Детективскиот роман

Кристи Агата.

Кристи Агата.

Детективскиот роман е еден од најпознатите книжевни жанрови со најголем број следбеници денес. Но, не беше секогаш вака. Формално роден во текот на деветнаесеттиот век - скоро паралелно со романот на научна фантастика и романтизмот - јавноста од своето време не го гледаше тоа поволно. Иако, горенаведената изјава е повеќе „површинска струја“ отколку конкретен факт.

Всушност, оние кои се спротивставија на овој вид литература беа членови на (самонаречената литературна елита) на „големата јавност“. Добро уште од своето основање, детективскиот роман со ентузијазам го проголтаа многу читатели. Мноштво мажи и жени беа заробени во зависни приказни натоварени со интриги и мистерии.

Потеклото на жанрот етикетиран како грозен

За „научниците“ - Со целиот пејоративен полнеж субјективно вклучен во оваа придавка - тоа беше „под-литература“. Производи без интерес, создадени единствено за да ги забавуваат масите. Ништо корисно за подобрување на човечкиот дух. За споредба, прегледите на овие „експерти“ навистина ја пофалија литературата за научна фантастика и, пред сè, романтичните херојски авантури.

Криминалот како контроверзен протагонист

Злосторствата, бидејќи биле протагонисти на приказните, автоматски го инхибираат секое преправање на надминувањето. Наводно, душата (на читателите) не растела, не се трансформирала на позитивен начин. Имаше пристап само до безопасно привремено уживање. Овој вид критики во голема мера продолжи сè до Втората светска војна.

Како и да е - за среќа на авторите на жанрот - анимозитетот на литературната критика од тоа време никогаш не можеше на кој било начин да го услови нејзиниот огромен успех. Дури и многу од овие писатели не се признати само денес како вистински генијалци. Во животот, неговото дело беше широко прославено.

Пред и по Огист Дупин

Едгар Алан По.

Едгар Алан По.

Едгар Алан По Тој е еден од оние „off-road“ писатели. Можеби дефиницијата е крајно груба. Но, сепак е валиден термин да се дефинира ширината на работата на овој славен Американец. Исто како што неговите дела се дел од наследството на американскиот романтизам, тој е заслужен за формалното раѓање на криминалистички романи.

Огист Дупин беше првиот лик „франшиза“ (со комерцијална конотација што се користи во моментов) на литературата. Покрај тоа, овој детектив ги постави темелите на кои ќе се гради едно од најпознатите имиња во светската литература: Шерлок Холмс. Без сомнение, ликот на Сер Артур Конан Дојл е тој не плус ултра што се однесува до истражувачите и откривачите на мистериите.

Од грција

Иако приказните со полициските „воздушни“ отсекогаш биле присутни, Софокле и неговиот Едип Рекс може да се смета како најстар претходник на овој вид парцела. Во оваа трагедија, главниот јунак мора да спроведе истрага за да се реши енигма и да се најде виновник.

Wouldе беше до Злосторствата на улицата мртовечница (1841) кога овој жанр постигна „предодредена“ форма и карактеристики. Се разбира, од тогаш детективските приказни еволуираа. Но, на крајот сите детективи се враќаат кај По.

Општи карактеристики

Детективскиот роман отсекогаш коегзистирал на работ на границите, фантазијата и теророт. Клучната поента на овој жанр е дека зад секоја акција (на злосторства) стои само една Homo sapiens. Без помош и принуда од демонски или божествени суштества. Во исто време, заплетот се одвива во поставки што се совршено препознатливи за читателите.

Главниот јунак е некој што се одликува со својата генијалност, како и со неверојатниот капацитет за набудување и анализа за решавање на енигми. Сите ликови - освен истражителот и неговиот асистент, ако имате - се осомничени. Следствено, читањето станува избезумена трка од страна на читателите со цел да се реши злосторството пред детективот.

Кредибилитет пред се

Добриот криминалистички роман треба да го чува скриен виновникот до крај. Но, без премногу детални објаснувања или неверојатни описи за време на решавањето. Ако самиот Шерлок Холмс „се забранил“ да погодува, кој ги чита неговите авантури ризикува многу кога се обидува да го прорече крајот.

Падини на детективот роман и некои карактеристики

Грубо, детективската литература е поделена на две големи групи. Иако овие не се единствените, тие служат како главни светилници што ги водат сите писатели желни да предложат свои мистерии. Од друга страна, За разлика од она што се случи со романтичниот роман, преминувањето на водите на Атлантикот отиде од Америка во Европа.

Англиско училиште

Артур Конан Дојл.

Артур Конан Дојл.

Штом Огист Дупин и Едгар Алан По пристигнаа во Лондон, беше основано под-движење или поджанр познато како Англиска школа. Покрај Сер Артур Конан Дојл и Шерлок Холмс, другото фундаментално парче во рамките на оваа структура е претставено од Агата Кристи со нејзиниот лик Херкул Поаро.

Ова е еден вид математичка приказна; на причината и последицата. Фактите се презентирани хронолошки, додека (скоро секогаш) немирниот протагонист применува собирање и одземање за да дојде до резултатот. Резолуција која - да го цитирам Холмс - е „основна“. Очигледно е само во очите на истражувачот; незамисливо за останатите ликови и за читателот.

Северноамериканско училиште

Во САД, некаде во дваесеттиот век, во полициската литература се роди најважниот „поджанр“.. Дури може да се каже дека е единствениот признат како дел од овој наративен стил: крими-романот. Како втора голема струја се чини дека се спротивставува на доминантниот стил до 1920-тите.

Споредби меѓу двете училишта на детективскиот роман

Англиските приказни беа стилизирани. Поголемиот дел од времето заговорот се одвивал во буржоаски кругови. Поставките беа големи и луксузни замоци, каде грофови, господари и војвотки се појавија како жртви и сторители. Злосторствата биле прашање на „високо општество“.

Слично на тоа, без да биде дводимензионален (Шерлок Холмс на крајот открива некои споеви на неговата личност), ликовите на Англиската школа се целосно архетипски. Детективот е добар, искрен, нерасиплив; лошите момци се „многу лоши“, Макијавелија. Тоа е борба меѓу доброто и злото, вистината против лагата, со многу малку полумерки.

Реалниот свет?

Криминалистичкиот роман ги однесе полициските хроника во „подземјето“, до улиците на најсиромашните населби, до бедните и мрачни средини. Соодветно на тоа, авторите биле заинтересирани да навлезат во мотивите на криминалците и ја прекинале идејата за беспрекорните протагонисти (детективи).

Така, се појавија „антихероите“ на литературата. Ликови со многу сложена борба, бидејќи - освен што се соочуваат со криминалец - тие се соочуваат со општеството и расипаниот систем. Следствено, тие скоро секогаш дејствуваат сами, не грижејќи се многу за моралот на нивните стратегии. За нив целта ги оправдува средствата.

Криминалистичкиот роман и неговата врска loveубов-омраза со романтизмот

Со криминалистичкиот роман, злосторствата престанаа да бидат „шик“ работа, за да бидат портретирани без најмало навестување за романтизам. Покрај тоа, американското училиште се крена против него статус кво, станувајќи (парадоксно) протестантска литература. Кој стана - со оглед на неговиот историски контекст, годините пред и по Големата депресија - навистина романтичен.

Суштински автори

Невозможно е да се разбере детективскиот роман без да се разгледаат придонесите на Едгар Алан По, Артур Конан Дојл и Агата Кристи. Читање што прво мора да се направи објективно (колку што е можно). Или барем обидувајќи се да не наметнувате лични вкусови за време на анализата. Ова, без оглед дали сензациите пренесени од читањето се позитивни или негативни.

Пандан, исто така суштински

Криминалистичкиот роман е уште еден фундаментален дел од историјата на литературата. Со додавање на регистрирање на малку повеќе спорно потекло во споредба со Британското училиште (за детективски романи). За многумина американски писатели од поджанрот кои ги објавија своите раскази за време на меѓувоениот период, предизвикаа спротивставени мислења.

Цитат на Едгар Алан По.

Цитат на Едгар Алан По.

Најинтузијастите ја истакнуваат нивната приврзаност кон реалноста. Наместо тоа, многумина го доведуваат во прашање неговиот длабок песимизам и недостаток на апсолутни среќни завршетоци. Причината за ваквото тврдење? И покрај разрешувањето на кривичното дело, виновникот не секогаш добива соодветна казна. Меѓу најистакнатите автори во оваа категорија се:

  • Дашиел Хамлет, со својот протагонист Сем Спејд (Малтешкиот сокол, 1930).
  • Рејмонд Чендлер, со неговиот детектив Филип Марлоу (Вечниот сон, 1939).

„Обратниот“ полицаец

„Нормалното“ е што детективскиот роман е набудуван од перспектива на доброто. Сепак, постои „спротивна верзија“: негативци кои извршуваат планови да ги направат своите злодела и да останат на слобода. Класичен пример за илустрација на оваа поткатегорија е Талентираниот г-дин Рипли од Патриша Хајсмит.

Том Рипли, „ликот на франшизата“ од серијата книги, не е детектив. Тој е убиец и маж кој се претставува како свои жртви. Ако во „класичната верзија“ на криминалистичките романи целта е да се открие мистеријата, тука „возбудливата“ работа е да се набудува како се градат лагите. Тоа е, поентата е да се види како криминалецот „се извлекува“.

нови Милениум

Стиг Ларсон е веројатно еден од најтрагичните писатели на сите времиња. Не за неговите пишувања, туку за неговиот живот. Сепак, над несреќите и неговата рана смрт, овој шведски новинар имаше време да ја започне првата голема детективска франшиза во XNUMX век. Станува збор за Сагата Милениум.

Експлозивен стил

Мажи кои не сакаат жени.

Мажи кои не сакаат жени.

Книгата можете да ја купите тука: Не се пронајдени производи

Мажи кои не сакале жени, Девојчето со кибрит и лименка бензин y Кралицата во палатата на нацрти—Сите објавени во 2005 година— тие ја претставуваат целата негова работа. Микс „бомба“ (оние што ги прочитале овие текстови ја разбираат причината за овој термин) помеѓу класичниот британски стил и американскиот криминалистички роман.

Двајца детективи ја сочинуваат „оската на доброто“ во приказните за Ларсон. Нивните имиња: Микаел Бломквист (новинар) и Лисбет Саландер (хакер). Како што налагаат околностите, овие карактери можат да бидат крајно аналитички и точни, како и крајно импулсивни и неморални.

Новинар на полицијата на шпански јазик (некои автори)

Детективскиот роман во Шпанија и во Латинска Америка заслужува посебен напис за да може адекватно да го коментира. Од Пиринејскиот полуостров, еден од најпознатите амблематски писатели е Мануел Васкез Монталбан. Неговиот детектив: Пепе Карваhoо, лик исто толку идеалист, колку и циничен; Тој преминува од малолетнички комунист во агент на ЦИА, за да заврши како приватен детектив.

Примери од Латинска Америка

Во Колумбија се издвојува името на Марио Мендоза, инспириран од пеколното и божественото на Underground Богота. Сатаната (2002 г.) е веројатно неговото „фундаментално“ дело. Конечно, Норберто Хозе Оливар се одвиваше во Маракаибо, Венецуела, детективска приказна што се граничи со полињата на фантастичното.

Вампир во Маракаибо (2008), беше објавена во време на максимална популарност на романите во кои глумат паранормални адолесценти. Детективот во оваа приказна - пензиониран полицаец - постојано се прашува за постоењето на скриен свет над очигледното.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.