Ана Лена Ривера. Интервју со авторот на Што молчат мртвите

Фотографии на корици: благодарност од Ана Лена Ривера.

Ана Лена Ривера започна голема литературна авантура од освојувањето на Награда Торенте Балестер 2017 година со романот Што мртвите молчат. Сега влезете во вообичаениот метеж на овие работи со вашето пуштање и презентација. Во АЛ тимаме среќа што ја имаме за уредник. Бевте толку kindубезни да ни дадете ова обемно интервју каде што ни раскажува малку за неговиот роман, неговите влијанија, неговиот креативен процес, неговите илузии и неговите следни проекти. Значи Ви благодарам многу за вашето време и ви посакувам секој успех..

Индекс

Ана Лена Ривера

Роден во Овиедо Во 1972 година студирал право и деловна администрација на ИКАДЕ, во Мадрид. По дваесет години како менаџер во голема мултинационална, таа го смени бизнисот во пишување, нејзината голема страст, се совпадна со раѓањето на нејзиниот син, Алехандро. Заедно со него, исто така, е роден Благодат Свети Себастијан, на водечки истражувач од неговата серија интриги што започна со овој прв роман.

Интервју

 1. Освојте ја наградата Торент Балестер со Што мртвите молчат Тоа беше вашиот успешен влез во издавачкиот свет. Како беше да се влезе на натпреварот?

Вистината? Од чисто незнаење. Што мртвите молчат Тоа е мојот прв роман, па кога завршив да го пишувам, не знаев што да направам. Не познавав никого во секторот, па истражував преку Интернет, направив список на издавачи што прифатија ракописи и решив да го испратам мојот роман со намера да го добијам нивното мислење. Поминаа два-три месеци и не добив никаков одговор, па почнав да го доставувам на некои натпревари. Малку, бидејќи во мнозинство не можете да чекате пресуда на друг натпревар, па поминаа неколку месеци повторно и сè уште не добив никаков одговор. Дури ни признание.

Одеднаш, без ништо да го објави тоа, работите започнаа да се случуваат: Бев финалист во наградата Фернандо Лара и тоа ми се чинеше неверојатно. Беше брзање, но потоа поминаа неколку месеци повторно и ништо не се случи. Кога веќе почнував да барам нова стратегија ижирито за наградата Торент Балестер одлучи да му каже на светот: „Еј, прочитај го ова, добро е!“, и мислев дека го достигнав врвот на моите соништа. Но, сè уште не беше така.

Наградата Торенте Балестер е признание и носи парична награда, но е независна награда, не стои издавач зад тоа, така што победата не гарантира дека некој издавач ќе ве објави И дојде кулминација: на истиот датум почнаа да ми се јавуваат во едиторијали го имаа прочитано ракописот. Роковите за читање се една година или повеќе заради големиот број на дела што ги добиваат. Јас не знаев дека! Меѓу оние што се јавија беше и мојот издавач, Маева, кога сè уште не се знаеше дека победил Торент Балестер. Им го испратив ракописот пред неколку месеци и ми се јавуваа за да ми кажат дека се заинтересирани да ме објават!

Ако денот кога решив да направам неколку копии од ракописот и да се обидам да го испратам на некои натпревари и издавачи, тие ќе ми кажеа што ќе се случи и каде ќе бидам денес, немаше да верувам во тоа. Она што е јасно е дека во овој сектор не можете да брзате. Работите се случуваат бавно и засновани на многу инсистирање.

 1. Каде се појави идејата да се напише Што мртвите молчат?

Што мртвите молчат Тоа произлегува од приказните што ги слушнав во моето детство, на усните на моите родители и други постари луѓе и тоа влијаеше врз мене во тоа време. Претпоставувам дека како и скоро сите деца, она од што најмногу се плашев е да ги изгубам моите родители, дека нешто ќе им се случи, ќе се изгубат, ќе бидат киднапирани од подметнувачот ... Бев опседнат со тоа.

Кога ги слушнав старешините како раскажуваат за татковци кои за време на војната Тие ги испратија своите мали деца сами во Русија или Англија за да можат да имаат подобар живот отколку што можат да им дадат во Шпанија, дури и знаејќи дека можеби повеќе нема да ги видат, јас бев скаменет. Или кога слушнав монахињи и свештеници од моето училиште како раскажуваат дека биле примени во манастирот или богословијата кога имале 9 или 10 години затоа што биле најмлади од многу браќа, премногу млади за да работат и нивните родители немале доволно ги хранат.

Кога бев постар, разбрав дека одлуките на луѓето тие можат да бидат ценети и разбрани само со познавање на околностите во кои пијат. И тоа го инспирираше романот.

En Што мртвите молчат тие се мешаат две приказни: наплатата, очигледно измама, за суштинската пензија на високата команда на армијата на Франкоистите дека, ако е жив, тој би имал 112 години, неодамна ќе се префрлеше на интернет банкарство и немаше да се лекуваше од јавен здравствен лекар повеќе од триесет години. Кога главниот истражувач, Грација Сан Себастијан, започнува да го истражува случајот, постои неочекуван настан: Сосед на неговата мајка, пензиониран учител, познат во заедницата како Ла Имбугнада, изврши самоубиство скокајќи низ прозорецот на патио, со ракописна белешка закачена на нејзиното здолниште упатена до вратарот на зградата.

Тоа е роман на интриги, со многу агилен заплет, со шмекови на хумор, но како и во секој роман на интриги, зад заговорот стои социјален портрет. На Што мртвите молчат позадината е еволуција на шпанското општество од повоениот период до денес, на таа генерација која е родена во 40-тите години, со недостиг, среде диктатура, без слобода и информации и кои денес разговараат со своите внуци на Скајп, гледаат серии на Нетфликс и се пријавуваат на курсеви по компјутер за оние над 65 години.

Фактите што се испитуваат во романот се последица одлуки донесени пред 50 години и ќе биде потребно да се разберат околностите во моментот за да се открие што се случува во сегашноста.

 1. Кој е твојот протагонист, Грација Сан Себастијан, и што е со тебе во неа?

Hнеодамна ја слушнав Роза Монтеро како вели дека писателите пишуваат за да се соочат со нашите стравови, нашите опсесии, да си раскажуваме приказни за ликови кои се спротивставуваат на нашите стравови, со цел да се ослабиме и ослободиме од нив. Не знам дали истото ќе им се случи на сите писатели, но во мојот случај, јас целосно се идентификувам.

Грејс е мојот личен херој, соочен со моите најстрашни стравови. Таа и нејзиниот сопруг се борат да ја надминат трагедијата што ја потресува животот, загубата на нивниот тригодишен син во домашна несреќа.

Грејс има своја личност која расте со романите, се развива самостојно без мене, без оглед колку е писателот, контролирајќи го својот начин на созревање. Таа има различни искуства од моето, кои го обликуваат нејзиниот карактер.

Секако, не сум можел да одолеам да го дадам тоа со некои од моите вкусови и хоби: на пример, ниту еден од нас не ги гледал вестите долго време или не ги читал вестите. Исто така на двајца сакаме добра храна и црвено вино.

 1. И, со сегашната лавина на добри жени протагонисти, во што најмногу би се истакнала Грација Сан Себастијан?

Она што е посебно за Грејс е токму тоа што тој е обична личност. Таа е паметна и борец, борец, како и многу други жени. Необична е, како протагонист на низа интриги, дека не е обичен истражител, туку е експерт за финансиска измама.

Грејс живееше во мојата глава уште од адолесценцијата, без јас да знам за тоа. Како дете сакав да читам и веднаш се зафатив со романот на интриги, отидов од Мортаделос во Агата Кристи и од таму до она што беше во тоа време: од Шерлок Холмс до Пепе Карваhoо, преку Филип Марлоу, Пери Мејсон. Дури се радував на секое поглавје од серијата Мајк Хамер на телевизија.

Веќе тогаш сфатив две работи: дека протагонистите на романите што ми се допаѓаа беа мажи, а исто така и на сите им беше заедничко нешто друго: тие беа разочарани од животот, без социјални односи или семејни врски, кои пиеле виски во десет часот наутро и спиеле во канцеларија бидејќи никој не ги чекал дома. Тогаш почнаа да се појавуваат женски истражувачи, но тие го следеа моделот на нивните машки претходници: големиот Петра Деликадо од Алисија Хименез - Барлет или Кинси Милхон од Сју Графтон.

Таму, несвесно, решив дека еден ден ќе пишувам за истражувач дека била жена и дека имала блиски лични и семејни односи. Дури и полицискиот комесар што ја придружува Грација Сан Себастијан во нивните случаи, Рафа Миралес, е нормален човек: Тој е професионално брилијантен во полициската станица, но среќно оженет, татко на две девојки, кој сака да готви, кој има добри пријатели и разиграно куче.

 1. На кои писатели им се восхитувате? Дали има некој друг особено што влијаеше на вас за овој роман? Или можеби посебно читање?

Почнав да пишувам од Агата Кристи. Целата колекција беше во мојата куќа. Јас сè уште ги имам сите, во жалам состојба од бројот на пати што ги читав и ги препрочитував. Денес го правам истото со книгите на новата голема дама на криминалот, Дона Леон, со нејзиниот Брунети во Венеција.

Како референца меѓу шпанските писатели Хозе Марија Гуелбензу, и ја сакам секоја нова книга од Марија Оружа, Рејес Калдерон, Берна Гонзалес Харбор, Алисија Хименес Барлет или Виктор дел Арбол. Исто така, некои само-објавени ме имаат потполно лојален како Роберто Мартинез Гузман. И две нови откритија оваа година: Сантијаго Дијаз Кортес и Инес Плана. Со нетрпение очекувам да ги прочитам вашите втори романи.

 1. ¿Што мртвите молчат Дали е тоа почеток на сага или планирате да го промените регистарот во вашиот следен роман?

Тоа е сага продолжува главниот јунак и ликовите што ја опкружуваат: комесарот Рафа Миралес, Сара, вашиот пријател фармацевт, Гени, сопругата на комесарот и Барбара, неговата сестра, кардиолог, нетолерантен и перфекционист. Новиот случај во вториот роман ќе биде многу поразличен од првиот И, ако читателите сакаат, се надевам дека има многу повеќе.

 1. Како е обично вашиот процес на создавање? Дали сте имале некој совет или водство? Дали го препорачувате?

Како моите мисли: хаотичен. Никогаш не страдав од синдром на празна страница. Само ми треба време и тишина. Неколку часа тишина, без бучава и прекини и приказната тече. Никогаш не знам што ќе напишам или што ќе се случи во романот. Тоа е многу забавен процес затоа што пишувам со емоција на читателот кој не знае што ќе се случи во следната сцена. Кога ќе завршам, доаѓа сериозниот дел: точен, точен, точен.

Секако, барам совет: Студирав на Школата за писатели со Лара Морено, што ми помага да ги коригирам моите романи, тогаш започнав програма на менторство литературен со Хозе Марија Гуелбензу, кој веќе беше еден од моите омилени автори и од кого никогаш не престанувам да учам, го имам мојот клуб предавници, ... Писателската професија е многу осамена, затоа, искуството на луѓето да ве научи на вашите предности и слабости, а читателите да ви дадат свое мислење за крајниот резултат за мене беше и е богатство. Јас се држам до нив, тие се мој водич и моја референца.

 1. Кои други книжевни жанрови ви се допаѓаат?

Иако сакам интриги, можам да се навлечам на кој било роман од кој и да е жанр. До пред една година ќе ви велев дека историскиот роман се гуши малку, но оваа година прочитав двајца што ме освоија: првиот, Аголот на магла, од мојот партнер Фатима Мартин. Подоцна, имав доволно среќа да бидам дел од жирито на Награда Кармен Мартин Гаит и бидејќи ја прочитав работата на Пако Техедо Торент Со измислена биографија за Марија де Зајас и Сотомајор, знаев дека мора да победам. За среќа, останатите поротници се согласија. Исто така Бев жири во Торент Балестер и го сакав победничкиот роман, Аргентина што Бог ја посакува, што е роман за патувања, на Лола Шулц, исклучителни. Наместо тоа, тој е жанр што обично не го читам.

Претпоставувам воопшто Ми се допаѓаат добри приказни што ме закачуваат и ме тераат да знам повеќе, каков жанр и да е.

Дури и го признавам тоа има романи што ги читам и ги препрочитувам секој толку често не се интриги романи, како Човекот не живее само со кавијар, de Јоханес М. Симел, многу стар роман што е со мене уште од адолесценцијата, Ништо не се спротивставува на ноќта од Делфин де Виган, што обично го читам лето. ОЛГотвач на Химлер, de Франц Оливие Гизберт, дека би можел да прочитам илјада пати и секогаш ќе ме изненади.

 1. Неколку зборови до почетните автори?

Нека пишуваат што би сакале да прочитаат, затоа што на тој начин ќе веруваат во својата работа и ќе знаат дека пред да завршат веќе го имаат својот прв безусловен обожавател. Исто така, тие формираат, дека ќе го научат техничкиот дел на пишувањето од искусни писатели, дека ќе поправат, дека бараат добар професионален коректор да заврши полирање на вашата приказна.

И, конечно немојте да бидете срамежливи во врска со испраќањето на вашиот роман на сите страници каде е прифатен. Со многу трпеливост, без брзање, но без пропуштање на можности: ако ја покажете својата работа, немате гаранции, но имате можност и никогаш не знаете каде може да заврши.

 1. И, конечно, какви проекти имате кога ќе помине целиот метеж на презентации и потписи?

Одвојте неколку дена да им се заблагодарите на сите луѓе кои се одлучија за овој роман и дека на средината на меурот можеби ми се случи да го сторам тоа во моментот. И потоа седнете повторно да пишувате и да го поминувате слободното време со семејството.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

бул (точно)