“. Овие четири го формираат она што е познато како Сага за Валерија и тие беа оние кои не само што ја објавија авторката, туку и оние кои ја охрабруваа да продолжи во ова пишување и во создавањето на книги, популарно познати иако не многу пријатно од многу писатели и писатели, како што се женската литература, тековната безгрижен

Оттогаш, и во следните години, Елисабет Бенавент, Гандија писател роден 1984 година, објави уште 8 романи, многу од нив се продолженија на други: „Бркајќи ја Силвија“ y „Наоѓање на Силвија“, оние кои припаѓаат на Трилогија Мој избор „Некој што не сум“, "Некој како тебе" y "Некој како мене", el Хоризонт Мартина, составена од „Мартина со поглед на море“ y „Мартина на суво“ y „Мојот остров“, што е книга на една рата и без продолжување.

Таа постојано потврдува дека да се биде писател е сонот на нејзиниот живот, и благодарение на објавувањето и успехот во продажбата на секоја од нејзините книги, таа го постигна тоа и и дозволи да живее единствено на тоа (што не е малку).

Навлегувајќи во помалку литературни и поформални теми, Елисабет е Степен во аудиовизуелна комуникација и исто така има Магистер по комуникација и уметност на Универзитетот Комплутенсе во Мадрид, сегашното место на живеење на писателот. Нејзиното време како писател не завршува со објавување на нејзините книги, но исто така е колумнист за списанието Куоре.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.