Вилијам Шекспир игра

Комедии и трагедии на Вилијам Шекспир.

Комедии и трагедии на Вилијам Шекспир.

Делата на Вилијам Шекспир се богатство за светската литература; овој човек бил британски поет, драмски писател и сценски актер кој живеел помеѓу XNUMX и XNUMX век. Сепак, културното влијание на неговите дела ги надмина вековите. Денес тој се смета за икона на уметноста, писмата и популарната култура на Западот. Има такви кои го имаат како најважен автор на сите времиња на англиски јазик.

Претставите на Шекспир опфаќаат комедија, историски драми и трагедија. Овие се дел од елизабетанската театарска традиција, но се издвојуваат меѓу оние на другите автори по нивниот квалитет и значење. Неговата величина лежи и во романската употреба на јазикот, и во вистинитоста, грубоста и универзалноста на ликовите што ги создал.

Вилијам Шекспир и валидноста на неговото наследство

Гореспоменатите карактеристики ги одржуваа живите заговори, фрази и ликови на Вилијам Шекспир низ вековите. Во различни периоди, делата на неговото авторство инспирирале други писатели, пластични уметници, танчери, актери и филмаџии. Понатаму, неговите креации се преведени на безброј јазици. Пишувал и сонети и песни.

Денес сеуште постои одредена дискусија за авторството на неговите дела. Ова се вели пред се затоа што не-аристократското потекло на Шекспир не е во согласност со квалитетот и богатството на неговото пишување. Исто така, се вели затоа што има малку документарни извори кои ги поддржуваат настаните од неговиот живот. Сепак, повеќето критичари ги припишуваат неговите дела на еден автор по име Вилијам Шекспир, кој исто така бил актер и ко-сопственик на познатата лондонска театарска компанија наречена „Луѓето на Лорд Чембрлен“.

Биографија

Раѓање и семејство

Вилијам Шекспир е роден во градот Стратфорд-на-Авон на 23 април 1564 година, или на некој датум близу до истиот месец. Постои сигурност во врска со неговото крштевање, што се случи на 26 април истата година во црквата Света Троица во Стратфорд.

Тој беше син на бракот формиран од Johnон Шекспир и Мери Арден, трговец со одредена важност во неговата заедница и наследничка на католички земјопоседник.

студии

Се верува дека за време на неговото детство посетувал Граматичка школа Стратфорд, локалното основно училиште до кој имал пристап поради социјалната положба на неговите родители. Ако оваа претпоставка е точна, тој таму научил напреден латински и англиски јазик и студирал класична литература за антиката.

Остатокот од неговото образование се претпоставува дека е автономен, преку книги од различни извори.. Оттука, многу специјалисти претпоставуваа дека Вилијам Шекспир има посебни когнитивни услови над просекот на населението. Овие вештини го натераа да се стекне со слава, но и многу непријатели.

Портрет на Вилијам Шекспир.

Портрет на Вилијам Шекспир.

Брак

На 18-годишна возраст (во 1582 година) писателот се оженил со Ен Хатавеј, ќерка на локален земјоделец. Од сојузот се родија три деца. Се претпоставува дека тој имал многу вонбрачни врски, па дури и дека Шекспир бил хомосексуалец. Со прецизноста на младоста на драматургот се знае малку повеќе.

Се сели во Лондон и се приклучува на компанијата „Лорд Чембрлен“ за мажи

Кон крајот на 1880-тите, писателот се преселил во Лондон. До 1592 година тој веќе уживаше одредена слава и признание како актер и драматург на градската сцена. За време на неговиот престој во Лондон, тој ги напиша и ја изведе премиерно мнозинството од неговите претстави за театарот, тој стана популарен и уживаше економски просперитет.

Околу тие години тој се приклучи на компанијата „Лорд Чембрлен“, една од најпопуларните во тоа време и спонзорирана од круната..

Враќање во Стенфорд и смрт

Помеѓу 1611 и 1613 година тој се преселил повторно во Стратфорд, каде се соочил со некои правни проблеми поврзани со купување на некое земјиште. Пенкалото на писателот никогаш не завршило со создавање, Шекспир секогаш бил виден како создава драми и песни, неговата литературна продукција била необична.

Вилијам Шекспир почина во 1616 година, истиот ден на неговиот 52 роденден. (Ова, се разбира, ако пресметките во врска со денот на неговото раѓање се точни).

Како што работеше со нешто многу темно и за жалење, нејзиниот единствен син, по име Хамлет, почина во детството, а синовите на нејзините ќерки немаа потомство, нема живи потомци на бракот на Шекспир и Хатавеј.

Вилијам Шекспир игра

Неговите претстави за театар се класифицирани во комедии, трагедии и историски драми.

Комедии

 • Комедија на грешки (1591)
 • Двајцата благородници од Верона (1591-1592)
 • Изгубен труд на убовта (1592)
 • Припитомувањето на паметникот (1594)
 • Сонот за лето (1595-1596)
 • Трговец од Венеција (1596-1597)
 • Многу врева за ништо (1598)
 • Како сакаш (1599-1600)
 • Веселите жени од Виндзор (1601)
 • Кралска ноќ (1601-1602)
 • За добар крај нема лош почеток (1602-1603)
 • Мерка за мерка (1604)
 • Перикле (1607)
 • Кимбалин (1610)
 • Зимска приказна (1610-1611)
 • Бура (1612)

Трагедии

 • Тит Андроник (1594)
 • Ромео и Јулија (1595)
 • Хулио Цезар (1599)
 • Хамлет (1601)
 • Троил и Кресида (1602)
 • Отело (1603-1604)
 • Кирот Лир (1605-1606)
 • Магбет (1606)
 • Антониј и Клеопатра (1606)
 • Кориолано (1608)
 • Клем на Атина (1608)

Историски драми

 • Едвард III (1596).
 • Хенри Шести (1594)
 • Ричард III (1597).
 • Ричард Втори (1597).
 • Хенри IV (1598 - 1600)
 • Хенри В. (1599)
 • Кралот (1598)
 • Хенри VIII (1613)

Шекспир пишувал и поезија. Во овој книжевен жанр се издвојуваат обемни песни со митолошка тематика, како што се, на пример, Венера и Адонис y Силување на Лукреција, но, пред сè, нивните Сонети (1609).

Опис на некои од најрепрезентативните дела на Шекспир

Припитомувањето на паметникот

Станува збор за комедија во пет чина, на кои претходи пролог, во кој се наведува дека настаните што треба да се развијат сочинуваат театарско парче дека ќе се појави пред пијан скитник, на кого благородник посакува да игра шега. Овој вовед (мета-театар) му ја истакнува на гледачот измислената природа на приказната.

Централниот аргумент беше вообичаен во литературата и усната традиција од тоа време, дури и во италијанската комедија: свирна и бунтовна жена која нејзиниот сопруг се обидува да ја скроти. Сепак, развојот и карактеризирањето на ликовите значително ја разликуваат од претходните дела, ова, се разбира, поради финоста на пенкалото на неговиот творец. Денес е едно од најпопуларните парчиња на Шекспир.

Цитат на Вилијам Шекспир.

Цитат на Вилијам Шекспир.

Нејзин протагонист е Каталина Минола, самохрана жена, ќерка на благородник од Падова. Каталина ги презира своите додворувачи и го презира бракот. Различен случај е нејзината помлада сестра, Бланка, која е слатка и сонувачка девојка со многу додворувачи. Нивниот татко сака прво да се ожени со Каталина за да ги почитува традициите, кршејќи ги срцата на додворувачите на Бланка.

Пристигнувањето на Петручио во градот, додворувачот на Кетрин, ослободува низа ситуации и конфузија на идентитетите. На крајот, човекот успева да го скроти храбриот карактер на Каталина и да се ожени со неа. Ова дело е инспирација за многу романи и романтични комедии од подоцнежните векови.

Фрагмент

„Еснаф: Не знам. Повеќе би сакала да го прифатам нејзиниот мираз под овој услов: да ме камшикуваат секое утро на пазар.

„Хортенсио: Да, како што велите, малку е да се избере помеѓу лошите јаболка. Но, погледнете: бидејќи оваа законска пречка не прави пријатели, да бидеме пријатели сè додека, откако и помогнавме на најстарата ќерка на Батиста да најде маж, да го оставиме најмалиот да најде сопруг, а потоа повторно да се бориме. Слатка Бјанка! Среќен кој ве освои. Кој трча најбрзо, го добива прстенот. Дали се согласуваш, потписник Еснаф?

„Еснаф: Добро, да. Bestе му го дадам најдобриот коњ на оној што, во Падова, почнува да го воодушевува најстариот, да ја воодушевува до крај, да ја лишува, да ја става во кревет и да ја ослободи дома. Оди!

(Гремио и Хортенсио излегуваат. Транио и Лученцио остануваат).

„Транио:
Те молам, господине, кажете ми дали е можно
таа loveубов одеднаш има толку многу сила.

„Лученцио:
Ах, Транио, сè додека не видов дека е вистина,
Никогаш не верував дека е можно или веројатно.
Слушај, додека јас, индолентен, ја гледав
Јас ги чувствував ефектите на loveубовта во мојата индолентност.
И сега искрено ти признавам
за вас, кои сте толку интимни и драги,
како што беше Ана на кралицата на Картагина,
дека горам, се трошам и умирам за да победам,
добар Транио, loveубовта на оваа скромна девојка.
Советувај ме, Транио; Знам дека можеш;
помогни ми, Транио; Знам дека ќе го сториш тоа “.

Магбет

Тоа е една од најпознатите и најмрачните трагедии на англискиот драмски писател. Се состои од пет акти, во првиот од нив се претставени Магбет и Банко, двајца шкотски генерали на кои им се појавуваат три вештерки кои пророкуваат дека еден од нив ќе стане крал и татко на кралевите, соодветно. После оваа средба, Макбет почнува да го јаде амбиција и фатално ја исполнува својата судбина, убивајќи го кралот, неговиот пријател Банко и многу други на пат кон тронот.

Страста за моќ, предавство, лудило и смрт се главните теми на делото. Макбет конечно умре убиен, ова откако даде познат монолог за глупостите на животот. Така, сите пророштва се исполнети, исто како што се одвиваа грчките трагедии.

Во ова дело влијанијата на Софокле и Есхил врз делото на Шекспир се повеќе од очигледни. Ова не е невообичаено, писателот беше редовен читател и обожавател на грчката литература, на нејзините големи генијалци.

Фрагмент

„Прва сцена
(Се слуша осамено место, грмотевици и молњи. И пристигнуваат три вештерки).

„Прва вештерка:
Кога ќе се сретнеме тројцата повторно? Некоја пригода кога ќе удри гром и молња или кога врне?

Втора вештерка:
По завршувањето на вревата, кога битката е изгубена и освоена.

„Трета вештерка:
Тоа ќе се случи пред да зајде сонцето.

„Прва вештерка:
А, каде ќе се сретнеме?

Втора вештерка:
Меѓу грмушките.

„Трета вештерка
Таму ќе се сретнеме со Магбет.

„Прва вештерка
Одам, парталав!

„Сите:
Тоа страшило нè повикува ... веднаш! Убавото е ужасно и ужасно убаво: да летаме низ маглата и расипаниот воздух.

(Одат) “.

Сонети

Шекспир напишал многу сонети на англиски начин во текот на неколку години. Конечно беа објавени, со некои пропусти, во 1609 година. Во подоцнежните изданија, конечно е собрана дефинитивна верзија составена од 154 песни.

Првите 126 сонети се упатени на еден млад човек со непознат идентитет, други на темнокоса дама и други на „ривалски“ поет. Компилацијата е посветена на „Г. WH ”, уште неидентификуван господин, иако има неколку теории. Ликовите на кои им пее лирскиот глас, плус неизвесноста на посветеноста, додаваат на мистеријата и полемиката околу сонетите и животот на Шекспир воопшто.

Опфатените теми се loveубов, свесност за смртта, семејни нежности и убавина. Сепак, тоа го прави на многу поинаков начин од неговите претходници и современици. Во овие песни Шекспир игра со жанровите на неговите ликови, посветувајќи му најслатко и најсреќно на еден млад човек наместо на дама, правејќи експлицитни сатири и алузии на секс. Исто така, понекогаш ја менува традиционалната структура на англискиот сонет.

Овие сонети се преведени на скоро секој јазик и препечатени безброј пати.

Сонет 1

„Ние сакаме да се шират, најубавите суштества,

неговиот вид, бидејќи розата никогаш не може да умре

и кога е зрел, распаѓа по време

овековечете ја вашата меморија, вашиот млад наследник.

Но, ти, посветен на твоите светли очи,

го храниш пламенот, твојата светлина со твојата суштина,

создавање глад, каде што има изобилство.

Вие, вашиот сопствен непријател, сте сурови кон својата душа.

Вие, кои сте миризливи, украси на овој свет,

единственото знаме, кое најавува извори,

Во вашиот сопствен кожурец, вие ја закопате својата радост

и ти, слатко скржаво, плискај ја алчноста.

Помилувај се на светот, или помеѓу тебе и гробот,

ќе го изедете доброто што го должи овој свет “.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.